Članek
Krvodajalska!
Objavljeno Jun 12, 2017

... akcija seveda. Samo da je akcija, magari krvodajalska! Tako sem pomislila ob izrazu "krvodajalska akcija", ko sem nameravala spet iti dat kri - pa se na koncu ni zgodilo, ker je nekaj prišlo vmes. Ampak čas je že, da grem spet, moje krvi je pa tudi menda dovolj :) (Prejšnji mesec bi že lahko šla.)

Sploh pa, dobila sem prijetno spodbudo - en dan je en moj učenček povedal, da je šel njegov oči na krvodajalsko, pa sem rekla, jaz tudi včasih grem.

Oooo, kakšne oči so dobili otroci! Ja, že zaradi teh oči bom spet šla!

Ampak!

Ko sem nazadnje šla na "akcijo", so mi potem rekli: "Danes pa počivajte!"

In sem rekla: "Kako lepo, da mi kje rečejo, da naj počivam!" :)

Pa se je potem oglasil tisti, ki me je "izprašal" v zvezi z mojo anamnezo: "Večkrat pridite na krvodajalsko, pa boste lahko vsakič počivali!"

Naj je bil to hec ali ne, me je nekoliko zbodlo! Res je, ne hodim redno. Nisem tam vsake štiri mesece. Pravzaprav v vsem življenju še nisem bila prav velikokrat tam. Kot mlada mama pač nisem hodila, in mlada mama sem bila veliko let, saj je med mojim prvim in zadnjim otrokom 19 let! No, zdaj kot "stara mama" pa vendar spet hodim :))

Ampak kaj me je zbodlo?

Tisto o počitku. Če grem, počivam toliko kot sicer ... Razen tega, da sem pač dala kri, recimo "darovala" (čeprav tega ne jemljem kot ne vem kaj posebnega), nimam od tega nič. Nimam prostega dne v službi (ker v službo ne hodim), nimam povrnjenih potnih stroškov (itak se pripeljem s kolesom ali pa pridme peš, ker nočem iti na avtobus :) ) itd. Aja, malico dobim, to pa :)

No, in zdaj sem prišla do zaključka, da bi bilo pravično, če za to, ker sem šla na krvodajalsko, dobim en dan za bodočo pokojnino (ki bo, če kdaj bo ... no, moje najbrž itak ne bo, ker imam premalo delovne dobe), pa vendar: zakaj ne bi nezaposlenemu človeku dali en dan "delovne dobe", ko ga vendar dobijo zaposleni ljudje?

No, s svojo krvjo ne bom kupčevala :) (Ne s tasitno, ne s tapridno ;) ) Baje se pa z njo kje v tujini tudi kaj zasluži. Vendar tisto o počitku pravzaprav velja le za tiste, ki potem kakšne stvari namesto njih opravi kdo drug :)

Hau, govorila sem! (Da se vidi, da ravno berem Sinove Velike medvedke! :) )

http://www.publishwall.si/solzemlje/post/107686/razmisljanje-po-krvodajalski-akciji

http://www.publishwall.si/solzemlje/post/107692/darovanje-organov-in-krvi

http://www.publishwall.si/solzemlje/post/142040/novo-srce

http://www.publishwall.si/solzemlje/post/107693/je-darovani-organ-le-kos-mesa-ali-kaj-vec

Ana....za tvoje človekoljubno darovanje ti jaz predlagam obisk solne sobe :) če ne boš šla.......je pa tukaj slika........tudi tako se je moč sprostiti (pa še brezplačno je :) http://www.telegraf.rs/wp-content/uploads/2014/03/11/Slana-soba-670x442.jpg

http://www.ztm.si/krvodajalstvo/pogosta-vprasanja/ali-krvodajalcem-pripada-prosti-dan-in-kako-ga-uveljaviti/

Iskala sem malo več o tej tematiki - ne s stališča darovanja, pač pa s stališča "zaščite" dajalca. Našla sem nekaj zanimivih informacij. Recimo nekdo sprašuje, če gre lahko v drugo državo darovat kri ... za denar ... aha, torej prodat (bi bil to pravi izraz?). Ali je darovanje krvi za denar? Mislim, da je prav, da je kri "zastonj", bi pa morali revne ljudi drugače podpreti - ne tako, da bi človek skušal prodat kri ali celo kakšen "večji" organ, ledvico na primer. https://www.finance.si/273576?cctest&&cookietime;=1497280314

*Ana. Dodajam k pobožnim željam :)

ZimZelen, toplice ... hmmm, kaj je že to? :) Soba v ledeniku? Tudi to ne vem, kaj je :) Ampak misel ob tvojem predlogu je: iti na Mengore v vročem poletnem dnevu, vmes pa iti še malo v kaverne! <3 Nepozabno! <3

*Ana, privoščim ti toplice :-)) ali pa sobo v ledeniku. Izbira je tvoja

Danes sem torej vendarv šla na krvodajalsko akcijo, vzeli so mi 4,5 dl krvi. Na okenčku sem povedala, da predlagam, da mi dajo en dan za pokojnisko dobo, pa mi je gospa povedala, da niti vse službe tega svojim delavcem, ki darujejo kri, ne omogočijo. Ne več. In da jih ne morejo prisiliti. Potem me je pohvalila, ker sem prišla sama (brez vabila), rekla je, da jim krvi manjka. Kasneje sem pa nekoliko "izprašala" še tistega fanta, ki mi je vzel kri. Postavila sem mu strokovno vprašanje, ki mu je dalo misliti :)))

O, ZimZelen, si pa konkreten! :) :)

Grešni misli za danes. (moja predloga:) a) Redni krvodajalec, vsaj 2x letno in po recimo štirih letih naj bi bil oproščen plačevanja dodatnega zdravstvenega zavarovanja. b) En dan toplic, kadarkoli v letu z masažo po izbiri :)

ZimZelen, najbrž jutri ni za iti na krvodajalsko (pa ko imam sicer čas!), ker imam potem zobarja :) Ali pa vzamem zobarski stol kot "ležanje na plaži" (česar sicer nisem še kaj dosti prakticirala)! :D :D Pravzaprav bi res lahko dali vsakemu krvodajalcu dan za pokojnino - saj prav veliko jih kljub temu ne more človek nabrati v vsem življenju :) Ampak lahko pa nekaj dni pomeni prelomnico k temu, da nekdo pokojnino sploh dobi :) O, kako me zanimajo tvoje grešne misli! ;) :) :D Le na dan z njimi! Ma čist lahko bi bil politik - in to tak, ki bi ga volila ... magari bi bil v stranki zelenih ... ne, zimzelenih :) ;) Pa lep pozdrav! :)

Počitek *Ana je priporočen zaradi morebitne začasne oslabelosti, marsikdo si pa opomore že po prigrizku :) Ideja o dodatnem dnevu podpiram, morda bi dodal še "koruptivni" predlog, da se krvodajalcu za kakšen dan skrajša čakanje na preiskave ali poseg :o To je pa že tako grešna misel, da bom s predlogi kar končal...