Članek
Rdeči cvet
Objavljeno Nov 27, 2014

Pred kratkim sem oprala bele kavbojke, ki so imele na predelu zadnjice madež.
Nekaj let nazaj sem prijateljici kazala kako izgleda rdeča bazilika. Listič ali dva sta ostala zunaj na klopi in v teh čisto novih belih hlačah sem se nanj usedla.
Šele zvečer sem opazila, da imam na njih rdeč flekec. Nisem ga takoj očistila in s pranjem ni šlo več ven. Ravno na sredini je ostal rdeč madež. Kot da bi mi ušlo nekaj kapljic menstrualne krvi in ostalo tam ponosno kazajoč, da je dotična ženska še v rodni dobi.
Ker so mi kavbojke lepo stale, sem jih nadaljevala nosit' a vedno v kombinaciji s kako dolgo srajco ali puloverjem, da se rdečega madeža ni videlo.
Potem sem se enkrat odločila, da prekinem s temi stvarmi in sem pogumno oblekla hlače brez skrivanja. Nekaj časa mi je bilo malo nelagodno, a kmalu sem nato pozabila. Nihče ni sploh opazil.
Včeraj sem jih zlikala in opazila, da se flekca skoraj ne vidi več.
Postopoma je zbledel.
In moj sram pred tem, da se mi na hlačah ali krilu vidi moja kri, tudi.

A ni hecno, kako naj bi človek skril recimo nekatere stvari (pa so normalna stvar in celo znak zdravja in - ja, rodne dobe in nenosečosti)! Skriva se to, da ima ženska menstruacijo, medtem ko je toliko vsega najintimnejšega v javnosti ... http://www.publishwall.si/solzemlje/post/89565/moja-ljuba-menstruacija

Tadeja, pravzaprav gre predvsem za to, kako gledamo na neko stvar. Ali sodelujemo z njo ali pa protestiramo ... :)

Ana hvala za povezavo na tvoj zapis. Lep zapis in lepo doživljanje te zame dolgo časa velike nadloge.