Članek
Posvet o aero in navtičnem turizmu
Objavljeno Oct 01, 2014

Županski kandidat občine Piran Sebastjan Jeretič, je v soboto, 27.9. v Marini Portorož organiziral posvet o navtičnem in aero turizmu.

Z Japcem Jakopinom, Robertom Krajncem in Andrejo Humar je bilo govora o prihodnosti turizma na naši obali. Ti dve vrsti turizma sta povod, da nas obišče veliko število gostov, ki pa jim je treba nuditi tudi kvalitetno ponudbo produktov in storitev, ki jih lahko koristijo. Po besedah Japca Jakopina ima Portorož vse nastavke, da postane uspešen turističen prostor, a treba ga je urediti. Treba ga je napolniti z neko vsebino, ki je sedaj ni. To pa je seveda naloga vseh, ne le župana in vodstva občine.

2

Že sama Marina Portorož bi se morala urediti, saj trenutno kvaliteta vseh ponbudb le pada, ljudje se z marino ne identificirajo več. Osnovne stvari kot je čistoča morja in okolice, odganjajo goste, ki bi nam lahko prinesli ogromno.

Letališče Portorož je po besedah direktorja Roberta Krajnca v stanju, ko si ne morejo pomagati sami. Ni posluha v Ljubljani, ni posluha v občini. Letališče je prezasedeno in nujno bi potrebovali dodatne hangarje, prav tako kot bi potrebovali podaljšek steze, za katerega že obstajajo izračuni, da se lahko za sto ali dvesto metrov podaljša že zdaj, brez da se premika cesto ali karkoli drugega. Za naše potencijale, kot je naprimer marina, letališče, soline, je treba poiskati pravilne rešitve, saj so to eni izmed glavnih stebrov turizma. Sedaj so vse stvari nedorečene. Na eni strani v solinah poteka razprava o njihovem vstopu v Unesco, ki bi s svojimi visokimi standardi letališču omnemogočil razvoj. Učinkovito rešitev je treba poiskati za vse in vsem omogočiti skupno, produktivno delovanje. To so temelji, ki v naš kraj lahko prinesejo ogromno in na podlagi katerih lahko razvijamo še množico drugih storitev, gostom pa moramo ponuditi dogajanje. Tudi izjemno razvito letališče in marina ne bosta prinesla nič, če gostom, ki tja pridejo nimamo kaj ponuditi. Na obali je treba razviti enotnost in atmosfero in postaviti prave ljudi na prava mesta, pa bo vse veliko lažje delovalo.

3 4