Članek
Na eni strani umirajoči prazniki, na drugi na novi v razcvetu
Objavljeno Mar 08, 2017

Pred kratkim sem zvedela, da v enem od ljubjanskih vrtcev vodstvo vrtca ne dovoli vzgojiteljicam učiti otroke pesmi, ki bi sodile k materinskemu dnevu.

Obenem se nekako razvodeneva dan žena, vsaj otroci nimajo nič z njim - in to me niti ne moti.

V času mojega otroštva je itak obstajal le dan žena in ob tem smo se šolarji spominjali svojih mam. Ko so začeli s šolo moji najstarejši otroci, se je počasi v šolah uveljavljal materinski dan, dan žena pa je zgubljal pomen, da je to praznik mam.

Meni se je zdelo v redu tako, ženske smo ženske v čisto drugem kontekstu, kot se tiče žensk kot mam. Četudi je na nek način ženska najbolj ženska, če je vsaj globoko v sebi mama.

Ugotavljam tudi, da se pust nekako izgublja. Letos je bil pust res, ko so bile v velikem delu Slovenije počitnice, vendar si vseeno ne bi mislila, da skoraj nobene maškarce ne bom srečala na ulici. Sicer je prvotno gotovo bil pust "praznik" odraslih, ki so preganjali zimo. Potem se je postopoma razvil tudi v praznik otrok - predvsem v veselje in rajanje v maskah.

Morda bo postopoma pust v resnici le še kot spominjanje na tradicijo in se bo ohranil predvsem v krajih, kjer imajo tradicionalne maske, povorke, običaje.

No, nič hudega. čas gre naprej. Za pustom niti ne bom žalovala, sama imam nekaj neprijetnih spominov nanj, saj se je za masko skril tudi kakšen hudobnež.

Recimo, da lahko rečemo, da se svet spreminja (vse se spreminja), a življenje teče dalje. Pa vendar: če bodo ukinjali praznovanje praznika mam po vrtcih (ali se je to zgodilo samo v enem vrtcu? ne vem) in morda tudi šolah, se bo spet nekaj lepega izgubilo ...

Prazniki morajo biti; če ni enih, nastanejo pa drugi ...

Ampak - prazniki morajo biti - in zato je potrebno na veliko praznovati tudi v vrtcih in šolah - valentinovo. Pa noč čarovnic. Niti ne bi bila kaj posebno pozorna na to, če me ne bi otrok pri verouku vprašal, če bomo praznovali tudi pri verouku valentinovo. Ma ne. Pa praznik čarovnic bi tudi nekateri otroci imeli. Sploh tisti, ki vidijo samo okrašene buče in svečke v njih in ki radi čutijo rahlo grozo ob "moči čarovnic". Jaz noči čarovnic ne maram, enostavno ne maram - in hvaležna sem za vzgojiteljico, ki ni marala rezati buč ... ohranjala je cele in jih kot take dala na razstavo! Ne maram, ker vem, kako je ta praznik nastal. Kaj se je v preteklosti dogajalo na Irskem.

Valentinovo je - po mojem mnenju - praznik odraslih ljudi - in ne otrok. Po mojem mnenju je res praznik otrok - materinski dan in lahko tudi pust. Ob dobri vzpodbudi, kaj vse pust lahko pomeni, jaz rada ob tem otrokom povem o vsakodnevih maskah, ki jih marsikdo nosi na svojem obrazu.

Življenje teče dalje, ne glede na praznike in nepraznike.

Je pa silno lepo, če imamo praznike z vsebino, ki nam življenje bogati.

-----------------------------------

http://www.publishwall.si/solzemlje/post/99936/misli-ob-materinskem-dnevu

http://www.publishwall.si/solzemlje/post/100202/mamam-in-ocetom-veliko-blagoslova

http://www.publishwall.si/solzemlje/post/177902/dan-zena-in-pravice-zensk-omejimo-moc-rkc-ne-pravic-zensk

http://www.publishwall.si/solzemlje/post/98577/ob-valentinovem

http://www.publishwall.si/solzemlje/post/111651/noc-carovnic-halloween-ki-je-zahtevala-darovanje-zivih-otrok

http://www.publishwall.si/solzemlje/post/99294/pust-in-semljenje-od-najstarejsih-casov-naprej-

Gost, hvala ti za tvoje besede! In imela sem včeraj srečo, da sem večji del filma videla! Res: kar nekoliko drugače sem potem videla ta praznik! Sicer pa nisem proti temu prazniku, samo za otroke je pač glavna ženska njihova mama :) Film me je ganil. Ob njem nehote pomislim na poslanca v evropskem parlamentu, ki ej rekel, da naj imajo ženske manjše plače, ker .... Samo to še manjka, da bi rekel, da ženskam odvzeti volilno pravico ... http://www.publishwall.si/solzemlje/post/272750/moski-inteligentnejsi-od-zensk

Včeraj mi je drugarček rekel, da je bil prejšnji dan mednarodni dan bivših žena. Seveda sem se nasmejala, obenem sem pa fantka "izprašala", kaj to pomeni, nakar sem ugotovila, da natančno ve, kaj je bivša žena. In jaz sem rekla, da ne gre za to pri tem prazniku. Pa je deček rekel, da je slišal pri poročilih. Jaz sem si mislila, kaj neki je slišal, da je tako povezal ...Hm? No, povedala sem več ljudem in vsi smo se vedno znova nasmejali ... dokler nisem tega povedala enemu očku ... in ta se je zresnil, rekel je: Res je bilo pri poročilih, prav neokusno je bilo ... Res ni vse šala ... le kako tega ne razumejo poročevalci?

Anka, to si pa tako lepo stvarno povedala! <3

Upam, da se vse dobro povrne in slabo opusti....