Zeleni lepotec

OddajAna Kos, dne 2016-04-29 ob 12:53:17

 

kuščar na skali

vrti radovedne oči

vročina puhti 

 

švigne sem in tja

jaz vanj strmim očarana

zelenec zbeži
---

Sonce sije, ampak piha in je kar mrzlo, pa poiščem en vroč prizor izpred nekaj let; bilo je na Javorci :)

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
52
Ana Kos
0
May 01, 2016
O polžih še to:
Boreč varuje kapusnice ter odvrača polže.
Ognjič odganja tudi talne ogorčice in polže.

Žametnico (tagetes) imajo polži radi. Je pa ne mara koloradski hrošč. Morda bi pa z žametnico zvabili vse polže na kup? ;)

A različni polži kot da niso v žlahti ... :) Morda so le toliko kot so čebele in ose?
#52
Ana Kos
0
May 01, 2016
Vili, oo, morda pa z vseh vrst pomočjo najdem tudi jaz način, ki ne bo polžev vabil na moj vrt. Ma jaraje bi, da jih sploh en bi bilo ... da jih sploh en bi mikalo k meni :)
Danes zj. sem jih videla kar dosti, grdob grdih ;)
#51
Vili Ščurek
0
May 01, 2016
s soljo je komplikacija, preveč dela + da je kruto.
najlažje je, da se naberejo sami. ujamejo se na pivo, ampak tega je škoda.
enako dober je aktiviran kvas + moka, sladkor.
v plitko plastično posodo - od mesa iz trgovine, npr. se nalije prst, dva, te tekočine in zakoplje v zemljo, tako, da je z njo poravnano. pod posodo daš par kamenčkov, da je luft. sploh ko so dnevne temperature že višje, se bodo pod posodo polži hladili, v posodi se ga bodo pa nacejali. da jih ne mučiš, jim privoščiš hipno smrt v kropu ali ognju. vsaj meni so se v to lovili le slinarji, koristni hiškarji - ki jedo njihove ličinke, pa ne.

https://www.youtube.com/watch?v=oixnmtH2-w0
#50
Ana Kos
1
Apr 30, 2016
Ness, po našem zgledu je še sošolka naših otrok posvojila polža, imela ga je kar nekaj časa in ga švercala celo čez mejo, ko so šli na počitnice na Hrvaško :)
#49
Ana Kos
0
Apr 30, 2016
Azra, samo da ne pride na pir :D :D
Jaz sem zadnjič gledala mentalista, potem pa sanjala smao nasilje ...

Želim ti angelske sanje. :) <3
#48
Ness Blue
0
Apr 30, 2016
Ja, moja dva tudi z veseljem nabirata polže, ampak ne za v vedro s soljo, bi jih imela za ljubljenčke :D Pač, pobereš z rokavico, gledaš stran in je ;) Je pa res ogabno, tista sluz, nemogoče jo je izmiti iz rok!
#47
azra
0
Apr 30, 2016
O, Ana, ne še z volkovi in medvedi. Jaz sem čisto zraven hoste doma. Lahko mi pride zjutraj na kavo.
Grem spat, ziher bom nocoj sanjala kakšno kačo.
#46
Ana Kos
0
Apr 30, 2016
Ness, tudi jaz ne maram strupov, raje imam manj pridelkov kot kakšne strupe ... Ampak tale Ferramol sem pa kupila ... Ampak nisem prepričana, da je v redu ... Sem zadržana do vsega tega. Ker pač skoraj ničemur ne verjamem.
Se mi pa gravža nabirat polže ... hehe, moji otroci so drugačni, vsaj glede polžev. En moj sin si je dal nase vsaj enih 10 polžev, da so se sprehajali po njem :))
In ker smo včasih vztrajali, da ne bomo imeli živali v bloku, so prinesli polže ... :)
#45
Ana Kos
0
Apr 30, 2016
Azra, jaz bi bila v hudi stiski, če bi me prosil kdo, da mu varujem kačo ... Uf. Ne morem si misliti, kako je bilo tej znanki. Ampak tisto, potem tisto z dojenčkom, naj je še tako nerealno, je dejstvo, da kače požrejo cel plen.
Saj sem še kar pogumna, ampak bojim se kač, pa tudi volka ne bi rada srečala od blizu v naravi pa medvedov tudi ne ... No, še vsakega bika raje ne :)

Ljudje v bloku - morda sprehajajo kače na povodcu :) - kot kužke ;)
#44
Ness Blue
0
Apr 30, 2016
Evo, zato jaz nikoli ne bi imela kače za ljubljenčka, kljub temu, da so mi ljube. Treba se je pač zavedati nravi živali. Sem naprimer že večkrat imela v rokah pitone, srhljivo je, kako je njihov stisk močan, pa tudi takoj se začno ovijati okoli tebe. Take živali žene zgolj nagon, zanje si le plen. Saj tudi mačke pomoje ves čas razmišljajo, kako bi nas ubile :D Vsaj zgledajo tako.

Da, če polža posoliš kar tako, na tleh, se izvije iz tiste svoje sluzi in preživi. V vedru pač nima šans. Kaj pa vem, strup je strup. Včasih je bil messarol ali nekaj takega, pa je zdaj prepovedan, ker je zastrupil tudi bramorje, te so potem pojedli ježi in poginili. Pač, ne maram strupov, čeprav je tole s soljo malce kruto, zastrupitev za polže verjetno ni nič bolj prijetna.
#43
Azra .
0
Apr 30, 2016
Ajoj Ana, mene je groza že pri prebiranju tega komentarja. Jaz jo ne bi prevzela v varovanje, pa če bi bila moja najboljša prijateljica. Saj bi umrla od strahu. Kač se pa res bojim.
Vedno sem se spraševala o ljudeh, ki živijo v bloku in imajo npr. kačo. A jih tudi vozijo v liftu, tako kot vozijo pse? Groza..........
#42
Ana Kos
0
Apr 30, 2016
Ness, ena mi je pravila, da se je njena prijateljica selila, pa je njo prehodno prosila, da ji povaruje njeno kačo, pitona ali kaj, no, neko veliko reč :))
No, ta, ki mi je pravila, ni ravno z veseljem sprejela tiste kače, ampak prijatelju pač narediš uslugo, a ne.
No, ta ženska je bila tedaj na porodniški, doma z dojenčkom, imela pa je tudi enega otroka v 1. razredu.

In nekega jutra, ko ej bilo treba v šolo, ugotovi, da kače ni v terariju ali kako se že temu reče, kjer mora biti :) Jojjjj. Vse preiščejo, kače nikjer. Ona v grozi, kaj pa če njenega dojenčka poje ... Otrok je seveda zamudil v šolo. Učiteljica je potem klicala mama: "Veste, vam moram povedati, vaš otrok se je danes zlagal, rekel je, da je zamudil v šolo, ker ste iskali kačo!" :)))
No, tiste kače ni bilo kar nekaj časa, zdi se mi, da dni. Nakar je en dan ta gospa opazila, da njen repe visi izza hladilnika. No, sita kača se je spravila počivat v tisto, kar ima hladilnik zadaj :)))

---

Kaj ne velja, da polži dajo vs eod sebe, kljub soli?

Zdaj se dobi v trgovinah nekaj, kar naj bi bilo v redu ....
Ferramol.
Na embalaži piše, da ni škodljivo živalim (no, polži so tudi živali ;) ... deluje pa da na podlagi železove spojine, ki jo najdemo tudi v naravi.
#41
Ness Blue
0
Apr 30, 2016
Am, je nagravžno :D Vedro s soljo, pa gremo. Kot sem rekla, včasih je treba opraviti grdo delo :/ Se mi zdi, da je to še najbolj učinkovito, da jih pač pobiraš. Nekje sem prebrala, da polž naredi vedno isto relacijo, max. 10 metrov in se vedno vrne na isto mesto v zavetje. Očitno drži. strupov ne želim uporabljati, vse tiste naravne metode s polento in žaganjem pa tudi niso učinkovite.
Saj, race niso jedle solate, so jo pa potacale :D

Ne, letos še nisem videla bogomoljk, prejšnja leta, ampak kot pravim, je res netipično.
Meni so pa fajn kače ;)
#40
Ana Kos
0
Apr 30, 2016
Bogomoljke, Ness, že letos? Jaz jo komaj poznam ... so me otroci poučili, ko so jo prineslki pokazat :)))

Kača, ja, nestrupena je lahko tudi nevarna, mislim, da je tudi gožev ugriz lahko nevaren, glede na to, kaj je prej jedel ... nekako tako.
No, jaz kač ne bi imela v rokah, imam pred njimi nekakšen strah ... čudim se ljudem, ki jih imajo za ljubljenčke. Jaz jih ljubim bolj na daleč :)))
#39
Ana Kos
0
Apr 30, 2016
Ness, ja, rdeči polži so prišli z zelenjavo iz Španije. Tam imajo naravnega sovražnika, neke race. O teh racah sem iskala po spletu, biti mora res prava vrsta. In mlade račke se zadušijo s polžem - če so še premajhne.
Jaz sem razmišljala, da bi si mogoče kje izposodila te race, saj nismo stalno tukaj, kjer sem zdaj. Kam bi jih dala pozimi? Kaj jedo pozimi - ali jedo vse? Tisti, ki imajo te race oz. imajo izkušnjo z njimi, pravijo, da solato pustijo pri miru ... Sicer pa lahko race pitaš sama ... jim daš izbrano hrano :)))
Morda najdem link ... kje sem to brala ... zdi se mi, da je o tem pisala lni Aleš Čerin.

