Članek
Po referendumu ... sem žalostna
Objavljeno Sep 26, 2017

Tisto, ko greš v trgovino, da kupiš hladilnik! Nimajo nobenega primernega, ki bi bil poceni. Ampak ker hladilnik kupuješ že "sto let", ga zdaj kupiš (četudi nimaš denarja), četudi je dvakrat dražji, kot bi bil lahko.

Kaj češ, tako je življenje, sestavljeno tudi iz mnogih nepremišljenih in nerazumnih odločitev.

Ta misel mi je dozorela ob gledanju soočenja pred referendumom o drugem tiru, recimo ob tem, kar je govoril župan Popovič. Pa še kdo. (Ampak ni bilo več časa za pisanje o tem. Zaradi predreferendumskega molka.) Torej: naj bo gradnja železniške proge draga ali poceni, začnimo že vendar! Kaj potem, če bo gradnja draga in dolgotrajna. Ne bomo počakali in domislili boljše rešitve, ne, ne več.Predolgo smo že mečkali.

Pa ko sploh ne gre za to, da stran "proti" ni za drugi tir oz. za železniško progo med Divačo in Koprom, je samo proti dragemu in dolgemu tiru z veliko predori, ki ga še dolgo ne bo, ker bo gradnja dolgotrajna.

Stran "proti" je za drugi tir, za drugo traso, za cenejši tir, za tir, ki bi bil prej zgrajen.

Ampak ja, jaz sem tudi za tir - čeprav sem glasovala proti! Nisem pa za "vladin" tir.

Iz vsega tega, kar sem prebrala v zadnjih dneh, po referendumu torej, vidim, da marsikdo sploh ni vedel, za kaj gre! (No, saj tudi jaz vsega ne, ampak v osnovi pa menda razumem.) Pravijo, da je Cerar vzel iz proračuna denar za svojo "za" kampanjo. In prepričal marsikoga oz. mnogim je itak vseeno.

Nekdo, ki je delal na volišču, je povedal, da so kakšni ljudje prišli - volit predsednika! Taka zmeda v informiranju.

Bilo je kar nekaj napak, za katere vem:

- Vabila na referendum so poslali prepozno, mnogi smo dobili vabilo v zadnjih dneh pred referendumom, medtem ko je ponavadi prišlo kakšnih 10 dni pred volitvami ali referendumom. Kdo je za to odgovoren??? No, saj je jasno, da oblasti ni bilo do tega, da bi sploh ljudje šli na volišče! Pa vendar je ime človeka, ki je odgovoren, ni vsa oblast tista. (Človek mora pravočasno vedeti za te stvari, sploh, če ima daleč do volišča ali pa če zaradi nedeljskih obveznosti more samo na predčasni referendum - zanj pa sploh še ni bil obveščen! V katero skupino spada teh 50.000 ljudi?)

- Nekateri vabila (do nedelje) sploh niso prejeli! Nekdo mi je povedal, da je prišel na volišče - brez vabila, ker ga ni dobil, a ker je tam več volišč, ni našel svojega - na vabilu pa natančno piše, kam človek sodi.

- V RTV soočenja so povabili tudi nekega človeka in ga postavili na stran "proti", ampak ni imel kaj dosti povedati, udrihal je predvsem čez Kučana in ko naj bi pobudnik referenduma Kovačič povedal zaključne besede, je zaradi od strani "proti" nevabljenega gosta nastal tak rompompom, tako da so posredovali varnostniki in tega "gosta" odvlekli in tako se je oddaja naenkrat zaključila brez možnosti, da Kovačič še kaj pove. Sicer je gotovo vse že mnogokrat povedal, pa vendar!

Kasneje sem poiskala filmček o soočenjih pred referendumom o zakonski zvezi - tudi tam je bil taisti gost in nastopil s stvarmi, ki niso imele nobene zveze s temo.

Gostje oddaje, ki so bili na soočenjih proti, pravijo, da tega človeka, ki so ga RTV-jevci dali mednje (ker je proti) ne poznajo. Nihče ga ni povabil. Nikoli ni nikjer sodeloval v zvezi z referendumom. Glede na to, da je že bil v tovrstni oddaji in je v bistvu "svojo" stran (seveda vsaj v teh dveh primerih stran, ki misli drugače, kot zahteva oblast) bolj smešil kot kaj drugega, lahko sklepamo, da bi ga RTV ne smela sprejeti - če bi ji res bilo do dobre oddaje. Mislila bi si, da RTV vodi seznam svojih gostov in da po oddaji zapišejo opombe, če je bilo kaj posebnega. Takega gosta nikoli ne bi smeli sprejeti za sodelovanje v taki oddaji.

- Napaka tudi to: Zakaj ni bil referendum skupaj s predsedniškimi volitvami? Če je drugi tir lahko čakal že toliko let, bi lahko še mesec ali dva!! Kdo je odgovoren, da država še na tak način meče denar stran? Z enim vabilom (torej pol manj listkov, to je veliko papirja pri takem številu, kot je nas volivcev - in ob tem, da mnogi tega listka itak ne uporabijo, ker ignorirajo volitve in referendume) bi lahko šli na volišče za dve zadevi hkrati. Država se norčuje tudi iz časa državljanov. Ljudje, ki živijo drugje, kot imajo stalno bivališče, morajo tako iti na volišče dvakrat - če resno jemjejo svojo volilno pravico! Včasih sem imela tudi jaz stalni naslov 100 km stran od kraja bivanja - in sem v vsakem vremenu in vsakem svojem stanju (visoko noseča, z vročino ob bolezni itd) redno volila. Ker sem vedno pomislila, kaj pa če moja stran ne zmaga zaradi enega glasu ... zaradi mojega glasu ...?

Ampak zdaj, v tako kratkem času, bi pameten gospodar ne metal stran niti državnega denarja (našega!!) niti časa državljanov - tudi komisije bi bile iste in enkrat, le glasov bi več morali prešteti.

---

Eni pravijo, naj referendum plačamo tisti, ki smo "proti". Jaz pravim: Prav, plačali bomo referendum, tisti, ki pa ste za zlati tir, pa tega plačajte! :) No, v soočenju so nekateri na strani "za" to nekako tudi objubili. Zastavili lastno premoženje. :) ;)

Res je pa, glede na to, kako smo bili informirani o referendumu - in kako pravočasno oz. sploh vabljeni nanj, bi rekla, da ni prav, da plačamo referendum, ki ni bil pošteno "prodan".

Komentar s FB: "... Kaj bo imela Koroška od tega tira? Nič od nič. Še tiste obljube za hitro cesto ne bo več. Zdaj bo ves denar šel v ajznpon. Oziroma, v njihove žepe."

Pred kratkim mi je nek gospod, ki je bil na vodilnih mestih v gradbeništvu, rekel, kako je oblast (še v socializmu) hotela neko pomembno zgradbo za določeno vsoto. Gospod je rekel, ne bo šlo, za ta denar je ne bo, ni mogoče. Je bil pač realen, vedel je, da ne bo šlo. Ker so vztrajali, je rekel, potem pa tega vrtca ne bo in te šole ne ... In tako je potem bilo. Zaradi določenih velikih investicij pač odpade kaj drugega ... pa četudi je tudi tisto pomembno.

Torej vztrajamo pri dragem hladilniku? Četudi zato ne bomo mogli kupiti štedilnika?

http://www.24ur.com/novice/slovenija/volilci-o-usodi-zakona-o-drugem-tiru.html

http://referendumdrugitir.si/post/320882/porocilo-o-zreziranem-incidentu-na-rtvslo-v-oddaji-referendum-drugi-tir

http://www.publishwall.si/blaz.babic/post/321656/pobuda-za-oceno-ustavnosti-ziugdt

Še tole sem našla: http://referendumdrugitir.si/post/320894/dr-joze-duhovnik-incident-na-soocenju-izjava

V premislek: http://referendumdrugitir.si/post/321702/profesionalnost-pri-porocanju-ali-so-bili-rezultati-referenduma-prirejeni

Gita, gledala sem tisto tabelo ... Če je bil referendum resničen. En gospod mi je pravil, da mu ej nekdo povedal, kako se je volilo po l. 45. Bila je skrinjica, en del za "da", drugi za "ne". Tisti del skrinjice, ki je bil oblasti naklonjen, je bil tapeciran - če je čovek noter spustil kroglico, se ni nič slišalo, medtem ko so oblasti "sovražni" metali kroglico v netapeciran del in je ropotalo, komisija je seveda vse slišala. No, in menda je bilo polno kroglic v delu, ki ej ropotal. Po koncu volitev so večino kroglic presuli v drugi del. Kako pa je danes? Jaz, ki v osnovi ne goljufam, kar verjamem, vedno znova, v poštenje. Ampak včasih vseeno dvomim .......

ZimZelen, namesto kosti - Kras? Pred kratkim sem prebrala eno zelo kruto zgodbo o dekletu, ki so ga partizani zverinsko mučili ... To, da so ljudje pokopani, spada v našem okolju v spoštovanje mrtvih. Svojci in potomci nosijo (nosimo) veliko breme, če ni vsaj za silo zadoščeno pieteti. Ena stara gospa mi pripoveduje, kako ej njen brat bil nemški vojak in je prišel domov na dopust bolan ... in je doma umrl 8. ali 10. dan po prihodu. Zaključi, da je žalostno to, da je umrl, ampak tako so vsaj VEDELI, bili so ob njem, pokopali so ga ... Velika razlika je v tem, če je nekdo "lepo" umrl ali pa je kup neznank in se ne ve niti, kdaj in kje je umrl in se ne ve o njegovih zadnjih urah. Za dekle, ki sem jo omenila na začetku, so postopoma kapljale vesti iz partizanskih vrst, strašne vesti. Glej, kakšno misel sem prebrala: Pozabiti pomeni - živeti v tuji deželi. Skrivnost odrešenja je spomin. (Rabi Israel ben Elieser)

*Ana. Imamo to srečo, da bomo nadaljevanje zgodbe izročili novi vladi. Kako bo sestavljena in kako se bo prerivala z opzicijo naslednja leta na tiru in ob njem, bomo še videli. Zadovoljen sem, da ne prekopavajo tokrat kosti po državi in so se usmerili v Kras.

Aleksander, ja, okrog tega je kar nekaj zmede. Tir je potreben, ne pa kakršenkoli. Škoda, ker oblast bolj ne prisluhne "malim ljudem".

N

No, kar se pa vaše analogije s hladilnikom tiče... je pa zakon o 2TDK v bistvu tako, kot da bi vseboval določbo, da bo Mercator preko Pika kartice prodal hladilnik gospe Ani Kos Plestenjak, da Ana Kos Plestenjak postane lastnica hladilnika, da ga bo odplačevala na kredit in da bo zaradi tega delala vsak teden dve uri dlje, da zasluži ta denar. To je vse. Torej, samo način financiranja izgradnje in vzdrževanja drugega tira je bil določen in nič drugega.

N

V bistvu se sploh ni šlo za ali proti drugemu tiru ampak samo o zakonu, ki uzakonja delovanje družbe 2TDK. Torej, drugi tir ne bi bil ogrožen tudi, če bi bila večina proti in referendumska udeležba zadostna. Dovolj bi bilo, da v DZ spremenijo v zakonu samo en člen (npr. ime družbe) in procedura se lahko nadaljuje. Žalostno je, da je vsa kampanja zgrešila point in da se sploh ni vedelo, o čem se zares glasuje. Prav tako se ni glasovalo o zneskih, ker teh v zakonu sploh ni.