Članek
MOJ FANT? avtorja: Meredith Badger, Aki Fukuoka, prevedla Tamara Kranjec, izdala založba Skrivnost
Objavljeno Feb 14, 2016

MOJ FANT? iz zbirke »dajmo, dekleta«

napisala: Meredith Badger, ilustr.: Aki Fukuoka

prevedla: Tamara Kranjec

izdala: založba SKRIVNOST

 

Fant ne more biti tvoj najboljši prijatelj, ali pač? Mija in Jaka sta velika prijatelja – prva soseda sta in všeč so jima podobne stvari. Sprva prihaja in se igra z njenim bratom Nikom, toda sčasoma ugotovi, da imata z Mijo veliko več skupnega. Tako začne Jaka prihajati po šoli, da bi igral pingpong z Mijo v njihovi družinski lopi. Začnejo se celi »Pingpongatoni«, kot jih imenuje Jaka, kar pomeni prvenstva v namiznem tenisu. Več tekem ko odigrata, tem boljša prijatelja postajata!

Le v šoli se igrata vsak znotraj svoje skupine. Fante in dekleta, ki se skupaj igrajo, namreč radi proglasijo za zaljubljence.

V šoli je Mija v družbi z Mihaelo in Špelo. Mihaela hodi k cirkuškim uricam, Špela pa ima smisel za »sklepanje«. Prva opazi, da je Jaka malo podoben Gregu Skočirju iz Big Foot Mame. Mija jo kar debelo gleda, saj je sama prvakinja v namiznem tenisu in ji je vse to opazovanje popolnoma nov svet.

Špela zna razbirati tudi vse čenče o zaljubljencih. »To so taki drobni izdajalski gibi. Kot na primer, ko si ljudje veliko popravljajo lase, ko so zaljubljeni v koga, ki je v bližini. Drugi postanejo resnično nerodni ali prav zares sramežljivi. In nekateri ljudje, ki je določena oseba všeč, se delajo, kot da je sploh ne vidijo!«

Tako je Špeli všeč Filip, Katici je všeč Samo, Adrijanu pa Beti. In Miji? Miji je potemtakem očitno všeč Jaka!

Toda kaj se zgodi, če vsi mislijo, da je to njen fant? In ali je to vse res? Saj ne more biti.

Toda kaže, da sta Mihaela in Špela prepričani o tem!

Kaj je to »fant« in kaj »prijatelj« pa odkrivajo otroci skozi »časovno kapsulo prijateljstva«, steklen kozarec na mizi učiteljice Bohinc, kamor zložijo spisane odlomke o svojih prijateljih. Še preden zakopljejo časovno kapsulo, preberejo prispevke pred razredom. Odkopali jo bodo spet na zadnji dan pouka druge triade …

 

V zbirki "dajmo, dekleta" so pri založbi SKRIVNOST izšli še naslednji prevodi: 

Prevedla: Tamara Kranjec