Članek
Ines Hrain, NAJDEBELEJŠA, prevod: Tamara Kranjec
Objavljeno Jun 22, 2018

Pri založbi Skrivnost je pred kratkim  izšel roman hrvaške pisateljice INES HRAIN z naslovom NAJDEBELEJŠA (NAJDEBLJA), prevedla: Tamara Kranjec

Gre za psihološko izvrstno razdelan roman, kjer se pisateljica Ines Hrain spet pokaže ne samo kot pronicljiva opazovalka (kot smo jo spoznali v njenem prvem prevodnem romanu v slovenskem jeziku PUSTI OTOK, ki je bil razprodan) temveč tudi kot neomajna borka, ki verjame v majhne in velike zmage in uspeh transformacije.

No automatic alt text available.

Skozi roman lahko spremljamo duševna stanja sprva le okrogle osnovnošolke Zene, ki se ni rodila ravno za skakanje čez kozo in njenih občutkov manjvrednosti, ki se nadaljujejo vso srednjo šolo, kjer sedi ob koketni Sandri,  s katero hodi ob petkih tudi skupaj ven v mesto. Ob eni od takih priložnosti se ji zgodi tudi njena prva spolna izkušnja, ki je v okajenem stanju prej podobna zlorabi in ji pusti trpek priokus in še nižjo samopodobo. Razočara jo tudi Sandra, ki jo kot prijateljico pusti na cedilu brž ko ji uspe ujeti Petra.

No automatic alt text available.

Prenehala je hoditi ven, ni se več z nikomer družila, ob koncih tedna se je skrivala doma, sem ter tja prisluhnila Sandrinim ljubezenskim tegobam ter se dan in noč utapljala v hrani in samopomilovanju. Zenino mlado življenje se je iz dneva v dan osipalo ... Zapustila je študij defektologije in se odločila, da se zaposli kot čistilka. Če si čistilka, te namreč 'nihče ne vidi'.

Image may contain: text

 Njena edina prijateljica je nekoliko starejša čistilka Katica, ki pomiva spodnje nadstropje podjetja in jo vpelje v večerno življenje. Njen drugi prijatelj je vratar Zvonko, ki je prav tako brez družine kot Katica. Tako postanejo enotna ekipa. V ritmu čiščenja, dobri kapljici, pivu in  druženju mine deset let. Zena se s 120 zredi na 150 kg. Uspavana v varni družbi posesivne in dominantne Katice, ki jo ima tudi med izhodi ves čas samo zase. Toda Katica se poslavlja. Zadnji večer v Kapljici Zeni dovoli srečanje s Slavkom, ki se že dolgo zanima zanjo. Predstavi ji bodočo terapevtko Agnes, ki je morala v življenju premagati hude stvari.

Ali bo Zeni s pomočjo terapevtke Anges uspelo shujšati, nato končati študij in si ustvariti družino, kot je na smrtni postelji obljubila Katici, ki ji zapusti tudi vse svoje premoženje, si preberite v tem dinamičnem in svežem romanu NAJDEBELEJŠA izpod peresa prodorne hrvaške pisateljice Ines Hrain Ludošan.