Ples v maskah

OddajSonja L, dne 2017-08-12 ob 17:51:40

Spominjam se dogodka iz otroštva, ko sem bila stara približno 7 let. Po dvorišču sem se sprehajala z majhnim otroškim vozičkom, v katerega sem položila svojo punčko. Kaj kmalu sem srečala deklico mojih let, ki je počela isto, kot jaz. Ker sva se poznali, sva se začeli sprehajati skupaj. In ker se je bolj zanimivo igrati s tujo igračo, kot s svojo, sva vozička zamenjali. Ko sva tako hodili in klepetali, je pogovor kmalu nanesel na to, katera ima lepši voziček. Vsaka je seveda navijala za svojega. Med prerekanjem je mimo prišel najstnik, star kakšnih 15 let, ki je bil družinski prijatelj moje trenutne družabnice. Ona ga je takoj vprašala, kateri voziček se mu zdi lepši. Pogledal je en voziček, in nato drugega, a deklica je vedela, da mora povedati še nekaj: »Tale je moj, je rekla in pokazala na voziček v mojih rokah, tale, ki ga vozim jaz, pa njen. Seveda sem potem takoj vedela, kateri voziček bo zmagal. Ta je lepši, je ustrelil kot iz topa in pokazal na njen voziček v mojih rokah.

.

Vsekakor to ni bil nek pomemben dogodek in odločitev ni vplivala na ničesar. Bil pa je zame jasno sporočilo, s katerim sem se nato še velikokrat srečala, tako od blizu, kot od daleč, da tisti, ki zmaga, ni nujno tudi najboljši in tisti zadnji ne najslabši. Pravzaprav bi takrat z lahkoto sprejela, da je moj voziček manj lep od prijateljičinega. Tisto, kar me je motilo, je bil način, ki ni bil pravičen. V enakem slogu se v današnjem svetu odvija marsikaj, od pomembnih do manj pomembnih tekmovanj in soočenj. Še najbliže pravičnemu ocenjevanju so nekatera športna tekmovanja kot npr. smučarski skoki in poleti ter alpsko smučanje, kjer je takoj jasno, kdo je skočil najdlje oz. prišel na cilj najhitreje. K temu bi lahko dodali še nekaj športnih disciplin, kjer imajo glavno besedo pri uvrstitvi rezultati in ne sodnikove ocene.

.

Pri večini ostalih tekmovanj in soočenj pa bi bilo večkrat najbolje, da bi vsi udeleženci nosili maske, kot jo je nosil eden od plesalcev v letošnjem šovu Zvezde plešejo, ko je plesal na odlomek iz Fantoma iz opere. Pomislite, kakšni bi bili rezultati, če sodniki ne bi vedeli, kdo pleše, ampak bi gledali samo, kako pleše. Nič ne rečem, zmagovalec šova je bil vsekakor odličen, a vrstni red tistih, ki so iz oddaje v oddajo izpadali, bi bil po mojem mnenju precej drugačen. Enako drugačen bi bil tudi vrstni red pri raznih pevskih tekmovanjih in šovih. Če pevcev pod masko ne bi prepoznali in ne bi vedeli, iz katere države prihajajo, bi zmagal tisti, ki je najboljše odpel svojo pesem. Kako presenečeni bi bili potem, ko bi izvedeli, iz katere države prihaja zmagovalec. Mogoče iz take, ki sicer na popevki Evrovizije nima prav nobenih možnosti za kakšno omembe vredno uvrstitev.

.

Enako zanimivo bi bilo, če bi maske nosili vsi politiki in novinarji. Potem ne bi bilo pomembno, kdo je nekaj rekel, ampak samo, kaj je rekel. Obtožbe in sankcije bi bile za vse enake. In če bi novinarji lahko povedali vse, kar si mislijo in poročali o vsem, kar so videli, brez pritiskov in groženj, bi bilo človeško dojemanje sveta prav gotovo precej drugačno, kot je danes, saj bi nam povedali marsikaj, kar nam danes zamolčijo.

.

Brez skrbi pa bi lahko vsi sneli maske pred sodnico Judy, katere šov z naslovom Judge Judy zdaj ponovno predvajajo na CBS reality. Tej odločni gospe ni pomembno, kdo stoji pred njo, ampak so ji pri razsodbi pomembne samo izjave, dokazi in zdrava pamet. Ko bomo vsi skupaj premogli več zdrave pameti in ko si bomo sposobni priznati, da cesarja vidimo golega, čeprav je to včasih zelo težko, a prinese veliko nove svobode, bo življenje tudi brez mask postalo bolj pravično za vse ljudi. Mogoče pa nam vsem manjka več odločnosti sodnice Judy.

 

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Sonja L
Sonja L
Objavil/a 2017-08-12 17:51:40 (Aug 12, 2017)
Starejša objava
ZADNJE OBJAVE
Ples v maskah
ZVEZDE PLEŠEJO - ALI ZAKAJ HOČEJO IZLOČITI MAJO MARTINO MERLAK
Hvala Tina
Kaj je karizma?
Kako nastane zgodba o uspehu?
Danski zapori so za Ruse počitniški domovi
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
december 2019
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj