Kako izračunati cenzus za socialne prejemke

OddajTanja Salkič, dne 2014-09-29 ob 10:12:36

Kadar v družini eden od staršev ostane brez zaposlitve, pride posledično do strahu, da družina ne bo mogla preživeti meseca in plačati tekočih obveznosti. Poraja se tudi vprašanje, do kakšnih socialnih prejemkov so upravičeni. Najprej naj poudarim, da kadar gre za izgubo zaposlitve, je ob vlogi na CSD treba priložiti tudi dokazilo o prekinitvi delovnega razmerja, saj se po novem upoštevajo tekoče spremembe v zadnjih treh mesecih, če je do njih prišlo.

Da bi si izračunali do kakšne višine socialnih prejemkov smo upravičeni, si moramo najprej izračunati cenzus družine. Pričakujem, da bo moja razlaga dovolj razumljiva za vse, zato mi prosim ne pošiljate vprašanj oz. prošenj na zs, da vam jih izračunam. Vzemite papir in pisalo ter si jih sami računajte ob teh navodilih.

Cenzus družine si izračunamo s pomočjo tabele na strani MDDSZ. To je sicer tabela za izračun denarne pomoči, a hkrati tudi tabela za izračun cenzusa!

1. PRIMER: 4. članska družina - oba zaposlena starša (poln delovni čas) z dvema osnovnošolskima otrokoma...

2. PRIMER: 4. članska družina - en starš zaposlen (poln delovni čas), drugi nezaposen, z dvema osnovnošolskima otrokoma...

  2. PRIMER: 4. članska družina - en starš zaposlen (poln delovni čas), drugi nezaposen, z dvema osnovnošolskima otrokoma...

Opozorilo: Prva odrasla oseba ima večji cenzus kot druga odrasla oseba, zato naj v takem primeru vlogo na CS odda oz. napiše zaposlena oseba!

3. PRIMER: 4. članska družina - mati samohranilka nezaposlena, s tremi osnovnošolskimi otroki...


				3. PRIMER: 4. članska družina - mati samohranilka nezaposlena, s tremi osnovnošolskimi otroki...

Cenzus družine je osnova za izračun socialnih prejemkov. Tabele oz. izračuni, ki vam jih prilagam, so veljavni na današnji dan in so le INFORMATIVNI IZRAČUN (oz. približen)! Točen izračun cenzusa in prejemkov vam lahko izračuna le socialna delavka, saj ima vsaka družina drugačne dodatke k osnovnemu cenzusu (dodatek za enostarševsko družino, za otroka, ki ni v vrtcu itd.)... Te dodatke najdete opisane prav tako na strani MDDSZ.

Če se mi je pri samem računanju ali prepisovanju podatkov prikradla kje napaka, se vam opravičujem.


				Napis skorajda drži za Slovenijo! :(

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
0
Ni komentarjev
Tanja Salkič
Tanja Salkič
Objavil/a 2014-09-29 10:12:36 (Sep 29, 2014)
Starejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Kako izračunati cenzus za socialne prejemke
Delo na domu: Zaslužek na spletu, le s preprosto registracijo
Delo na domu
TA PREKLEMANI CELULIT!
Delo na Avstrijskem Koroškem
Delo od doma
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
oktober 2021
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj