Članek
Neposredna demokracija!
Objavljeno Mar 18, 2017

Bio-humanizem in neposredna demokracija!

Postani "aktiven državljan" -  bodi solidaren, aktiven, predlagaj, sodeluj - soupravljaj in soodločaj!

Ne zanima nas oblast ali vladanje drugim. Ne zanima nas desna ali leva vlada, ampak skupna sreča za vse. Ne zahtevamo ali želimo utopije, temveč pravico do "neposredne demokracije" ali soupravljanja in soodločanja o vseh javnih in skupnih zadevah na lokalnem in nacionalnem nivoju. 

Kot aktivni člani nove skupnosti bomo v novem družbenm sistemu Bio-humanizmu, na osnovi naravnih zakonov in na podlagi temeljnih človekovih pravic in svoboščin, soupravljali in soodločali o naši skupni sedanjosti in bodočnosti vsi.

Osnovni cilj naše nove nacionalne skupnosti ali našega skupnega sodelovanja je ustvarjalno sožitje v katerem se vsi sodelujoči prizadevamo za dosego skupnih razvojnih ciljev s katerimi skupaj soustvarimo pogoje za enakopravno sobivanje ter dosego strpne, solidarne in trajne pravične družbene skupnosti za vse.

Ta osnovni cilj bomo dosegli z uvedbo "NEPOSREDNE DEMOKRACIJE" v politični in ekonomski sistem nove nacionalne skupnosti t.i. - svobodne Slovenije! 

Kaj je in konkretno pomeni uvedba -  NEPOSREDNE DEMOKRACIJE !!!

1. LJUDSKE NEZAUPNICE

Z uvedbo ljudske nezaupnice bomo preko oblik neposreden demokracije na primer referendumom, zbori članov,...itd nove skupnosti, omogočili takojšen odpoklic vseh političnih in drugih funkcionarjev na lokalnem in nacionalnem nivoju, ki ne izpolnjjejo voljo ljudstva (svojih volivcev) ali delujejo v škodo zdravega naravnega okolja in sožija ljudi ter neustvarjajo pogojev skupnega napredka za vse.

2. JAVNE SKUPŠČINE in ZBORI DELAVCEV ter OBČANOV

Za soodločanje in soupravljanje bomo uvedli javne skupščine oz. zbore občanov in delavcev v vsakem kraju bivanja in dela ter zagotovili pogoje enakopravnega sodelovanja članov nove družbene skupnosti ter učinkovitega družbeno-ekonomskega razvoja samoupravne skupnosti, od lokalnega do nacionalnega nivoja, v kateri bo vsak član skupnosti imel enake pravice soodločati o vsej skupnih javnih zadevah, ki so neposredno vezane na pogoje bivanja in dela v vsaki samoupravni skupnosti svobodnih, srečnih in ponosnih ljudi!

3. JAVNE BLAGAJNE ali PRORAČUN in soodločanje ljudstva

Javna finančna sredstva je skupno premoženje in zato pripada pravica občanom ali članom samoupravne skupnosti, da soodločajo in nadzirajo porabo skupnih finančnih sredstev. V novem družbenm sistemu neposredne demokracije davkoplačevalci, ki prispevajo sredstva za skupno dobro in razvoj, potrjujejo prioritete skupnega razvoja ter odločajo o razporejanju in nadzirajo porabe skupnih finančnih sredstev ali proračunsko porabo.

4. SOUPRAVLJANJE PODJETIJ

Zaposleni v podjetjih soustvarjajo novo vrednost, zato imajo izvirno pravico do soupravljanja podjetja preko svojih demokratično izvoljenih predstavnikov v organih upravljanja.

Sočasno tudi neposreden nadzor nad tekočim poslovanjem ali pravico vpogleda v vse temeljne dokumente poslovanja oz. poslovne odločitve, ki jih sprejemajo organi upravljanja ter hkrati možnost zaustavitev vsakega škodljivega ravnanja ali delovanja za zaposlene, kot eno od temeljnih pravic iz delovnega razmerja.

5. SOLASTNIŠTVO PODJETJA IN SKUPNO DOBRO

Pravično družbo ali svobodno družbeno skupnost ni mogoče gradii brez solastništva premoženja vseh zaposlenih, ki ga soustvarjajo, zato se tudi mora uveljaviti neposredno participacijo na prihodkih z upoštevanjem družbenega in okoljskega značaja vsakega poslovnega ali proizvodnega procesa.

Nihče nima pravice samovoljno razpolagati s skupnim premoženjem (ali si prisvajati skupne dobrine ali dobro) in iz tega razloga je potrebno tudi pravno-formalno uveljaviti solastniški delež zaposlenih, ki ne sme biti manjši od 51% ter omogočen enakopraven položaj pri vseh pomembnih odločitvah poslovanja in razvoja podjetja.

Na ta način skupno premoženja (solastništvo) postane temelj za sociano in ekonomsko varnost vseh zaposlenih (ekonomska baza skupnega razvoja) ter hkrati skrb in odgovornost vseh za učinkovito ter uspešno poslovanje podjetja, da sodelujejo v delovnem procesu in pri upravljanju kot dobri gospodarji in družbeno odgovorni podjetniki.

6. EKONOMSKA DEMOKRACIJA in SOLIDARNOST

Ekonomsko delovanje v podjetju pomeni gospodarno ravnanje vseh zaposlenih s ciljem ustvarjati pogoje za novo vrednost (ali razširjeno reprodulcijo) in zagotavljati zadovoljevanje vseh materialni, socialnih in ekoloških potreb družbenega razvoja ožje in širše družbene skupnosti.

Ekonomska demokracija in solidarsnost imata ključen pomen za razvoj pravične družbe, zato je eden od bistvenih ciljev gospodarskega razvoja preoblikovanje obstoječe ekonomije z razvojem kooperativ in socialnega podjetništva, da postanejo podjetja v solastništvu zaposlenih gonilna sila družbeno-ekonomskega razvoja novega družbenega sistema in skupnosti.

7. SOUPRAVLJANJE IN SOODLOČANJE

Sodobna informaijska tehnologija in metode ter tehnike družbenega soupravljanja in soodločanja v poslovnih in družbenih procesih so temelj za vzpostavitev univerzalnega ravnovesja in kontinuiranega družbeno-ekonomskega procesa v katerem so pozitivne družbene vrednote gibalo družbenega razvoja v smeri neposreden demokracije kjer participacija vsakega posamenka preko osebne odgovornosti daje najboljše rezultate za zdravo in uspešno novo moderno družbeno skupnost v kateri se potrjuje sožitje in ustvarjalno sobivanja človeka s sočlovekom in njegovim naravnim okoljem.

Takšen način organiziranega razvojnega procesa omogoča uporaba že obstoječe IKT, ki je podlaga, da se v proces soupravljanja in soodločanja vključi množico aktivnih soupravljalcev in sokreatorjev skupnega razvojnega procesa, da vsakdo lahko prispeva svoj konreten prispevek v političnem ali odločevalskem procesu za učinkovito sprejemanje in izvajanje skupnih odločitev o najpomembnejših vprašanjih dela, življenja in razvoja nacionaln ter mednarodne družbe, kot celote.

Naveden model uveljavljanja "neposredne demokracije" omogoča sistematičen prenos odločanja o najpomembnejših družbeno-ekonomskih vprašanjih razvoja iz spon strankokracije (odtujeno od človeka) na vsakega posameznika ali celotno nacionalno in mednarodno skupnost po naravnih pravilih in zakonih življenja, kjer se hiša ali dom gradi od temeljev (ali spodaj navzgor) in postanejo tudi politične pravice vsakega člana nove družbene ali pravične družbe tudi temeljne človekove pravice na osnovi katerih človek gradi zdravo človeško skupnost na pozitivnih vrednotah življenja, ki so pogoj za svobodno, srečno in ponosno družbeno skupnost.

"Vsakdo je lahko srečen le, če živi med srečnimi ljudmi v svobodni skupnosti"!

 "OPTIMIZEM + REALIZEM + MODROST = BIO-HUMANIZEM !!!"