Članek
SVET JE LEP
Objavljeno Apr 14, 2014

Ko se odpravlja na potovanje, najbrž nihče ne trdi, da je svet lep. Zakaj ne?

Zato, ker žive na svetu molji. Molji so največji sovražnik človeštva. Tisti molji, ki jih vidimo letati naokrog, so skoraj izključno moškega spola. Oni, ženskega spola, so preleni za startanje. Ti molji, ki letajo, ti ne požro ničesar, žro samo ličinke, ki se izvale običajno v desetih dneh.

torej, molji zastrupe človeku predpriprave, kajti takrat ugotovimo običajno luknje v oblekah, ki so nam jih izglodali ti sovražniki. Zato se zaščitimo pred njimi.

Ni vsako sredstvo proti moljem učinkovito. Nekatere vrste moljev strašno ljubijo naftalin.

Pojdimo malo na promenado.

sprehajaš se z dekletom, z ženo, z zaročenko po promenadi in nekdo pozdravi tvojo damo. Ne kriči takoj ljubosumno: "Kdo je bil to?!"

Če si pozdravil nekoga po pomoti, ne padi v nezavest. Na svetu se dogajajo mnogo hujše reči.

Običajno stopamo z damo tako, da je ona na desni. Če je pa dami leva plat ugodnejša, no, ja, potem stopa pač dama na levi.

Če si v družbi z damo, se ne ozirj po drugih ženskah, kvečjemu, če najdeš primerno duhovit izgovor in opravičilo.

Najmodrejše je, da te nihče ne spremlja na postajo.

Ne jemlji s seboj pomaranč. Prvič napolnijo ves kupe s svojim vsiljivim vonjem, drugič si umažeš prste, in tretjič, kupiš lahko pomaranče za isti denar na vsaki postaji.

Če hočeš potovati v kupeju sam, vzemi dojenčka s seboj, ali pa tu pa tam zaužij kapljico baldriana. Oboje učinkuje porazno.

Ti moj ljubi egoist, ne misli navsezadnje, da drugi ljudje nimajo poleg tebe življenske upravičenosti. Zato odgovori vljudno na vprašanje, če je še kakšen sedež prost. Je! Vedno se najde prost sedež, samo malo dobre volje je treba. Če te sopotniki nagovarjajo, ti pa bi rad v miru čital svojo knjigo, ali ogledoval krajino, odgovori z naslednjim stavkom:

"Etišipem utirik nokob nirecis jokat".

Stavek izgovori počasi in razločno. Imel boš blažen mir.

Dva načina sta kako potujemo v inozemstvo. Prvi je oni, ki so ga osvojili Američani, ki iščejo v tujini povsod navade in običaje svoje domovine. Če nameravamo potovati kot Američani, potem je pametneje, da ostanemo kar doma.

izogibamo se hotelov, ki uživajo internacionalen sloves. Tam dobite povsod vselej isti obed, isto večerjo. Vsi hoteli, Excelsior, Majestic, Splendid, Metropol; pa naj stoje v Rimu, Londonu, Madridu, Kodanju, so si na las podobni.

Potovati se pravi: udeleževati se aktivno čustvovanja nam neznane dežele, sprejeti vase nove običaje in navade, značilne za tiste kraje. Ne bodite obsedeni na komfort. Originalen hlapec ali klepetava hišna v priprosti krčmi, kjer prenočujete, sta več vredna, kakor dobro počesani hotelski sluge. Nanje se boste spomnili, na lift-boye.

Potovanje je nabiranje spominov.

Pa to je krasno. :-)

Krasno :)