Ana Kos

Prijatelji (87)
štulič ;)
Božo žabjek
Andrej Ban
Andrej Slovenija
Jaka Lumbar
I K A
Zarja23 Novak
Janez Gril
Spremljevalci (75)
Vanja Šobar
Sabina Drobnic
Peter Zajc
Kristina Veras Brzin
Ivanka Šalinger
Barbara Kožar
štulič ;)
Andrej Šauperl

Kategorija: Moj.ljubi.dragi.dom

NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Vsem dosegljiva navadna regačica - plevel ali kaj več?
Roženkravt - domače zdravilo proti zvišanemu holesterolu
Regrat kot zdravilo proti raku - tudi o čaju iz regratovih korenin
Resnica o mireni - materničnem vložku
Pomladanski žafran in jesenski podlesek
Pravljica o srajci srečnega človeka
Trobentica ali navadni jeglič (Primula vulgaris)
Lovor - tudi proti utrujenosti in stresu
Moški - spominčice in fuksije :)
Psalm 137 - Ob babilonskih rekah
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
( 169 )
Film
( 3 )
genocid
( 1 )
Gredica
( 30 )
haiku
( 1 )
Hospic
( 21 )
Hrepenenje
( 112 )
Kepa soli
( 260 )
Mladike
( 64 )
Njami
( 7 )
Opera
( 1 )
Pesmice
( 1 )
Preslano
( 40 )
Psalm
( 17 )
Rožce
( 13 )
Slana
( 3 )
Tanka
( 89 )
Utrinki
( 1 )
Zaveza
( 89 )
Živalce
( 62 )
Zrnce soli
( 122 )
Zvestoba
( 29 )
IŠČI PO ARHIVU
april 2021
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Varuhi spomina na Sveti Gori

Ana Kos
24.08.2016 23:41 (Aug 24, 2016)

Zelo rada hodim in v zadnjih letih praviloma grem enkrat ali dvakrat na leto peš z Mosta na Soči na Sveto Goro. Zame je romanje hoja, pot, dogajanje ... nikakor ni romanje "cilj", točka, kamor sem namenjena. Romanje je vse skupaj. Ker me zadnja leta večkrat bolijo kolena, včasih tudi hodim težko, pa vendar sem prejšnji petek začela razmišljati, da v soboto enostavno moram iti na Sveto Goro. Moram, drugače enostavno ne gre. Moram premagati samo sebe, svoja kolena, svojo utrujenost. Moram vedeti, sama sebi povedati, če še "živim", če sem še za "tukaj".

Ni pa bila sobota, 20. avgusta, kar en dan, ta sobota mi je pomenila pravi čas za letošnje romanje na Sveto Goro prav zato, ker se tam gor dobimo varuhi spomina! Program je potekal že dopoldne (mag. Renato Podbersič o Sveti Gori iz zgodovinskega vidika, dr. Vida Deželak Barič predstavi zbirko podatkov “Smrtne žrtve med prebivalstvom RS med drugo svetovno vojno in neposredno po njej”; prof. dr. Jože Ramovš nas z nagovorom uvede v pietetno

Vseposvojitev.si ... posvojila sem komunista in antifašista Nikolaja

Že nekaj mesecev je minilo, odkar sem zvedela za vseposvojitev - za osebno posvojitev žrtev zla med drugo svetovno vojno in po njej. To je možna resnična pot sprave med nami.

Iz Kuhinje mimo jezera v Lužnici in čez Batognico na Krn

Ana Kos
07.01.2016 09:02 (Jan 07, 2016)

Ob pogovorih na tem blogu (Najini teki) sem se odločila sem prenesti sem en svoj zapis z drugega bloga:

---

"Kam?" smo se vprašali. Ko je izhodišče Most na Soči, je pametno iti nekam, kamor ni strašno daleč od tu! Da izkoristimo še eno počitniško nedeljo!
Seveda takoj zamika Krn! Če gremo malo stran od naše hiše v okolici Mosta na Soči, ga takole vidimo, seveda daleč pred nami.
In Krn s svojo smerjo Silva Korena, ki sicer velja za zelo zahtevno (ampak zame je najnajlepša, saj mi je izredno ljubo, kadar lahko hodim po štirih! (Opis te poti na hribi.net.)
Ampak - ali jo zmoremo? Lani seveda ni bil problem, šli smo trije, Turdusova nečakinja, Turdus in jaz.
Letos je pa z nami tudi naš 8-letnik. Bo šlo? Bo! Pred kratkim je bil s prijatelji na Kladivu (jaz tam še nisem bila) in je ves navdušen!
Torej gremo!
Kaj pa Maks? Mali bo gotovo krasno plezal po skalah, tudi ob zajli in po lestvi, ampak ... Maks, kaj pa Maks! Maks ne more na lojtro! Bi ga Turdus nesel čez nevarna mesta? Hmmm.
Kaj pa kakšn

Kako lepe barve ima zima!

Ana Kos
11.02.2015 00:17 (Feb 11, 2015)

Kako je zima lahko lepa!
Sneg bel, čist, pokrije vso umazanijo, zavije nas v plašč miru in spokojnosti.
In v snegu pridejo do izraza živobarvne fasade. Res lepo!

 

 


Bi si kdo mislil, da je tale zgradba naša cerkev? Pravzaprav zvonik naše cerkve! No ja, eno ndstropje manjka, ker oblast ni dovolila sezidati po arhitektovih načrtih (naša cerkev je tista, ki so jo zaradi gradnje gospodarskega razstavišča - in 7. kongresa SKOJ-a -  podrli in "prenesli" na sedanjo lokacijo).

Res je že čas, da napišem kaj več o vsem tem.

Ko že nisem ujela lani 80-letnice župnije, pa morda ujamem čez leto ali dve 60-letnico prenosa cerkve?


Kljub belini je tako živo in barve so tako močne, sijejo med zasneženimi vejami. Oja, pozimi so pa barvne fasade še posebej lepe.

Krn z belo glavo

Ana Kos
24.11.2014 12:14 (Nov 24, 2014)
Krn z belo glavo.

Piha hladen veter.

Je skoraj zima.

Življenje pa mineva,

vpeto v danes in jutri.Fotografija z dne 30. avgusta 2010, pogled iz okolice Mosta na Soči.

Eno tako lepo peš popoldne

Ana Kos
15.11.2014 18:45 (Nov 15, 2014)

Naš 14-letni sin je bil prejšnji dan na planini Stador (peš z okolice Mosta na Soči z očetom in psom), naslednji dan sva se pa odpravila midva (seveda tudi pes) z Mosta na Soči skozi Čepovanski dol proti Novi Gorici. Svete Gore verjetno ne bova obiskala (tak je bil načrt, ampak tiha misel pa vendar je, da morda pa ...; tam smo bili teden ali dva prej), tokrat bova pod njo zavila po levi strani proti Novi Gorici. Dokler bova mogla, potem pride po naju "šofer".

Odpraviva se sredi dne, je že popoldne pravzaprav, spustiva se najprej navzdol proti Idrijci. Na mostu seveda obstaneva, Idrijca je tako lepa! Pogled po toku ... nekaj kilometrov naprej se zlije v Sočo ...

Pa še pogled v smeri proti Idriji, pred kakega pol kilometra se je Idrijci pridružila Bača. Sin se čudi, kako nizka je Idrijca. Poleti so se tukaj tudi naši kopali, plavali, skakali v vodo ... in po tisti beli ploščadi, ki se vidi tam daleč, so bredli vodo do kolen, zdaj je pa nad vodo ... ("Pravo" kopališče, tako bolj oblegan

Krajinski park Sečovlje in rastline zavojevalke

Ana Kos
24.09.2014 21:38 (Sep 24, 2014)

Poletje je sicer mimo, kaže, ampak ob slikcah Sečovelj (s soljo sem začela svoj blog - ker si želim, da so stvari nekako ohranjene, nepokvarjene, sol jih varuje - sol = modrost) sem se spomnila silno vročega julijskega dne, ko smo bili v Krajinskem parku Sečovlje!
Takle čas bi bil pa sploh prijeten za pošten sprehod po krajinskem parku Sečovlje.
Kako so me pretresla ena dejstva! Posebej to o rastlinah zavojevalkah! (Slikce sem skopirala že tedaj, tedaj jih še nisem znala obdelati, pa upam, da bo vseeno v redu. Ko bi bilo enostavneje, bi jih zamenjala z lepšimi. Morda pa kdaj bom.)

*****

Od vsega v Krajinskem parku Sečovlje se me je najbolj dotaknilo tole:
Nikoli nisem gledala na rastline kot na zavojevalke.
A tam sem brala na panojih in v drobni knjižici, ki sem jo tam dobila, da so nekatere rastline prave zavojevalke! Nekatere so same tako mogočne, da druge rastline ob njih slabo rastejo in tako jih močnejše izpodrinejo.
Potem so rastline, ki povzročajo alergije. Pa razni pleveli in š

V prvi razred sem hodila v grad

Ana Kos
02.09.2014 10:23 (Sep 02, 2014)

Včeraj se je začela šola. Pa se ob tem utrinjajo spomini na "nekoč". Na tedaj, ko sem sama začela hoditi v šolo.

...

Malo ljudi je imelo "srečo", da je hodilo v grajsko šolo, jaz pa sem!

Polhovgrajska (ja, zakaj neki so pogruntali polhograjska, kdo je pojedel tisti "v"), sprejmem pa "pograjska" šola (tako smo vedno rekli: pograjska šola, Pograjci - prebivalci vasi)  je bila pred dobrimi štirimi desetletji še v gradu! Tamle zgoraj levi dve okni sta bili moj 1. razred! Sicer so bile razpoke v stenah, stropu, spominjam se, da so nekaj govorili o potresni (ne)varnosti. Tako smo se učenci selili (ko sem bila jaz v 2. razredu) v takrat novo zgrajeno šolo, ki je na drugem koncu vasi.

Zdaj je grad obnovljen in ga uporabljajo za razne koristne dejavnosti. Ne spomnim se pa kaj dosti glede lastništva, vsekakor so bili nekoč grofje Blagaj. Po enem od njih (po Rihardu) ima ime rožica blagajev volčin (fotka od tu): 

Na desni na obzidju je podoba Marije z Jezusom, nekoč prej v "davnih časih" pa

Batognica (2164 m n. m.)

Ana Kos
31.08.2014 10:03 (Aug 31, 2014)

Nadaljevanje "Krna", ker s Krna se tako lepo gre na Batognico:
Stoje na vrhu Krna, vesela in navdušena, da sem tam, opazujem gore vse naokrog. Kako so lepe. Polno sonca je, toplo je in vidi se daleč!
Potem se mi pogled ustavi na bližnji gori.
Vprašam svojega moža: "Katera gora je pa ta?"
"Batognica."
"Batognica!" Šla bi na Batognico!
In zakaj ne takoj zdajle?
In smo šli!
...
Naj spregovorijo fotografije:

Oja, Batognica je polna sledov 1. svetovne vojne. Tako lepa in tako ranjena. V tole "čudo" so menda vstavljali topove. A kako so to zadevo sploh gor spravili, na 2000 m?
 

Kapelica?Stopnice na goro. Smejela sem se prej, nejeverno, ko je mož omenil stopnice, ki bodo ... Seveda sem pričakovala kvečjemu skale, podobne stopnicam ... In potem so se pojavile pred menoj čisto zares!
Po njih so pred skoraj 100 leti hodili vojaki ...?

Spomenik samemu sebi.

 

Se mi zdi, kot bi bila v Palestini ali pa v Egiptu (no, tam še nisem bila, ampak zdi se mi nekako tako: kamnito, belo bleščeče v vročem

Krn, zame sanjska gora!

Ana Kos
30.08.2014 11:05 (Aug 30, 2014)

Matej me "draži" s svojimi gorami in ne morem drugače, kot da poiščem slikce Krna (2244 m n.m.) in Batognice ... Letos sicer nisem bila na dvatisočaku. Še dobro, da obstajajo fotografije in spomini v srcu!

...

Ura je bila že čez eno, ko sem vendar ležala v svoji grofovski postelji na balkonu - in kot vedno - bila ganjena ob zrenju v nebo.

Krn - bom zmogla? Že veliko let nisem bila na dvatisočaku. Več kot 15. 
In zgodaj zjutraj gremo na Krn. Trije. Midva z mojim možem, pridruži se nama njegova nečakinja, tukaj ji bom dala ime Srna, ker je tako hitra!
Kar ne morem zaspati ... gledam v nebo z mežikajočimi zvezdicami in razmišljam. 
...
No, in potem smo že na poti do Drežnice. Občudujem Orion, kako lepo se vidi!


V temi se odpravimo iz Drežnice po kamniti poti, ki se vije skozi delno zaraščen svet, prepletajo se gozdovi in pašniki.
Ob kažipotu se seveda odločimo za smer "zahod", za plezalno smer Silva Korena. To je najboljša možna pot na Krn. Dvakrat sem šla po njej, pred veliko leti.
Na kažipot

Pod milim nebom nočna telovadba :)

Ana Kos
29.08.2014 20:43 (Aug 29, 2014)

Med najlepšimi stvarmi, ki mi jih nudi naša stara hiša, je to, da ni potrebno kar naprej paziti, kako glasni smo, koliko ropotamo, kako glasno hodimo (zaradi sosedov; v Lj. kar naprej pazimo in opozarjamo drug drugega), potem vrt ob njej ... in večerni sprehodi pod zvezdami vse dol do Soče ... in spanje pod zvezdami!

To zadnje mi je zadnja leta postalo nekaj tako otipljivo dobrega!

Posteljem si na balkonu, tja si prinesem "modroc", spim pod nastreškom, če dežuje, včasih še dolgo vztrajam - noter se preselim šele, če pošteno kaplja po meni. Se je že tudi zgodilo, da sem v dežju hitro tekla po polivinilasti prt za na mizo in se pokrila in vztrajala še dolgo ...  

Kadar dežuje, zelo pogrešam prav spanje zunaj. V Lj. v bloku se čutim ujeto in strašno pogrešam prostor. 

Ko pa grem spat pod nebo, pod zvezde, je strop moje sobe nebo in na stropu so zvezde! Tako silno lepo je prisluhniti nočnim glasovom, poslušati res malo nočno glasbo ... pri tem gledati zvezde ... razmišljati, kako majceni s

Rovte in Mussomeli - mnoge je vzela svoboda ...

Ana Kos
25.08.2014 11:50 (Aug 25, 2014)

"Jezus ni govoril veliko o pravičnosti, pač pa o ljubezni ..." je včeraj v Rovtah rekel Joseph A Mussomeli. Tako nekako.

Prav je, da smo pravični, verjetno si vsi tega želimo. A nad tem je ljubezen. Da bo res dobro.

Pravičnost včasih uniči kaj lepega ... lahko se celo izrodi v pravičniškost ... žal ...

...

Morda je bila prav ljubezen - več kot samo pravičnost - tista, ki je vodila vaščane Rovt, Rovtarje, že l. 1944, pred 70 leti (ja, že med vojno!), da so postavili spravno kapelico vsem vojnim žrtvam, domačinom iz Rovt in njihovega okoliša.

To je nekaj edinstvenega v slovenskem prostoru! Bila je prva tovrstna kapelica. V njej so zapisali imena vseh do novembra 1944 umrlih v vojni. Kapelico so postavili, tudi financirali domobranci. V Rovtah so "nastali" prav tako kot drugje, kot odziv na nevarnosti, ki so grozile domači vasi.

V Rovtah je bilo po 2. svetovni vojni trikrat več žrtev kot med vojno. Vzela jih ni vojna, pač pa svoboda.

To frazo sem jaz poznala že kot otrok ... tudi pri na

Skalnica ali Sveta Gora

Ana Kos
23.08.2014 23:49 (Aug 23, 2014)

Zdaj zdaj bo konec poletja, pa kaj dosti vročine sploh še ni bilo ...

Ampak tako si želim predstaviti en lep obisk gore ... enkrat, ko je bilo zelo zelo vroče, smo v najhujši vročini hiteli na goro. Pa ne na katerokoli goro, temveč na Sveto Goro nad Gorico, nad Solkanom (681 nad morjem).
Pravijo ji Sveta Gora ali Skalnica.
Skalnica?
Prav nič ne preseneti ime, če se človek le odpravi peš na goro. Prav lahko dobi občutek, da so celo goro sestavili iz kamnov. Zložili ... Kot lego kocke.Pomislim, da so po teh jarkih hodili vojaki, se skrivali pred napadalci, trepetali za svoja življenja ... Pred 100 leti ... Prva svetovna vojna ...
In zdaj hodimo mi, v miru in svobodi ... brez strahu ...Bilo nas je pet, a smo se hitro razleteli na več "skupin". Tekabaka gre po eni poti, mož z najmlajšima sinovoma po svoji, jaz pa tudi po neki "svoji" ... in glede na to, da pridem na goro zadnja, sklepam, da sem gotovo ubrala kakšno daljšnico!Posebno mikajo kaverne! Ja, tudi mene, ne le naše moške!
Nekje opazim

Roža svetogorska kraljica

Ana Kos
23.08.2014 19:12 (Aug 23, 2014)v pobočjih gore
svetogorska kraljica
cveti in diši

skromna in lepa
modra in veličastna
privablja oči
Svetogorska kraljica je verjetno le narečno ime. Morda je tale sorodnica "moje" občudovanke: kraljica planin.
Z možem iščeva dalje, najdeva tole:
eryngium.
Morda je tale moja rožica Eryngium bourgatii ali Eryngium 'Blue Glitter' ali Eryngium culzean ... ali pa ...
Če kdo ve pravo botanično ime in če kdo pozna kakšno slovensko ime, bom pa vesela!

...

Marta, spomnila si me na tele rože!

Na obali od sončnega zahoda do vzhoda

Ana Kos
14.08.2014 22:38 (Aug 14, 2014)

En tak lep, prelep spomin:

Želja je bila prenočiti pod milim nebom - ob šumljanju morja. Priložnost se je ponudila proti koncu avgusta pred dvema letoma, s sobote na nedeljo. Nekaj naših otrok je imelo srečo, da so lahko preživeli šest dni na morju, v Strunjanu, ker sodelujejo v župniji kot pevci, ministranti, animatorji ipd. - in potem sva z možem prišla ponje ...
In najmlajša fanta sta potem bila seveda za to, da preživimo eno noč res tik ob morju!

Popoldne je minilo, sonce je zahajalo ...
Jaz sem v življenju doživela zelo malo morja in takole zvečer na obali menda sploh še nisem bila ...
Očarana sem strmela v nebo. Tako zelo lepo!Potem smo si pripravili ležišče. Štirje bomo in pes. Ko se je stemnilo, je bilo še kar nekaj ljudi okrog, a potem so postopoma odhajali. Mislim, da so poleg nas ostali samo še eni, vsaj ob 3h zjutraj sem videla nekoga nekje naprej na obali uporabljati svetilko ...
Noč je bila prelestna!
Rahel veter občasno. Zvezde na nebu. Kako drugače so izgledale kot na Most

Človek kot pajek - plezanje po železniškem mostu

Ana Kos
11.08.2014 17:55 (Aug 11, 2014)

Zadnje dni prejšnjega tedna so v Bači pri Modreju, nekako ob sotočju Bače in Idrijce, organizirali čiščenje okrog stebrov železniškega mosta in ob tem naleteli še na bombe in granate, menda tudi še na aktivne. Soška fronta je tekla tam blizu in je še danes najti ostanke iz 1. svetovne vojne, seveda pa tudi iz druge.

Potem je Peter Mrak vodil igre, hojo po vrvi in plezanje; tega zadnjega (delala sta pa dva) so se udeležili tudi trije moji moški :) Evo jih! :D

Dodajam še nekaj slikc tega mosta:

 http://www.geopedia.si/#T105_x405268_y111788_s17_b2

Ob Idrijci

Ana Kos
02.07.2014 07:59 (Jul 02, 2014)Žareče hiše
v ogledalu Idrijce -
slikarsko platno.
Tako v očeh odseva
resnica naše duše.To je delček KUPA-a, Kosmačeve učne poti. V tej vasi se je rodil naš pisatelj Ciril Kosmač.

Kočevski rog - in Kočevarji

Ana Kos
03.06.2014 14:33 (Jun 03, 2014)

Pisala sem o Rajhenavskem pragozdu. Bila pa sem še v eni zanimivi delavnici - o zgodovini Kočevarjev, tudi ta je bila zame zelo zanimiva. O Kočevarjih nam je pripovedovala zgodovinarka, ki je sama njihova potomka.
Kar vtopila sem se v zgodbo nekega ljudstva, ki so ga preseljevali z vzhodne Tirolske in s Koroške v daljne tuje kraje v dokaj slabe pogoje, visoko, v same gozdove - preseljevali so uporne kmete (tam okrog l. 1330), pred tem na tem območju praktično ni bilo človeških prebivalcev.

Slika:Gotschee.jpg Od tu.

Sprva so novim naseljencem bili pomembna hrana - polhi. Pa ne samo hrana, tudi kožice so seveda uporabili.
Vinogradi so uspevali le tam proti Beli krajini. Počasi so razvili tudi krošnjarjenje.
Vseh šest stoletij so ohranjali svoj jezik (zgornjenemško narečje - kočevarščino) in praviloma so se poročali le znotraj svojega naroda.


Slika:Kočevci-Valvasor.jpg

Valvazorjeva slika Kočevarjev (Kočevcev) -

Največ jih je bilo v drugi polovici 19. stoletja - 28.000. Preživljali so se v glavnem s kmetovanjem in tudi s krošnjarje

Kočevski rog - in pragozd

Ana Kos
03.06.2014 12:02 (Jun 03, 2014)

V mojih osnutkih me čaka marsikaj, kar želim povedati ... marsikaj je, česar mi je žal, če ne pride na beli dan.
Tako je tudi tole o nekem zelo lepem dnevu v Kočevskem rogu.
Tukaj je okoljski center, ki je namenjen razvijanju in podajanja skavtske okoljske vzgoje. Namenjen je skavtom iz Slovenije in tujine ter povezovanju s sorodnimi organizacijami, lokalno skupnostjo, naključnimi obiskovalci Roških gozdov ter vsem ljubiteljem neokrnjene narave.Ob neki priložnosti sem se udeležila dveh delavnic, ki sta bili tam organizirani - izbrala sem ju izmed kakšnih desetih (obisk neke jame, s kolesom do najvišje jelke v Sloveniji - 49 m - po obsegu pa je tretja v Sloveniji, obsega 510 cm -, izdelava vrvi iz kopriv, izdelava suhe robe, pečenje kruha na prostem, učenje o rastlinskem in živalskem svetu Kočevskega roga, življenje v naravi ...). Torej mogla sem se udeležiti dveh in izbrala sem si delavnico o zgodovini Kočevarjev in za obisk pragozda.

Tole drevo tukaj je v pragozdu.
Tam pustijo vse tako, k

Kočevski Rog

Ana Kos
03.06.2014 10:42 (Jun 03, 2014)

Kočevski Rog in Kočevski rog ...
Ne bi si mislila, kako mi bodo postali ti gozdovi ljubi. No, nisem še velikokrat hodila dolgo in daleč po njih, ampak parkrat sem.
Pred kratkim je bil organiziran celodnevni pohod skozi te gozdove, pot je dolga 61 km.
Če bi imela priložnost, bi kar šla.
...
Spomin na eno od srečanj s temi gozdovi. 
(Pred tem sem bila tam predvsem kot obiskovalka krajev, kjer so se končala mnoga življenja v povojnih pobojih.)
V osrčju gozdov ...

...
Tako ljubi so mi t(ak)ile prizori!

... Tukaj je bilo srečanje ljudi,
a mene je kasneje tako vleklo v gozd, med visoka drevesa, opazovat življenje ob koreninah, v listju ... Pogledati, kako visoko je nebo tam nad drevesi ...
Kar stisnilo me je, ko sem opazila taco ... zaslutila sem, da je prava medvedja taca! ... 

... Ki me je potem popeljala daleč po gozdni pešpoti ...

Poiskala me je še hči in potem še en sopotnik in tako smo se v troje odpravili po "medvedovih stopinjah". No, jaz nisem prav zelo pogumna in sem velik

Plečnikove Žale - kulturni spomenik Slovenije - dnevi dediščine evropskih pokopališč

Ana Kos
29.05.2014 19:49 (May 29, 2014)

Te dni (od 26. maja do 1. junija) se lahko na ljubljanskih Žalah udeležimo brezplačnega vodenja in ogleda kulturne dediščine pokopališča Žale (ob 10. ali pa ob 17. uri).
Plečnikove Žale so bile razglašene za kulturni spomenik Slovenije državnega pomena. Dobile so tudi znak Evropskega spomenika, kakršnega imajo samo trije spomeniki v Sloveniji (Žale, Bolnica Franja in cerkvica Javorca - Javorca tukaj in tukaj.).
Tudi jaz sem si ogledala Žale pod strokovnim vodstvom.

Če pogledamo daleč nazaj v zgodovino, kako so pokopavali na našem območju, vidimo, da so Kelti trupla sežigali, Rimljani so poznali sarkofage. Tedaj so svoje pokojne pokopavali meščani, ki so živeli na območju sedanjega Starega trga, na drugi strani Ljubljanice, na sedanjem Novem trgu (tam je sedaj SAZU, NUK in še kaj.) Kasneje je bilo pokopališče na mestu sedanje Slovenske ceste, od Kongresnega trga proti Bavarskemu dvoru. (No, tako nam je govoril vodič. Sedajle ob pisanju sem se spomnila pa na keltsko vas pri Salzburgu,

Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj