Veslanje od sotočja Idrijce in Bače do sotočja Soče in Tolminke

OddajAna Kos, dne 2016-07-19 ob 22:35:30

Naš najmlajši je silno navijal za čoln, nobenega praznovanja njegovega rojstnega dneva, ki je bil v juniju, ni želel, samo čoln, čoln, čoln. Kadar sem ga našla na računalniku, je ponavadi pregledoval čolne :)

No, potem smo pa združili moči (to je tudi pomen velike družine, kajne!) in navsezadnje je postal čoln, ki si ga je naš 12-letnik želel, naš!

No, in potem ....

Eden od dogodkov.

Odnesli smo čoln kakšen kilometer daleč do reke ... Do sotočja Idrijce in Bače.

Ženski, ki smo jo srečali, rečem, da imamo Noetovo barko :D Začudeno gleda in se potem prijazno nasmehne. Svojega kužka tesno stisne k sebi ... Morda, da je ne bi pobrisal z nami na "barko"? ;)

Potem ... ko se prvič odpeljejo, mene kar stiska pri srcu ... Bo vse v redu? Občutek, kako otroci odhajajo v svet!

S psom na vrvici tečem potem gor do ceste in ob njej spet k Idrijci, toda ne, kje so že naši veslači!

Potem hitim gor v hrib, da prečim malo višje proti Mostu na Soči, spotoma morava še mimo čebel, nekakšen montažni čebelnjak stoji čisto ob poti. Mislim, da naš kuža dobi eno na gobček, kajti poskoči in potem se divje drgne ob blato, ki je na poti ... Pregledam ga, ocenim, da žela ni, verjetno si ga je sam spravil z gobčka.

Tečeva naprej po poti in pritečeva na razgledno točko nad Mostom na Soči, ob pokopališče, ampak naj še tako gledam, na jezeru ni našega čolna. In joj, kako blatno je jezero. Gotovo je v Soški dolini zelo deževalo; Idrijca je tiste skrivnotno zelene barve kot ponavadi.

Tečem navzdol k jezeru. Nič. Poklapana se vračam gor skozi vas in proti domu, z rahlo skrbjo, kaj pa če jih je voda kar odnesla ... Dol proti Doblarju, proti elektrarni ... Ja, ti "mamini strahovi".

No, ampak slednjič vendar najdem moje svetovne popotnike, prav uživajo na jezeru ... Pes zaplava k njim. Ker mu ne pustijo v čoln, da ga s kremplji ne bi preluknjal, revež vidno razočaran zaplava nazaj.

Ko se vozijo po jezeru sem in tja (tudi skočijo v jezero in se potopijo), pomislim na knjigo Veslanje brez vesel ... Kam nas nese voda (življenje), če nimamo vesel ... ali ne moči za uporabo vesel ...

 

 

 

No, na koncu vendar pristanejo in potem čoln odnesemo domov ... kilometer ali koliko daleč. Si bomo okrepili mišice :)

---

Dodajam še nekaj slikc s tekanja za našimi v različnih kombinacijah (dva, trije, sami otroci, otroci in oče) :D :D, s psom in fotoaparatom za njimi, z mosta, tukaj z mosta čez Idrijco (pri železniški postaji):

Prihajata! Jaz stojim na mostu ... pes si je našel senco ...

In naprej proti Mostu ... Tista skala me navdihuje že cela leta! Tako mogočna je in sredi reke.

Tečem ob Idrijci, naš čoln prehitim in čakam na zadnjem mostu čez Idrijco.

Še malo in že priveslata do sotočja Idrijce in Soče in potem po Soči proti toku.

Naš pes seveda spet plava, toda zaman, veslača veslata proti Tolminu mimo pritoka Tolminke in še nekaj časa, dokler je bila za čoln dovolj globoka voda ...

Počitnice!

Eni veslajo, meni pa zadošča tekanje za njimi :D :D

profileimage
Všeč mi je
2
Komentarji
12
Ana Kos
0
Jul 28, 2016
Ika, hvala, res: lepi dogodki so to! :)
#12
i k a
0
Jul 27, 2016
Super. Uživajte to so lepi dogodki :)
#11
Ana Kos
0
Jul 22, 2016
Hidrofil :)
#10
hidrofil
0
Jul 22, 2016
ne le pretegnit, tudi ohladit, osvežit se je šel!
#9
Ana Kos
0
Jul 21, 2016
Oči ;) :D

Napuh ... napih :D

Ampak so rekli otroci, da so imeli dober občutek, ko so imeli ta čolniček s seboj ... in nekajkrat si je šel kdo (morda le najmlajši) vanj pretegnit noge, ko so bili v tarumenem tako natlačeni :D
#8
Ana Kos
0
Jul 21, 2016
Haha, Sponko! :D
Ja, kot praviš! ;)

Pa da pojasnim, saj v tekstu nisem:
Ko so šli prvič naši najmlajši trije skupaj veslat, so imeli s seboj tudi manjši čoln, da bo eden od njih v njem, saj je veliki za dve osebi :) Potem ko so ga napumpali, so ugotovili, da pušča dno in da če je kdo v njem, še bolj pušča. No, pa so šli vsi trije v veliki čoln, ki je pač za dva ... mali čoln je pa bil večino poti prazen ... in je bil res kot rešilni čoln (rešilni čoln, ki pušča! :D)
Ko sem jih potem iskala in spraševala ljudi, če so kje videli tri otroke v rumene čolnu ... "a mislite tiste, ki so za seboj velkeli moder čoln?" se mi ej odvalil kamen od srca :D videli so jih! :D torej so še na površju vode :P :D :D
#7
počivaj-oči
0
Jul 21, 2016
Sponko - zaupanje v rešilni čolniček je bilo premajhno,
zato so se spravili vsi trije v tavelikega - gre pa za
sam napuh, vse je bilo treba napihniti . . .
#6
Sponko
0
Jul 21, 2016
*Ana. Zaupanje v novo plovilo je bilo majavo, saj ste mu dodali še reševalni čolniček, proti koncu ste pa že korajžno zaveslali.
Kar bo pa bo :-)
#5
Ana Kos
0
Jul 21, 2016
Martinka, hvala <3

P.S.: Bi morala dodati še, kako je bil sin slabe volje, ko so v čoln prilezli polži - ne, ne med vožnjo, pač pa potem doma čez noč ... :)
#4
Martinka24
0
Jul 20, 2016
Z eno besedo: čudovito ... zapis in fotkice.
#3
Ana Kos
0
Jul 20, 2016
Dajana <3
Hvaležna sem za take stvari, zeloe zelo hvaležna!
#2
Dajana Babič
0
Jul 19, 2016
O kako lepo... kakšna prekrasna dogodivščina! <2
#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2016-07-19 22:35:30 (Jul 19, 2016)
Starejša objava Novejša objava
Veslanje brez vesel

/.../ fanta in jaz zajtrkujemo na balkonu. Zdi se, da bo fantastičen binkoštni vikend. Zdaj bom povedala slabo novico. "Moja zdravnica pravi, da z mojo roko nikoli več ne bo bolje." "Ampak zdravnica je rekla, da je to zato, ker si padla s konja," reče Pontus. Da bo v redu. "Nikoli več ne bo v redu - slabše bo. Začelo se je že v moji desni nogi, sta opazila?" Eden je opazil. "Potem ne boš več mogla hoditi?" "Ne, sedela bom v vozičku. Se bosta šla z mamo reli z vozičkom?" vprašam med smehom. Gustaf je osupel, jezno pogleda in se pritoži: "A se ti zdi to smešno?" "Ne, zdi se mi žalostno in zoprno, da imam tako težko bolezen." "Mami, nočem, da umreš pred mano," zavpije Pontus. "Ja, moj dragi fant, pa bom. /.../ Tako bo. Vi ste tisti, ki boste zrasli in imeli svoje otroke." Vzamem plišasto ig

KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Tanka
(89)
Zaveza
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
december 2019
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj