Ana Kos

Prijatelji (87)
Volodymyr Anželj
Rastko Plohl
Leon Kralj
Stoyan Svet
Woodicinvestment Company
I K A
Krabat Event
Laptopovi Prodaja
Spremljevalci (75)
Janez Menart
Vanja Šobar
Ana Demšar
Irena Vrcon Vrcon
Darja Zupanc
Olga Sušnik
MATT ŠPORT
Andrej Šauperl

Kategorija: Luč.sveta

NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Vsem dosegljiva navadna regačica - plevel ali kaj več?
Roženkravt - domače zdravilo proti zvišanemu holesterolu
Regrat kot zdravilo proti raku - tudi o čaju iz regratovih korenin
Resnica o mireni - materničnem vložku
Pot v Emavs
Pomladanski žafran in jesenski podlesek
Orion lovi Plejade
Velikonočni prazniki - malo za šalo, malo zares
Nečisti duh in in "ne nečistuj!"
KRT - kopriva, rman in trpotec
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
( 169 )
Film
( 3 )
genocid
( 1 )
Gredica
( 30 )
haiku
( 1 )
Hospic
( 21 )
Hrepenenje
( 112 )
Kepa soli
( 260 )
Mladike
( 64 )
Njami
( 7 )
Opera
( 1 )
Pesmice
( 1 )
Preslano
( 40 )
Psalm
( 17 )
Rožce
( 13 )
Slana
( 3 )
Tanka
( 89 )
Utrinki
( 1 )
Zaveza
( 89 )
Živalce
( 62 )
Zrnce soli
( 122 )
Zvestoba
( 29 )
IŠČI PO ARHIVU
april 2021
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Ljubezen je izpolnitev postave

Ana Kos
10.09.2017 09:10 (Sep 10, 2017)

Bratje in sestre, ne bodite nikomur dolžniki, razen če gre za medsebojno ljubezen; kdor namreč ljubi drugega, je izpolnil postavo. Kajti zapovedi: Ne prešuštvuj! Ne ubijaj! Ne kradi! Ne požêli! pa tudi vse druge zapovedi so obsežene v besedi: Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe. Ljubezen bližnjemu ne prizadéne hudega; ljubezen je torej izpolnitev postave.

(Rim 13,8-10)

Rim 13,8-10 - BIBLIJA.net - Sveto pismo na internetu

Beseda oživlja in združuje

Cerkev svežega Frančiška

Ana Kos
03.03.2017 10:57 (Mar 03, 2017)

Moja spletna prijateljica mi je omenila cerkev v Šiški in naredila je silno simpatično napakico! :)

Napisala je: cerkev svežega Frančiška - in ne svetega Frančiška! :) :D

Obe sva se prisrčno nasmejali!

In tale sveži Frančišek mi je potem kar odzvanjal! In še vedno se mi rojevajo misli ob tem!

Pravzaprav je bil sveti Frančišek sveži Frančišek! In Cerkev, kakršno je on doživljal kot pravo, resnično Jezusovo cerkev, je resnično sveža ... in ne postana, zatohla, neprezračena, zatežena, brez zdrave domišljije ...

Sveti (sveži!) Frančišek je hotel, da je med ljudmi sveže, pristno, živo, zdravo. V odnose je vnašal živega, svežega, pristnega Jezusa.

Kar precej je poskrbel celo za pravi prepih v Cerkvi. Od viharja so se kar majale trde strukture, ki včasih nastanejo v mnogih skupnostih zaradi komodnosti, lenobe, shrahu, požrešnosti, ohranjanja tega, kar je, obstoječega reda, privilegijev itd.

Oja, jaz imam prav rada tega svežega Frančiška!

Katero darilo je Jezus najprej u/porabil?

Ana Kos
19.01.2017 08:47 (Jan 19, 2017)

Otrokom pripovedujem Jezusovo zgodbo in ob tem se poraja toliko misli, mojih in otroških ... Prav pretresejo me včasih otroci z globino svojih misli. Kakšne iskrice pa nas vse nasmejijo. Kot recimo tista, zakaj sta šla Marija in Jožef v Betlehem.Seveda v porodnišnico! :)

No, z otroki se seveda pogovarjamo tudi o modrih z vzhoda oz. o "svetih treh kraljih". Res zanimivo, saj pravzaprav ne gre za "svete" v smislu svetnikov, ki jih je "postavil" Vatikan. Kdo ve, zakaj sploh ljudsko poimenovanje "sveti".

No, z otroki se pogovarjamo o tem, da so malega Jezusa obiskovali različni ljudje, prvi so bili čisto navadni preprosti rojaki in verjetno so bili večinoma taki obiskovalci - vse do "treh kraljev". Ti so prišli od daleč, iz "sveta"! Kot pravi izročilo, so Jezusu darovali zlato, kadilo in miro. V tem je tudi simbolika, pomen daril razlagajo tako

Melhior naj bi Jezusu dal zlato - ker je novorojeni Jezus kralj, Gašper kadilo, ker je novorojeni Jezus Bog, Boltežar pa miro, ker je Jezus tu

Sveti trije kralji oz. modri z vzhoda

Pravzaprav na praznik 6. januarja v prvi vrsti ne gre za tri kralje! V Svetem pismu piše le, da so k Jezusu prišli modri z Vzhoda (Mt 2, 1-18). Ni omenjeno njihovo število. Bili so gotovo bogati in tudi zelo pametni možje - navsezadnje so jim zvezde povedale, da se je rodil Kralj sveta in so se mu prišli poklonit (pamet) in da so pot zmogli in da so prinesli vredna darila (bogastvo). Pot jim je kazala posebna zvezda - ponavadi nam tisto zve

Neprenehoma molite!

Ana Kos
03.01.2017 13:43 (Jan 03, 2017)

Misel, s katero se zbudim.

Misel, ki jo tako zelo močno čutim kar naprej ... zadnje dni, tedne ...

Neprenehoma mollite.

Ljudje imamo želje, hrepenenja, v nas živijo ideali ... Ampak marsikaj se ne zgodi tako, kot si želimo. Naša tako željena pot, naš Camino, ima nepredvidene ovinke, večje spuste ali klance, kot smo jih pričakovali, tudi plazove čez pot, včasih pot odnese reka ... Ni druge možnosti, kot iskati pot naprej. Kot plezati čez ovire ... se prepustiti poti ... Zaupati, da bo vse dobro, če bomo naredili vse po svojih najboljših močeh, v prisluhnjenju notranjemu glasu ... Glasu Stvarnika v nas.

V meni zapoje pesem:

"Alabare, alabare, alabare, alabare, a mi Senor.

/.../

Gore se bodo premikale,

gore se bodo premikale,

gore se bodo premikale,

z močjo Svetega Duha."

Čutim silno prošnjo v sebi, premaknila bi goro ... A hkrati se čutim tako krhko, tako nemočno.

Počasi zorim v objemanju življenja, v sprejemanju marsičesa, kar zame ni ideal (ni bil ideal?), marsičesa, česar res ne

Adamovo bedrce

Ana Kos
23.12.2016 12:52 (Dec 23, 2016)

Zgodbo o Adamu in Evi imam zelo rada!

Ko jo otrokom pripovedujem, vedno znova poudarjam, da to ni znanstvena zgodba, pač pa zgodba o medčloveških odnosih in o človekovem odnosu do Boga in do narave.

Čeprav so otroci šele na začetku šolskih let, so vendar že marsikaj slišali. In so zelo vedoželjni! In bistrih glavic! Ko omenim Darwina in njegovo teorijo o nastanku sveta, vidim, da je kakšen že zvedel zanj. Potem se spomnim na to, kako je (naj bi??) v času mojega otroštva človek poletel na Luno, zdaj pa marsikdo dvomi o tem, da bi bilo to res! Znanstveniki marsikaj pogruntajo, vendar včasih kasneje ugotovimo, da tisto sploh ni res.Ali lažejo ali pa le ne vedo dovolj in napačno sklepajo.

Zgodba o Adamu in Evi pa ni znanstvena zgodba, je pač le preprosta zgodba o človeku in Bogu!

Delu otrok sem to zgodbo pripovedovala že lani, ampak ne o tem, kako je Bog naredil Adama iz zemlje in Evo in njegovega rebra, pa pomislim, zakaj pa ne, zakaj pa ne bi povedala letos zgodbo še natančneje. Poudarja

1 Mz 2-3 - BIBLIJA.net - Sveto pismo na internetu

Beseda oživlja in združuje

Sveta Monika in (današnje) mame

Ana Kos
27.08.2016 19:38 (Aug 27, 2016)

Danes je v koledarju zapisana sv. Monika, mama sv. Avguština (ki je v koledarju dan za svojo mamo).
Sveta Monika velja - med drugim - predvsem za mamo, ki je 30 let molila za svojega sina, da se je spreobrnil.
Torej za mamo, ki si je zelo veliko let prizadevala, da bi njen otrok postal dober človek!
Če se tukaj kdo obregne ob molitev, lahko pomisli tudi to, kako vemo, da dostikrat ne uspemo najti ničesar res učinkovitega, kar bi pomagalo, pa tudi to, da ne moremo (skoraj) ničesar dobrega narediti na silo. Sploh pa odraslih otrok ne moremo vzgajati, spreminjati, ne smemo jih omejevati v njihovi svobodi. Tako so še najbolj na mestu tihe misli, molitve ...
In kdo more zagotoviti, da njegov otrok res ne bo nikoli zašel s "prave" poti?
Druga stvar, v katero se bo (bi) marsikdo obregnil, je "spreobrnjenje". Vsekakor ni šlo samo zato, da bi bodoči svetnik več kot 30 let ne bil kristjan, temveč za to, da je delal "lumparije", torej stvari, ki so proti naravnim zakonom, ki jih bolj ali manj vsi pri

Maksimilijan Kolbe: Najboljša vloga - ne navezujmo se

Ana Kos
14.08.2015 13:53 (Aug 14, 2015)

Tole jezerce je blizu Auschwitza. Fotografirala sem ga z avtobusa (pred dvema letoma, ko sem bila med romarji po poteh sv. Maksimiljana Kolbeja).

Ko smo se tam vozili, sem razmišljala, kako je skupaj - toliko lepega in toliko hudega. In kolikokrat se dogajajo strašne stvari, pa drugi sploh ne vedo ... ali pa nočejo vedeti ... Koliko hudega se je tukaj dogajalo med 2. svetovno vojno. V eni knjigi sem brala o dekletu, ki je bilo doma v tej vasi, pa je zbežalo od tam in se nekje skrivalo, od grozot, ki jih je doživelo, je onemelo. A ko so bile racije, je vedno pravočasno zaslutilo in se skrilo, tako da dekleta nikoli niso našli ... Kaj je to - želja po preživetju!

Tukaj v bližini je podružnica taborišča Auschwitza Birkenau, malo dlje glavno taborišče. Še vedno hvaležno ohranjam spomine na to, kar sem videla, kar mi je bilo dano okusiti ... srečati ... vsaj malo začutiti ...

Zgornja prizora iz Birkenaua.

.

(Auschwitz)

V glavnem taborišču je v celici smrti umrl Maksimilian Kolbe, ki

Poljska, 1. del - po Kolbejevih poteh

Ko ljudje doživljamo hude stvari, se obnašamo zelo različno. Eni hude stvari radi potisnejo čim dlje stran in se jih nočejo spominjati, drugi želijo vse urediti in vsemu dati svoje mesto v življenju.

Birma in darila

Ana Kos
02.06.2015 16:19 (Jun 02, 2015)

Berem prispevek o tem, da nekateri za birmansko darilo najamejo celo kredit (glej v linku). Koliko stvari se sprevrže! Kolikšen poudarek je na darilih ... in to v naših časih, ko imajo mnogi otroci vse, kar potrebujejo ... in še več ... (In ko so na drugi strani otroci, ki nimajo vsega, kar bi potrebovali ...)

Resnično moramo dan za dnem preverjati, kaj delamo, kaj razmišljamo, zakaj je kaj tako in ne drugače ...

Če je birma zakrament prihoda Sv. Duha, ni resnično nobene logike, da je tako poudarjano zunanje ... Razen kolikor se na zunaj vidijo dobra dela mladega "zrelega" kristjana.

Iz mladih let se spomnim našega župnika, ki je pripovedoval zgodbo o tem, kako so v neki vasi mnogi birmanci prosili za botra bogatega vaščana - seveda, zaradi denarja, zaradi misli na bogato darilo.

Toda ta mož jim je rekel, da je lahko boter vsem, če želijo, ampak za darilo jim bo dal le molitvenik (ali morda Sveto pismo) in v njem podobico. Pa so vsi, razen enega, odšli.

In ko je prišel birmanski dan

Za birmanska darila najemajo tudi kredite - zurnal24

Glavna tema birme, ki sicer pomeni krščansko zrelost mladega vernika, je denar. Najpopularnejše darilo letos je skuter, sledita tablica in telefon. Vrednost darila pogosto presega znesek mesečne plače, birmanski botri pa za obdarovanje birmanca najamejo celo kredit.

Lojze Grozde, njegove pesmi in v njih ujeta misel ...

Ana Kos
27.05.2015 12:35 (May 27, 2015)

V Celju, na evharističnem kongresu katoliške Cerkve, je bil pred skoraj petimi leti razglašen za blaženega - Lojze Grozde.
Zanj, ki je umrl še ne 20 let star, sem slišala že kot majhna. Doma smo imeli knjigo o njem,
potem sem kot najstnica brala njegov življenjepis, občudovala sem tega pogumnega mladega fanta. Pretresla me je njegova smrt v strašnih okoliščinah.
Ne samo pretresla, temveč tudi nagovorila!
Kajti ni vsak tako pogumen, da bi za vero bil pripravljen trpeti, kaj šele umreti ...

Ko sta v oktobru l. 1942 s prijateljem šla po ulici, je Lojze spet nepričakovano, skoraj brez zveze, napeljal pogovor na te stvari: »Bojim se, da pri mučenju ne bi vztrajal.«

»Kako to misliš?« ga je začudeno vprašal prijatelj.

»Veš, nisem dovolj trden.«

»Saj moraš vendar zaupati v Boga, v katerega slavo vse delaš. /.../)

/.../

Prijatelj je potem hotel pogovor napeljati na šaljive reči in je skušal posnemati svojevrsten govornikom glas pri litanijah. Pa Grozde se to pot ni smejal, marveč se je zamišl

Spomin na Lojzeta Grozdeta

Pogovarjam se s staro gospo. Povprašam jo, od kod je doma. "Z Dolenjske," ji zasijejo oči. In zažari ji obraz: "Iz Tržišča, v Mirnski dolini. Veste, kje je to? Med Mokronogom in Sevnico." Seveda, kaj ne bom vedela! Malo pa že poznam tisti konec Slovenije. Sem se že parkrat vozila po tistih hribih in dolinah ... Lepo je tam. "Oja, vem! Od tam je doma Lojze Grozde, kajne?" "Ja!" Nasmeh se ji zariše na obraz. "Pri isti hiši sva bila, jaz pest

Sveta Zofija - tauscana Zofka in tik pred njo ledeni svetniki

Ana Kos
15.05.2015 08:14 (May 15, 2015)

Danes je pa tauscana Zofka, prav zares je uscana, saj dežuje! Tako so ljudje govorili morda že stoletja!
Na današnji dan je vpisana v koledar sveta Zofija (pomen imena modrost, izpeljanka Sonja je pri nas precej pogosto ime), katere zgodba je legendarna. Bila je vdova s tremi hčerkami (njihova imena so morda alegorična Fides - vera, Spes - upanje in Karitas - ljubezen) in tako mati kot hčerke naj bi pretrpele mučeniško smrt zaradi vere v Kristusa. To naj bi se - po krajevnem izročilu - zgodilo pod vlado cesarja Decija okoli l. 250 (podatki o datumu smrti in natančno o samem mučeništvu niso čisto zanesljivi, ime sv. Zofije pa je zapisano v katakombah).
Kakor pove njeno ime, je postala poosebljenje pojma modrosti. Češčenje božje Modrosti sega v prve čase krščanstva.
Sv. Zofijo upodabljajo kot mater s tremi otroki, z mučeniško palmo in s knjigo v roki.
.
Slika od tu.
.
Danes velja za zavetnico vdov in za priprošnjico za rast poljskih pridelkov, s tem ima zvezo poimenovanje da

Pošlji mene

Ana Kos
11.04.2015 06:55 (Apr 11, 2015)Bila je v svetišču. Spokojen dan je bil in v njej se je naselil mir.
Bil je pravzaprav čisto navaden dan in okrog nje so bili ljudje. Čisto navadni ljudje. Taki običajni.
A vendar je bilo čutiti posebno prazničnost. Neko posebno veselje.

Potem jih je pater klical po imenih. Prihajali so do njega, da jim je osebno podal roko in jim predal "misijo".
Obstala je pred njim in ujela pogled. Kako drugače je bilo nekoč, ko ji je nekdo izročil diplomo, pa ni doživela nobenega pogleda, namenjenega njej. Pa je tedaj nekoč trmasto pomislila: Bo me pogledal, ne more biti tako brezdušen! Saj sem jaz tukaj, človek sem!
Klican je bil naslednji, toda ona ni šla z odra, dokler ji ni človek namenil začudenega pogleda. Vsaj takega! Pa saj ni študirala zato, da bo vse brezdušno!!!
Ko je šla potem domov, je obstala na Tromostovju in gledala v Ljubljanico. Zamikalo jo je, da bi iz diplome zložila letalce in ga poslala tja daleč v Ljubljanico!

Kako drugače je bilo sedaj!
Vedela je, da je osebno nagovorjena. Osebno

Blagoslovljeno veliko noč!

Ana Kos
05.04.2015 11:07 (Apr 05, 2015)

Poslušam:


(Filmček je naš! Vipavski! Ponosna sem na to!)


Pesem se me dotakne. Zelo.Velika noč je praznik življenja!

Vsem obiskovalcem želim blagoslovljeno veliko noč!

Velika noč = praznik življenja

Veliki teden

Ana Kos
31.03.2015 22:01 (Mar 31, 2015)

Veliki teden ...
Veliki teden v našem življenju ........
Če ta izraz povsakdanjim, prenesem na kogarkoli, potem vidim takole:


Cvetna nedelja ... V življenju nas doletijo presenetljivo in pretresljivo lepe stvari, zveze, stiki z ljudmi, odnosi, doživetja, podobe, glasovi ...
Včasih doživimo pravo zmagoslavje.
Včasih živimo globoko srečo, tudi daljše obdobje je lahko bogato ganljivo lepih občutij ...
A potem pride ... zdi se mi, da kar vedno, le gledamo na to različno ... veliki teden ...
Vsak človek zaide tudi v težke čase, začuti svoja bremena (ki jim včasih res ni kriv) kot neizmerno težka.
Različno pogumni, različno svetli se znajdemo v globeli, v temi ...
Včasih nas stiska pri srcu, včasih nas tišči v želodcu.
Včasih neizmerno boli duša. Bolijo izgube. Žalujemo za izgubljenim/i in včasih se ne moremo utolažiti. Včasih skušamo rešiti izgubljeno.
Včasih čutimo, kako nam smrt diha za vrat.

 
Mislim tokrat tudi na bolnike ... na posamezne. Na njihov veliki teden, na njihov križev pot.

Cvetna nedelja

Ana Kos
29.03.2015 21:55 (Mar 29, 2015)

Današnji dan je ozaljšan z butaricami in veselimi obrazki otrok. Pomlad je polno zaživela, svetloba in sonce nam prinašata moč in veselje.
Marsikje, tudi v naši župniji, si na cvetno soboto lahko sami izdelamo butar(ic)o kar pri cerkvi, tam se pri prijetnem delu in pogovorih druži kar nekaj otrok, mladih in odraslih.


A kaj je pravzaprav cvetna nedelja?
To je spomin na Jezusov slovesni vstop v Jeruzalem (o tem piše evangelist Luka tukaj). Jezdil je na osličku, ljudje pa so ga navdušeno pozdravljali in mu vzklikali:
"Blagoslovljen kralj,
ki prihaja v Gospodovem imenu!
V nebesih mir
in slava na višavah!"
(Lk 19, 38)
Predenj so celo polagali ogrinjala. Kot kralju.
Ljudje bi imeli Jezusa za kralja. Takega kralja, ki bi poskrbel zanje, ko bi bili lačni, bolni, osramočeni ... v stiski ...

Vedno me presune, ko pomislim, kako se včasih hitro vse obrne. Kako hitro nekdo postane nezaželen, moteč, odveč.
Kako močan je vpliv množic. Če en vpliven človek nekaj reče, bo morda za njim povzelo

Cvetna nedelja - zakaj butare - in javno mnenje

 

Klicali so me v Vatikan na zagovor ...

Ana Kos
26.02.2015 13:17 (Feb 26, 2015)

Klicali so me v Vatikan. Zaradi mojega verouka.

Tako sem sanjala.

Premišljevala sem, kaj me bodo izpraševali. In zakaj?

Delam narobe? Ali morda nekonvencionalno? Sem premalo tradicionalna? Imam preveč rada svobodo? Jo cenim in spoštujem svobodo drugih?

V Vatikanu je bilo eno ogromno omizje in za njim veliko ljudi, morda kakšnih 50 ... in jaz sem stala pred njimi in odgovarjala na njihova vprašanja. Razlagala sem svoj pogled na verouk, na vero sploh, na življenje samo ...

Ne spominjam se nič konkretnega o spraševanju ... Pač pa ostajajo občutki .. občutki o trdoti posameznikov, ki so mi sodili, in o blagosti nekaterih, tudi glavnih ... tistih, ki so me poslušali z blagim smehljajem na obrazu ...

Zdi se mi, da mi je bil tudi papež naklonjen ... Pardon, papež je bila ena prijazna svetlolasa gospa ... :) (No, morda pa je bila glavna med njimi ena gospa in papeža sploh ni bilo tam?)

Ampak ne glede na to, kaj si bodo mislili o meni, sem čutila, da moram govoriti tako, kot mislim, tako kot č

Križ - objem ljubezni!

Ana Kos
25.01.2015 00:09 (Jan 25, 2015)Tale plakat smo delali pri verouku. Delali smo ga postopoma, več ur. Iz risbic smo oblikovali obliko križa. Na vrhu smo narisali sonce. Potem smo pa prikazali letne čase.
Kaj smo želeli prikazati? Kaj sem želela otrokom povedati, ko smo skupaj izdelovali plakat?
Samo tukaj zdaj ne bom uporabila besed, s katerimi govorim otrokom. Pravzaprav otrokom ne govorim tako zelo veliko, veliko več jih poslušam in mnogokrat izhajam iz njihovih besed ...
Križ ni neko nesmiselno trpljenje. Ni klečeplazenje. Ni golo sprejemanje hudega, ki se dogaja.
Je pa del življenja. Ki ga moremo živeti polno prav v sprejemanju  in preobražanju vsega, kar prihaja na našo pot.
Ne v slepem sprejemanju.
Na Zemlji smo gotovo zato, da moremo oblikovati svoje življenje. A marsičesa ne moremo narediti tako, kot bi želeli ... in ne smemo za vsako ceno tako, kot bi radi.
Kakšne stvari moremo osmisliti na prav poseben način.
Temu rečemo sprejemanje križa.
Križ, podoba križa nam prikazuje Jezusa, ki nas ima neskončno rad ... Pre

Nisem ne škofov, ne duhovnikov, ne kardinalov ...

Ana Kos
23.01.2015 23:00 (Jan 23, 2015)

"Ogibaj pa se posvetnih in čenčastih bajk!" (1 Tim 4,7)
Bivši londonski gangster John Pridmore (ki je pred časom obiskal Slovenijo in bil gost na Stični mladih 2012) je na vprašanje, kaj meni o raznih škandalih in aferah – predvsem o tistih, ki se dogajajo znotraj Cerkve, odgovoril:
"To ni moja stvar, pa tudi vaša ne. Kaj vas brigajo afere! Za to naj poskrbi Gospod sam. Jaz nisem ne škofov, ne duhovnikov, ne kardinalov. Sem in hočem biti Kristusov! Zato je moja edina in glavna skrb ostati v Kristusu, ohraniti in izpolniti Njegove zapovedi."
Kako res je to!
Ni mi vseeno za slabo na svetu in sploh mi ni vseeno za slabo, ki ga delajo posamezniki v Cerkvi - vendar moj "šef" (če sem kristjan/ka) je Kristus in ne kdo drug ...
Saj vendar nisem ne škofova, ne papeževa, ne od duhovnikov ... Odgovorna sem predvsem svoji vesti (spoznanjem, do katerih pridem z delom) - in ne župniku ali škofu.
Ni potrebno biti odvisen/odvisna od novic v medijih, predvsem ne od novic, ki so vprašljive vrednosti. Marsik

Zaposlitev: kristjan

Ana Kos
22.01.2015 23:27 (Jan 22, 2015)

Nekega poslovnega moža so vprašali: "Kaj ste po poklicu?"

Odgovoril je: "Kristjan."

"Že, že, a kakšno delo opravljate? Niste me razumeli," je rekel novinar, "s kakšnim delom se preživljate?"

In moški je pojasnil: "Poslušajte! Polno sem zaposlen s tem, da sem kristjan; da se pa preživljam, imam trgovino s pohištvom ..."

Seveda se zgodbica ujema s tem, kar sama mislim, kar sama čutim!

Sem tudi jaz po poklicu kristjan?

Kaj sploh pomeni biti po poklicu kristjan?

Meni to pomeni, da je človek kristjan ves dan, od jutra in večera in tudi ponoči. Kristjan je povsod in vsak dan, ne samo v cerkvi ob nedeljah pri maši.

Kristjan nima gumba za izklop ... Vedno je vključen ;)

 

Zgodbico zapisujem na pamet, prebrala sem jo v knjigi Zgodbe s semeni upanja, zgodbe je zbral Božo Rustja.

... njim, ki ljubijo Boga, vse pripomore k dobremu

Ana Kos
06.01.2015 10:52 (Jan 06, 2015)


"Sicer pa vemo, da njim, ki ljubijo Boga, vse pripomore k dobremu ..."
Rim 8,28
Tale misel je že kar nekaj časa odmevala v meni. Morda je vzeta iz neke celote (Rim 8, 26-30), toda prav tale delček je odmeval v meni. Nekaj mi ima povedati, sem čutila.
Sredi noči sem se zbudila s to mislijo. Začutila sem jo. Oživela je v meni! Zaživela!
Njim, ki ljubijo Boga, vse pripomore k dobremu.
Misel je povezano s to mislijo: Z Bogom začni vsako delo, da bo dober tek imelo.
In s to: Če je Bog na prvem mestu, je vse na pravem mestu.
Le da sta ti dve misli bolj stvarni, ta v naslovu pa izhaja prav iz ljubezni (ki je pravzaprav najbolj stvarna od vsega!)!
Sredi noči se zbuditi in začutiti z vsem srcem: "... njim, ki ljubijo Boga, vse pripomore k dobremu ..."
Postalo mi je tako toplo in mehko pri srcu. Zdelo se mi je, da je to odgovor na neka moja iskanja, ko mi je bilo težko (sploh zadnje čase), ko sem se bala ... V srcu sem objela ljudi, ki jih imam rada, ki sem z njimi povezana, ki me skrbijo, ki mi daje

Vrtel sem samega Boga!

Ana Kos
29.12.2014 11:05 (Dec 29, 2014)

Te dni sem se ob pogovorih o Bogu spomnila na tale dogodek:
Mali na igrišču navdušeno vrti prazen vrtiljak in pametno ugotovi: "Vrtel sem samega Boga!"
Ko njegova sestra to meni pripoveduje, Mali sliši in začne razlagati: "A veš, na vrtiljaku ni bilo ljudi, bil je prazen, pravzaprav v resnici ni bil prazen, saj je Bog povsod! Tudi na vrtiljaku. In jaz sem ga vrtel!"
Pomislim: "Kako neki ljudje sukamo Boga!"
Mali pa nadaljuje: "A veš, mama, kako je Bog lahek! Če ni ljudi zraven, je vrtiljak lahek!"
(Pomislim, kako težki smo ljudje!)
Včasih imam občutek, da kakšni ljudje živijo v prepričanju, da "imajo" Boga (si ga lastijo) ... mislijo, da ga popolnoma poznajo, da vedo vse o njem ... celo da ga (lahko) komandirajo in mu ukazujejo ... ga vrtijo, ne tako kot moj otrok: na gugalnici, pač pa ga vrtijo okoli prsta ...
Koliko da misliti tudi to, kako je vrtiljak lahek, če ljudi ni zraven ... če je samo Bog!
Torej ... morda ... če smo ljudje zelo podobni Bogu, smo lahki ... v dobrem pomenu la

Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj