Članek
Cerar nagnal Mramorja in tudi sam odstopil
Objavljeno Jan 11, 2016

Zaenkrat je to še pravljica za lahko noč otroci, vendar ti bivši tovariši za polnjenje njihovih bančnih računov zagotovo ne bodo dokončali svojega mandata.

V vsaki normalni demokratični še posebej EU državi bi ob podpisu predpisa za dodatek za stalno pripravljenost profesorjev na fakultetah bil dotični podpisnik takega predpisa takoj odstavljen s položaja, po vsej verjetnosti pa bi bil tudi kazensko ovaden. 

Za visoko moralno-etičnega Cerarja tak dodatek za pripravljenost, (ki je v dosti primerih presegal delavsko plačo) niso razlog za hujše sankcije. Za njega je tisti milijon evrov za stalno pripravljenost profesorjev itak samo drobiž.

Javnost je ogorčena nad vsemi odgovornimi za plačevanje za stalno pripravljenost profesorjev, vsebolj se ji gabi njihova dvoličnost in zahteva takojšnji odstop Mramorja, Brenčičeve in dekane vseh tistih fakultet, ki so dovolili izplačevanje dodatka za stalno pripravljenost.

Že takoj po osamosvojitvi sem se srečal s tujim prijateljem, ki je študiral diplomacijo. Rekel mi je, da Slovenija kot država s takim vodstvom nikakor ne more uspeti. Vprašal sem ga zakaj in mi je rekel zato, ker vaši voditelji niso državnotvorni. Državnotvornost v osnovi pomeni skrb za narod, oziroma ljudstvo države. Prijatelj je imel še kako prav.

Vsem tem bivšim tovarišem na oblasti je ves čas od osamosvojitve naprej bil en sam cilj; kako si natrpati svoje bančne račune na eksotičnih otočjih, kako razprodati vse, kar se tu da, kljub dejstvu, da nič od tega, kar so prodali in kar še prodajajo ni bilo, niti ni njihovo.

Po eni strani je ta dvoličnost naše vladajoče oligarhije dobrodošla, ker bo prej pometla z njimi na smetišče zgodovine, po drugi strani pa je škoda, da se ne zavedajo, kakšno veliko škodo delajo samim sebi in da bo cena, ki jo bodo za svoj pohlep morali plačati za njih pogubna.

Ali se bodo zares streznili šele takrat, ko se bodo znašli v zaporu na Dobu? Vse ima svoje meje, tudi ljudska potrpežljivost glede oblastne dvoličnosti in njihovih goljufij in kraj jo ima.

Stoyan Svet