Sicer pa - kaj narediš s poilži? Kaj konkretno? Če ni prenagravžno?

Tisto leto, ko je bilo miši še in še, smo jih mi v hiši lovili in nosili daleč v gozd :))) Tako postanejo hišne miši - gozdne :D No, naj si pomagajo naprej same, pri meni so izgubile gostoljubje :D
#38
Ness Blue
0
Apr 30, 2016
Jaz zadnje čase opažam bogomoljke :O So res čisto netipične za naš konec, me vedno preseneti, kako je to možno. Škorpijona pa res še nisem. Tudi strupene kače niso pogoste, se pa zgodi tu in tam, da se kakšna pojavi, zato previdnost ni nikoli odveč. No, tudi nestrupena grdo ugrizne, sem doživela od belouške :D Ampak šele potem, ko sem jo že kar nekaj časa imela v rokah in jo kazala otrokom, jo je zgleda minila potrpežljivost :)
#37
Ana Kos
0
Apr 30, 2016
Ness in Abram,
29, 32, kadar se znamo lepo vključiti v svoje okolje, je v resnici nebeško lepo! Pa kaj potem, če nekaj brenči okrog, kajne. Jaz tudi skozi svoj vrt grem mirno, čeprav so včasih modrasi v njem. No, pozorna sem na nekaj stvari; ne hodim bosa, ne hodim prepotiho, previdno sežem z roko, če je tam goščava, ko plevem škarpo, ki je sezidana iz kamnov in je mnogo lukenj v njej, sem v škornjih ....
Zanimivo, iz otroštva so moje najstarejše sanje, ki se jih spominjam, prav o kačah! Večkrat sem sanjala o njih, bala sem se jih. Zvečer, ko sem že ležala v postelji, ker sem bila še majhna, drugi so pa bili še pokonci in še delali (kmetje), nisem upala vstati iz postelje, ker sem mislila, da so pod posteljo kače ...
Pa res, pred nekaj leti sem našla na svojem jogiju na balkonu, kjer poleti velikokrat spim - goža :)
Ampak zdaj se ne bojim, da so povsod kače.
Je pa pred kratkim izpod postelje pridrobencljal - škorpijon :)))
#36
Ness Blue
0
Apr 30, 2016
Ana, saj zato pa pravim, da se mi zdi, da je pri meni vse nekako v ravnovesju. Tako opažam, je pa res, da ne pobijam nečesa, ker se mi zdi nevarno ali škodljivo. Otroka sta tudi naučena, da sta previdna, da se sama nikoli ne dotikata nobenih živali, naučila sem ju, kako ločiti strupene kače od nestrupenih itd. Edino tiste rdeče polže, to pa eliminiram :D Včasih je pač treba opraviti grdo delo, problem je, ker ti polži niso avtohtoni in pri nas dejansko ni živali, ki bi jih uničevala :/ Sem poskusila z nekimi kitajskimi racami, jih sicer res jedo, ampak recimo na solati sta naredili več škode kot polži :D In veliko raje sta se zadrževali v vodi, kot na vrtu, kadar pa sta bili prisotni na dvorišču, smo bili pa praktično njuni ujetniki :D Zrastli sta do velikosti gosi in bili neverjetno napadalni, si skorajda nismo upali iz hiše :D
#35
Ana Kos
1
Apr 30, 2016
Dajana!
Kos-ovo!
Oja, smo se včasih hecali, da je to naše polje! :D
Ob tvoji razstavitvi pa - kosje jajce :) :)
Pred leti se nam je zgodilo, da smo imeli skoraj enako telefonsko številko kot kosovska ambasada ... na koncu smo imeli 35, oni pa 53 ... tako da se je včasih kdo zmotil, ko je klical kosovsko ambasado :)))
#34
Ana Kos
1
Apr 30, 2016
Ness in Abram, ob vajinem pogovoru o vranah ...
V naravi se dogaja marsikaj, izumirajo in se rojevajo nove vrste. Včasih je preveč kakšnih živali, pa se razmoži njihov naravni sovražnik. Vsaj tako pravijo. :) No, jaz bi si želela več pikapolonic; jaz ponavadi vidim mnogo več uši kot pikapolonic :)
Spominjam se iz otroštva, da je bilo veliko os, če je bila pred tem mila zima. Mi smo ose jemali kot nadlogo, kajti bile so pogosto na senožetih, ki smo jih kosili in grabili na roke in marsikdaj stopili na osir. Smo pa večkrat videli (sklepali), da je lisica iskala razne take žuželke, tudi ose, saj je skopala luknjo v zemljo.
Ja, tako je, živali se same uravnavajo, če hoče človek ohranjati naravo, mora biti resnično zelo previden, da ne naredi več škode kot koristi ...
#33
Pokaži več komentarjev
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2016-04-29 12:53:17 (Apr 29, 2016)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Tanka
(89)
Zaveza
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
februar 2020
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj