Članek
Katero darilo je Jezus najprej u/porabil?
Objavljeno Jan 19, 2017

Otrokom pripovedujem Jezusovo zgodbo in ob tem se poraja toliko misli, mojih in otroških ... Prav pretresejo me včasih otroci z globino svojih misli. Kakšne iskrice pa nas vse nasmejijo. Kot recimo tista, zakaj sta šla Marija in Jožef v Betlehem.Seveda v porodnišnico! :)

No, z otroki se seveda pogovarjamo tudi o modrih z vzhoda oz. o "svetih treh kraljih". Res zanimivo, saj pravzaprav ne gre za "svete" v smislu svetnikov, ki jih je "postavil" Vatikan. Kdo ve, zakaj sploh ljudsko poimenovanje "sveti".

No, z otroki se pogovarjamo o tem, da so malega Jezusa obiskovali različni ljudje, prvi so bili čisto navadni preprosti rojaki in verjetno so bili večinoma taki obiskovalci - vse do "treh kraljev". Ti so prišli od daleč, iz "sveta"! Kot pravi izročilo, so Jezusu darovali zlato, kadilo in miro. V tem je tudi simbolika, pomen daril razlagajo tako

Melhior naj bi Jezusu dal zlato - ker je novorojeni Jezus kralj, Gašper kadilo, ker je novorojeni Jezus Bog, Boltežar pa miro, ker je Jezus tudi človek.

Ko vse to pripovedujem otrokom, se en deček zavzame, razmišljajoče reče: "Me prav zanima, katero darilo je Jezus najprej uporabil!" Odgovor se kar ponudi: Zlato. Kajti Jezusova družina je kmalu zatem postala begunska, ja, pravi begunci so bili Jožef, Marija in Jezus ... zbežali so v Egipt, kamor Herodova oblast ni segala in tam živeli nekaj let. Do Jezusovega tretjega leta.  O, še kako prav jim je prišlo zlato.

Še ena iskrica iz otroških ust - ob sliki Svete družine povprašam otroke, kdo je na njej. Eden od otrok pove: "Jezus, Anamarija in tist dujenček!" :D

Tako, zdaj pa vsi vemo! ;)

Abram, meni je tako zelo všeč to, ko skušamo najti vse najboljše za vse nas! Včasih rečem, da je vse že bilo izumjeno, vse napisano, ni potrebno napisat ničesar več ... In po drugi strani pride morda tudi čas, ko ni več potrebno brat ... ker imamo vse za življenje potrebno v srcu ... in je vseeno, kaj piše v knjigah ... Ob tem, ko iščemo za bolnega otroka pomoč tudi v knjigah o zdravilnih rastlinah in včasih najdem različne stvari o istih rastlinah, celo nasprotujoče se, pomislim, da je mogoče najbolje, da se držim izročila ene knjige in bo tako najbolje. No, pa malo vseeno pokukam v drugo in če so navedbe popolnoma različne, sem previdna pri uporabi določenih zelišč. Tako nekako vidim tudi vere, religije. Vse to je pot. Gremo po eni. Če ne spoznamo, da je nekaj res narobe in potem vse naredimo, da bi spoznali Resnico, hodimo po tisti, ki naj jo vest določa ... Tako prav rada slišim tudi tvoje mnenje, Abram. V "treh kraljih" je veliko veiko simbolike!

Anka, kako res!! <3

Ana: KohenTsedeg,Melki Tsedeg in Adoni Tsedeg predstavniki vesoljne troedinost ali Mahatma,Brahatma,Mahanga= Realiziran svet,Akumuliran svet in Sveti duh.Vesoljna troedinost= Oče-Sin-Sveti duh. Oče akumuliran svet.Sin realiziran svet In Sveti duh.Tako sedaj vemo vsi ! :)* V ničemer ne rušim tvoje vere,gre samo za resnico in razumevanje. Krščanstvo je samo povzelo starejšo tradicijo in jo sfriziralo sebi v prid-žal!

Otroci so naša sonca, le mi jih ne smemo pokvariti!