KRT - kopriva, rman in trpotec

OddajAna Kos, dne 2014-03-17 ob 12:37:21

Kaj vse nam nudi "mizica, pogrni se" v naravi!

Spominjam se patra Simona Ašiča (ko smo k njemu smo šli enkrat po nek nasvet), ki je smeje se rekel, da je najboljši čaj KRT - da pomaga, da človek ne pride v krtovo deželo! Eden od "njegovih" čajev ima ime "krtek" ...
No, in kakšen je čaj KRT?
Gre za mešanico iz koprive, rmana in trpotca.
Vse tri rastline so uporabne kot hrana in kot zdravilne rastline.
Tako sedaj - odkar sem končno te stvari globlje spoznala in sprejela -, ne nabiram teh rastlin le za kakšen čaj, temveč tudi mimogrede pojem kakšen rmanov ali trpotčev listek.
Kopriv pa res ne jem "direkt", me pa kakšna kar sama "direkt" (tako na dotik) preseneti! No, z "mrtvimi" je drugače!
Predvsem pa dajem liste vseh treh rastlin v sadnozelenjavne kašaste napitke.

Kopriva (Urtica dioica)


Kopriva je užitna tudi surova, jaz jo dajem tudi v zeleni sok. Je zdravilna rastlina, idealna za spomladansko očiščevalno kuro. Lahko jo kuhamo,  pripravimo kot pripravljamo špinačo, kremne juhe in rižoto skupaj s čemažem, kot prilogo itd. Za solato jo poparimo. Sušimo jo za zdravilni čaj oz. čajne mešanice.
Kolikor vem, so koristne vse koprive, tudi recimo mrtve ... tako spotoma pojem kakšen cvet.
Zadnje dni sem zvedela še za recept za sirup proti slabokrvnosti (anemiji): v "glaž" damo v plasteh koprive in med, potem posodo zavijemo v papir in damo za par tednov na sonce. (Morda raje le na toplo? Med naj ne bi bil na soncu.)
Pred kratkim mi je povedala ena gospa, da je včasih pripravljala sirup iz kopriv, ki jih je namakala v sladkani prekuhani vodi.

Od tu:
Kopriva je antihemoragik (ustavi krvavenje), hipoglikemik (zniža krvni sladkor), ter diuretik (žene na vodo).
Kopriva "čisti kri", sveži rastlinski sok pa je "pomladno zdravilo".
V Ijudskem zdravilstvu se rabijo za različne zdravilne namene tako koprivov čajni napitek kot sok iz sveže rastline.
Notranje naj bi ustavila krvavitve iz pljuč, ledvic, maternice, črevesja in nosa, obnovila kri ter odpravila kožne izpuščaje, lišaje mladostnega, posebno še živčnega izvora, pospešila celjenje ran, zvečala zmogljivost žlez za izločanje želodčnega soka in izboljšala izločanje žolča, pomagala pri sladkorni bolezni, zaradi diuretičnega učinka blažila vnetje sklepov ter sklepno in mišično revmo, pospešila pa tudi celično presnovo pri obrabljenih sklepih. Zunanje naj bi koprivovi pripravki odpravili prhljaj in mastne lase, zaradi dražilnega učinka histamina pa naj bi bila koristna masaža s koprivovo tinkturo ob revmatičnih bolečinah.
Novejša dognanja
Raziskave na živalih kažejo, da kopriva umiri osrednji živčni sestav, kar ima pomirjevalni učinek, pomiri krče, povzročene z zdravili, zniža telesno temperaturo in blaži bolečine, prek alfaadrenergičnih receptorjev pa zniža krvni tlak in upočasni srčni utrip. Urticin zniža krvni sladkor, nekatere druge sestavine naj bi ga zvišale. Sestavini betain in serotonin spodbudita delovanje maternice, izvleček pa naj ne bi zavrl plodnosti. Klinične raziskave pri Ijudeh potrjujejo, da kopriva ustavi krvavenje, najbrž zaradi vsebujočih vitaminov K in C, a podrobnosti niso znane. Nekaj farmakoloških in kliničnih izsledkov potrjuje diuretični učinek droge in soka iz sveže rastline, ki ga spremlja izločanje kloridov in sečnine.

Rman (Achillea millefolium)

Na prvi slikci cvetoč rman, na drugi rman med jagodami

je koristen dodatek solati že zgodaj pomladi. Nabiramo nežne mlade podolgovate listke. Če nismo prepričani, da smo res našli rman, počakajmo raje, da rastlina zacveti! Mlade liste nabiramo lahko celo leto. Dodajamo jih v solate. Rmanove lističe lahko tudi uporabljamo tudi kot dodatek juham, omakam, krompirju. Zelo ga cenimo tudi kot zdravilno rastlino.
Rman lahko tudi namakamo v vodi, ki jo potem spijemo, lahko dodamo tudi sladkor in limonin sok.
Od tu:
V ljudskem zdravilstvu se uporablja proti vročini, prehladu, driski, napenjanju, krvaveči zlati žili, zvišanemu krvnemu tlaku, pri možganski in koronarni trombozi povezani z zvišanim tlakom, za povrnitev teka, ob izostanku mesečnega perila, posebno pa pomaga dekletom in ženah ob krčih v spodnjem delu trupa, ki jih spremljajo bolečine v križu zlasti ob mesečnem perilu. Je namreč diaforetik, potilo, antipiretik, sredstvo zoper vročino, spazmolitik, blažilo krčnih bolečin, sedativ in hipnotik, pomirjevalo in uspavalo, hipotenziv, zniževalec krvnega tlaka, adstringent, krčilo tkivnih površin, diuretik, spodbujevalec nastanka in izločanja vode ter uroantiseptik oziroma razkužilo za sečila.
Novejša dognanja
Do njih so prišli z raziskavami na živalih. Rman deluje protivnetno in celilno tako notranje kot zunanje zaradi različnih sestavin, med njimi je azulen, ki ga vsebuje tudi kamilica. Diuretični učinek se pojavi pri 2-krat večjem odmerku kot protivnetni, pripisujejo ga dražilni sestavini terpinenol, ki jo vsebuje tudi brinje. Je pomirjevalo in uspavalo ter podaljša učinek drugih uspaval in zdravil proti epilepsiji. Njegovi seskviterpeni uničujejo različne nevarne bakterije v prebavilih in sečilih. Ahilein ustavlja krvavitve, ker skrajša protrombinski čas. Po flavonoidih in azulenu popustijo krči gladkih mišic. Čreslovine imajo adstringentni učinek in podpirajo protivnetne snovi pri celjenju ran in grenke glikozide pri zdravljenju prebavnih motenj. Grenčine zbujajo tek in spodbujajo izločanje žolča. Večina alkaloidov znižuje temperaturo in krvni tlak.
Prepovedi in opozorila
Alergične reakcije so možne pri ljudeh, ki so sicer preobčutljivi za cvetnice, posebno še za družino košaric. Čezmerni odmerki lahko vplivajo na zdravljenje z zdravili proti strjevanju krvi, na zdravilsko zdravljenje zvišanega in znižanega krvnega tlaka, zdravljenje z uspavali, pomirjevali in sredstvi proti epilepsiji ter z diuretiki. Nosečnice naj ga ne pijejo, ker lahko povzroči splav. Doječe matere naj ga ne pijejo čezmerno. Ženskam nasploh ne priporočamo čezmernega pitja, ker vpliva na menstruacijski ciklus.
Tale vir pa govori glede uporabe v nosečnosti drugače ... Priporoča. Kdo ima prav?
Po moje je potrebna vedno zmernost - sploh, kadar viri niso enotni.
Zanesljive informacije? Zdi se mi pametno biti zmeren z rmanom. Če je nekaj možno nevarno, naj tega ne tvega nosečnica.

Ozkolistni ali suličasti trpotec (Plantago lanceolata)Raste po travnikih. Je zdravilno zelišče. Solatam dodajamo mlade liste, ki so bogati z vitamini in rudninami. Imajo okus po gobah. Nabiramo lahko tudi mlade liste širokolistnega in srednjega trpotca, ki imata podobne učinkovine.
Dodajamo jih tudi zeliščnim juham ali jih skuhamo kot prilogo.
Solate potresemo s semeni, ki postopoma dozorevajo na trpotčevih klasih.
Sušimo ga za čaj, pripravimo sirup za izkašljevanje itd.
Ko smo otroci imeli kakšno svežo krvavečo prasko, smo nanjo pritisnili trpotčev list.
Tako smo od malega "koristili" ljudsko zdravilstvo.

Od tu: Trpotec je stara zdravilna rastlina, ki so jo uporabljali že stari Kitajci pred tri tisoč leti. Tudi Grki in Rimljani so mu pripisovali številne zdravilne učinke. Rimski naravoslovec Plinij ga je imenoval »plantago« in predvsem cenil njegovo adstringentno delovanje. V antiki so ga uporabljali za celjenje ran. V srednjeveških zeliščarskih knjigah so ga priporočali kar za 24 različnih obolenj. V ljudskem zdravilstvu se je njegova velika priljubljenost ohranila do danes.
Ozkolistni trpotec pomaga predvsem pri vseh obolenjih dihalnih poti. Pripravke iz listov ozkolistnega trpotca uporabljamo za pomirjanje suhega in dražečega kašlja, ki spremlja prehladna obolenja in druga vnetja dihal. Primerni so tudi za lajšanje suhega kašlja kadilcev. Učinkovine iz listov ustvarijo na sluznici zgornjih delov dihalnih poti tanko oblogo, ki jo ščiti pred draženjem, ki sproža kašelj in tako blaži kašelj. Znano je tudi blago protibakterijsko delovanje, zato lahko z njim blažimo vnetja dihalnih poti, ki so posledica okužbe z mikroorganizmi. V ljudskem zdravilstvu uporabljajo ozkolistni trpotec za celjenje ran, z dodatkom kamilice tudi za izpiranje ali obloge. Na manjše rane ali vreze polagamo rahlo zmečkane liste. Strti listi ali listni sok zavirajo otekanje pri pikih žuželk. Sok sveže rastline se uporablja za pomladanske kure za izboljšanje krvi in pospeševanje presnove. Ozkolistni trpotec deluje diuretično, ker vsebuje veliko kalija. Pomaga tudi pri vnetju črevesja in boleznih želodca.

Torej: pri rmanu previdno in s premislekom, predvsem ne nosečnice in "doječnice", za ostali dve rastlini pa nisem zasledila, da bi bile možne kakšne slabe posledice. Le dobre lastnosti sem našla.
profileimage
Všeč mi je
2
Komentarji
10
Ana Kos
0
Mar 18, 2014
Lea,
aja, v mineštro daš (o, saj si lahko mislim!) pa v frtajlo (tako rečejo moževi - ne frtalja, temveč frtajla) tudi. Hvala za idejo, bom kakšen dan naredila tako, da bo že mojemu možu prepekoča - pa ne zaradi vročine, temveč zaradi pekočih kopriv! ;) :P

Lp :)
#10
Lea199
0
Mar 18, 2014
Tudi meni je špinača iz mladih kopriv 1A, prav tako z veseljem pojem krožnik mineštre, kateri sem dodala koprive. Tudi v frtalji najdejo svoje mesto. Seveda še čaj :)

Lp, Lea
#9
Ana Kos
1
Mar 17, 2014
Anka, verjamem! :) Pa veš, da še nikoli nisem delala "špinače" iz kopriv! :) V mikse jih pa dajem ali pa v čaj ... Zaenkrat. Kar same od sebe mi pa delajo obkladke, ko plevem! :D
#8
Ana Kos
1
Mar 17, 2014
Ojej, VinKos, si me pa presenetil ... nisem še tega slišala!
Torej še regrat zraven ... regratova korenina.
Hvala za opozorilo! :)
#7
Anka Klemenčič
0
Mar 17, 2014
špinača iz kopriv je božanska !
#6
VinKos
0
Mar 17, 2014
Pred kratkim bil opozorjen, da mora ta krt pogrrkovati - KRRT! Poleg naštetega še korenina regrata, ki si mu pred kratkim zapela hvalnico!

http://www.lekarnanaklik.si/p-357-caj-za-presnovo-krrt-70g.aspx
#5
Ana Kos
0
Mar 17, 2014
Dajana, objem <3
#4
Dajana Babič
0
Mar 17, 2014
<3<3<3<3
#3
Ana Kos
0
Mar 17, 2014
Dajana, to me zanima, to me veseli ... In tako skušam živeti v sožitju na Zemlji ... v sožitju z Naravo ... v sožitju z ljudmi ...
#2
Dajana Babič
0
Mar 17, 2014
Vau... prekrasno, pa ti si zdraviteljica, wikipedija, biologinja, pesnica, pisateljica, medicinska sestra in učiteljica hkrati.
#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2014-03-17 12:37:21 (Mar 17, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Zaveza
(89)
Tanka
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
junij 2020
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj