Članek
Če me zebe, pa zakurim! :)
Objavljeno Jul 13, 2016

Pravijo, da je vroče. Meni je dobro! Krasno! Rada imam, da mi je vroče! Tako se vsaj kdaj pregrejejo moje premrle kosti! Zadnja dva dni sem lahko šla spat brez dodatno ogrnjenih ram! Živela vročina!

No, in kaže, da ni dovolj vročine od sonca, jaz še kurim!

Moje uboge pušpanove grme je napadla vešča in v pušpanu je polno gosenic. No, zdaj diagnozo imam in zdravim kirurško. : ) Ogledujem si vejo za vejo, listek za listkom in odstranjujem vse nezaželeno. Uboge gosenice, ampak ... pušpani so moja izbira in ne gosenice.

Pred leti, ko smo začeli urejati vrt, smo začeli nasajati živo mejo. Neke vrste ograja je bila zaželena, potrebna. Ampak kakšna? Pozimi je hudo mrzlo tukaj; pravijo, da je spodaj v vasi veliko topleje kot tukaj, kjer smo malo višje, vetrovi, ki pripihajo iz vseh treh dolin (Baške, Idrijske in Soške), zelo brijejo tukaj čez in zato, da bi vrt pozimi utrpel manj škode, smo začeli zasajati živo mejo, grmičke, take in drugačne. Ti grmiči prestrežejo del vetrov (brala sem o tem v knjigah o vrtnarjenju), naredijo mehak prehod ... drugače, kot če bi bila kamnita ali zidana ograja ali če je sploh ni. Počasi sem videla, kako dobro dene ta vedno gostejša živa meja tudi poleti, saj vrt rahlo varuje tudi pred izsušitvijo. Naš vrt sicer ni razvajen z zalivanjem; ker smo redko tu, ga tudi ko sem tukaj več dni, ne zalivam vsak dan - upoštevam pa razne "ljudske modrosti".

Kar nekaj let je trajalo, da so se ti grmi razbohotili. V nekatere smo skoraj dobesedno dihali, da so prezimili ali preživeli sušo! In so. Nekateri so več let ostajali čisto majhni, ponekod je zemlja pač čisto "tanka" (čeprav jaz "delam zemljo") in poleti je in celo pozimi zna biti presuho. Pa vendar - v kakšnih 12 ali 15 letih je meja taka, kot je meni všeč, živa, živahna, razgibana, v njej je kaj za pojest, kaj cveti, kaj diši ...

No, res se pa v tej živi meji skrivajo tudi polži ... in ja, žal, zdaj vem, da so pušpanovi grmi bolni od gosenic pušpanove vešče.

No, in zdaj intenzivno urejam grme, predvsem pušpanove. Roke imam ožuljene od škarij. Ugotovila sem, da so zapredki gosenic tudi na cipresah in na španskem bezgu. Ja, saj prvo gosenico sem pač opazila na janežu! Veščo pa na figi.

Tako sem začela krepko prečiščevati vse to, vso mojo ljubo goščavo! Nekaj je šlo s škarjami, potem sem poiskala žago, nekatere veje so res debele. Po moje že vse od otroštva nisem toliko žagala kot danes.

No, in "da me ne zebe", napadene vejice pokurim ... 

Zame je vroče poletje nekaj dobrega! Po celem dnevu ukvarjanja z vrtom pa spat pod zvezde! Ni lepše spalnice kot je ta pod nebom! Tako mogočna in prostrana je!

Pripis:

Tole sem napisala včeraj zvečer.

Zvečer sem še izdatno zalivala opustele grme, da si bodo lažje opomogli. Pa še kompost jim bom dodala. - Naaa, in potem se je začelo bliskati in grmeti. In jaz sem vseeno šla spat pod milo nebo in trmasto vztrajala v tej svoji prostrani "spalnici", se pokrila napol čez oči, da bi me manj motil nebesni "light show" - res, daleč od tega, kar mi sicer nudi noč pod milim nebom - zvezde, mir, tišino, ubranost z naravo, šum reke tam spodaj ... Dež ja, ampak blisk in grom, to mi pa ni najbolj pri srcu ... In ker se je zelo bliskalo, sem se slednjič obrnila k zidu hiše ... A ni kaj, potem se je pošteno vsulo z neba, debele kaplje so začele suti po meni in - kaj češ - hitro sem se skobacala pokonci in znosila "svojo posteljo" noter.

In ker nisem mogla meditirati pod milim nebom, sem vzela v roke Služkinje (dobra knjiga!!), pa je zmanjkalo elektrike. No, tudi tako je bilo vse lepo in prav.

No, zdaj pa nadaljevat z delom ...

A bo kaj vroče danes? :)

Če bo zeblo, bom pa kurila :)

Sponko! Hvala ti! Te fotografije so grozljive. Oz. prizori na njih. A kot pravijo, so si grmi spet sami opomogli! Žal pri pušpanu ni tako. Pušpani si sami ne opomorejo. Upam na naše, da sem jih rešila oz. jih rešujem vsakič, ko sem "tam". Ampak brez kemikalij, teh pa res nočem. http://www.zurnal24.si/poglejte-kaj-se-je-zgodilo-s-temi-drevesi-trdoleskov-zapredkar-clanek-274893

Sponko, evo jih, kapice, mokre kapice: http://www.publishwall.si/solzemlje/post/109063/v-dezevnem-vrtu

Sponko, hvala za slikco! A taka da je škofovska kapa? :P Rozika ali oblika? ;) (Po obliki spominja nekoliko na tako črno "baretko, ki so jo včasih nosili duhovniki, ampak bila je črna.) Sem šla zdajle preverit trdolesko, ja, nekaj listov je zavihanih in v njih zapredki. Mislim, da zaenkrat ni čez mero. Pa ptičkov je tudi polno. Ne bom rušila naravnega ravnovesja, če je bo veliko čez mero. : Bom pa zaradi tvojega opozorila malo bolj pozorna an to. Pri pušpanu ne bi šlo tako daleč, kot je, če bi pomislila, da tiste pajčevine, ki sem jih videla, niso navadne pajčevine ... :( Bi prej ukrepala. Vidiš, tole je pa škofovska palica: http://www.publishwall.si/solzemlje/post/108003/lucnik-verbascum-thapsiforme-ali-papezeva-sveca-ali-skofova-palica

Dajana, 11, o, kako lepo je to!! Vidiš, v takem spati ... hehe :) Nisem prepričana, ampak večkrat se mi zdi, da ima sosed kmet, ki ima veliko krav, med molžo a- ali pa morda pri delu v hlevu - glasbo! Ravno en toliko daleč je, da samo včasih malo zavalovi k nam, če sem v določenem delu vrta. Pa pomislim, da krave poslušajo!! In ima/jo lepo glasbo! Spominja me na mojo mamo, ki je vedno, ko je molzla krave, pela! Pela je v glavnem samo Marijine pesmi! Moj mož je včasih rekel, da krave ne bi dale mleka, če jim ne bi mama pela! <3 To je eden tistih lepi spominov na mojo mamo! Pa da poiščem eno "mamimo" pesem! Tale je tudi meni ena ljubih: https://www.youtube.com/watch?v=buqzsvK5yc4

Ana... marsikaj <3 Poslušaj to, kaj je v bistvu sporočilo čričkov... https://www.youtube.com/watch?v=OP6JGlv32nw

Sponko, kaj vse sem našla, koliko je teh zapredkarjev! Trdolesko imamo tudi pri nas, jeseni je prelepa. Nisem pa še opazila škodljivcev, ki bi naredili večjo škodo. Pri tebi je škoda? "Zaradi jesenskih plodov (škofova kapa) je tudi v moji živi meji, katera zares oživi šele z njegovim prihodom." S prihodom "škofa"? Škofova kapa? Prvič slišim za to ime! Mi otroci smo govorili, da so eni plodovi fantki, drugi pa punčke :) Liguster. Ga imamo. Kupila, hehe, ko nisem vedela, kaj se skriva pod tem kunštnim imenom :) Zdaj je taaako veeeliik, da ga nisem mogla v enem dnevu obžagati :D Včeraj sem se kar namatrala z žago, danes sem bila pa cel dan skoraj samo v pušpanih. Jutri pa spet liguster. Sicer ena jablana ne dobi skoraj nič sonca. To bo drv! :) http://www.zdravgozd.si/nvg/prispevek.aspx?idzapis=9-5

Odmik, ki ga omenja "odmaknjen": http://www.edusatis.si/preprostost/casnik-si-enajst-moz-odmaknjenih-v-divjino

Odmaknjen, o krasno!!! Jest bi tud, pa nisem dec :D Sicer sem pred leti (pred petimi leti!!) načrtovala, da grem peš na vrt - torej iz Lj. na Most na Soči. :) Ni mi (še) uspelo. Sta pa moja dva starejša sinova prehodila sama (del poti je bil z njima pes) vso pot od Snežnika do Triglava! Vse noči sta prespala zunaj, v dežju pod nastreškom neke drvarnice. (v seštevku okoli 210 km prehojene poti, 6500 m vzpona in enako spusta (od Sviščakov do planine Blato) ... v 7 dneh.) Bravo, moški, super ste. Morda se vam pa kdaj pridruži tudi moj ... če bo mel cajt ... on ga nikoli nima :P http://www.ednevnik.si/entry.php?w=odsrcadosrca&e_id=173474 Zdaj grem pa poiskat še vaš zapis o odmiku. Je vreden, da ga še kdo prebere! P.S.: Ne vem pa, kdo se skriva za imenom "odmaknjen", najbrž Franci?

Te razumem, Anka, ampak jaz spim na balkonu, ne v travi, tako da če malo dežuje, še lahko ostanem, če pa zelo, potem pač poberem stvari in hitim noter. Aja, na balkonu so bile te dni ose ... pa sem jim rekla, adijo :D Poleg tega sem imela enkrat veličasten obisk: kačo, goža :) Bom pokazala zapis! (Vidim, da si ga že videla! :) ) Tukaj je: http://www.publishwall.si/solzemlje/post/99991/kaca-v-postelji

Žal mojega pušpana ni več. Morala bi stalno bdeti nad grmi, pa nisem ... Kar nekaj časa nisem "porajtala", da tiste "pajčevine" ne pomenijo pajkov, pač pa zapredke gosenic ... :( Upam, da ne bodo kakšna "zgaga" napadla še drugih grmov ...

Sponko, pravijo mi, da "ta stran ne obstaja" ;) Sem pa pred kratkim šla pšregledovat svoje grme in našla tudi kakšen zapredek, nisme pa občutila kot kakšno nevarnost, niti nisem prepoznavala kot trdoleskov zapredkar ...

Sponko, ga že imam, "veselje" :) ;) Moj mož pa - tukaj sem sama - misli, da sem osamljena :P Pa je miljon gosenic z menoj ;) Pa še polži lezejo za menoj in kradejo "mojo" hrano :)

Čist zares, plastičen pušpan :( Aja, pa plastična travca ... joj, pa plastične rožice v vazah ... joj ... raje nič kot plastičen grm ...

Plastična kopija pušpana!

Rado, kako, z umetnimi?? Kaj to pomeni? Najbrž želiš reči, da z drugimi vrstami grmičkov? Jaz sem se za pušpan zagrela, ker je zimzelen - da pozimi bolj ščiti vrt ... imam pa v živi meji še nekaj drugačnih grmičkov, z raznoraznimi pisanimi listki ... ej, meni je tako všeč pisanost, razgibanost!! Vsak grm posebej je tako lep! (Zame pač :) ) Sa z umetnimi nisi mislil na plastične? ;)

Kolikor vem so gosenice po vsej Sloveniji zradirale ves pušpan. Na nekaterih vrtovih, sem videl na svoje oči, so ga nadomestili z umetnimi grmički.

Rado, 13, tako je, tako v življenju dostikrat tehtamo, kaj je manjše zlo ... Sicer ne gre samo za pušpan, pač pa, če bi vse grme pojedle, ali bi se tam ustavile ali ne ...! Dejstvo je, da sem jih našla tudi v cipresi pa v španskem bezgu in še v drugih bližnjih rastlinah. Torej, če bi pušpana zmanjkalo, bi morda požrle še marsikaj drugega ... in ne bi se omejile na moj vrt, pač pa bi šle naprej ... k sosedom ... osebno odgovorna sem, da ne delam škode sosedom. (Ni pa nobenega sosedovega pušpana v bližini.) Ali pa naj pustim, da se v naravi vse samo ureja? ;) Kajne, ne je odgovor, na mojem mini prostorčku vplivam jaz na to, kaj bo raslo. In pustim praktično vse, kar ne ovira rasti temu, kar želim jaz, da zraste. Tako da gosecih sploh ne bi uničevala, če ne bi bile tako požrešne.

"Uboge gosenice, ampak ... pušpani so moja izbira in ne gosenice." V tem je bistvo! Dober stavek.

Dajana, kajne, ko boš velika!! :) Ti bi doma skoraj lahko šotor postavila, ampak pod zvezdami je čisto nekaj drugega kot v šotoru! Tako čutim pomanjkanje prostora leta in leta, da čutim, kako morem takole vendar zadihati! :) Kaj bova še počeli, ko bova veliki? ;) papa <3

Še to, Sponko, bo zelenje, bo, samo ne bo tako gosto, kot je bilo. Danes sem zvečer še izdatno zalila, vsako rastlino posebej, sicer pušpanov ne zalivam, ampak zdaj revčki gotovo potrebujejo. Vsak pušpan sem dolgo zalivala in ga z vodo čisto preprala ... Še vedno je bila kakšna gosenica v listkih ... :( In tisti čas je bila tako lepa mavrica!!! :) Čisto presenečenje!

Anaaaaaaaaaaaaaa.... obožujem tvoje spanje pod milim nebom, tudi jaz bom to dellala, "ko bom velika"... Če je karkoli narobe z rastlinami... napiši na list 4748132148 = takojšnje prenehajnje negativnega delovanja... proti komarjem napiši na A4 papir na veliko 189 (proti komarjem)... <3 <3 <3 <3 <3

Ana, kako lep zapis.......občudujem tvoj pogum, da spiš pod milim nebom, tudi mene zvezdno nebo povsem prevzame, a bi me vso popikali komarji in ne maram "golazni", ki se ponoči potika naokoli :P