Novinarka Ana Politkovska o Putinovi Rusiji

OddajSonja L, dne 2016-08-06 ob 18:03:19

Novinarka Ana Politkovska o Putinovi Rusiji

Leta 2007 je v Sloveniji izšla knjiga ruske novinarke Ane Politkovske z naslovom Putinova Rusija. Branko Soban, nekdanji dopisnik v Moskvi, je nekoč zapisal: »kdor ne bere Ane Politkovske, ne pozna sodobne Rusije«. Na kratko povzemam vsebino te knjige.

Na prvi pogled je Rusija popolnoma demokratična dežela z neodvisnim sodstvom, kjer je vsakršno kršenje zakonodaje kaznivo dejanje. V resnici pa sta tam ustava in zakonodaja kršeni na vsakem koraku. Kakšne pravice je človek tam deležen, je odvisno od tega, kateremu sloju pripada. Najvišje stopničke so rezervirane za mafijo in oligarhe.

Rusija je dežela, kjer je vse podrejeno Kremlju. Kremlju so podrejene vse veje oblasti, od policije, sodstva, medijev. Nekdo ima lahko na vesti še toliko najhujših zločinov, toda če je v interesu Kremlja, bo oproščen. Izločili bodo vse dokaze in priče proti njemu. Nekdo drug je lahko nedolžen, a če Kremelj tako hoče, bo obsojen. Podtaknili mu bodo dokaze ali mu z mučenjem izsili priznanje. Pošteni državljani v Rusiji nimajo prav nobene možnosti, da bi sodišče razsodilo njim v prid, pa če je pravica še tako na njihovi strani. Za časa vladavine Jelcina so se že kazali začetki demokracije in se je začel formirati srednji razred, toda po Jelcinu spet vse teče po starih tirnicah.

Zgovoren primer je Paška Fedulov, ki si je od treh ljudi izposodil veliko denarja, ki ga je nato z uspešnim poslom večkratno oplemenitil. Toda svojim upnikom je za njihova ustrežljiva dejanja vedno »hvaležno« poplačal na poseben način. Najel je poklicnega morilca. Čeprav je bil vedno osumljen, ni bil nikoli obsojen. Zaščito je vselej našel pri neverjetno podkupljivi ruski policiji.

Pred prevzemom podjetja Uralhimaš so Fedulovi pajdaši preverili več okrožnih sodišč v Jekaterinburgu, če bi bila pripravljena sodelovati, torej soditi njim v prid. Vsa, razen sodišče Čkalov, so odgovorila pritrdilno. No, končno svetla točka v tej gmoti goste teme, bomo takoj pomislili. Da, toda za to pogumno, a za predsednika pokrajinskega sodišča očitno nezaslišano dejanje, je moral predsednik sodišča Čkalov, Sergej Kijajkinu, plačati svojo ceno. Premeščen je bil na skrajni sever države, v Magadan. Toda bil je ponosen mož, ki se je odločil za pravičnost in ne za lagodno življenje.

Zato so brezposelni mnogi visoko usposobljeni, pogumni in pošteni sodniki. Tisti, ki so ohranili ali dobili sodniško delovno mesto, pa so pogosto izbrani posamezniki brez potrebne usposobljenosti in delovnih izkušenj. Ti so zato ranljivi in je z njimi mogoče upravljati.

Rusija je dežela, kjer nekateri psihiatri svoja izvedenska mnenja prilagajajo naročilom iz Kremlja. Politkovska zelo nazorno opiše, kako je mogoče zdravega človeka proglasiti za psihičnega bolnika in zločinca za nekoga, ki je zločin storil v določenem psihičnem stanju. Rusija je dežela, kjer zaščiten naravni spomenik, kot je park Berg, ni nič vreden, če bogataška elita na tem mestu hoče uresničiti svoje načrte. Prebivalci, ki se upirajo, so samo moteči dejavnik, ki ga je treba odstraniti. Ekologe, ki so posneli uničevanje gozda, so pretepli in jim uničili kamero. Predsednik sveta pa je člane ekološke skupine obvestil, da bo z njimi opravila mafija, če ne bodo nehali protestirati. Ekologi so ugovarjali dvaindvajsetim odlokom, ki pa so bili sprejeti brez državne ekološke inšpekcije. Danes parka Berg ni več. Kjer so bili včasih gozdovi, so zdaj bencinske črpalke, parkirne hiše, industrijski kompleksi, lokalne veletrgovine, odlagališča odpadkov in stanovanjska naselja bogatašev, ki v tej državi lahko dosežejo vse. Danes v Rusiji namreč, tako Politkovska, »vse veje oblasti razumejo samo jezik šuštečih bankovcev«.

Rusija je dežela, kjer vladajoči eliti njeni državljani ne pomenijo prav ničesar. To dokazujejo mnogi primeri.

23. oktobra leta 2002 so med večerno predstavo muzikala Nord-Ost čečenski teroristi vdrli v gledališče in zajeli občinstvo ter igralce. Putin je ukazal vse v stavbi napasti s strupenim plinom. Nikomur niso hoteli povedati, za kakšen plin gre, niti zdravnikom, ki so se trudili reševati življenja. Družine, ki so izgubile svojce, so nato na sodišču zahtevale odškodnino za duševne bolečine. Toda mediji so javno blatili tožnike in jih obtoževali, da jim gre samo za denar. So pa ruske oblasti ta dogodek izdatno izrabile proti Čečenom. Začeli so jih množično odpuščati, jim podtikati dokaze in celo učitelji ne smejo poučevati čečenskih otrok, ker naj bi bili vsi bodoči teroristi.

Drugi tak napad se je zgodil 1. septembra 2004 v mestecu Beslan. Zločinci različnih narodnosti so zavzeli šolo št. 1 v Beslanu in spet zahtevali konec čečenske vojne. Za rešitev talcev oblast tudi tokrat ni storila nič in vsi ostali, ki bi lahko, prav tako ne, ker so se bali zameriti Kremlju. Tisti pogumni pa, ki so stopili v akcijo, so postali tarče kremeljskih napadov. Ano Politkovsko, ki se je ponudila za pogajalko za izpustitev talcev, so v letalu za Beslan hoteli zastrupiti. Ruslana Auševa, nekdanjega predsednika Ingušije, ki se zavzema za prenehanje čečenske vojne, pa je Kremelj očrnil v javnosti in ga obtožil sodelovanja s teroristi. Mediji so pri širjenju te informacije imeli glavno vlogo. Čeprav je Aušev po enournem pogajanju rešil devetindvajset majhnih otrok, in je bil edini, ki je takrat kaj naredil, je junak dneva postal dr. Rošal, predsednik Mednarodnega dobrodelnega sklada za pomoč otrokom v katastrofah in vojnah. Sicer ni z  ničemer prispeval k rešitvi zapleta, vendar pa »mediji potrebujejo heroja, ki bi ga poveličevali«, piše Politkovska. Še danes na spletnih straneh lahko beremo o dr. Rošalovem posredovanju v Beslanu in prav nobene besede o pogumnem dejanju Ruslana Auševa.

Ruslan Aušev

Vladimir Putin bi moral biti predsednik vseh državljanov Rusije. Toda Ana Politkovska se sprašuje, ali so ljudje srečni v sistemu, ki ga je vzpostavil predsednik Putin. Putin je bil imenovan za premiera, ker je bil edini med kandidati pripravljen zanetiti drugo čečensko vojno. Na oblast mu je sledilo 6000 pripadnikov KGB/FSB, med njimi tudi ministrstva za pravosodje, stike z javnostmi, TV, radio in množični mediji. Putin je svojo oblast zasnoval na oligarhih. Tu ni prostora za ljudi. Ljudje, ki Putina podpirajo, imajo korist, če je na oblasti. Oni so tisti, ki v resnici vladajo in ne parlament, zato v ruski dumi tudi ni prave opozicije.«

Putin se boji »mafiji stopiti na prste«. »Civilni nadzor nad vojsko, ki jo je hotel uvesti Jelcin, se zdi Putinu popolnoma nepotreben.« Častniki so postali nedotakljivi. Odgovarjati jim ni treba za nobeno stvar, ki jo naredijo. Vojaki so njihovi sužnji, saj častniki z njimi lahko počnejo, kar se jim zljubi. Leta 2002 je bilo do smrti pretepenih 500 vojakov, a za to ni nihče odgovarjal. Poleg tega štabni častniki, ki ves čas sedijo v svojih pisarnah, po besedah Politkovske na smrt sovražijo bojne častnike, ki na bojiščih vsak dan znova tvegajo svoje življenje in so večkrat ranjeni. Morda jim zavidajo njihov pogum in odlikovanja za hrabrost. Lahko jih odpustijo in jih odstranijo s čakalne liste za stanovanje.

Toda če se odpravimo na skrajni konec Rusije, v Kamčatko, daleč proč od vladajoče elite, naletimo na popolnoma drug svet. Svet, kjer živijo skromni ljudje, delavci kamčatske flotilje tihomorske flote s svojimi družinami. To so visoko izobraženi in izurjeni ljudje, ki delajo na zelo odgovornih delovnih mestih. Opravljajo namreč z najsodobnejšo tehnologijo, kjer ima lahko že en napačen pritisk na gumb neverjetne uničevalne posledice.

Kapitanu jedrske bojne podmornice, ki je »tehnološko dovršeno bojno sredstvo, kakršnega nimajo nikjer drugje na svetu« se »po merilih mednarodnega trga vojaške delovne sile« vrednost vsak mesec poveča za več tisoč dolarjev. Toda njegova mesečna plača je skoraj za polovico manjša od plače voznika avtobusa in znaša 3.600 rubljev ali 100 dolarjev. Tako on, kot vsi zaposleni na njegovi podmornici, so večkrat lačno kot siti. Njihove plače namreč ne zadoščajo niti za zadostno količino hrane niti za človeka vredno stanovanje. Doma nimajo tople vode, ker ni denarja za bojler. V službo pešačijo 40 minut, ker nimajo denarja za avtomobil in so jim ukinili avtobusni prevoz. Tovarna kruha jim daje kruh na kredo, ker vojašnica nima denarja, da bi ga plačala. Varčevati morajo tudi pri vzdrževanju podmornic, ki so polne jedrskih raket.

Častniki so zagrenjeni, toda v njih še vedno živijo ideali in upanje, da se bo stanje nekoč izboljšalo. So veliki domoljubi, ki potrpežljivo skrbijo za svojo jedrsko floto. »Branim ruski narod in ne birokracije«, pravi kapitan in doda: »V Moskvi ne razumejo, da je to oborožitev treba jemati resno. Domoljubje, nesebičnost in požrtvovalnost njihovih delavcev in državljanov jim nič ne pomeni. Toda v Kamčatki je drugače. Kamčatka ni Moskva. Tu so vsi pošteni«. Delijo si hrano in si posojajo denar. Skrbijo za to, da lahko prav vsakdo nahrani svojo družino. Nezaposlenost med nevojaškim osebjem je namreč 90 odstotna. Tako je brezposelna tudi kapitanova žena, strokovnjakinja za jedrsko kemijo. Ko je Politkovska odhajala, so ji za slovo podarili vrečko rib. Dala jih je ženi kamčatskega vrhovnega poveljnika, ki pa ji je pri tem od ganjenosti in velike hvaležnosti šlo na jok.

Ana Stepanova Politkovska

Ana Politkovska

Njeno pravo ime je Ana Mazepa. Rodila se je v New Yorku kot hči sovjetsko-ukrajinskih staršev, ki sta tam opravljala diplomatsko službo. Zato je imela tako ameriško kot rusko državljanstvo. Toda odraščala je v Moskvi in leta 1980 diplomirala na oddelku za novinarstvo Moskovske državne univerze.

Bila je ena največjih novinark našega časa. O sebi je nekoč zapisala naslednje: »Nisem politična analitičarka. Sem samo ena od mnogih, obraz v množici na ulicah Moskve, Čečenije, Sankt Peterburga in drugod. Živim v sedanjosti in zapisujem, kar vidim.«

Bila je ruska preiskovalna novinarka in borka za človekove pravice. Najbolj so jo poznali zaradi njenega poročanja iz Čečenije, kjer so v tistem času izginili številni novinarji in humanitarni delavci. Tisti, ki so jo bolje poznali, so rekli, da njeno pisanje lahko ustavi samo krogla. Imeli so prav. 7. Oktobra 2006 je njeno življenje ugasnilo pod streli iz neposredne bližine. Domnevajo, da je naročilo za umor prišlo iz Kremlja, domnevni morilec pa naj bi bil še vedno na prostosti. 

Rusijo, njene razmere in življenje v njej je poznala do podrobnosti. Pisala je predvsem o usodi malih ljudi, katerih življenje in trpljenje nikomur ni mar. Vladajoča elita se namreč v glavnem ukvarja sama s sabo in s tem, kako bi pridobila glasove volivcev, mafiji pa je pomembno samo čim večje bogastvo. Nič od tega ni ušlo njenemu budnemu očesu in ostremu peresu. Miha Lampreht, slovenski pravnik, novinar in publicist, jo je imenoval »črkostrelka, ki je s filigransko natančnostjo povzemala kruta dejstva, sosledje in plastovitost dogajanja«.

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
6
Dajana Babič
1
Aug 07, 2016
Stoyan... čisto možno.
#6
Stoyan Svet
0
Aug 07, 2016
btw Politkovska je bila agentka CIA
#5
Dajana Babič
0
Aug 07, 2016
Predsednik... piše se S Slovenijo in prosim, če se naučite pisati po internetu z malimi črkami. Hvala
#4
predsednik 5
0
Aug 07, 2016
VSAKA PODOBNOST Z SLOVENIJO NI NAKLJUČNA AMPAK JE RESNIČNA.
#3
Marjon
1
Aug 07, 2016
Hah, takih člankov in knjig, ki bi hotele enotno Rusijo spraviti na kolena, je veliko. Takšne knjige pišejo jezuti, ki bi si radi podredili Rusijo. Čudno je to, da nasedamo. Preberite si, kako je s tem na svetu od jezuita dr. Alberta Rivere Vatikanski ubijalci, pa vam bo stvar takoj jasna: Rusi se ne dajo, ne Napoleonu, Ne Hitlerju in ne Stalinu. Hvala Bogu!
#2
Stoyan Svet
1
Aug 06, 2016
če kdo misli, da je v ZDA kaj drugače, ali pa morda celo pri nas je velik cepec. Mafija vlada povsod po svetu. Za politike pravijo, da drek plava na vodi.
#1
Sonja L
Sonja L
Objavil/a 2016-08-06 18:03:19 (Aug 06, 2016)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Ples v maskah
ZVEZDE PLEŠEJO - ALI ZAKAJ HOČEJO IZLOČITI MAJO MARTINO MERLAK
Hvala Tina
Kaj je karizma?
Kako nastane zgodba o uspehu?
Danski zapori so za Ruse počitniški domovi
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
december 2019
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj