Dežela smeti: Se bomo zadušili v smeteh?

OddajAna Kos, dne 2016-10-27 ob 23:18:19

Oh ne, seveda ne, ne bomo se zadušili, saj vendar veliko smeti predelemo, recikliramo ...

Tako bi marsikdo rekel.

Gotovo je pohvale vredno to, da smeti sortiramo in poskrbimo zanje, da se znajdejo na pravem mestu in se iz njih še celo kaj naredi.

A še bolj pohvale vredno bi bilo, če ne bi pridelali toliko smeti!

Je res potrebno toliko embalaže? Je res potrebno, da so nekateri izdelki tako zelo zaviti, v toliko ovojev? Je res potrebno, da je embalaža samo embalaža, da je potem "smet", odpadek, da ni več uporabna taka, kot je?

(Iščem fotko za ilustracijo - in najdem res primerno! Sin iz desk puli žeblje!)

Je res potrebno izdelovati stvari "za enkratno uporabo", recimo kakšne igračke, kakšni plastični izdelki, celo obleka zna biti taka. Včasih je, mislim, bilo blago boljše, material sam. Majice so bile včasih skorajda trajne! Počasi so se pač izrabile, bile vse tanjše ... Ampak zdaj včasih prvič operem novo majčko in že vidim luknjico ...

Vem, to je zaradi nekvalitetnih materialov, med drugim tudi zaradi slabega skladiščenja tako npr. bombaža ali drugih surovin. Če izdelujejo blago iz slabih surovin in potem še le-te slabo skladiščijo, pač ne more biti izdelek dober. Zapovrh pa moda, ki ji marsikdo sledi, ali pa želja imeti vedno kaj novega, vzpodbuja ljudi, da kupujejo vedno znova obleko, četudi je ne potrebujejo. (Pred časom sem tudi o tem pisala tukaj: Jaz imam pa tako lepo obleko ... kaj pa, če je strupena?) Oz. nekaterim je dokaj vseeno, če je obleka trpežna ali ne, saj jo bodo itak kmalu zamenjali; gre jim predvsem za to, da je novo, ugodno, moderno, za njihov okus lepo ...

Večkrat vidim ob smetnjakih še uporabne stvari, ki jih ljudje namerno pustijo zraven, da bi kdo vzel. In res ljudje marsikaj vzamejo. Po moje bi bilo res dobro, če bi bilo tega še več. Tega, da bi ljudje lahko nekje odložili uporabne predmete, ki bi jih lahko potem vzel tisti, ki jih potrebuje. Morda bi bile lahko v ta namen kakšne lope, toliko da je streha, morda bi bili ti predmeti za čisto majhno vsoto, toliko da se krije "najem lope" in morda bi bil še kdo, ki bo poskrbel, da tam ne bo šare, da bo čisto, pospravljeno ...

Včasih so obstajali "klasični kosovci", vsaj ponekod takih ni več. Ampak meni se je zdelo tisto res dobro. Ljudje so ob določenem terminu prinesli iz hiš in blokov stvari, ki jih ne potrebujejo oz. so zanič, marsikdo je pa potem odnesel tisto, kar njemu pride prav. Videla sem ljudi, ki so razstavljali pralne stroje, hladilnike in še kaj. Pobrali uporabne stvari.

In čez nekaj dni, ko so prišli tovornjaki za kosovni odvoz, je bilo pol manj "smeti", kot bi jih bilo, če bi odpeljali takoj prvi dan. Poleg tega so odpeljali res predvsem čisto neuporabne stvari. Ki so res "smeti". Ne pa da gre na smetišče marsikaj, kar ni slabo, ki ni zanič.

Take odvoze so ponekdo čisto ukinili; tako slabšajo možnosti odvoza kosovnih odpadkov. Na Tolminskem recimo naj bi človek sam peljal na določeno lokacijo oz. menda je mogoče dvakrat letno (ne vem, ali je še tako, bilo je) dostaviti odpadne predmete na določeno mesto, kjer oddajo neposredno osebi, ki je za prevzem smeti zadolžena.

Tak način ni dober za ljudi, ki nimajo prevoza ali ki težko peljejo predmete več kilometer daleč. Pa še tista uradna oseba je na določenem mestu le nekaj ur in tako človek mora celo za smeti skrbeti, da jih pripelje ob določenem (pravem!) času.

Da je to zdaj tako, da ne bi kdo na kosovcu kaj pobral in potem vrgel stran, se meni zdi bolj izgovor kot resno dejstvo, je pa mi bilo sporočeno, ko sem "godrnjala".

Zdi se mi, da so smeti postale cel biznis. (Haha, pravzaprav je sam Pedro Opeka zgradil vas skorajda na smetišču.)

Pred leti, ko se je začelo sortiranje smeti, je bilo celo rečeno, da bo odvoz smeti pocenjen, ko bomo že mi del tega opravili. Bi bilo pravzaprav logično, kajne! Ampak videti je tako, da smeti kar rastejo. In so vse dražje.

...

Naj ponovim uvodno vprašanje: Se bomo zadušili v smeteh?

Oh ne, seveda ne! Saj vendar vse posortiramo, del smeti recikliramo itd.

Tako bi verjetno rekli strokovnjaki za smeti, meni se zdi pa grozljivo, da pridelamo toliko smeti!

Vsak Slovenec na dan pridela več kot kilo smeti ...

Prebivalec Slovenije je v 2015 proizvedel povprečno 1,2 kg komunalnih odpadkov na dan.

Prebivalec Slovenije je v 2015 v povprečju proizvedel 451 kg komunalnih odpadkov, od tega 4 kg nevarnih ...
V Sloveniji je v 2015 nastalo 5,2 milijona ton odpadkov, od tega 18 % komunalnih. 69 % komunalnih odpadkov je bilo v 2015 zbranih ločeno. Skoraj 23 % nastalih komunalnih odpadkov je bilo odloženih na odlagališča.
....

https://twitter.com/StatSlovenija/status/783956271774982144

Statistični urad RS on Twitter: "Prebivalec Slovenije je v 2015 proizvedel povprečno 1,2 kg

“Prebivalec Slovenije je v 2015 proizvedel povprečno 1,2 kg komunalnih odpadkov na dan. https://t.co/LdzlI4zUyy”

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
8
Ana Kos
0
Nov 06, 2016
Abram, potem je pa res zadnji čas, da so vsaj plastične kozarce in krožnike prepovedali!
(Sama sicer nič ne vem o tem - in tudi nisem še bila kaj dosti izven Slovenije ...)
#8
Ana Kos
0
Nov 06, 2016
Rak, krasno bi bilo, če bi bila embalaža prevsem taka, da izdelek zaščiti, zavaruje, a da je kot taka res še uporabna.
Jaz skušam biti zgled v tem - res pa je, da moramo paziti, da se potem sami ne dušimo v vsem, kar je mogoče še uporabno oz. je uporabno, ampak vprašanje je, če bom JAZ kdaj tisto potrebovala.

Včasih smo darila zavijali v darilni papir, dandanes verjetno večina da v darilno vrečko ali kakšno navadno lepo vrečko! To se meni zdi res dobro!

Sicer pa: najlažje je koristno uporabiti embalažo pa tudi smti, ki jih sploh ne naredimo!
Mislim, da bi to bil lahko moto - pridelati čim manj odpadnega ...

Ja, res, na ravni države je bilo narejenega veliko v zvezi s smetmi - vendar mi ni všđeč, da imamo kljub vsemu cele gore smeti - sicer na kupu, na smetiščih in ne kjerkoli ... in veliko recikliranega, pa vendar! Smeti so smeti!
#7
abram1b2 Cej
0
Nov 03, 2016
Francozi
So eden najbolj umazanih narodov v Evropi. Izkušnja mojega večkratnega bivanju med njimi,ko sem obiskoval svoje sorodnike v Franciji..Tam se dobesdno dušijo v plastiki in umazaniji.
#6
Ana Kos
0
Nov 03, 2016
Anka, bravo Francozi! Tudi jaz sem za to. Saj ne bi bil problem, če bi to obstajajlo, ampak ljudje vse preveč uporavbljajo stvari, ki so na voljo in ki omogočajo biti komot.
Torej je bolje, če je manj stvari na razpolago ...
No, potrebno je komaj kaj tega za enkratno uporabo.
Potrebno je vzgajati ... nas vse ... tudi same sebe.
Ne biti trdi in zacementirani v to, kar smo vedeli, ko smo bili stari pol manj, kot smo zdaj.
#5
Ana Kos
0
Nov 03, 2016
En star dec.
Se mi zdi, da si res star. In nisi dosti prebral ... bab ... knjig? :P :P

Odnos do vsega naj bi bil skrben, pozoren.
A tudi ne hlapec samemu sebi.
#4
Rak stari
1
Oct 30, 2016
Problem odvečne embalaže je tudi v tem, da le ta služi bolj v reklamne namene in spodbujanje kupca k nakupu, kot pa zaščiti izdelka samega med transportom, skladiščenjem in pa prodajo. Je pa na področju zbiranja, selekcioniranja in reciklaže embalaže v Sloveniji narejen velik korak naprej na institucionalnem področju in občinah, ko bi temu le še sledile naše glave in miselnost posameznikov ter se ravnale v skupno korist.
#3
Anka Klemenčič
0
Oct 28, 2016
Veliko smeti pridelamo, veliko po nepotrebnem....všeč mi je, ker so v Franciji že prepovedali plastične kozarce in krožnike....
#2
enstardec
0
Oct 28, 2016
Kakršen odnos imamo do stvari,
takega imamo tudi do ljudi -
vedno več odnosov je za
"enkratno uporabo"! V
staro se ne splača
vlagati - omisliš
si pač - novo babo!
Ali deca, če ti je do heca.
Prebereš itak kaj dosti ne, hehe.
#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2016-10-27 23:18:19 (Oct 27, 2016)
Starejša objava Novejša objava
Statistični urad RS on Twitter: "Prebivalec Slovenije je v 2015 proizvedel povprečno 1,2 kg

“Prebivalec Slovenije je v 2015 proizvedel povprečno 1,2 kg komunalnih odpadkov na dan. https://t.co/LdzlI4zUyy”

Odpadki, Slovenija, 2015

BDP in nacionalni računi

Jaz imam pa tako lepo obleko ... kaj pa, če je strupena?

Ko kdo kupuje bolj ali manj poceni gore luštnih "capic", morda razmišlja, kako s tem rešuje tretji svet, reveže, ki delajo na tekočih trakih v nemogočih pogojih in za skoraj nič denarja. O tem pripoveduje tudi knjiga Made in Vietnam. Razmišlja, kako tem revnim ljudem pomaga zaslužiti njihovo mizerno, a trdo prigarano plačo. Malokdo se pa zaveda, kaj vse kupuje(mo) s temi oblačili. Pri nas in v Evropi sploh je kar stroga zakonodaja v zvezi s tekstilnimi izdelki, prav tako je dokaj dobro urejeno tudi v Afriki, medtem ko je v Aziji večina tega brez pravega nadzora, zakoni so nejasni ali celo neobstoječi.

Odpadki, Slovenija, 2015

BDP in nacionalni računi

KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Tanka
(89)
Zaveza
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
januar 2020
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj