Odgovori mi

OddajAna Kos, dne 2013-12-19 ob 22:23:00
"Povej mi, kaj je ljubezen," prosi deklica Rosa, sirota.
.


Nekoč je imela prijazno ljubečo mamo, ki je znala objeti. V stanovanju sta imeli sliko Jezusa, ne trpečega, pač pa nasmejanega in s srcem na dlani. Mama ji je govorila, da ima Jezus vse ljudi rad. Očeta Rosa ni poznala.
In zdaj je osemletna deklica izgubila mamo, rekli so ji, da v nesreči. Ker ni imela sorodnikov, je bila v sirotišnici, ki so jo vodile nune. Tudi nune so ji govorile, da jo ima Jezus rad, vendar deklici tisti Jezus na križu ni bil blizu. Ujet je bil v svojo bolečino in ni gledal prav nikogar.
Nune so se trudile, da bi bilo Rosi lepo, toda ostala je zaprta vase. Neka nuna v internatu me je nenehno stiskala v objem. Hotela me je potolažiti, namesto tega pa mi je zbujala strah.
Potem so našli neke sorodnike, dva starejša zakonca brez otrok. Deklice nista vzljubila. Ona je morala hoditi k njima na počitnice in pomagati čistiti kokošje in zajčje kakce.
V njej je vrtalo vprašanje, kaj je ljubezen, toda odgovora ni našla.
Ko je 12-letna to vprašala župnika v vasi strica in tete, jo je on strmo pogledal in ji rekel: "Ljubezen je greh."
Teta je očitno kazala, kako zelo prezira njo in njeno pokojno mamo.
Rosi pove, da njena mama ni znala drugega kot držati noge narazen. In tako deklica izve, da je bila njena mama cipa in da so jo povozili, ko je nekje čakala na stranke.
Deklica nosi v sebi veliko stisko, toda nikomur se ne odpre.
V internatu reče nunam, da noče iti več k teti, toda ne pove resničnega vzroka. Raje bi preživela počitnice z drugimi sirotami in nunami kot s teto in stricem.
Ko je bila za božič pri teti, je v njej eksplodiralo, v cerkvi je vpila: "Vsi vi se mi gnusite ...", potem je vzela in razbila kipec Jezuščka - "Veste, kaj je to? Hočete vedeti kaj je to? To je majčken, trapast kip! H kipu molite!" In preden je zapustila cerkev, je še zavpila župniku: "Poslušaj, Firmato! /.../ Ljubezen pomeni poljubiti Marijo Magdaleno namesto da bi ji bljuval v obraz!"
"Fentala te bom, ti sprevrženo hudičevo seme ..." je vpila kasneje teta, ki jo je potem divje pretepla.
Prednica v internatu je jasno videla, da je nekaj narobe. Toda Rosa ni hotela govoriti.
"Kaj si si naredila na glavi?"
"Padla sem s kolesa." /.../
"Rosa, zakaj ne poveš po resnici? Mene se ti ni treba bati."
"Resnice ni."
"Si prepričana?"
V odgovor sem zinila prvo, kar mi je padlo na pamet.
"Nihče me nima rad. Vseeno jim je, ali živim ali umrem."
"Motiš se, jaz te imam rada."
"Samo za oskrbovalnino vam gre."
"Kaj lahko storim, da si boš premislila?"
/.../
"Iti moram, ampak preden greš, bi ti rada povedala dvoje. Prvo je: vrata moje pisarne in moje sobe so ti zmerom odprta, naj bo dan ali noč; če ti je do pogovora, jih samo odrini in vstopi ..."
"In kaj je drugo?"
"Zapomni si, da ne nosiš nikakršne odgovornosti za svojo preteklost, zato pa jo nosiš toliko več za prihodnost, ki je pred teboj. Tvoja prihodnost je v tvojih rokah in sama jo moraš zgraditi."
Potem se je doba internata zaključila in do polnoletnosti je morala živeti pri teti in stricu. Zaradi strahu pred njima se je potuhnila in skrivala svoja resnična občutja in misli. 
Potem je dobila delo po oglasu in tako postala varuška neki deklici, hčerki bogatih staršev.
Tedaj je prvič v življenju začutila, da jo kdo posluša.
Čutila je zadrego do dekličinega očeta, toda Franco je hvalil njeno bistrost in jo spodbujal, da gre študirat filozofijo. Počasi si je Franco pridobil njeno zaupanje, bil je prvi človek, ki mu je povedala resnico o mami. Potem jo je bilo groza tega, kar je povedala - ugotovila je, da je ljubezen to, da se daš v kremplje ...
Franco je peljal Roso k prijatelju filozofu, oba sta hvalila njeno bistrost in ji nazdravljala ... jo upijanila in - jo posilila.
Rosa je kmalu ugotovila, da je noseča.
Zaupala je Francu in on je rekel:
"Ne sekiraj se, to je kakor prometna nesreča. Tisti, ki jo je zakrivil, bo pač plačal."
/.../ "Boš videla, to je še manj boleče, kot če bi ti izpulili zob."
/.../ V tišini noči sem opazovala zvezde. Navsezadnje pa je nebo velikansko, morda je tam zgoraj res Nekdo. Tako sama, z rečjo, ki je rasla v meni, sem spet začutila željo po molitvi. Nekoč sem mislila, da Boga potrebujejo samo šibki in neumni. Zdaj sem se zavedela, kako prav sem imela. Bila sem neumna in zdaj sem postala še šibka, zato sem na ves glas prosila Nekoga, naj se pokaže na pragu vesolja. Ker mi nihče ne pomaga, mi pomagaj vsaj Ti! /.../
Zrla sem v nebo in ni se mi posrečilo jokati. Zrla sem v nebo in ni se mi posrečilo moliti.
Ne vem zakaj, ampak na ustnicah se mi je izoblikovala ena sama beseda. Ena sama beseda, ki je nisem nikoli izrekla. Oprosti.
/.../
Zjutraj pred posegom je tavala okrog klinike. Zašla je v cerkev.
V ozadju oltarja je kraljevalo odurno razpelo. /.../
V desnem krilu oltarja je stal kip Device. /.../ Devica s svojim blagim nasmeškom me je še zmerom opazovala. /.../ Dvignila sem pogled k njej in ji rekla: "Mar nisi Ti mati vseh nas?"
/.../
Pol ure zatem sem ležala na mizi na kliniki. /.../
"Gospod doktor," sem vprašala, "mar je mogoče, da že slišim srce svojega otroka?"
Glasno se je zasmejal. "Kakšna domišljija!" /.../ "To, o čemer misliš, da je tvoj otrok, je ta trenutek komaj kaj več kakor pljunek."
Potem je morala iti v čakalnico čakati na sam poseg.
Na lepem sem zaduhala vonj svoje matere. Vonj po njeni koži in kolonjski vodi. Vonj, ki ga že več let nisem zaznala. Vonj po nevihti s poljubi. Ozrla sem se okrog sebe. V čakalnici ni bilo nikogar ... Takrat mi je postalo jasno, in storila sem edino, kar je bilo mogoče storiti. Vstala sem in odšla.
Poklicala je Franca in mu na vprašanje, kako je, odgovorila: "Dobro, ker sem se odločila, da ga bom obdržala."
Po dolgi tišini je rekel: "Od tebe niti v sanjah ne bi pričakoval, da se boš tako neumno vedla. Ampak samo po sebi se razume, da imaš pravico uničiti si življenje. Samo to moram še razmisliti, ali sem si ga pripravljen uničiti še jaz."
In on se je odločil, da si ne bo uničil življenja, kmalu za tem je bila obdolžena kraje v hiši, kjer je živela in delala.
"Napak je bilo, da smo ti zaupali," je s pogledom, v katerem ni bilo prebrati ničesar, dodal Franco. "Ampak kadar so korenine gnile, začne prej ko slej gniti tudi plod. Vseeno te imava rada. Zato ne bova klicala policije ..."
Naslednji dan je Rosa zapustila hišo, gospe Giulii je v denarnico potisnila listek: "Nekega dne boste razumeli. Oprostite mi."
Nekoč, ko je bila še v internatu, ji je prednica večkrat ponudila svoje srce, toda Rosa je odkonila, nikomur ni mogla zaupati. Zdaj je poklicala ... in zvedela, da prednica leži zelo bolna v bolnišnici ...
Rosa ni imela kam iti.
S svojim bornim imetjem je šla v park in se vsedla na klopco.
Prišel je nek zapuščen pes, vprašala ga je: "Nas Nekdo vodi ali ne?"
Zdelo se ji je, da se pes smehlja ...

Knjigo Odgovori mi je napisala Susanna Tamaro, pri nas je izšla l. 2002 pri založbi Ganeš, prevedla je Maja Novak. V knjigi sta še dve zgodbi: Pekel ne obstaja in Gozd v plamenih.
profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
3
Ana Kos
0
Dec 20, 2013
Branko in VinKos!

Zgodbe te avtorice, tudi druge zgodbe, so res take čisto iz življenja. Možne resnične. Če so čisto resnične? Ne vem. Sem nekaj brala na to temo, pa se ne spomnim več, kaj sem prebrala.
#3
VinKos
0
Dec 20, 2013
nikjer ne piše, da bi bilo - a vedno je tako - kar je dobrega napisanega
je stkano iz lastnih in doživetij naših bližnjih, ki so se nas zelo dotaknila -
četudi smo človeka srečali le enkrat, lahko postane bližnji . . .
#2
Branko Gaber
0
Dec 20, 2013
A je to napisano po resničnem dogodku? Ali je samo zgodba?
#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2013-12-19 22:23:00 (Dec 19, 2013)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Tanka
(89)
Zaveza
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
december 2019
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj