Ana Kos

Prijatelji (87)
Janez Gril
Božo žabjek
Sašo Lap
Azra .
Dajana Babič
Bojan Ahlin
Pavel Rupar
Zarja23 Novak
Spremljevalci (75)
I K A
Robert K
Laščan Zlatorog
Sabina Drobnic
Beatrice Uva
Kristina Veras Brzin
Tanja Mejak
Andrej Šauperl

Kategorija: Gredica

NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Pot v Emavs
Vsem dosegljiva navadna regačica - plevel ali kaj več?
Roženkravt - domače zdravilo proti zvišanemu holesterolu
Regrat kot zdravilo proti raku - tudi o čaju iz regratovih korenin
Resnica o mireni - materničnem vložku
Pomladanski žafran in jesenski podlesek
Velikonočni prazniki - malo za šalo, malo zares
Ko zboli otrok, ki je bil cepljen proti tej bolezni ...
Trobentica ali navadni jeglič (Primula vulgaris)
Psalm 137 - Ob babilonskih rekah
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
( 169 )
Film
( 3 )
genocid
( 1 )
Gredica
( 30 )
haiku
( 1 )
Hospic
( 21 )
Hrepenenje
( 112 )
Kepa soli
( 260 )
Mladike
( 64 )
Njami
( 7 )
Opera
( 1 )
Pesmice
( 1 )
Preslano
( 40 )
Psalm
( 17 )
Rožce
( 13 )
Slana
( 3 )
Tanka
( 89 )
Utrinki
( 1 )
Zaveza
( 89 )
Živalce
( 62 )
Zrnce soli
( 122 )
Zvestoba
( 29 )
IŠČI PO ARHIVU
april 2021
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Regrat - več kot hrana!

Ana Kos
04.03.2017 23:20 (Mar 04, 2017)

Med prvimi rastlinami, ki zgodaj pomladi klijejo iz tal in se nam ob njih cedijo sline, je regrat. Užiten je sicer vse leto, le da je pomladi, ko je še mlad, nežnejšega okusa, hkrati smo pa zgodaj pomladi še bolj potrebni svežih solat, kot potem čez leto - vsaj tisti, ki kaj damo na sezonsko zelenjavo in se nam zdi normalno, da jagod, češenj in zelene solate ni decembra ali januarja.

Regrat ni le hrana, je tudi zdravilo. Regrat ima dolgo špičasto korenino in tudi ta je užitna. Grenka je sicer, no, rastline z dolgo korenino so pač grenkejše od nežnih zelenih solat, radiči recimo. Sama korenino včasih použijem v kašastozelenem napitku.

Prav tako včasih žvečim stebelca, vrh katerih so že cvetovi. Zeliščarica Marija Treben  svetuje 5 do 10 stebelc na dan vsaj 14 dni kroničnim bolnikom, diabetikom pa še dlje.. Peclji pomagajo tudi pri kroničnem vnetju jeter, raztopijo žolčne kamne itd.

Tudi cvetovi so užitni. Torej: užitna je vsa rastlina, mleček sicer lahko moti, ampak užiten je :) Pazimo

Regrat (Taraxacum officinale)

Zdaj, ko se narava spet ogrinja v zelen plašč - včasih kar vzkipi v zelenem! - kar naenkrat prikuka iz zemlje mnogo rastlin, ki jih smemo ne le občudovati, temveč hvaležno tudi pojesti! Sklenila sem predstaviti nekaj rastlin - rastlin, ki niso ne le lepe, temveč tudi užitne ali tudi zdravilne. To bom naredila večkrat po eno ali več rastlin, tako da posti ne bodo predolgi.   Regrat (Taraxacum officinale) je spomladi ena prvih solat. Kmalu bo p

Korenje proti kašlju

Ana Kos
14.11.2016 11:00 (Nov 14, 2016)
Na moji dlani
dva korenčka v objemu -
zrelo poletje.

Naj jeseni in v zimi
objemi grejejo srce.

--------

Za uvod ena drobna pesmica - za uvod v bolj stvarno branje :)

... ko pa sem ravno dobila mejl s hvalnico korenju kot zdravilu zoper kašelj.

Preizkusite, če res pomaga! :)

Mejl:

Ta domač sirup odstrani sluz iz pljuč in pozdravi kašelj v trenutku!
Če pogosto trpimo zaradi kašlja in prekomerno proizvajamo sluz, vam bo pomagal ta domač sirup. Je varen za odrasle in otroke.
Korenje je bogato z antioksidanti in fantastično za diabetike in ljudi, ki se ukvarjajo s hipertenzijo.
Za kaj je dobro korenje?

  • za boljši imunski sistem in zdravje srca in ožilja
  • uravnava holesterol
  • preprečuje raka
  • vsebuje veliko vitamina A (vitamini, ki so zelo dobri za kožo)
  • vsebuje veliko kalcija
  • zagotovi boljšo prebavo
  • razstruplja telo

  Recept za sirup:
sestavine:

  • korenje
  • 3-4 žlici organskega medu
  • voda

In to storiti tako:
Olupimo korenje in ga narežemo na koščke. Skuhamo

Jagoda rdečka

Ana Kos
02.08.2016 12:26 (Aug 02, 2016)Ne, ni tolikšna jagoda, kot je na slikci - a ne bi imela nič proti! In ja, jagod pravzaprav zdaj ni več, ampak slikca ne zastara, menda.In tile cvetovi vrtnice tako silno dišijo! Kupila sem cvetočo rastlino, da sem preizkusila od blizu, če diši!
In ja, je dišala, in zdaj diši doma že nekaj let! A spotoma iz trgovine me je špikala v rit, ko sem jo peljala zadaj na kolesu :) Ampak za lepoto človek rad potrpi :)

Angleški ljubimec

Ana Kos
15.07.2016 09:16 (Jul 15, 2016)

Tako. Omislila sem si ljubimca! In to angleškega! Krasen je, okusen, v ustih se kar raztopi, in - premalo ga je, prehitro ga zmanjka :) :)

Govorim o stročjem grahu! Ja, tudi stročji obstaja - in zelo je okusen.

Grah velja za zelo zdravo hrano, izvor ima tudi na našem področju in je med prvo hrano, ki so jo naši predniki udomačili in začeli gojiti.

Dodajam slikco "mojega ljubimca" (2. 8. 2016):

----
Od tu o vrednosti graha:
Spomin na sladek okus mladega graha sega v rano otroštvo. S kakšno zagnanostjo smo iskali rahlo odebeljene stroke! Ni boljše zelenjavne sladkarije od mladega graha. Nasploh je najbolj zdravo jesti presen, svež grah. Le tako ostane hranljiv, z vsem bogastvom, ki mu ga je mati narava podarila. Po grahu bodo z veseljem segli vsi, ki se fižolu zaradi prebavnih posledic v velikem krogu izogibajo. Grah naj redno uživajo vsi, ki ne uživajo mesa, saj je bogat z beljakovinami. Zanimivo je, da pri grahu lahko jemo mlade liste, stroke in seme. A vse ob svoje

Grah visoki Angleški ljubimec 100g - agronet.si

Grah visoki Angleški ljubimec

Kumara in polž

Ana Kos
14.07.2016 14:56 (Jul 14, 2016)

Rdeč polž navali

na zeleno kumaro,

požrešnež grdi.

Ne, polž, tako ne bo šlo,

kumara je mo-oja!

Fotke tega strašnega prizora nimam, zato padam eno bolj "pravljično". (Ampak barvno je bilo prav zanimivo: rdeče in zeleno.)

Okoli kumar sem potem posula suhe lupine nekuhanih jajc ... menda potem polža pika v trebušček, kar naj ga, kaj pa rine v škodo; naj gre drugam :) Je še veliko druge hrane, kumare in buče naj pa meni pusti!

No, okoli kumar je to z lupinami šlo, ko rastejo pokonci in niso po tleh ... posula sem okoli sadik ... potem ko sem ga ravno zalotila, falota, ko se je spravljal nanjo, na kumaro. Vzela sem mu jo, dobesedno iz "gobca" :) ... in posula lupine.

No, potem sem posula pepel okoli buč in pod njimi. Polža sem zalotila jesti cvetno čašico, ne, jaz bi buče ... Nisem sadila buč zate, gospod polž. Bo pepel pomagal? Hmmmm? Ponoči ga je dež precej dobro spral.

No, zdaj grem pa zraven posadit kapucinko, menda polžem smrdi. Imajo polži nos?

Raste tudi boreč, menda tudi boreča

Če me zebe, pa zakurim! :)

Ana Kos
13.07.2016 09:39 (Jul 13, 2016)

Pravijo, da je vroče. Meni je dobro! Krasno! Rada imam, da mi je vroče! Tako se vsaj kdaj pregrejejo moje premrle kosti! Zadnja dva dni sem lahko šla spat brez dodatno ogrnjenih ram! Živela vročina!

No, in kaže, da ni dovolj vročine od sonca, jaz še kurim!

Moje uboge pušpanove grme je napadla vešča in v pušpanu je polno gosenic. No, zdaj diagnozo imam in zdravim kirurško. : ) Ogledujem si vejo za vejo, listek za listkom in odstranjujem vse nezaželeno. Uboge gosenice, ampak ... pušpani so moja izbira in ne gosenice.

Pred leti, ko smo začeli urejati vrt, smo začeli nasajati živo mejo. Neke vrste ograja je bila zaželena, potrebna. Ampak kakšna? Pozimi je hudo mrzlo tukaj; pravijo, da je spodaj v vasi veliko topleje kot tukaj, kjer smo malo višje, vetrovi, ki pripihajo iz vseh treh dolin (Baške, Idrijske in Soške), zelo brijejo tukaj čez in zato, da bi vrt pozimi utrpel manj škode, smo začeli zasajati živo mejo, grmičke, take in drugačne. Ti grmiči prestrežejo del vetrov (brala sem o tem

Zdaj pa vem, katera zgaga uničuje moj pušpan - pušpanova vešča!

Ja, zdaj vem. Pušpanova vešča je to.

Zdaj pa vem, katera zgaga uničuje moj pušpan - pušpanova vešča!

Ana Kos
28.06.2016 12:28 (Jun 28, 2016)

Ja, zdaj vem. Pušpanova vešča je to.

Pušpane sva z možem zasadila - tako kot vse - z veliko ljubeznijo. Pušpani so nama še posebej ljubi, in zalivala sva jih in skrbela zanje v suši in zimi, da so postali počasi prav mogočni grmi. Večji del sva jih posadila na tisto stran vrta, kjer burja zelo brije, da pozimi nekoliko zavarujejo posamezne rastlince pred najhujšim mrazom.

... a zadnja leta sem opažala, da grmi niso na višku zdravja, oapžala sem, da se kakšne veje sušijo, videla sem sicer v grmih nekakšne pajčevine, toda mislila sem, da so res le pajčevine. (Prav zelo se pa pušpanu nisem posvečala, saj nisem redno oz. vedno tukaj.)

Toda ne, zdaj vem, da to niso pajčevine, pač pa gre za bube gosenic pušpanove vešče, ki je menda prišla k nam s Kitajske. Pred nekaj dnevi sem gosenico te vešče videla na janežu poleg pušpana in potem, ko sem pregledovala grme, je iz enega odletela vešča, verjetno je bila pušpanova, krilca so nežna in nekoliko modrikasta. (Slikca je še v fotoaparatu.)

No, zd

Ingver (Rhizoma zingiberis) - z medom

Ana Kos
14.12.2014 00:28 (Dec 14, 2014)

Ena moja bližnja redno uporablja ingver in ima dobre izkušnje z njim. Pred kratkim mi je napisala, kako ingver uporablja (malo krajšam):
Ingverjev čaj iz korenik, ja, gomoljev:
Korenike ne smejo biti poškodovane. Ne smejo biti na pr. plesnive in morajo biti čvrste ... Zato jih izbiram ročno ... Ima korenika-gomolj zelo močan vonj.
Koreniko sproti naribam. Za en liter čaja tri žličke sveže naribane korenike. Če del gomolja ostane, zavijem v vlažno krpo in dam v hladilnik.
Vodo zavrem, odstavim, dodam ingver in pustim ingver 5-10 min, da se napije. Lahko dodaš tudi malo sladkorja ali medu. Jaz dodam malo Natreena - ker sva diabetika ...
Med z ingverjem: V kozarček do polovice napolniš z drobno naribanim ingverjevim gomoljem in zaliješ z medom. Ješ žličko na dan ... Dobi pa se tudi že narejeno v trgovini ali v specializiranih prodajalnah, zasebniki delajo ...
Zeleni čaj z ingverjem v prahu:
Skuhaš zeleni čaj in dodaš žličko ingverja v prahu ...
Ja, lahko dodaš malo medu ali sladkorja ...
V

Buče na drevesih

Ana Kos
03.09.2014 11:43 (Sep 03, 2014)

pri nas rastejo

buče - lepe okrogle -

kar na drevesih

Spominjam se neke zgodbe iz šolskega berila moje mame.

Nek človek je potožil Bogu, zakaj rastejo buče na tleh, ko bi pa lahko rasle na drevesu. Na drevesu je bil pa le droben želod. No, pa je Bog ugodil želji tistega kmeta in naredil zamenjavo. Želod je bil na tleh, medtem ko so buče začele roditi na drevesu.

Kmet se je vlegel pod drevo in občudoval zoreče buče ... in zaspal ... In potem se je zbudil ob hudem udarcu - kajti buča mu je padla na glavo!

Tako je kmet ugotovil, da je tako, kot je "naredil" Bog, najbolje. In prosil je Boga, da spet zamenja sadeže in spet da želod na drevo, buče pa na tla.

(Zgodba po spominu iz otroštva, ko sem stikala za mamini stvarmi :) In morda ni želod, morda je kaj drugega. Ampak buče pa so zares!)

No, jaz se nisem nič pogajala z Bogom, pa vendar mi rastejo čisto posebne breskve ... :D Res, bučk je polno po drevesih. To je to, ker jaz pustim vse rasti - če ravno zares ne moti ... :)

Veličastna sončnica v preddverju jeseni

Ana Kos
01.09.2014 16:46 (Sep 01, 2014)

Takole cveti ena "mojih" sončnic! Letos jih ni poln vrt, in nobena se ni razrasla takole kot se je tale na spodnjih slikcah lani! Pa se mi zdi, da sem posadila seme te lanske sončnice ...

Življenje res preseneča!


v preddverju jeseni
se smeje v vrtu
celo naročje sonc

...

Kako tale sončnica spominja na Kosovelovo otroško pesmico Nesem sončnico na rami! Bi jo kar odnesla na rami in delila sonce!

Ko smo (lani) nazadnje šteli, smo našteli okrog 40 cvetov!

Povej mi, kakšen vrt imaš!

Ana Kos
12.08.2014 00:24 (Aug 12, 2014)

Povej mi, kakšne prijatelje imaš, in povem ti, kdo si!
Hodim po svoji zemlji, sklanjam se k mladim rastlinah ... to pobožam, pa drugo ... in gledam vso pisanost svojega vrtnarjenja.
In pomislim:
Povej mi, kakšen vrt imaš - in povem ti, kdo si!
Moj vrt je pisan, pisan!
V njem je prostor za vse mogoče, tako za zelo koristne rastline kot tudi za take, ki so koristne predvsem duši, pa saj smo ljudje to, kar smo, scelega, a ne.
Enkrat sem posadila v lončke neke palme, sadike je dal prijatelj, ki ima palme v svojem vrtu - in kasneje so mi rekli, da so te palme - dateljnove! Krasno bi bilo imeti dateljne v svojem vrtu! Enih par mojih otrok je norih na dateljne! :)
Ena gospa mi je obljubila bananino sadiko, rekla je, da njej ne obrodi, toda nekomu drugemu, ki mu je ona dala sadiko od svoje banane, je obrodila majhne sadeže!
Pred veliko leti sem posadila rastlino, za katero je rekel znanec, ki jo je dal, da je aloja, potem pa, da je agava, no, nazadnje se je izjasnilo, da je juka (v linku tudi slikce

Pehtran (Artemisia dracunculus)

Ana Kos
25.07.2014 07:59 (Jul 25, 2014)

Na tržnici sem iskala stevijo (stevija je rastlina z zelo sladkimi listi, tako da si diabetiki lahko z njo posladkajo hrano - namesto s sladkorjem), potem sva se pa s trgovcem vse mogoče pogovarjala, seveda o rastlinah in njihovem vplivu na zdravje!
No, in pogovarjala sva se tudi o pehtranu. Rekel je, da obstajajo 4 vrste, on pa je prodajal francoskega. (Ko sem kasneje iskala po spletu, sem našla še ruskega. Ta naj bi bil manj dišeč in višji od francoskega. Fran­co­ski peh­tran ima ne­ko­li­ko ož­je li­ste in moč­nej­šo, rah­lo pe­ko­čo in slad­ka­sto aro­mo.)
Jaz pehtran sicer imam, toda ne raste posebno dobro. Trgovec je poudaril, da se mora pehtran boriti, da ne sme imeti predobrih pogojev.
No, sedaj sem pehtran presadila - in bomo videli.


Slikca od tu.

Pa poglejmo več o pehtranu:
Pehtran (tudi estragon, znanstveno ime Artemisia dracunculus) je trajnica, visoka 60 do 120 centimetrov.
Ima ozke suličaste temno zelene lističe, cvetovi pa so drobni, zelenkasti in razporejeni v dolgih,

Joooj, črn paradižnik

Ana Kos
18.07.2014 19:21 (Jul 18, 2014)

Do mojega vrta je skoraj 100 km daleč ... dve uri vožnje z avtom ... več ur, 3 in pol najmanj, če grem z vlakom ... pred tremi leti sem rekla, da grem peš in sem pešpot že načrtovala, pa se je žal sfižila.

No, tako je, da moj vrt večkrat sameva - vsaj od mene sameva oz. od ljudi, so pa tam poleg vsakovrstnih rastlin doma ptički pa goži pa mravlje in polži in kakšen voluhar se tudi najde.

Ko sem včeraj spet prišla tja, me je kar razžalostil pogled na paradižnike. Ja, res je, nisem jih še uspela pošpricati z mešanico mleka (ali čaja) in vode, ampak prejšnjič sem morala tako hiteti v Ljubljano.


							Z našega balkona - lani jeseni.

Strehice nimam in si je niti ne želim imeti, poskusila bom gojiti paradižnike pod milim nebom. Včeraj in danes sem urejala rastlince, jih špricala ... in upam, da se bodo opomogle.

Marsikje po vrtovih so nad paradižniki strehice; meni pa ne gre v glavo, da bi nujno paradižnik moral imeti strehico - če bi bilo res nujno, potem paradižnik ne bi v naravi vendar rast

Zemlja diha! (In zalivanje vrta)

Ana Kos
18.06.2014 10:36 (Jun 18, 2014)

Zemlja diha! Ta misel se me je globoko dotaknila!
V rokah sem imela eno od knjig o vrtnarjenju, sploh se ne spomnim avtorja ... polistala sem jo samo tako malo za občutek, kako izgleda knjiga od znotraj. Za več ni bilo časa.
Odprlo se mi je tam, kjer je pisalo o zalivanju.
Avtorica (zdi se mi, da je ona!) je napisala, da pri njih (skorajda) niso zalivali, a pridelek so imeli lep.
O, zanimivo. Jaz pa sem hodila in hodim včasih celo predvsem zato na svoj skoraj 100 km oddaljeni vrt, da zalijem žejne rastline!
Rada zalivam, zelo rada, veselim se tega, saj zalivanje doživljam zelo konkretno: vračam življenje v uvele rastline.
A vendar ni moj interes, da zalivam dan za dnem po uro, dve.
Torej ni čudno, da se me je tisto o zalivanju, ki ni potrebno, zelo dotaknilo!
Naredila sem sicer tudi zastirko, ki pomaga ohranjati vodo v zemlji, hkrati pa tudi počasi gnoji. Žal je zastirka lahko prijazen dom za razne nezaželjene goste, škodljivce.
V knjigi piše nekako takole: Nismo zalivali, pač pa smo se držal

Umirajoče drevo

Ana Kos
11.06.2014 23:13 (Jun 11, 2014)

Umirajoče drevo ... Mrtvo drevo?

Predlanskim sem opazila malo breskvico. Pojavila se je sredi grede s korenjem in čebulo in jaz sem jo pustila rasti. Katera neki je, zasejala se je sama, ampak katere vrste je, sem pomislila ... pa saj bom videla, ko bo malo večja - in sem se je veselila. Lani je pognala in se razbohotila. Malo sem jo obrezala in rasla je sredi grede v družbi zelenjave in mete in melise in še česa.

A ko sem jo letos pomladi obrezovala, ni izgledala dobro.

Saj je ozelenela, ampak ni izgledala dobro. Zelenela je, toda čutiti je bila "slabša".

In potem se je posušila. Odmrla.

Pustila sem jo sredi grede, ker okrog nje raste čebula in če bi zdaj pulila drevesce, bi poškodovala čebulo.

Pa ne samo zato. Na nek način ji dajem še eno šanso ... morda pa vendar ni čisto mrtva ...

Ko zalivam vrt, tudi suho breskvico zalijem ...

Gledam jo in se spomnim na marelico. Ki je lepo počasi rasla, a rodila nič. Potem sem jo nekega dne krepko obrezala (pred tem nisem upala, v obrezovanju sem

Prijateljske rastline skupaj v vrtu - dobre sosede (in tudi slabe)

Ana Kos
03.05.2014 21:54 (May 03, 2014)

Že od nekaj so mi bili všeč pisani vrtovi, pisani vzorčki, raznolike hiše, prav tako raznovrstne rastline skupaj ...

In potem sem spoznala pisanost vrtov še na prav poseben način!

Zame je bilo nekaj pretresljivega in ganljivega, ko sem začela ugotavljati, kako dobro vplivajo med seboj razne rastline. Prav blagodejno! (No, ja, so tudi rastline, ki pa se med seboj ne prenašajo tako zelo dobro.)

Tako če poznamo vsaj malo te "lastnosti" posameznih rastlin, moremo svojemu vrtu in posledično tudi svojemu zdravju* in veselju** pomagati prav s tem, da omogočimo posameznim rastlinam, da rastejo v "dobri družbi"!
* ker potem ni potrebno uporabljati fitofarmacevtskih sredstev v boju proti škodljivcem in boleznim rastlin
** gotovo nam prinaša veliko veselja spoznanje, kako pomagamo ustvarjati resnično boljši svet ...
No, malo z občutkom in ljubeznijo do življenja in hkrati z znanjem, ki ga moremo osvojiti, moremo za zdravje rastlin v vrtu uporabiti vplive nekaterih rastlin, ki jih imajo na tla in

Plevel - kaj je sploh to?

Ana Kos
02.05.2014 11:01 (May 02, 2014)

Od malega poznam marsikatero rastlino, nekatere po imenu, marsikatero samo po videzu ... a nikoli si ne bi mislila, da je toliko rastlin užitnih. Sploh pa ne, da so užitni npr. razni pleveli, ki smo jih vedno le populili in v najboljšem primeru (v mojem otroštvu) "pofutrali" prašičem!
Vsi vemo, da je regrat zelo koristna in zdrava rastlina.  Prav tako rman, kopriva ali trpotec. A da so koristne še mnoge druge rastline, ki jih dnevno videvamo - na travnikih, v gozdu ali celo v vrtu, pa preprosto rečemo, da je plevel ... torej nekoristna rastlina, -  si pa ne bi mislila, če ne bi slišala ali prebrala. Tako recimo so užitne rastline tudi te: navadna smrdljivka, navadna regačica, navadna zvezdica ali kurja črevca ...

In sploh, kaj je plevel, smo določili ljudje! V naravi ima gotovo vse svoj pomen!
Iz otroštva se rada spominjam, kako sva z mamo pleli in kako sva potem nekatere plevele v koših odnesli domov za prašiče, meni je bil med temi rastlinami najljubši slak - ker ima tako lep cvet, ker

Snežene kepe - od zelenih do belih!

Ana Kos
29.04.2014 21:50 (Apr 29, 2014)

Snežene kepe (Viburnum opulus)!

Vedno so se mi zdele tako zelo lepe! Ko sem bila še otrok, sem jih občudovala pri enem sosedu! Skupaj sta rasla dva velika grma, španski bezeg in snežene kepe! Zame je bilo to dvoje pojem lepega v vrtu!

...
Zdaj pa oboje raste tudi v mojem vrtu. Tako težko sem čakala na to. Šele "v zrelih letih" sem posadila oba grmička.
In zdaj vsako pomlad čakam (če imam srečo, da sem sploh na svojem vrtu), da grm sneženih kep vzbrsti. Vesela sem, ko opazim prve znake, da je grm preživel zimo, mraz. Potem opazujem rojevajoče se listke ... In  čakam na mogočne kepe cvetja.

Ko sem prejšnjič opazovala še zelene kepe, sem pomislila: kako smešno je to: zelene snežene kepe! Kako morejo biti snežene kepe zelene!
In potem še misel: Vsak od nas je najprej zelen ... potem pa počasi zori in postane to, kar v resnici je. 

Če je snežena kepa, postane bel.
Zrelost nekaterih bitij se kaže v tem, da so zelena. Ljudje pa naj ne bi ostali zeleni do poznih let.

Po drugi strani je p

Boreč (Borago officinalis) - zoper žalost

Ana Kos
28.04.2014 18:28 (Apr 28, 2014)

Že več let imam boreč v vrtu, na začetku sem ga posejala sama, zdaj se pa zaseje prav na široko kar sam. Vsepovsod raste in letos je že zdavnaj zacvetel, sicer ponavadi cveti poleti.
Uporabljam bolj mlade liste in prelepe modre cvetove - kakšen cvetek pojem spotoma med delom v vrtu, sicer pa v zelenih kašastih sokovih, sesekljane v namazih (skuta, jogurt, maslo in zelenjevni dodatki, regačica, boreč ...) ali primešane v solati (paradižnikovi, kumarični, zeleni), s svo­jim os­ve­žu­jo­čim, ku­ma­ri­cam po­dob­nim oku­som je pri­ljub­ljen do­da­tek tudi pi­ja­čam in so­la­tam, z nji­mi iz­bolj­ša­mo okus ze­le­njav­nim ju­ham in eno­lonč­ni­cam, lah­ko pa jih do­da­mo na ku­ha­no, z ma­slom pre­li­to ze­le­nja­vo. Cve­to­ve in li­ste upo­rab­lja­mo pre­sne ali suhe tudi v kisu in v oma­kah. Kri­sta­li­zi­ra­ne cve­to­ve lah­ko upo­ra­bi­mo tudi za gar­ni­ra­nje in okra­še­va­nje tort (od tu).No, sklenila sem še malo bolj raziskat to zeleno bogastvo z lepimi modrimi cvetovi.

Našla se

V našem vrtu

Ana Kos
30.03.2014 11:28 (Mar 30, 2014)

Vrt se budi iz zimskega spanja, vse barviteje spet diha ...
Tole je vinogradniška breskev, zrasla je iz koščice, ki smo jo sami posadili v lonec.Hruška. Meni se zdijo tako lepi ti cvetovi s pikicami!Breskev. Upam, da bomo uspešno premagali kravžljavost listov.Nektarina. Prav tako jo napada kravžljavost, smo pa dali - po nasvetu - nekaj bakrenih žičk okrog debelca.Jablana.Japonska kutina.Breskev.Češnja. Morda pa letos bo kaj na njej?Zimzelen. Ko bo zimzelen malo prepredel škarpo - kako bo to lepo! Isto velja za druge male grmičke! 
Martinček se greje!Še nekaj pomladanskega: Ko sem nesla veje in jih vrgla na kup, sem splašila ptico - in ugotovila, da ima gnezdo na vrhu kupa suhih vej! Upam, da ne bo kakšen podjeten maček plezal na kup ... (Tukaj je bilo gnezdo predlani. Enkrat prej pa tukaj.)

To je delček lepot in skrivnosti mojega vrta. Narcise se razraščajo. Forzicije cvetijo na vseh koncih. Grmički, ki sem jih posadila za živo mejo, rastejo. Vrtnice so pognale. Vrtne vijolice polno cve

Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj