Članek
ZELENI GRESSINGHAMSKI MOŽJE, prevedla Tamara Laganin Kranjec, izdala založba Skrivnost
Objavljeno Feb 02, 2016

Pri založbi SKRIVNOST je izšel moj prevod ZELENI GRESSINGHAMSKI MOŽJE (THE GREEN MEN OF GRESSINGHAM), avtorja PHILIPA ARDAGHA, ilustr. MIKE PHILLIPS

ZELENI GRESSINGHAMSKI MOŽJE so bratovščina roparjev in izobčencev, oblečena v rjava oblačila. Rjava oblačila so cenejša od zelenih in veliko bolje prenašajo umazanijo. 
Vodja bratovščine je dekle, imenovano Robin pod klobukom. Tam sta še Veliki Jim, Prijateljski, Živčni in še veliko drugih. Nekoga bodo ujeli - Toma Dashwooda, junaka te pripovedi! 
In to na poti k svojemu stricu, lordu Dashwoodskemu, kjer naj bi se fant izučil za paža, nato oprodo, in končno postal pravi vitez! Z Ablom Morrisem, stričevim zvestim prijateljem, se rešita iz krempljev izobčencev, toda v dvorcu ga čaka že naslednji trd oreh - sprijeni šerif Gupi. Skoraj je že po njem, toda na pomoč mu priskočijo zeleni gressinghamski možje. Gupijevim spletkam pride do dna in reši ljudi iz grajskih ječ ter čast lorda Dashwoodskega.

Knjiga vsebinsko lepo dopolnjuje ROBINA HOODA, avtorja DAVIDA CALCUTTA, ilustr. GRAHAME BAKER-SMITH, - prev. Tamara Laganin Kranjec (izšla v decembru 2015 pri Založbi Skrivnost), ki prav tako obravnava že znano izobčensko problematiko.