Članek
Lastnina in odgovornost
Objavljeno Apr 01, 2017

Odgovornost in lastnina v Bio-humanizmu

Vsi odnosi v skupnosti so oblikovani na odgovornosti posameznika do sočloveka, skupnosti in naravnega okolja v katerem posameznik živi.

Oblike lastnine in odgovornost ter odnos posameznika do dobrin v Bio-humanizmu sta določena z njegovo vlogo in ustvarjalnem prispevku v organizirani skupnosti v kateri ta dela in živi.

Vsi dosedanji družbeni sistemi (kapitalizem ali socializem) so bili grajeni na javni in zasebni lastnini.

Dejstvo je, da so interesi tistih, ki utemeljujejo svoje pravice in dolžnosti na eni ali drugi obliki lastnine v nasprotju, zato na tej osnovi delujejo tudi vse politične-oblastne strukture ali stranke, ki so oblikovane primarno na ideoloških osnovah.

Nov družben sistem Bio-humanizem, ki sistemsko odpravlja politične stranke, je utemeljen primarno na skupni lastnini, kot lastnini vseh posameznikov, ki sodelujejo pri njenem ustvarjanju, zato jim ta pomeni tudi osnovni eksistenčni pogoj za življenje!

Zakaj?

Zato ker le skupna lastnina izraža in obsega pravice in dolžnosti vsakega posameznika, ki pri njenem nastajanju sodeluje v odvisnosti od njegovega prispevka. Ta pa je potreben, kot osnovni pogoj za njegovo eksistenco, saj opredeljuje in omogoča osnovne pogoje za življenje. S skupno lastnino so najbolj enakopravno zagotovljene pravice in dolžnosti vsem in zato se nikogar ne izključuje ali izloča, nasprotno vse se povezuje v sožitje in sobivanje ali odgovorno ravnanje do sebe, sočloveka in naravnega okolja!

Temeljni zakon novega družbenega sistema je "univerzalno naravno dinamično ravnovesje" in na njem temelji kontinuiran razvojni proces vsakega posameznika in skupnosti kot celote. Vsa načela delovanja posameznika v organiziran družbeni skupnosti se zato vsak trenutek razvojnega procesa usklajujejo na načelu ravnovesja oz. naravni zakonitosti ravnovesja, kar preprosto pomeni:

"Več daješ - več prejemaš" ali "manj daješ - manj prejemaš"!

Tu ni nobene uravnilovke, ampak je osnova ravnovesje, zato nihče ne more več potrošit, kot ustvari, prav zato tudi vsak prejema iz skupnega delovnega procesa toliko, kot je vreden njegov delovni prispevek v skupnem rezultatu dela!!!

V Bio-humanizmu se odpravlja mezdni donos, saj se za delo ali delovni prispevek ne prejema plačilo, ampak nagrado za opravljeno delo. Torej se delo ne plačuje, temveč nagrajuje! Vsakemu sodelujočemu v delovnemu procesu pripada nagrada v odvisnosti od njegovih rezultatov dela, zato o tem ne odloča le sam, temveč soodločajo tudi njegovimi sodelavci s katerimi v delovnem procesu sodeluje!

V takšnem organiziranem delovnem procesu, kjer vsi sodelujemo, imamo tudi pravico, da v najpomembnejših odločitvah tudi vsi sodelujemo, oz .soodločamo ali soupravljamo!

Seveda v Bio-humanizma obstaja tudi javna in zasebna lastnina in sicer je zasebna lastnina nagrada vsakega posameznika, ki sodeluje pri skupnem delovnem procesu in vse tisto, kar si vsak posameznik ustvari sam brez sodelovanja drugih ali od drugih prejme pomoč v obliki dela oz. drugo vrednost premoženja v obliki darila.

Javna lastnina so vse naravne dobrine (voda, zrak sonce) in druge skupne dobrine namenjen javni rabi ali vsem, ki so jim le-te osnovni pogoj za normalno delo in življenje.

Prav za to je tudi odgovornost za ravnanje in uporabo takšnih dobrin primarno v posesti skupnosti, ki ji te dobrine pomenijo osnovo za normalno življenje. Posledično te dobrine ne morejo biti zasebna last in tudi ne more biti lastnik takšnih dobrin posameznik ali nekdo, ki ne živi v okolju ali v skupnosti kjer se te dobrine nahajajo!

Iz lastninskega odnosa (posameznika ali skupnosti) do določene dobrine izhaja tudi odgovornost za gospodarjenje ali ravnanje ter njena uporaba, zato je ta v domeni tistih, ki jim takšna dobrina pripada (osebna, skupna, javna).

Prav iz takšnega odnosa in vloge posameznika v skupnosti, se že danes in še bolj v prihodnosti, bo potrjevalo dejstvo, da je sožitje mogoče le v skupnosti in da tudi življenje človeka ni mogoče brez organizirane skupnosti v kateri je temeljna lastnina "skupna lastnina", saj iz nje izhaja tudi "zasebna in javna", ki skupaj tvorijo vse oblike lastninskih odnosov novega družbenega sistema Bio-humanizmu in obsegajo univerzalno celoto skladno naravnimi zakoni življenja.

V delovnem procesu, kjer vsi sodelujemo, imamo tudi pravico da v najpomembnejših odločitvah vsi soodločamo ali soupravljamo!

"OPTIMIZEM + REALIZEM + MODROST = BIO-HUMANIZEM !!!"