Laserske operacije oči - so tudi tveganja

OddajAna Kos, dne 2016-02-16 ob 01:12:05

"O, a ne nosiš ti očal?" povprašam znanko.

"Ne več, pred enim tednom sem bila na laserski operaciji dioptrije! V Zagrebu."

"Aja! In kako je?"

"Super. Skoraj čisto dobro že vidim - brez očal! Zelo sem zadovoljna," pove.

Seveda se veselim z njo.

In se potem spominjam tega, kako sem za tovrstne operacije zvedela pred več kot desetimi leti, in kako bi si želeli na to operacijo tudi nekateri moji bližnji. Okulist, s katerim sem se o tem pogovarjala, je povedal, da naj bi bila operirana odrasla oseba (prav tako velja za razna materina znamenja, razen če gre za materina znamenja, ki so sumljiva glede raka!). Drug zadržek je seveda bil finančni.

Poleg tega je zame - kot medicinsko sestro, pred leti zaposleni v svojem poklicu - obstajalo še več vprašanj, predvsem, koliko so te operacije RES dobre, kolikšno je tveganje.

Glede na to, da gre v zvezi z dioptrijo za predolgo ali pa prekratko zrklo, si težko predstavljam, da oko res celostno popravi neka korekcija zunanjega dela zrkla. O tem bom poskušala dobiti strokovno mnenje. 

No, in ker je po toči zvoniti prepozno, ne bi želela tvegati s prehitro odločitvijo za operacijo.


Za ilustracijo brezino oko :)

...

Te dni sem opazila novico o laserskih operacijah dioptrije, o operacijah v tujini, o tveganjih, kdaj je taka operacija sploh dopustna (pri zelo visoki dioptriji ne!) ...

Tako torej je, tveganja so. Kot so vedno.

Ob tem pomislim na to, kako smo starši gluhih otrok upali, da iznajdejo čudežne aparate, zdravila ali pa operacije, nekaj pač, kar bo otrokom povrnilo sluh. Kako se spominjam nekega predavanja o kohlearnem implantu ("polžku", polževem vsadku), predavalnica je bila polna staršev gluhih otrok in vsi smo napeto poslušali - v upanju, da se zgodi čudež in bo naš otrok slišal.

Tedaj so pri nas operirali na leto zelo malo otrok, in razni starši, ki so silno hrepeneli po tem, da bi njihov otrok slišal, so želeli iti na to operacijo samoplačniško v tujino (da bi bil otrok prej operiran). Toda veljalo je, da če je otrok operiran pri nas, potem ima tudi kasnejše preglede in posege v primeru zapletov pri nas omogočene in krite z zdravstvenim zavarovanjem, medtem ko bi tisti, ki bi šli s svojim otrokom na operacijo v tujino, sploh ne uživali doma tovrstne zdravstvene varnosti.

No, in podobno velja tudi za druge posege. Tako za laserske operacije oči in še kaj. (No, eni hodijo tudi k zobozdraviku v druge države, celo v precej oddaljene.)

Torej: laserska operacija oči gotovo marsikomu zelo izboljša kvaliteto življenja, vendar mora gotovo biti odločitev zanjo po temeljitem premisleku in ob posvetu s strokovnjakom.

http://www.24ur.com/specialno/nega_in_zdravje/laserske-operacije-oci-vedno-boljse-in-bolj-priljubljene-a-cisto-zlahka-jih-tudi-ne-smemo-jemati.html#video

24ur.com - Laserske operacije oči vedno boljše in bolj priljubljene, a čisto zlahka jih tudi ne smem

Konec januarja je zaokrožila novica, da so morali v ljubljanskem UKC zdraviti tri bolnike, ki so se v tujino odpravili na lasersko odstranitev dioptrije. Zadnja leta so te operacije tako pri nas, še posebej pa na sosednjem Hrvaškem, vse bolj priljubljene.

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2016-02-16 01:12:05 (Feb 16, 2016)
Starejša objava Novejša objava
24ur.com - Laserske operacije oči vedno boljše in bolj priljubljene, a čisto zlahka jih tudi ne smem

Konec januarja je zaokrožila novica, da so morali v ljubljanskem UKC zdraviti tri bolnike, ki so se v tujino odpravili na lasersko odstranitev dioptrije. Zadnja leta so te operacije tako pri nas, še posebej pa na sosednjem Hrvaškem, vse bolj priljubljene.

KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Tanka
(89)
Zaveza
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
januar 2020
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj