Ana Kos

Prijatelji (87)
Andrej Slovenija
Radmila Čučak
Volodymyr Anželj
Andrej Ban
Woodicinvestment Company
Leon Kralj
Božo žabjek
Dobra Žlica
Spremljevalci (75)
Robert K
Ursa Zupan
A. Lui
Ana Demšar
Ivanka Šalinger
Branka Petrovčič
Alenka .
Dajana Babič

Kategorija: Teta.Pehta

NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Vsem dosegljiva navadna regačica - plevel ali kaj več?
Roženkravt - domače zdravilo proti zvišanemu holesterolu
Regrat kot zdravilo proti raku - tudi o čaju iz regratovih korenin
Resnica o mireni - materničnem vložku
Pomladanski žafran in jesenski podlesek
Vinska rutica (Ruta graveolens)
Mrhovinarji na kosovcu
Bogdan Žorž - in memoriam
Velikonočni prazniki - malo za šalo, malo zares
Psalm 137 - Ob babilonskih rekah
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
( 169 )
Film
( 3 )
genocid
( 1 )
Gredica
( 30 )
haiku
( 1 )
Hospic
( 21 )
Hrepenenje
( 112 )
Kepa soli
( 260 )
Mladike
( 64 )
Njami
( 7 )
Opera
( 1 )
Pesmice
( 1 )
Preslano
( 40 )
Psalm
( 17 )
Rožce
( 13 )
Slana
( 3 )
Tanka
( 89 )
Utrinki
( 1 )
Zaveza
( 89 )
Živalce
( 62 )
Zrnce soli
( 122 )
Zvestoba
( 29 )
IŠČI PO ARHIVU
maj 2021
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Regrat - več kot hrana!

Ana Kos
04.03.2017 23:20 (Mar 04, 2017)

Med prvimi rastlinami, ki zgodaj pomladi klijejo iz tal in se nam ob njih cedijo sline, je regrat. Užiten je sicer vse leto, le da je pomladi, ko je še mlad, nežnejšega okusa, hkrati smo pa zgodaj pomladi še bolj potrebni svežih solat, kot potem čez leto - vsaj tisti, ki kaj damo na sezonsko zelenjavo in se nam zdi normalno, da jagod, češenj in zelene solate ni decembra ali januarja.

Regrat ni le hrana, je tudi zdravilo. Regrat ima dolgo špičasto korenino in tudi ta je užitna. Grenka je sicer, no, rastline z dolgo korenino so pač grenkejše od nežnih zelenih solat, radiči recimo. Sama korenino včasih použijem v kašastozelenem napitku.

Prav tako včasih žvečim stebelca, vrh katerih so že cvetovi. Zeliščarica Marija Treben  svetuje 5 do 10 stebelc na dan vsaj 14 dni kroničnim bolnikom, diabetikom pa še dlje.. Peclji pomagajo tudi pri kroničnem vnetju jeter, raztopijo žolčne kamne itd.

Tudi cvetovi so užitni. Torej: užitna je vsa rastlina, mleček sicer lahko moti, ampak užiten je :) Pazimo

Regrat (Taraxacum officinale)

Zdaj, ko se narava spet ogrinja v zelen plašč - včasih kar vzkipi v zelenem! - kar naenkrat prikuka iz zemlje mnogo rastlin, ki jih smemo ne le občudovati, temveč hvaležno tudi pojesti! Sklenila sem predstaviti nekaj rastlin - rastlin, ki niso ne le lepe, temveč tudi užitne ali tudi zdravilne. To bom naredila večkrat po eno ali več rastlin, tako da posti ne bodo predolgi.   Regrat (Taraxacum officinale) je spomladi ena prvih solat. Kmalu bo p

Šentjanževka - koristna duši in telesu

Ana Kos
02.03.2017 14:38 (Mar 02, 2017)

O, morda bo pa tole zame, pomislim, ko opazim naslov - da šentjanževka pomaga tudi pri glavobolu.

Spominjam se, kako mi je nekoč neka ženska prinesla vrečko šentjanževkinega čaja ... <3 Po tistem, ko je zvedela, da sem izgubila otroka ...

In ja: svoj čas sem vsako leto pridno pripravljala šentjanževkino olje (oz. mi ga je pomagalo narediti samo ljubo sonce!), zdaj pa v okolju, kjer zdaj živim, ne najdem prav veliko rastlinc, tako da to, kar pa vendar kje spotoma naberem, dajem kar v čajne mešanice. "Sto" različnih rastlinc, vsega po malem :)

Tale je pa zrasla v hribih mojega otroštva! :)

---

Pa poizvejmo več o šentjanževki!

Berem:

Šentjanževko (Hypericum perforatom) so poznale že stare evropske kulture kot večnamensko čudežno zdravilo. Stari Grki so z njo ‘izganjali zle duhove’, kar se je najbrž nanašalo na njen antidepresivni učinek, zaradi katerega je rastlina danes vedno bolj cenjena po vsem svetu. V ljudski medicini pa so šentjanževko uporabljali tudi zaradi protibakterijskih, p

Šentjanževka: starodavno zdravilo proti depresiji in glavobolu | Ženska.si

S čajem iz šentjanževke si lahko učinkovito pomagamo pri depresiji, anksioznosti, kroničnih glavobolih, po novih raziskavah pa naj bi bila koristna tudi po prekrokani noči!

Lovor - tudi proti utrujenosti in stresu

Ana Kos
23.02.2017 08:03 (Feb 23, 2017)

Zanimivo! Vsi poznamo lovorjev list kot nekaj vsestransko uporabnega v kuhinji, predvsem v različnih juhah in enolončnicah, nisem pa vedela, da iz njega kuhajo tudi čaj in da je le-ta zelo koristen za človeka.

Za čaj potrebujemo 4 do 5 listov, ki jih damo v mrzlo vodo in potem vremo nekaj minut. Čaj pijemo po požirkih, kot zdravilo, ta količina zadošča za cel dan. Čaj je prijetnega okusa in mu ni potrebno nič dodajati.

Tudi o kurjenju lovorjevih listov nisem še slišala kaj več, sem pa že kdaj kakšen delček listka spustila na plamenček svečke ...

Lovorjev čaj pospeši apetit, lajša slabosti, zdravi črevesje, deluje proti napihnjenosti in umirja vetrove. Eterično olje lovorja lahko uporabljate za zdravljenje artritisa, za blaženje bolečin v mišicah, proti bronhitisu in gripi.

Lovor deluje tudi proti stresu, utrujenosti. Vzemite posušeni lovorjev list, dajte ga v posodico, zažgite ga in pustite v sobi. Čez deset minut se vrnite, list bo izgorel, soba pa bo polna dišečega dima. Sestavin

Zažgite lovor in utrujenost bo izginila! - MojaLeta.si

Ste utrujeni, zaspani, brez volje? Potem morate preizkusiti ta neverjetni nasvet. Zažgite list te zdravilne rastline in vse težave bodo zagotovo izginile!

Zdravje iz zdravilnih rožic ali iz laboratorija?

Ana Kos
22.03.2016 14:38 (Mar 22, 2016)

Dva dni vrta! Dva dni dela z zemljo! Dva dni trobentic, vijolic, regrata, čemaža ... včasih kar spotoma na vrtu! Kako zelo zaupam rastlincam v naravi. Bolj kot tabletam. No, tabletam morda tudi zaupam, nekoliko že, ampak ne maram jih.

No, ob tem se spomnim na nekaj izpred nekaj let:

Mojega sina so bolela kolena. Prijazna soseda na Primorskem je  prinesla tri "zdravilne" stekleničke! Nanje je napisala, kaj je v njih in vrstni red jemanja! Najprej naj fant uporabi tinkturo arnike, da "odpre kanale", je rekla. Potem naj uporabi tinkturo iz divjega kostanja - da prekrvavi. In potem naj koleno še namaže s šentjanževkinim oljem - za hrustanec, za obnovo hrustanca.
Ko mi je sin povedal, da je prišla soseda, ko ga je videla, da uporablja bergle, sem bila ganjena že zaradi same pozornosti.
Druga stvar, ki jo pa tudi močno čutim, je pa občudovanje ljudi, ki se spoznajo na naravno zdravilstvo. Na rožice, izvlečke, čajčke ... Sosedin mož in še ena soseda vsako leto nabirata zelišča za jägermeistra (

Jägermeister - Wikipedija, prosta enciklopedija

Jägermeister je aperitiv s 35 % alkohola, narejen iz 56 različnih vrst zelišč in začimb. Je vodilni izdelek podjetja Mast-Jägermeister iz Wolfenbüttla, Spodnja Saška, Nemčija.

Citronka ali loviža (Lippia citriodora, Aloysia triphyla)

Ana Kos
06.08.2015 17:28 (Aug 06, 2015)

Pred nekaj leti sem v semenarni opazila drobno nikakršno rastlinco, miceno in slabotno, zanimalo me je, katera je, dobila sem odgovor, da ima ime: Loviža. Tako čudno ime! Vsaj mene spominja na lahke punce! Ampak zadišala je silno lepo! In tako je postala moja!
Posadila sem jo in skrbno zalivala, skrbela zanjo kot za majhno dete.
Celo tisto poletje je komaj živela, preživela in potem je v loncu prezimila v naši ledeni hiši (vedela sem, da zunaj ne prezimi, kasneje sem prebrala, da v naših krajih ni trajnica, v svoji domovini pa da je - vendar je moja prezimila - seveda v loncu, prenešenem v hišo).
No, na pomlad je pa vzkipela, razživela se je, pognala! In tako lepo zadišala ob vsakem dotiku.


Medtem sem zvedela tudi, da ima tudi ime citronka - kar ni čudno, saj spominja na citruse. Citronki rečejo tudi lojzek.
No, ker imam na Primorskem sosedo in soseda, ki vesta veliko o zdravilnih rastlinah, sem ju en dan povprašala, če poznata lovižo. Ali citronko.
In soseda je takoj prinesla revijo Narav

ZDRAV PLANET: CITRONKA (Lippia citriodorae)

Blog o zdravem, dobrem in lepem...

Prvi regrat

Ana Kos
14.03.2015 10:00 (Mar 14, 2015)

Pomladni dan.
Po skledi regrata
se cedijo sline!Regrat - Taraxacum officinale

Regrat (Taraxacum officinale)

Zdaj, ko se narava spet ogrinja v zelen plašč - včasih kar vzkipi v zelenem! - kar naenkrat prikuka iz zemlje mnogo rastlin, ki jih smemo ne le občudovati, temveč hvaležno tudi pojesti! Sklenila sem predstaviti nekaj rastlin - rastlin, ki niso ne le lepe, temveč tudi užitne ali tudi zdravilne. To bom naredila večkrat po eno ali več rastlin, tako da posti ne bodo predolgi.   Regrat (Taraxacum officinale) je spomladi ena prvih solat. Kmalu bo p

Povej mi, kakšen vrt imaš!

Ana Kos
12.08.2014 00:24 (Aug 12, 2014)

Povej mi, kakšne prijatelje imaš, in povem ti, kdo si!
Hodim po svoji zemlji, sklanjam se k mladim rastlinah ... to pobožam, pa drugo ... in gledam vso pisanost svojega vrtnarjenja.
In pomislim:
Povej mi, kakšen vrt imaš - in povem ti, kdo si!
Moj vrt je pisan, pisan!
V njem je prostor za vse mogoče, tako za zelo koristne rastline kot tudi za take, ki so koristne predvsem duši, pa saj smo ljudje to, kar smo, scelega, a ne.
Enkrat sem posadila v lončke neke palme, sadike je dal prijatelj, ki ima palme v svojem vrtu - in kasneje so mi rekli, da so te palme - dateljnove! Krasno bi bilo imeti dateljne v svojem vrtu! Enih par mojih otrok je norih na dateljne! :)
Ena gospa mi je obljubila bananino sadiko, rekla je, da njej ne obrodi, toda nekomu drugemu, ki mu je ona dala sadiko od svoje banane, je obrodila majhne sadeže!
Pred veliko leti sem posadila rastlino, za katero je rekel znanec, ki jo je dal, da je aloja, potem pa, da je agava, no, nazadnje se je izjasnilo, da je juka (v linku tudi slikce

Lučnik (Verbascum thapsiforme) ali papeževa sveča ali škofova palica

Ana Kos
07.08.2014 13:09 (Aug 07, 2014)

Maloprej sem nabrala skledo teh cvetov ... Te rastline so tako mogočne in tako lepe! Čebele brenčijo po njih. Kakšen cvetek kdaj spotoma pojem, a kar popraska po žrelu.
Kaj ne bi, saj je zdravilna rastlina, ki zdravi dihala. 
Dan za dnem se veselim teh mogočnih rož! Visoke so tja do dveh metrov in pol, vsaj v mojem vrtu so tako visoke. Enostavno same so se zasejale, kdo ve, od kod so prišle. In jaz jih - dvoletnice - vedno nekaj pustim, da razveseljujejo oči in srca, jih pa tudi nabiram ...
Resnično bi jih bile prelep okras tudi za kralje, kneze, papeža, kogarkoli! Tako se ne čudim imenu, ki ga ponekod uporabljajo za to rožo: papeževa sveča, škofova palica.
Pa niso te rože le lepe in blago dišeče in vabljive tudi za čebele, so - kot sem že rekla - tudi zdravilne!Soseda je včasih kuhala čaj iz cvetkov, te je poleti zamrznila, pravi, da ne smejo porjaveti, kar bi se zgodilo, če bi se dolgo sušili. (Najprej zavre vodo in v njej malo pokuha češnjeve peclje. Potem doda cvetke luč

Bzzzz! pravijo komarji

Ana Kos
05.06.2014 11:54 (Jun 05, 2014)

Ponoči sem slišala bzzzzzzzz in si mislila: Aha, komarji so spet tu! Le kateri je, obstaja jih namreč 3500 vrst! In tisti bzzzz se ustvarja s krili, a katerimi komar zamahne 300 do 500 krat v minuti.

A brez pretirane panike, sem si mislila, saj nismo glavna hrana komarjev ljudje in sploh vročekrvna bitja, glavna hrana komarjev je vendar cvetni nektar!
Kri pijejo samo samice (tako je: ženske!), pa še te krvi ne potrebujejo za hranjenje, temveč zato, da dobijo nujno potrebne snovi za tvorjenje jajčec! Torej če mi ne damo krvi, bodo samičke "komarice" brez jajčec! Poleg tega so glavni vir krvi živali in ne ljudje!
Samica živi lahko več kot mesec dni in v tem času izleže več kot 1000 jajčec.
Komarji slabo vidijo, a vohajo izvrstno, žrtev zavohajo na 100 metrov in dobro zaznavajo toploto. Tako da ... težko bomo ubežali...

Komarji žal prenašajo različne bolezni, od katerih na svetu umre več ljudi kot od katerega koli drugega posamičnega dejavnika. Te bolezni so: malarija, rumena mrzlica, encefa

Lipa (Tilia)

Ana Kos
27.05.2014 13:25 (May 27, 2014)

Lipa ima poseben pomen za Slovence, marsikje je središče družbenega življenja pri vseh Slovanih. O lipi sploh tukaj.

Meni veliko pomeni lipa sprave.

Posebno vrednost ima lipa tudi kot zdravilna rastlina.
Uporabni pa niso samo cvetovi, temveč tudi mlado listje. Tega lahko nabiramo tudi v velikih količinah in uporabimo v solatah. Uporabni so listi vseh vrst lip.

Kako diši lipovo cvetje!S čajem iz lipovega cvetja si pomagamo pri povišani temperaturi in pri prehladu.
Lipov čaj pomirja, pospešuje znojenje in izločanje seča.
Uporabljamo tudi pri nespečnosti, čaj dobro dene nemirnim ljudem, pa takim s tesnobo, astmo, migreno ali srčnimi težavami, pomaga tudi pri povišanem krvnem tlaku
Ob prehladu priporočajo takle čaj: v čajni mešanici skupaj z bezgom in kamilico (40 g lipovega cvetja, 30 g bezgovega cvetja in 30 g kamiličnega cvetja).
Sicer pa sem slišala, da z lipovim cvetjem ne smemo pretiravati.
En simpatičen vic pravi, da Gorenjci pijejo lipov čaj kar pod lipo - z obrazom, obrnjenim

Bukev (Fagus sylvatica) in smreka (Picea abies)

Ana Kos
20.05.2014 11:00 (May 20, 2014)

Bukev (Fagus sylvatica)

Je eno najbolj razširjenih dreves pri nas. Kot dodatek solatam nabiramo povsem mlade liste. So osvežujočega kiselkastega okusa in vsebujejo precej vitamina C.
Mlade liste nabiramo aprila, v višjih legah pa maja. Uporabimo jih v mešanih solatah.

Primer "solate":
Prava spomladanska solata lahko vsebuje regrat, motovilec, bukovo listje, trobentice, čemaž, kislico, mlade liste trpotca  in celo cvetove marjetice. Solati dodamo nekaj kuhanega krompirja, premešamo in šele potem prilijemo olje in kis.
Ali pa tale:
navadna smrdljivka (gozdni regrat), navadni regrat, vijolice (nabrane 1. maja), cvetovi deteljice, cvetovi travniške penuše, zajčja deteljica, potrgani cvetni listi njivskega grabljišča, smrekove iglice, trpotec, navadna regača, mlado bukovo listje, dve jajci, sol, olje, kis.

Smreka (Picea abies)

Za začinjanje pomladanskih solat lahko uporabimo mlade smrekove vršičke. Cele ali natrgane potresemo po solati. Imajo prijeten kiselkast okus in so seveda polni vitamin

Vitamin L

Ana Kos
19.05.2014 09:10 (May 19, 2014)

Ste že slišali za vitamin L? Najbrž ne, ali pa le malokdo, saj se o njem ne učimo v šolah in ni vpisan v raznih tabelah!
To je vitamin Ljubezni, Lepote. Tisti, ki daje rastlinam doma in v domačem vrtu, na domači njivi veselje do rasti, do lepega in najboljšega razvoja. To je vitamin pozornosti, s katerim obdajamo svoje rastline.


No, tako nekako piše v eni brošurici, ki sem jo brala nekega dne na vlaku, ko sem potovala prav na - svoj vrt.
Brošurica govori o biovrtu, o lastni pridelavi hrane, vsaj nekaj gredic, če je mogoče.
Kakšno neizmerno vrednost ima ta hrana v primerjavi s tisto iz trgovine, ki morda ni zrasla niti v zemlji niti pod pravim resničnim soncem, temveč obsevana od umetne svetlobe in brez prsti.
Sploh pa ni bila obdana z ljubeznijo, ni doživljala nežnih dotikov prijaznih rok, ni doživljala tega, da bi jo kdo z veseljem in hvaležnostjo ošinil s pogledom ... ta zelenjava in to sadje pomeni proizvajalcem bolj ali manj samo - dobiček.

Teh stvari se jaz vse bolj zavedam, posebno

Bezeg (Sambucus nigra)

Ana Kos
14.05.2014 07:04 (May 14, 2014)

Včeraj sem nabirala bezgovo cvetje!
Ob dišečem bezgu, ki tako omamno napaja zrak, pa res moram spomniti, da bezeg ne samo diši, temveč da je tudi zdravilna rastlina (včasih so jo poimenovali kar zdravilna skrinjica kmečkih ljudi!)!


Tako lahko nabiramo sedaj dišeče cvetove kot tudi kasneje zrele črne jagode.
Bezgove cvetove lahko uporabimo sveže, mimogrede lahko pojemo cvetke, vsaj jaz jih (vsekakor pa velja, da so surove bezgove jagode strupene, torej jih ne smemo jesti, nikakor ne razumem, zakaj jih ptički lahko jejo?), nekateri cvetove ocvrejo v gostejšem palačinkinem testu, lahko delamo šabeso, sirup, lahko cvetove sušimo za čaj in obkladke, sem pa že tudi dala cvetke (osmukane s kobula) v plasteh s sladkorjem v "glaž" in na sonce.

Bezeg s sladkorjem:

Zmešamo enako količino bezgovih cvetov (cvetne koške osmukamo) in sladkorja (rjavega), napolnimo v kozarec in postavimo na sonce. Ker ne nastane dovolj sirupa, ne precejamo, ampak shranimo mešanico. Pripravimo si zelo zdravilen čaj: žl

Prijateljske rastline skupaj v vrtu - dobre sosede (in tudi slabe)

Ana Kos
03.05.2014 21:54 (May 03, 2014)

Že od nekaj so mi bili všeč pisani vrtovi, pisani vzorčki, raznolike hiše, prav tako raznovrstne rastline skupaj ...

In potem sem spoznala pisanost vrtov še na prav poseben način!

Zame je bilo nekaj pretresljivega in ganljivega, ko sem začela ugotavljati, kako dobro vplivajo med seboj razne rastline. Prav blagodejno! (No, ja, so tudi rastline, ki pa se med seboj ne prenašajo tako zelo dobro.)

Tako če poznamo vsaj malo te "lastnosti" posameznih rastlin, moremo svojemu vrtu in posledično tudi svojemu zdravju* in veselju** pomagati prav s tem, da omogočimo posameznim rastlinam, da rastejo v "dobri družbi"!
* ker potem ni potrebno uporabljati fitofarmacevtskih sredstev v boju proti škodljivcem in boleznim rastlin
** gotovo nam prinaša veliko veselja spoznanje, kako pomagamo ustvarjati resnično boljši svet ...
No, malo z občutkom in ljubeznijo do življenja in hkrati z znanjem, ki ga moremo osvojiti, moremo za zdravje rastlin v vrtu uporabiti vplive nekaterih rastlin, ki jih imajo na tla in

Plevel - kaj je sploh to?

Ana Kos
02.05.2014 11:01 (May 02, 2014)

Od malega poznam marsikatero rastlino, nekatere po imenu, marsikatero samo po videzu ... a nikoli si ne bi mislila, da je toliko rastlin užitnih. Sploh pa ne, da so užitni npr. razni pleveli, ki smo jih vedno le populili in v najboljšem primeru (v mojem otroštvu) "pofutrali" prašičem!
Vsi vemo, da je regrat zelo koristna in zdrava rastlina.  Prav tako rman, kopriva ali trpotec. A da so koristne še mnoge druge rastline, ki jih dnevno videvamo - na travnikih, v gozdu ali celo v vrtu, pa preprosto rečemo, da je plevel ... torej nekoristna rastlina, -  si pa ne bi mislila, če ne bi slišala ali prebrala. Tako recimo so užitne rastline tudi te: navadna smrdljivka, navadna regačica, navadna zvezdica ali kurja črevca ...

In sploh, kaj je plevel, smo določili ljudje! V naravi ima gotovo vse svoj pomen!
Iz otroštva se rada spominjam, kako sva z mamo pleli in kako sva potem nekatere plevele v koših odnesli domov za prašiče, meni je bil med temi rastlinami najljubši slak - ker ima tako lep cvet, ker

Boreč (Borago officinalis) - zoper žalost

Ana Kos
28.04.2014 18:28 (Apr 28, 2014)

Že več let imam boreč v vrtu, na začetku sem ga posejala sama, zdaj se pa zaseje prav na široko kar sam. Vsepovsod raste in letos je že zdavnaj zacvetel, sicer ponavadi cveti poleti.
Uporabljam bolj mlade liste in prelepe modre cvetove - kakšen cvetek pojem spotoma med delom v vrtu, sicer pa v zelenih kašastih sokovih, sesekljane v namazih (skuta, jogurt, maslo in zelenjevni dodatki, regačica, boreč ...) ali primešane v solati (paradižnikovi, kumarični, zeleni), s svo­jim os­ve­žu­jo­čim, ku­ma­ri­cam po­dob­nim oku­som je pri­ljub­ljen do­da­tek tudi pi­ja­čam in so­la­tam, z nji­mi iz­bolj­ša­mo okus ze­le­njav­nim ju­ham in eno­lonč­ni­cam, lah­ko pa jih do­da­mo na ku­ha­no, z ma­slom pre­li­to ze­le­nja­vo. Cve­to­ve in li­ste upo­rab­lja­mo pre­sne ali suhe tudi v kisu in v oma­kah. Kri­sta­li­zi­ra­ne cve­to­ve lah­ko upo­ra­bi­mo tudi za gar­ni­ra­nje in okra­še­va­nje tort (od tu).No, sklenila sem še malo bolj raziskat to zeleno bogastvo z lepimi modrimi cvetovi.

Našla se

Vsem dosegljiva navadna regačica - plevel ali kaj več?

Ana Kos
01.04.2014 21:02 (Apr 01, 2014)

Regačica (Aegopodium podagraria) je avtohtona evropska rastlina in je zelo razširjen in za marsikoga okusen, vsekakor pa popolnoma užiten in tudi zdrav plevel. Rimljani so regačico gojili kot zelenjavo. Tisočletje in pol zatem je še kar imela tako vlogo zelenjave kot tudi zdravilne rastline; njeno latinsko ime pove o tem, da so jo včasih uporabljali kot pomoč proti podagri (putiki, protinu). Potem pa so precej pozabili nanjo.
Jaz sem jo seveda opažala, pri pletju sem jo populila in to je bilo to. Ni bila sicer neprijeten plevel, saj ne bode ali peče, na otip je prav "prijetna", toda kaj več mi pa ni pomenila.
Potem se je pa zgodilo en dan, da se je ena mimomojegavrtaidoča sprehajalka ustavila in sva se pogovarjali vse mogoče, predvsem o zdravju iz vrta.


In ona mi je poimenovala plevel, ki je rasel okoli mene in ki ga po imenu nisem še niti poznala. Sicer regačico ponekod imenujejo kozja noga ali samojeja.
Sprehajalka je povedala, da je bila na neki delavnici (s Cortesejem), kjer so dela

Vinska rutica (Ruta graveolens)

Ana Kos
22.03.2014 20:38 (Mar 22, 2014)

Danes sem videla, kako lepo spet žene vinska rutica, obrezala sem suhe poganjke. Kako meni prijetno diši ... malo težak vonj ima, vendar prijeten. Naj bi s tem svojim vonjerm odganjala mrčes ...


Vinska rutica


Iz čistega veselja do vsakovrstnih zelišč sem nekega dne kupila na tržnici vinsko rutico. Že pred leti. Ne da bi kaj vedela o njej. Zdela se mi je pač zelo lepa! In taka se mi zdi še zdaj!
No, potem sem zvedela, da se je naj ne bi uporabljalo kar tako, ker je lahko nevarna (je zelo močno zelišče), eni jo imajo celo za strupeno. Tudi trganje poganjkov v času cvetenja - od junija do avgusta - z golimi rokami lahko izzove vnetne reakcije na koži.
No, vsega tega jaz ob nakupu še nisem vedela, rastlinca mi je bila všeč in njen vonj simpatičen. (Berem pa, da ta rastlina smrdi! Le kakšen nos imam? No, meni se zdi njen vonj prijeten! Tak plemenit.) S svojim vonjem naj bi odganjala mrčes (morda jo pa posadim še na balkon v Ljubljani?).  Brez posveta z zdravnikom jo torej smemo uporabljati p

KRT - kopriva, rman in trpotec

Ana Kos
17.03.2014 12:37 (Mar 17, 2014)

Kaj vse nam nudi "mizica, pogrni se" v naravi!

Spominjam se patra Simona Ašiča (ko smo k njemu smo šli enkrat po nek nasvet), ki je smeje se rekel, da je najboljši čaj KRT - da pomaga, da človek ne pride v krtovo deželo! Eden od "njegovih" čajev ima ime "krtek" ...
No, in kakšen je čaj KRT?
Gre za mešanico iz koprive, rmana in trpotca.
Vse tri rastline so uporabne kot hrana in kot zdravilne rastline.
Tako sedaj - odkar sem končno te stvari globlje spoznala in sprejela -, ne nabiram teh rastlin le za kakšen čaj, temveč tudi mimogrede pojem kakšen rmanov ali trpotčev listek.
Kopriv pa res ne jem "direkt", me pa kakšna kar sama "direkt" (tako na dotik) preseneti! No, z "mrtvimi" je drugače!
Predvsem pa dajem liste vseh treh rastlin v sadnozelenjavne kašaste napitke.

Kopriva (Urtica dioica)


Kopriva je užitna tudi surova, jaz jo dajem tudi v zeleni sok. Je zdravilna rastlina, idealna za spomladansko očiščevalno kuro. Lahko jo kuhamo,  pripravimo kot pripravljamo špinačo, kremne juhe in rižoto

Vijolica (Viola odorata - dišeča vijolica)

Ana Kos
07.03.2014 09:26 (Mar 07, 2014)


Spomladi po travnikih in v gozdovih cvetijo vijolice, ki jih je veliko vrst, barv in odtenkov. Za dodatek solatam nabiramo cvetove vseh barv in manjšo količino mladih listov.
Je zdravilno zelišče.
Če najdemo divjo vijolico oz. divjo mačeho (Viola tricolor), katere cvetovi so podobni mačehinim, le da so precej manjši, naberemo tudi te. Užitni so tudi cvetovi gojenih mačeh, pazimo le da niso bile umetno gnojene.

od tu:

Dišeča vijolica - domača imena: babji stolček, fijolica, ljubica.
Uporabni deli: cvet, list, korenika.
Zdravilnost:
pomaga pri izkašljevanju, vnetem grlu, bronhitisu, astmi, čisti ustno sluznico, sploh pomaga v zvezi z dihali,
pomaga pri glavobolu,
čisti kri,

pomaga pri živčnem utripu srca, krepi srce,
pomaga zoper občutek strahu, nespečnost,
pomaga  pri kožnih boleznih ...
Čas nabiranja: marec, april

Recepti

Vijolični keksi
Potrebujemo: dobro testo za krhke kekse in namaz iz snega treh beljakov, soka 1 cele limone, 15 dag sladkorja, 3 dag posušenih v prah zdrobljenih

Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj