Konkretni poudarki volilnega programa SDS

Oddajsonja ramsak, dne 2014-06-19 ob 00:56:51

1. Za 50 evrov mesečno večja plača za vse, ki zaslužijo do 1000 evrov. To pomeni manjšo dohodninsko obremenitev za 196.000 zaposlenih. (Vir: splošna racionalizacija delovanja države, večji priliv od DDV zaradi večje domače porabe.)
2. Vsi mladi, ki bodo uspešno zaključili šolanje, bodo dobili pravico do štipendiranega pripravništva v višini 300 evrov na mesec. (Vir: splošna racionalizacija delovanja države, večji prilivi v proračun zaradi večjega BDP.)
3. Za 200 evrov na leto na otroka bomo razbremenili družine. Vsi učenci od 3. razreda osnovne šole in vsi dijaki bodo dobili v brezplačno uporabo tablične računalnike. Ne bo več obveznih delovnih zvezkov. (Vir: sredstva EU in racionalizacija v šolstvu.)
4. Za 50 evrov na leto bo vsako gospodinjstvo razbremenjeno pri RTV-naročnini. (Vir: ni potreben.)
5. Upokojencem bo omogočen nakup vozovnic za medkrajevni javni potniški promet pod enakimi pogoji kot dijakom in študentom. (Vir: splošna racionalizacija delovanja države, okrepitev prometnega sektorja in mobilnosti.)
6. Ne bo davka na nepremičnine.
7. Ne bo znižanja pokojnin.
8. Odpravljena bo prekomerna obdavčitev za vse dnevne migrante, ki delajo v Avstriji in drugod v tujini.
9. Ukinili bomo prevoznice.

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
30
Laščan Zlatorog
1
Jun 22, 2014
He, saj piše, enotni zmagujemo. Več informacij janez.jansa@sds.si - rok za odgovarjanje pa 15 dni (po ZUPU).
#30
P. J.
0
Jun 22, 2014
@Andreja: za razliko od uvedbe tabličnih računalnikov v nižje ravni izobraževanja, ki bi imela katastrofalne dolgoročne posledice na psihosocialni in kognitivni razvoj otrok, ima informacijska tehnologija drugo sociološko plat, ki je bolj koristna: na površje bo naplavila politike, ki znajo komunicirati s potencialno volilno bazo in ji prisluhniti in odplavila ostale. Eden izmed korakov bližje k pravi predstavniški demokraciji.
#29
Andreja
0
Jun 22, 2014
Brez veze komentirati gospo Sonjo Ramšak, ker ne odgovarja na vprašanja ter zaklepa profil, čeprav piše kot aktivna članica neke stranke, (torej bi človek pričakoval, da bo "odprta" za vsa vprašanja in razmišljanja potencialnih volilcev "njene" stranke).

Že videno. Dajmo se skriti in onemogočiti mnenja raje..... Kdor ni brezpogojno vdan in ima pomisleke ali vprašanja ter upa razmišljati s svojo glavo, nima tukaj kaj iskati.....

Kajne?
#28
P. J.
1
Jun 22, 2014
Zakaj bi se torej npr. jaz ali kdo od mojih kolegov vrnil v Slovenijo?
#27
Laščan Zlatorog
1
Jun 21, 2014
Tisti, ki bi napisal program, ki bi pil vodo, bi dobil na volitvah 1% :)
Hehe, upam da ima JJ že internet in bo lahko pomagal sestaviti odgovor.
#26
Laščan Zlatorog
1
Jun 21, 2014
Praktičen rezultat točke 1) bo po moje, da se bodo podjetja odločila zmanjšati bruto plače do 1000€ (za toliko, da neto ostane enako), ker sicer morajo povečati za cca. 100€ plače v višjih plačilnih razredih. V proračunu bo letno 120 miljonov manj denarja, Slovenija pa bo za kanček bolj konkurenčna trgom kot so Srbija, Romunija, Bolgarija, Makedonija, ... tuji lastniki bodo ploskali nad tem ukrepom (vsi domači so pa že itak propadli)
Ja, država jih bo na nek način sofinancirala...
#25
P. J.
1
Jun 21, 2014
Laščan, tvoje vprašanje je na mestu (sploh upoštevaje del v programu)

### Citat: ###

V prihodnje bomo posvečali veliko pozornost tudi generaciji Slovencev, ki v zadnjih letih odhaja na tuje. Naredili bomo vse, da se ne bo ponovil "beg možganov", temveč da bomo imeli opravka s "kroženjem možganov." Zavedamo se, da je v globalnem svetu mobilnost državljanov zelo velika, zato moramo navezati in ohraniti stike s tisto generacijo Slovencev, ki danes išče svoje priložnosti v tujini.

### Konec ###

Če jaz mojega delodajalca tukaj stanem nekje okoli šest tisočakov, je razlika v t.i. netto dohodku (torej dohodku po plačilu davkov in dajatev za socialno varnost) med tukaj in v domovini ogromna... Tu dobim ob enakem strošku delodajalca za četrtino več kot bi v domovini. Konkretno mislim, da bi mi doma ostalo (upoštevaje olajšavo za dva otroka) okoli 2.900 evrov, medtem ko se giblje ta znesek tukaj nekje okoli 3.700 evrov. Ob tem, da zaslužim malo manj,ker delam samo 30 ur na teden.

Resda je volilna baza onih, ki delajo za manj kot tisočaka velikanska in je biti všečen le tem dobra predvolilna naložba... Toda, kaj nameravate storiti, da bodo podjetniki mogli zadržati dobre kadre?
#24
Laščan Zlatorog
1
Jun 21, 2014
Če začnem z prvo točko (še bo čas za ostale), potrebno bi bilo bolj jasno napisati, da ne mislite višati minimalnih plač in podobno ampak boste prilagodili dohodninsko lestvico in na ta način povečali neto plače. Ampak, obstaja kakšna resna analiza, kaj to pomeni za proračun? Vir splošna racionalizacija je zelo podobna excel tabeli za Bruselj. Se bomo že kaj spomnili, ali ne...

Osebno menim (in marsikateri podjetnik bi vam povedal enako, npr. Ivo), da je bolj potrebno, da preprečite uravniloko do 1000€, tako da razbremenite plače v razredu nad 1000€!
#23
P. J.
1
Jun 21, 2014
P.S.: Mislim, da je tudi drugo vprašanje bilo povsem obrazloženo: potrebno je izhajati iz predpostavke, da človek lahko v 18 urah na teden zadovolji osnovne potrebe. Da ne bom ponavljal: zakaj vaš program ne predvideva tega izhodišča in (glede na podatke SURS-a, na katere sem podal povezavo) dviga minimalne urne postavke na 12,50 evra (bruto)?

(to bi skladno z antropološkimi raziskavami dvignilo raven življenja v Sloveniji na raven, ki je veljala za kameno dobo - da ne bo pomote)
#22
P. J.
1
Jun 21, 2014
Spoštovana,

če boste dobro prebrali vaš program in moje pripombe, boste videli, da v vašem programu ni odgovorov, temveč večinoma všečne a brezvredne floskule. Bo treba zavihati rokave in malo stakniti glave skupaj. Za svoje delo ste (večinoma, z izjemo prostovoljcev) plačani in prav bi bilo, da bi ga tudi vsaj zadovoljivo opravili. Lekcija, ki se je v Sloveniji še niste naučili.

---

Če stojite za nekim programom, bi bilo korektno, da odgovorite, zakaj menite, da je kaka točka dobra. Konkretno sem npr. vprašal za tretjo zgoraj in tudi povedal, kaj bi bilo res dobro (če bi malo bolj pozorno prebrali, bi prepoznali, da namigujem na večjo težo t.i. sedmih svobodnih znanosti/umetnosti). Na splošno vam lahko naštejem vsaj ducat dobrih člankov na temo škodljivih posledic uvajanja IT tehnologije v nižje ravni izobraževanja. In da ne bo pomote... Sem IT strokovnjak in ne kak dedek, ki se boji novih pristopov. ;-) Ampak pred "ofenzivo" bi rad slišal argumente druge strani.

Torej... konkretno... če želite biti kredibilni. Vaša izbira. ;-)
#21
sonja ramsak
0
Jun 21, 2014
Spoštovani! Odgovore na vaša vprašanja so v programu SDS "ZA gospodarsko rast, pravičnost in delovna mesta". Pričakovala bi, da boste napisali vaše proti argumente, zakaj vam kakšna točka programa ni všeč oziroma, kako vi vidite, na kakšen način bi bilo potrebno področje urediti. Torej, dobre ideje, predlogi, so vedno dobrodošli. Samo kritizerstvo pač ne. Kljub temu, spoštujem vaša mnenja! Vabljeni h komentiranju tudi v bodoče. #EnotniZmagujemo
http://www.dz2014.sds.si/si/program/
#20
državljanka
1
Jun 20, 2014
Ti konkretni podarki programa SDS so več kot očitno zrasli na zeljniku kupa debilov.

Ne bi hotela imeti opravka s takimi "tipi" kot so nekateri člani SDS, med katere sodi tudi ga. Sonja, ki ji gre samo za to, da še en mandat ostane v poslanskih klopeh in vleče dobro plačo.

Moje mnenje.

#19
Branko Gaber
2
Jun 19, 2014
p.s. Ko bodo vsi kandidati imeli profile in bodo komunicirali s plebejci (pa ne mislim tistih na forumih in "navijačev" na 24ur) .. takrat se bo začela bolj "užitna"oz. bolj prava demokracija, sploh če ne bo komunikacija tekla samo v predvolilnem obdobju. Volilci se bomo morali zavedati, da demokracija ni samo enkrat na štiri leta oddati glas, potem pa bentiti, kako je vse narobe, ampak bo treba kar vseskozi sodelovati pri ustvarjanju boljših pogojev za življenje, tudi političnih.
#18
Branko Gaber
3
Jun 19, 2014
@P.J. glede točke tri se strinjam. Tablice so za otroke škodljive. Raziskave kažejo, da malim otrokom monitorji škodijo. Mogoče je bil namen dober, vendar je problem delovnih zvezkov treba rešiti enkrat za vselej. Kar se pa gospodarstva tiče ..... če ne bo resne spremembe davčne politike in dokler JU ne bo začela delovati v zavedanju, da so gospodarstvu prepotreben servis, iz katerega potem tudi pridejo plače za vse, drvimo v propad. Ampak na vrhu tega na žalost ne vidijo. Gospo Ramšak vseeno moram pohvaliti, ker je ena redkih, ki sploh posluša in se uči, ostali sploh niso na tem nivoju. Zato tudi ne komunicirajo.
#17
P. J.
3
Jun 19, 2014
@Branko: z vsem dolžnim spoštovanjem do obeh, toda... če bi se trudila za boljši jutri, potem bi takšnega skrapucala definitivno ne propagirala.
#16
Andreja
3
Jun 19, 2014
Po domače povedano, UTD za študente?!
Pa tista s tablicami je tudi bosa. (bonbončki za trote).

Ostalo pa.... Ne bo tega, ne bo onega..... a res? Jaz dvomim, da bo tako. Koliko se držijo programa, so tile rumeno modri že pokazali.
Davek za nepremičnine vemo, da izhaja iz prejšnje Janševa vlade, ki je izvajala popis, koliko socialnih transferjev so ukinili, pa tudi vemo. Torej spet neka zgodbica za lahko noč.

Poleg tega nam mora biti jasno: kaj in kako bo, nam določa EU. Če bodo oni rekli, da je treba znižat pokojnine, jih bo vsaka vlada, pa če se na glavo postavite. Enako je z minimalno plačo.

Vsekakor je program privlečen za lase. Pa ni edini, tudi druge stranke jih imajo takšne. Pred volitvami je žal tako, da nategnejo ovce, potem pa delajo vse kontra.
Žal.

Zato se na te programe ni za zanašat. Že probano.
#15
Laščan Zlatorog
1
Jun 19, 2014
Prebral sem vseh 9 točk lepo počasi, s premislekom. Menim, da je večina od teh 9 točk škodljivih za Slovenijo. Škoda za SDS, da nimajo programa ampak le cenen EPP za ovce (saj ne rečem, da ga ima katera druga stranka :( -
#14
P. J.
1
Jun 19, 2014
Bo ga. Ramšak utemeljila, zakaj torej stoji za tem programom? Bo utemeljila, katero dobro je v njem?

---

Danes se mi je že enkrat zapisalo... Pa bom ponovil:

##### Citat: #####
Štiričlanska družina z dvema odraslima in z dvema otrokoma, mlajšima od 14 let, je morala imeti v letu 2011 vsaj 1.260 EUR razpoložljivega neto dohodka na mesec, da je bila nad pragom revščine,

vir SURS (http://www.stat.si/novica_prikazi.aspx?id=4818)
##### Konec citata #####

Antropološke raziskave so potrdile, da v plemenskih skupnostih ljudje efektivno delajo prbl. 18 ur na teden, da preživijo sebe in potomce. Konkretno vprašanje:

Kaj namerava stranka SDS storiti, da se plače za 40 urni delavnik vsaj izenačijo z ravnjo, kot so bile v kameni dobi - torej prevrednoteno nekje prbl. 1.400 evrov NETO za povprečno delovno obremenitev, oz. če mislite, da gospodarstvo tega ne bi preneslo, kdaj nameravate delovnik onih, ki živijo na pragu ob delu s polnim delovnim časom revščine znižati na 18 ur na teden?

Statistični urad RS - Kazalniki dohodka in revščine, Slovenija, 2011 – začasni podatki

Stopnja tveganja revščine je v letu 2011 znašala 13,6 %, to je za 0,9 odstotne točke več kot leto prej. Mesečni prag tve
#13
Laščan Zlatorog
1
Jun 19, 2014
Kako ne razumeš. To je lep posel :) Sploh, če se naredi kak fajn razpis za vzgojnoizobraževalne aplikacije na tablicah.
#12
P. J.
1
Jun 19, 2014
Vsekakor bi več poudarka na predmete, kot so glazbena vzgoja, likovna vzgoja, itd. Tudi učenje lepopisja (kaligrafije ?) bi bilo koristno za razvoj otrok, oz. njihovih sposobnosti (sekvenčnega načina razmišljanja, obvladovanja osredotočenja, izpovedovanja itd,...)

Pač, presenetljivo nazadnjaško zveni vse skupaj. Danes v politični program prepisovati (sicer v moderen jezik zavite) že davno izpete doktrine, za katere je povsem jasno, da ne delujejo?

Zakaj točno bi torej bilo dobro otrokom podeliti tablice že v tretjem razredu?
#11
Pokaži več komentarjev
sonja ramsak
sonja ramsak
Objavil/a 2014-06-19 00:56:51 (Jun 19, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
POLITIČNI NASPROTNIKI ALI SOVRAŽNIKI?
Zakaj se je število osebnih stečajev drastično povečalo?
Odpisani se vračajo
Prava pot je odločitev za pravično, pravno in demokratično Slovenijo
Enotni zmagujemo
Alenka Puhar - izjava na novinarski konferenci Odbora 2014
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
februar 2020
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj