Članek
POLITIČNI NASPROTNIKI ALI SOVRAŽNIKI?
Objavljeno Feb 15, 2016

Iz dneva v dan sem bolj razočarana nad ljudmi, ki sem jih spoštovala zaradi njih samih, ne pa zaradi njihovega političnega, verskega ali kakšnega drugega prepričanja. Spoštujem vsakogar, ne glede na pripadnost rasi, veri, politični opciji ipd., se pa z vsemi ne strinjam v njihovih prepričanjih, izjavah, vrednotah ipd. Žal se mi je že večkrat zgodilo, da me je kdo od mojih Facebook prijateljev v zasebna sporočila spraševal, kako je mogoče, da prijateljujem z nekom, ki po svojem političnem prepričanju sodi na t.i. "levico" in ne na "desnico" (pa čeprav gre le za FB prijateljstvo, seveda). Moj odgovor je bil vedno enak, da je moja osebna stvar, s kom prijateljujem. Ali se z njihovimi dejanji in mnenji strinjam, je pa seveda povsem druga zgodba. Ker se je enaka zgodba ponovila včeraj, sem se odločila, da o tem odkrito in iskreno spregovorim.
Ne bom imenovala osebe, ki je bila moj FB prijatelj in do nedavnega tudi "strankarski kolega", ki me je včeraj na "zasebna sporočila" FB poslal vprašanje "kako je mogoče, da prijateljujem na FB s poslanko Lilijana Kozlovič, glede na njene izjave itd.?" Ne bom zapisala vsega, kar je ta "oseba" zapisala. Na njeno vprašanje sem odgovorila s proti vprašanjem "In zakaj ne?". Podanih je bilo zopet nekaj besed proti poslanki in njenemu delovanju in na koncu zapisa je sledil zapis, da v "kolikor bom nadaljevala s prijateljevanjem z L. K., me bo moral odstraniti iz prijateljstva facebook". Moj odgovor je bil, da "ne bom nikogar odstranila z liste prijateljstva in da, če ne želi biti več moj prijatelj, pa se naj "odprijatelji" oziroma me "odprijatelji".
Osebno mi je žal za vsakogar, ki ne želi biti več moj prijatelj. Toda, ker živimo v demokratični državi, kjer je vsem zagotovljena ustavna pravica do "svobode misli, govora, vere...", ne bom nikomur dovolila, da posega v mojo svobodno odločitev, kdo je moj prijatelj, kdo ni; s kom se pogovarjam in s kom ne; s kom grem na kavo in s kom ne. Še posebej, če gre le za virtualna prijateljstva na FB, instagramu, twitterju ali drugih socialnih omrežjih.
S poslanko L.K. v življenju še nisem spregovorila besede, niti je ne poznam osebno, jo pa tako kot druge poslance spremljam in poznam njeno politično usmeritev, njeno politično razmišljanje, izjave podane v parlamentu ali na TV. Z nekaterimi njenimi mnenji, stališči, izjavami se strinjam, z večino žal ne...Ali je dobra ali slaba oseba? O tem ne morem soditi, ker je ne poznam. Ali mi je v življenju osebno kaj hudega storila? Ne. Ali me je kdaj javno blatila, šikanirala? Ne. Torej nimam razloga, da bi L. K. "odprijateljila na FB".Če bi poslanko SMC poznala osebno, bi si prav gotovo želela "poglobljene" razprave o določenih političnih ali strokovnih temah, kjer bi  nekatere stvari pohvalila, prav tako pa povedala veliko kritičnega na račun delovanja njene stranke SMC, kot tudi na njene izjave, ki jih izreka v Državnem zboru RS ali v različnih medijih, toda na spoštljiv in argumentiran način. Menim, da je spoštljiv odnos do vseh, tudi do drugače mislečih, ključnega pomena za lepšo in boljšo prihodnost Slovenije. Želim si živeti v družbi, kjer obstaja "moč argumenta" in ne "argument moči" kot edini pravi način sodelovanja med t.i. "političnimi nasprotniki" in ne "političnimi sovražniki".
Nikogar ne sovražim! V življenju sem bila mnogokrat razočarana nad ravnanji določenih oseb, ki so me prizadele, mi škodovale, me šikanirale, me obsojale...In zanimivo, večina jih pripada isti "politični opciji" in političnemu prepričanju kot ji pripadam sama. Vedno sem bila in bom pripravljena pomagati ljudem, ker v njih ne vidim svojih "nasprotnikov", ki jim je potrebno škodovati ali jih celo uničiti. Mnogim, ki so danes na pomembnih funkcijah v politiki ali so uspešni poslovni ljudje, sem pomagala, da so v ključnih trenutkih sprejeli pomembne odločitve, ki so jih pripeljale do uspeha. Se z njimi veselila, ne da bi pričakovala kakršnokoli vračilo. Največja nagrad je zame njihova sreča, veselje, ljubezen.
Če kdo meni, da ne želi biti več moj prijatelj, naj to odkrito pove in me, če želi "odprijatelji" na socialnih omrežjih. Ne bom jim zamerila, če se bodo tako odločili. Ne bom užaljena. Bom pa žalostna, če se bo naše prijateljstvo prekinili zaradi tako "banalnih" razlogov kot je prijateljevanje na FB s "političnimi" nasprotniki oziroma nasprotnicami.
Vsem, tako tistim, ki boste ostali še naprej moji prijatelji in tudi tistim, ki to več niste, želim veliko strpnosti, razumevanja, ljubezni, sreče. Imejte najprej RADI SEBE, da bi lahko LJUBILI DRUGE!