Propolis 1

OddajAna Kos, dne 2013-12-14 ob 14:37:55

Večkrat opažam, da imamo ljudje kar nekakšna "družinska" zdravila. Nekaj, kar vedno pomaga, na kar se vedno zanesemo.
Nekdo recimo ogromno da na čaj/e. Kdo drug vzame mimogrede aspirin ali kaj podobnega in je že zdrav. Ali pa septoleto ali multivitaminske tablete. In eni vsak flekec namažejo s kakšnim "čudežnim" mazilom, eni imajo za vse ognjičevo mazilo, kdo drug tigrovo mast.
Jaz zelo cenim propolis. Pri nas doma je to najpogostejše uporabljano zdravilo .
Kapljico na rano. Kapljico na klopov ugriz. Če je rana gnojna, gotovo pride v poštev alkoholni propolis, otrokom pa večkrat dam baby propolis - ki je z oljem. Potem ne peče in olje lepo počasi leze in pokrije in prekrije bolni del kože.
Če peče žrelo (sploh odkar nisem pripravljena kar sprejeti antibiotike, ne, ne več!), če je pordelo, če sumim, da je tole morda celo angina, pošpricamo s propolisom, kolikor daleč v usta se da. Ali pa nakapljamo propolis na žličko sladkorja in ga potem bolnik zadrži nekaj časa v ustih ...


Od kdaj jaz tako cenim propolis?
Od tedaj, ko mi je popolno pozdravil opeklino. Z bratom sem se peljala z motorjem in ko sem lezla dol, sem z nogo pritisnila na pekoč "avspuh". Dobila sem grdo opeklino, ki se ni in ni hotela pozdraviti, začela se je pa gnojiti. In jaz, tedaj vzorna medicinska sestra , sem potem mazala z nekim mazilom. A noga se je gnojila kar naprej.
Potem smo se prijatelji odpravili s kolesi čez Vršič in potem v Soško dolino in eden od sopotnikov je opazil mojo nogo, ki sem si jo previjala. Na mečih je bila grda rana. Dva dni me je pregovarjal, da mu dovolim, da mi nakaplja propolis ... jaz pa, da ne. Potem sem pa popustila ... in kako dobro se spominjam, J. mi je nakapljal propolis in zelo hitro se je naredila ogromna krasta, čez celo rano ... premer rane je bil kakšnih 10 ali 12 cm.
Prav neverjetno, rana je bila naslednji dan popolnoma suha, na njej je bila velika črna trda krasta. Ki je potem po kakšnem tednu počasi začela pokati in odpadati. Koža se je lepo pocelila, še dolgo je pa ostala lisa, koža na mestu opekline je ostala  zelo dolgo časa temnejša.
Od tiste opekline dalje propolisu zelo zaupam.
In je med najbolj uporabljanimi zdravili v našem domu.


Večkrat sem že rekla zdravnici, če lahko kakšno zdravilo nadomestimo s propolisom.
Npr.: Opazila sem rdeč okrogel izpuščaj - pod noskom našega najmlajšega.  O kako sem se ustrašila, kaj če je tole mačja bolezen. Ker smo pred leti imeli mačjo bolezen (mikroskopirjo), sem zadevo poznala, nisem bila pa čisto gotova,  nekako ni bilo čisto pravo, izpuščaj se ni čutil hrapav, toda - nikoli še nisem videla takega izpuščaja ... Peljala sem sina k zdravnici.
"Impetigo!" je rekla. O samo da ni mačja bolezen. Pred leti hči ni hodila v šolo od začetka decembra pa do marca! Zaradi mačje bolezni. Zaradi preventive, da se ne bi kdo nalezel ... (No, saj hči ni bila nič nesrečna toliko časa doma!)
Zdravnica mi je razložila, da je povzročitelj bakterija, ki se naseli na kakšno ranico ... Najpogosteje so stafilokoki, lahko tudi streptokoki. Stafilokoki lahko povzročijo, da je na mestu izpuščaja viden mehur s tekočino (torej ima Mali tudi stafilokoke!).
"Vam bom napisala mazilo in boste mazali 3x dnevno!"
Hitro pomislim, joj, jaz pa ne bi mazila, bogve, kaj vse je v mazilih: "A lahko kar s propolisom?"
"Lahko!"
No, in potem je imel Mali samo en brk. En rjav propolisov dišeč brk! Kajti izpuščaj je samo pod eno nosno luknjico.


O propolisu:

Propolis se uporablja v ljudski medicini že od zdavnaj (pred letom 300 p.n.š.). Možna je tako zunanja kot tudi notranja uporaba.
Lokalna uporaba: pri površinskih ranah (pospešuje celjenje), pri odrgninah, pri lažjih opeklinah, proti herpesu na ustnicah, umirja vneto kožo, pri glivičnih infekcijah, kot lokalni antiseptik, kot lokalni anestetik ...
Oralna in peroralna uporaba:
· pri vnetju v ustni votlini (sluznica, dlesni), v žrelu, v ušesih, v požiralniku
· pri gripah, prehladih, ulkusih na želodcu.
Novejše raziskave pa so pokazale tudi antiiflamatorne, antitumorne in antioksidativne lastnosti propolisa in lahko sklepamo, da se bo v prihodnosti področje medicinske in farmacevtske uporabe propolisa razširilo.
In še iz Wikipedije:
Propolis ali zadelavina je smolast čebelji proizvod, ki so mu že v antiki namenjali posebno pozornost. Beseda propolis je grškega izvora in pomeni pred mestom oziroma obrambo mesta. Čebele ga uporabljajo za premaz notranjih sten panja, za zadelovanje notranjih razpok in špranj, za popravilo satja, zato ga imenujemo tudi zadelavina.
Sestava propolisa
Propolis je sestavljen iz različnih rastlinskih smol, ki jih čebele naberejo na popkih topola, breze in na drugih rastlinah. Nabranim smolam čebele dodajo še izloček iz žlez slinavk. Čebele dodajo smolam tudi vosek, da snov postane bolj lepljiva. Barva propolisa je od zelenorumene do temnorjave, odvisno od izvora in starosti. Pri višjih temperaturah je lepljiv, pri nizkih pa krhek ter se ob lomljenju drobi. Kemijska vsebnost propolisa: smole in balzami (55%), vosek (30%), eterična olja (10%), cvetni prah (5%). Z natančnimi fizikalno-kemijskimi metodami so v propolisu našli še 60 različnih snovi, od katerih so najbolj značilni flavoni, flavonoidi, različne organske kisline, aldehidi in druge.

Propolis 2 - zdravilo tudi proti raku!

profileimage
Všeč mi je
2
Komentarji
2
Ana Kos
0
Aug 02, 2014
Zlobni, aha, tudi ti z lepimi izkušnjami! :)
#2
Zlobni
2
Aug 01, 2014
Pogledal oba prispevka, res obširno, izčrpno. Sam sem uporabljal mazilo in kapljice, oboje uspešno.
#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2013-12-14 14:37:55 (Dec 14, 2013)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Tanka
(89)
Zaveza
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
december 2019
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj