Članek
Frankolovčani so se poklonili Antonu Bezenšku
Objavljeno May 24, 2014

Letos mineva 160 let od rojstva velikega slovenskega rodoljuba, pisatelja, pesnika in utemeljitelja bolgarske stenografije, rojenega v Bukovju pri Frankolovem, prof. Antona Bezenška. Njegovo življenje je najbolj zaznamovala stenografija, v zgodovino pa se je vpisal še kot pesnik, slavist, pedagog, literat, urednik, publicist, kulturnik, prevajalec, čebelar. S svojim delovanjem, ki je bilo vpeto v vse pore družbenega in kulturnega življenja, je povezal Slovence in Bolgare in nam zapustil neprecenljivo intelektualno dediščino. Bolgari so že zgodaj spoznali njegov velik prispevek k napredku, zato je tam neprimerno bolj cenjen, kot je bilo to do današnjega dne v njegovem domačem kraju na Frankolovem in nasploh v slovenskem prostoru.

Danes, ob praznovanju krajevnega praznika, so se Frankolovčani, skupaj s prijatelji iz Bolgarije, oddolžili svojemu rojaku in velikemu rodoljubi, na najlepši možni način. To je z odkritjem njegovega doprsnega kipa in t.i. Tončkove poti (Učna pot Antona Bezenška), v začetku maja, pa so po njem preimenovali tudi osnovno šolo, ki se sedaj imenuje Osnovna šola Antona Bezenška.

Bogat kulturni program, ki so ga zaznamovali domači kulturniki, je popestril gostujoči ženski pevski zbor Evmolpeya iz Plovdiva (Bolgarija), predsednik krajevne skupnosti, pa je najzaslužnejšim krajankam in krajanom, podelil krajevna priznanja. Vsem, ki so pomagali pri uresničitvi projekta »Učna pot Antona Bezenška« ali za otroke »Tončkove poti«, pa so podarili Tončkovo vino.

Praznovanja sta se udeležila tudi poslanca, Stanko Stepišnik in Sonja Ramšak.

Vsem dobitnikom krajevnih priznanj iskrene čestitke, krajanom Frankolovega pa prijetno praznovanje!