Ana Kos

Prijatelji (87)
Sašo Lap
I K A
Zarja23 Novak
Andrej Slovenija
Rastko Plohl
Vidovič Ferk Sandra
Krabat Event
Bojan Ahlin
Spremljevalci (75)
Volodymyr Anželj
Rhiannon Rose
Ursa Zupan
Beatrice Uva
Peter Zajc
Doktor Živago
Andrej Šauperl
Alenka .

Kategorija: Majhna.sem.bila

NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Pot v Emavs
Vsem dosegljiva navadna regačica - plevel ali kaj več?
Velikonočni prazniki - malo za šalo, malo zares
Regrat kot zdravilo proti raku - tudi o čaju iz regratovih korenin
Roženkravt - domače zdravilo proti zvišanemu holesterolu
Pomladanski žafran in jesenski podlesek
Resnica o mireni - materničnem vložku
Ko zboli otrok, ki je bil cepljen proti tej bolezni ...
Trobentica ali navadni jeglič (Primula vulgaris)
O pomenu pirhov in njih (naravnem) barvanju
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
( 169 )
Film
( 3 )
genocid
( 1 )
Gredica
( 30 )
haiku
( 1 )
Hospic
( 21 )
Hrepenenje
( 112 )
Kepa soli
( 260 )
Mladike
( 64 )
Njami
( 7 )
Opera
( 1 )
Pesmice
( 1 )
Preslano
( 40 )
Psalm
( 17 )
Rožce
( 13 )
Slana
( 3 )
Tanka
( 89 )
Utrinki
( 1 )
Zaveza
( 89 )
Živalce
( 62 )
Zrnce soli
( 122 )
Zvestoba
( 29 )
IŠČI PO ARHIVU
april 2021
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Iz mojih otroških let :)

Ana Kos
15.03.2017 10:05 (Mar 15, 2017)

Bonboni! Ooo, bonboni! Sladke sanje ... bolj sanje enega majhnega otroka kot resnica! No, pa saj sem komaj vedela zanje, da sploh obstajajo. Pa se je enkrat zgodilo, da sem dobila celo vrečko točk - ja, pri nas smo rekli "točke", kakšni bonboni neki, tako govorijo "Iblančeni" (še prevedem: Ljubljančani).

Takole je to bilo:

Mama me je s kolesom peljala k maši. To je pomenilo 10 km vožnje v eno smer, 10 km makadama. Prvi kilometer poti navzdol sva gotovo pešačili, saj je prestrm. In potem tista dolga cesta po dolini. Nikoli nisem mogla razumeti, kako lahko vozi mama pokonci, ko pa cesta visi - moja logika je govorila, da bi moralo kolo biti vedno pravokotno na podlago.

Enkrat sem pri tem preučevanju vožnje vtaknila noge med špice in sva z mamo kar pošteno zgrmeli po tleh.

No, in zdaj se vračava domov. Po malem se pot vije navzgor in vožnja ni prav lahka. In jaz gotovo nisem bila najslajše breme. Potem pa je naenkrat spuščalo kolo! Joj. Mama je stopila s kolesa in pomagala še meni dol.

Češnje

Ana Kos
31.05.2015 19:03 (May 31, 2015)

Nedeljsko popoldne. Mama je bila najbolj zadovoljna, če je lahko šla počivat, saj je ves teden garala. Mi otroci smo veselo vzeli cajnice (vrste košaric brez ravnega dna) in se skupaj z drugi otroki odpravili nabirat češnje. Midva z bratom sva dobro vedela, kje so naše češnje, saj so naju učili, da nikoli ne smeva vzeti česa, kar ni naše.
Bili smo sami kmečki otroci in vsi smo imeli doma češnje, toda da smo bili lahko skupaj, smo se zmenili, da gremo vsi na našo češnjo.
Med veselim pogovorom smo prišli do češnje. Bili smo sicer še zelo majhni in bi težko nabrali z vej vabeči zaklad.
A ...!
Visoko v vejah je sedel oče otrok, s katerimi smo skupaj prišli po češnje, in obiral naše drevo.
Ko nas je opazil, je mirno vzel naše cajnice in nabral še vsem nam polno debelih temno rdečih sadežev, saj smo mi komaj dosegli spodnje veje.
.


S polnimi cajnami smo se otroci vrnili domov, midva z bratom sva veselo nesla pokazat in pokusit češnje atu in mami.
Vsa navdušena nad tem, kako nam je tisti dru

Ne bom se opravičil/a

Ana Kos
11.05.2015 14:35 (May 11, 2015)

Z najmlajšim sva brala knjižico Ne bom se opravičil (avtorica je S. L. Prokofjeva).

Besedilo govori o tem, kako se fantek razjezi na mamo in se potem noče opravičiti, temveč raje odide. Z njegovo trmo se še marsikaj spremeni ... Po kar težki preizkušnji gre le domov in se opraviči.

Moj sinek z izredno močno voljo je zelo živo doživel zgodbo.

To, da se ne opravičiš, mu je bilo pa vseeno zelo všeč.

Spominjam se dogodka, ko bi se jaz morala opravičiti. To je zahtevala od mene učiteljica.

Tisto leto smo dobili učiteljico, ki je že prvo uro skloftala učenca, ki se je nekaj smejal med uro. Vsi smo se je bali.

Bila je tista, ki je zahtevala nek poseben pozdrav, vem, da smo morali na začetku pouka odzdraviti: "S Titom naprej!" V prvem in drugem razredu tega ni bilo treba.

In ta učiteljica je najbrž sklenila vzgojiti nas nevzgojene otroke, najbrž še nihče ali skoraj nihče ni slišal besede "oprosti". Pri nas doma smo rekli: "Ne bodi hud!" ali pa smo govorili o odpuščanju. Toda "oprosti", to

Nace

Ana Kos
06.02.2015 13:55 (Feb 06, 2015)

Moje otroštvo se je "dogajalo" na veliki kmetiji na samem. Idila! Bregovi so seveda zahtevali veliko dela ... Ročnega ...

Nekatere travnike pa je pokosil ata s kosilnico.

In tako ata je nekega dne kosil. Če je bila kje bolj visoka trava, smo večkrat otroci hodili pred kosilnico, da prepodimo divje živali, ki so se včasih skrivale v travi. Enkrat sem videla, kako je iz trave skočila srnica in stekla po treh nogah, ena je bila odkošena. Uboga. Ata jo je poiskal, nič ni mogel narediti. Vzel je nožek in ...

 

In tako se je enkrat zgodilo, da sta iz trave skočili dve srnici, dvojčka, in stekli vsaka drugam. A potem mama srna enega mladička ni več našla. Ga ni poiskala. Jokal je v naši pšenici ... Ata je hodil gledat, kako je, ni se dotaknil mladiča, ker bi sicer mami srni smrdel po človeku ... Toda mame srne ni bilo ... In ko je minilo že toliko časa, da bi bilo nevarno za mladiča, sploh za njegovo preživetje, ga je ata v naročju odnesel domov! Potem smo ga hranili po steklenički. Ugotovi

Neke zimske noči ...

Ana Kos
05.02.2015 11:07 (Feb 05, 2015)

Spomin:Pred več 30 leti je bilo takle čas ogromno snega. Tako veliko, da naša muca ni mogla do nobenega mačka, pa tako zelo si ga je želela, mijavkala je in se drgnila ob vsakega od nas ... Na srečo nam kdaj zaradi snega ni bilo treba v šolo, saj smo imeli 10 km daleč in včasih avtobusa za 6 km poti sploh ni bilo, štirje kilometri so nas pa čakali v vsakem primeru ...

In neke take noči, zelo mrzle - brrr, rekli so, da je -17 stopinj! -, so ob 3h zbudili naju z bratom, ker so bile težave s kravo, ki je telila. Sosed je že prej šel 4 km daleč do telefona, da pokliče veterinarja ... In ker veterinar ne bo vedel, kje se odcepi pot k nam, odrasli so pa morali biti vsi pri kravi, so brata in mene poslali v dolino do ceste, da ga počakava ... Midva sva se hitro oblekla in obula, jaz sem si obula gumijaste škornje kar na gole noge ... Bilo je tako, da sem itak vso zimo seveda preživela v gumijastih škornjih, "batovci" smo jim rekli, ker jih je izdelovala tovarna Bata. Nogavic tudi nismo imeli

Nočem v nebesa

Ana Kos
14.12.2014 15:35 (Dec 14, 2014)

Hčerka me je presenetila: "Nočem v nebesa!"
"Jaa? Zakaj?"
"Zato, ker tam ni živali!"
"A da jih ni? Kako pa to veš?"
"Pri verouku so povedali!"
"Aja?"


Spomnim se na nek dogodek ...
Moje duhovne vaje (če kdo ne ve, kaj je to - so nekakšen oddih, kjer naj bi se človek poglobil vase, ponavadi gre tudi za družabnost, skratka lepa zadeva!), ko sem imela 14 let:

Duhovnik naroči, naj na listke napišemo vprašanja, ki se nam porajajo ... in jih oddamo v neko škatlo in on bo kasneje odgovarjal nanja. Meni je bilo tako zelo všeč, saj sem bila zelo plaha in sem bila čisto preč, ko je bilo treba kaj reči ...
In sem se razpisala, imela sem veliko vprašanj. In da duhovnik ne bi ugotovil, da sem to napisala jaz, sem napisala več vprašanj na več listkov in pisala sem s kolikor je mogoče različnimi pisavami!
Potem je on posortiral vprašanja, jih zložil na kupček in začel odgovarjati, vprašanje za vprašanjem ... In ... ne vem, kaj je bilo ... na koncu so ostali samo moji listki, kakšnih pet! Ne vem, kako je to

Prva vožnja z avtom

Ana Kos
24.09.2014 08:58 (Sep 24, 2014)

Sem še kar v spominih! Močan spomin je na prvo vožnjo z avtom!

Mama me je na kolesu peljala od maše in je med potjo ugotovila, da je spuščalo. Seveda sva šli dol in potem sva pešačili ob njenem prebodenem kolesu, pred nama je bilo še veliko poti, kakšnih pet ali šest kilometrov, zame, staro štiri ali pet let, je bilo to še zelo veliko.

Pa naju je dohitel nekdo z avtom (dotlej še nisem videla veliko avtov, moj dom stoji čisto ob koncu poti, bili smo pa bolj ali manj le doma, le ob nedeljah smo šli k maši, peš dve uri daleč), ustavili so, mama jih je poznala (bili so sorodniki ene družine tam nekje spodaj pod mojim domom) ... nekaj so govorili in potem so mene naložili v avto, da mi ne bo treba hoditi tako daleč peš. Meni je bilo hudo, ker bo mama morala peš, sama in po hudem poletnem soncu, zdelo se mi je, kot da ni prav, da jo pustim samo, ko jo čaka še tako dolga pot.

Sicer pa mene ni nihče nič vprašal, enostavno odpeljali so me. Malo me je bilo strah, zame so bili v avtu sami tujci

Prvič v Ljubljani

Ana Kos
23.09.2014 13:27 (Sep 23, 2014)

Ko sem bila otrok, je bila zame Ljubljana pojem dobrega!
Kot deveta dežela, kjer so same zanimivosti!
Kdaj pa kdaj je šel ata v Ljubljano, s seboj je izjemoma vzel katerega od otrok. Če je bil zelo priden!
O kako sem grabila seno nekega popoldneva, da sem smela drugi dan z atom v Ljubljano. Še zdaj se spomnim travnika, kjer sem tistega popoldneva grabila in spominjam se redovk, ki sem jih naredila, ata je pa odnašal seno z vilami. In vem, kateri del travnika sem pograbila sama.
No, in potem sem res smela drugi dan v Ljubljano.
Z atom sva vstala ob 3.30. Komaj sem odprla oči in zelo sem se morala potruditi, da sem sploh vstala. Ne, tako zgodaj zjutraj pa res ni čas za vstajanje! Čakala naju je ura pešačenja do avtobusa. In potem vožnja z avtobusom - to je pravo darilo - sploh če je človek vajen samo pešačenja.
Po vožnji, ki je trajala kakšno uro, sva prispela v sanjsko mesto - Ljubljano, kjer je vse, kar si človek more misliti, da obstaja.


Prva preizkušnja zame je bila semafor. Vedela sem,

Pozabljena torba

Ana Kos
23.09.2014 09:48 (Sep 23, 2014)

Mamica pripelje k verouku svojo hčerko.
Smeje se, a vendar v zadregi pove, da nimata s seboj torbice, pozabili sta jo doma.
Pogledam ju in pomislim, ali naj se naredim hudo (pa huda nisem, kje pa, saj ni bistvo verouka torba!) - tako malo za hec.
"Jaz sem kriva!" vtem hitro doda mamica.
"Hčerko ste pripeljali - in to je bistveno! Kaj bi pa bilo, če bi pripeljali torbico, hčerko pa pozabili doma!" In smejemo se vse skupaj.


A kako drugače je bilo pred veliko leti ... ko sem hodila v 2. razred. Iz šole so nas poslali k zobozdravniku, jaz sem ponosno šla, bila sem navdušena nad vsem, kar je zobozdravnik počel z menoj oz. z mojimi zobmi. Meni se je zdelo imenitno, ko mi je šaril po zobeh in tako ponosna sem bila, ko mi je spulil en zob!
Problem je nastal, ko sem se vrnila v šolo, pouka je bilo že konec in naša učilnica je bila zasedena z drugimi učenci, v njej je bila pa moja torba. Pravzaprav nisem vedela, če je še.
Kje je torba? V učilnico nisem upala, kaj pa če bodo hudi.
Kaj naj naredim?
Šla

Moja uboga stara punčka je bila živa!

Ana Kos
09.09.2014 06:48 (Sep 09, 2014)

Rada pišem!

Kdaj pa kdaj dobim kakšen silno lep odziv, ki me zelo razveseli in navduši.

Pred kratkim sem srečala eno mlado mamico, ki je pred nekaj meseci rodila ... in ko je v stiski pred porodom brskala po spletu, je naletela na neko mojo porodno zgodbo in potem je prišla na moj blog ... in rekla je, da ji je dobro delo.

Zdajle pa želim zapisati še to, kako sem najmlajšima sinovoma pred kratkim nekaj pripovedovala, nakar sta rekla, da naj postanem pisateljica in napišem "Solzice"! No, takoj sta pojasnila, da ne prav "Solzice", pač pa da naj zapišem svoje "solzice", svoje zgodbe, ki spominjajo na Vorančeve spominske zgodbice.

Seveda sem bila vesela njunih besed, otroci namreč mnogokrat ne želijo poslušati zgodb svojih staršev - mnogokrat doživljajo njihove zgodbe kot moraliziranje ali pa da tako je pač bilo včasih, danes je pa drugače.

No, in ko smo se o tem pogovarjali - bili smo ravno na sprehodu -, smo srečali sosedo. Ki je rekla, da mi mora nekaj povedati.

Takole je pripovedovala:

Moja punčka

Tukaj sem zapisala prvi spomin na Miklavžev obisk:

Gumb

Ana Kos
02.09.2014 21:16 (Sep 02, 2014)

Gumbi ... Spomini ...

Kolikokrat so mi otroci obrnili škatlo z gumbi ... Joj, kolikokrat se je to zgodilo meni, ko sem bila deklica! In kakšno bogastvo so bili zame gumbi! Različnih oblik, barv, z različnim številom luknjic ... In šivanje gumbov s štirimi luknjicami! Kakšna umetnost zame!

In zdi se mi, da imam tisoč gumbov! Najbrž se ne motim glede števila, saj preden scefrano obleko vržem stran, vedno poberem gumbe stran ... Precej sem jih tudi kupila, svoj čas sem za otroke precej šivala, predvsem krilca, oblekice deklicam, bluzice ... Tudi kakšne hlače, ampak jih ne bi dala oceniti kakšnim "veščim" očem :D In ja, koliko jopic, kap, rokavic, nogavic sem spletla ali nakvačkala! Tudi sebi sem šivala krila, obleke, celo poročno ...

Tako imam seveda kar nekaj šiviljskih pripomočkov doma.

In ko pospravljam, najdem včasih kakšen gumb, ki se je kdaj skotalil v zadnji kot ... v tistega, za katerega nisem niti vedela, da obstaja. :)

...

In opazim tale gumb!

Take gumbe sem imela na oblek

V prvi razred sem hodila v grad

Ana Kos
02.09.2014 10:23 (Sep 02, 2014)

Včeraj se je začela šola. Pa se ob tem utrinjajo spomini na "nekoč". Na tedaj, ko sem sama začela hoditi v šolo.

...

Malo ljudi je imelo "srečo", da je hodilo v grajsko šolo, jaz pa sem!

Polhovgrajska (ja, zakaj neki so pogruntali polhograjska, kdo je pojedel tisti "v"), sprejmem pa "pograjska" šola (tako smo vedno rekli: pograjska šola, Pograjci - prebivalci vasi)  je bila pred dobrimi štirimi desetletji še v gradu! Tamle zgoraj levi dve okni sta bili moj 1. razred! Sicer so bile razpoke v stenah, stropu, spominjam se, da so nekaj govorili o potresni (ne)varnosti. Tako smo se učenci selili (ko sem bila jaz v 2. razredu) v takrat novo zgrajeno šolo, ki je na drugem koncu vasi.

Zdaj je grad obnovljen in ga uporabljajo za razne koristne dejavnosti. Ne spomnim se pa kaj dosti glede lastništva, vsekakor so bili nekoč grofje Blagaj. Po enem od njih (po Rihardu) ima ime rožica blagajev volčin (fotka od tu): 

Na desni na obzidju je podoba Marije z Jezusom, nekoč prej v "davnih časih" pa

Kku sva z bratam jejčke njesla (+"prevod")

Ana Kos
08.08.2014 23:34 (Aug 08, 2014)

Zgodba v narečju - na Marijino vzpodbudo:

Ankat sva z bratam šla n hliv pbrat jejčke ud kur. Mama nama ih je dala, vsakm nekaj. Jest sm ih mila u varžetih, u bertahu, u usakm varžetu anga, ke sn se bala, de se drgač jejčk zdrbi. Dva sn mila pa u rok.

Pvol sn šla dval s hliva p štengah pa zl ahtala, de nabi padla.

Pvol pa guor u hiše.

Brat je šou pred menoj pa ke sva bla že na štengah pr hiš, je bcnu nazaj pa je mene glih u tribuh in kar je nrhuj, bcnu je u jejčke. Jejčki sa se arsul, vse je tjekl p men in jest sn vekala.

Brat je ljetu nprej.

Ke sva z mama pršl noter, sa ble jejčki, ke ih je un prnesu, n špurget. N, se je biu mrzu, naše mama je kuhala zmeraj u pječ. Sam pzim sa zakuril u špurgetu z krvavice pa mast pa ucvirke. Pa kerkat je nrdila bvobe. Kerkat z pusta.

Brata ni bl nker.

Neč n vim, če je mama kaj skrbil, ke brata še ni bl, ke sva šle spat. Tamal brat je pa gvišn že spau, je biu še mičken. Se n spounem.

Ata pa ni bl dma, neč n vim, ki je biu.

N, mama je zutraj

Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj