Članek
Adamovo bedrce
Objavljeno Dec 23, 2016

Zgodbo o Adamu in Evi imam zelo rada!

Ko jo otrokom pripovedujem, vedno znova poudarjam, da to ni znanstvena zgodba, pač pa zgodba o medčloveških odnosih in o človekovem odnosu do Boga in do narave.

Čeprav so otroci šele na začetku šolskih let, so vendar že marsikaj slišali. In so zelo vedoželjni! In bistrih glavic! Ko omenim Darwina in njegovo teorijo o nastanku sveta, vidim, da je kakšen že zvedel zanj. Potem se spomnim na to, kako je (naj bi??) v času mojega otroštva človek poletel na Luno, zdaj pa marsikdo dvomi o tem, da bi bilo to res! Znanstveniki marsikaj pogruntajo, vendar včasih kasneje ugotovimo, da tisto sploh ni res.Ali lažejo ali pa le ne vedo dovolj in napačno sklepajo.

Zgodba o Adamu in Evi pa ni znanstvena zgodba, je pač le preprosta zgodba o človeku in Bogu!

Delu otrok sem to zgodbo pripovedovala že lani, ampak ne o tem, kako je Bog naredil Adama iz zemlje in Evo in njegovega rebra, pa pomislim, zakaj pa ne, zakaj pa ne bi povedala letos zgodbo še natančneje. Poudarjam, da je tako zapisano v Svetem pismu, poudarjam, da je to človekov zapis tega, kar je spozna/va/l v svojem srcu, kar mu je v srce polagal Bog.

Ej, kako zanimivo je to, da jle Adama Bog oblikoval iz zemlje, kot otroci oblikujejo človečke iz gline! :)

No, in potem, da bi Adam ne bil tako sam (!!! slišite, moški, ki vam je odveč kdaj zgovorna žena, ženo vam je Bog podaril, da vi ne bi bili osamljeni!! :) ), je Bog ustvaril še Evo. Spomnil se je spet nekaj prav posebnega: Evo je naredil kar iz Adamovega rebra (hehe, in to v spanju!! Moški, kaj vse se vam dogaja, ko spite!! :)) ) Hmmm, kaj ni to že začetek kloniranja? ;) Eva je - izpopolnjen - Adam? ;)

No, in ko pripovedujem zgodbo, seveda tisto tapravo, malo potipam, koliko otroci o vsem tem že vedo! Vprašam: "Ali je kdo že slišal o tem, kako je Bog naredil Evo?"

In dobim odgovor: "Evo je Bog naredil iz ... bedrca!"

Tako, moški, zdaj pa veste! :)

Z otroki potem razmišljamo o tem, da smo moški in ženske tesno povezani, da to o rebru lahko pomeni to, da so mamice in očetje eno, da se držijo skupaj, kot je rebro del telesa.

No, potem pa nadaljevanje zgodbe. Tisto, ko imata Adam in Eva na razpolago vse. Vsa prostranstva raja, vse najlepše, ve, kar želita ... No, ne vsega. Ampak na to ju pravzaprav spomni šele kača ... Skušnjavec.

Rezultat iskanja slik za adam in eva panjska končnica
Fotka od tu - otrokom rada pokažem tudi takele umetnine - kot del našega izročila.
-----

"Ej, a vama res Bog ne dovoli ...?"

Če sto stvari lahko počnem, ponavadi nisem pozoren, pozorna na to, če ene pa ne smem ... Ampak skušnajva je tu. "Ali res...???"

Potem Bog ni dober! Omejuje me. Postavil mi je meje.

Ne smeš!!

Le zakaj ne?

Umrl boš!

Kaj je to: smrt?

Kaj pa če nama Bog res ne privošči vsega dobrega?

Poskusim ...

Spoznam, da sem nag ... Naga ...

Otroci dobro vedo, kako začutijo ob kakšnih neumnostih, ki jih naredijo, da bi se skrili ... Da jih mamica ne našla ... da jih nihče ne bi našel. Vedo, kaj je "biti nag".

Ampak pred Bogom se nihče ne more skriti!!

Adam in Eva sta raj izgubila, sama sta šla iz njega ... kajti če prekršiš pomembna pravila, sam sebe vržeš ven iz raja, ven iz nebes. Ni potrebno, da te Bog napodi ... Sami smo tisti, ki se vržemo ven ... v raju ne moremo več biti. Potem oblačimo "kože", si nadevamo maske, da nas ne bi prepoznali ... da ne bi drugi videli našega greha ... Skrivamo temo v srcu ... Ovešamo se z nakitom, lepimi cunjami, lepimi besedami ... Znotraj pa ostaja žalost ... tema ...

A Bog človeka kljub vsemu ne zapusti ...

V resnici je človek zapustil Boga ...

Človek v svoji svobodi, ki je - žal - marsikdaj ne zna živeti ...

Si dela škodo ... dela škodo drugim ... v strahu za izgubo svobode ...

A Bog človeka kljub vsemu ne zapusti ...

Obljubi Odrešenika ...

Odrešenik se rodi ...

Ljudje pa imamo svobodo, Odrešenika sprejmemo ali pa ne ...

Blišč božiča še ne pomeni, da je svetlo v srcu ...

No, delčki teh misli se rojevajo tudi v pogovorih z otroki, drugi pa se rojevajo "na samem, na skrivnem" ...

Za popestritev razmišljanja pa še slikca, ki je pa otrokom ne pokažem :)

http://www.publishwall.si/solzemlje/post/94135/adama-in-eve-v-resnici-sploh-ni-bilo

http://www.publishwall.si/solzemlje/post/110571/adam-je-kriv

Janez, hvala! Tudi tebi in tvojim! :)

Ana, tudi tebi in tvojim vse dobro!

ZimZelen, Eva je pa iz tik ob Adamovem srcu :) <3 V srcu je pa - Ljubezen!

Janez, kako lepo si to povedal! Prava božična poslanica je to! Jaz te čase spet tako močno doživljam, da sem rojevala otroke za življenje ... si želim življenja ... in strah me je smrti. Ker sta Adam in Eva jedla od prepovedanega sadu, sta umrla ... Vsi umremo. Vsi bomo umrli. Umiramo pa dan za dnem. Umiramo sebi, svojim željam, svojim pričakovanjem. Ok, sprejmem zase to umiranje. Ampak umiranje otrok težko sprejmem. Pač mus je sprejeti marsikaj v življenju ... ampak z vsem se ne strinjam, da se je moralo zgoditi ... Težko je sprejeti, da se godijo težke stvari ljudem, ki res niso nič krivi ... Morda pa narobe gledamo na to, kaj je težko? Morda pa smrt res ni nič takega ...? Morda nas je je strah prtedvsem zato, ker je nekaj neznanega? Neka umirajoča deklica je rekla nekako tako, da odhaja "na lepše" - k Bogu. Zakaj bi potem bila žalostna ...? Oh ja ... Življenje ... Vse dobro tebi in tvoji družini!

a dam ... a ne veš, kaj vse je v raju? ampak po moje nista Adam in Eva jedla polžev in gosenic ... ;)

Anka, mora bit tudi kaj humorja ... da ni pretežko preživet kakšne dni ... ;) Ena deklica je povedala tako nekaj lepega, pa se ne spomnim ... in ne morem zapisati - ampak res: otroci so tako fejst bitja ... pa večji tudi. BTB - miru v srcu ti želim, kot tudi sebi. Vsem nam <3

Adam iz kepe gline in sape Stvarnika, evo ti ga na, Eva pa iz rebra.

Odšli smo iz raja, iskat nove izzive, izkušnje. Bodisi po kazni, iz radovednosti, kakorkoli sami smo tako storili. Marsikdo med nami je na poti po našem planetu pozabil, da smo v resnici božanska bitja, da smo Ljubezen, da smo vsi eno.... da na koncu poti na tem planetu odidemo (eni pravijo v Nebesa, eni Večna lovišča, eni novo življenje.....). Jezus nas je prišel spomnit, kdo smo v resnici in kakšno je naše poslanstvo. Zato naj njegov zgled rodi čimveč dobrega! Vesele paznike! PS: Adam je postaven, kot jaz ;)

Ana, lep zapis in hudomušna slikca na koncu.....pa blagoslovljene praznike, naj se tudi v tvojem srcu rodi mir in dobro božje ljubezni.....dete iz nebes....Jezus...BTB <3