Kraje paštet in še česa sodržavljanom

OddajAna Kos, dne 2016-01-22 ob 16:41:28

Redko gledam ali poslušam novice, malo večkrat kaj preberem na internetu. No, včeraj sem pa le ujela nekaj novic ... in od njih je ostal vtis, da se pri nas samo krade! In čim višje je človek, bolj sme krasti. In manj odgovarja. No, menda se pokesa in je dobro, vsaj tak je vtis, ki sem ga dobila, ko sem poslušala predsednika Cerarja.

Eden krade res "samo" pašete in podobno, drugi je dobival denar, pa ni vedel, da mu ne pripada, potem so šole dobivale dodatni denar za dela, za katera so bili učitelji že plačani ...

Redko jamram, ampak zdaj sem bila res zgrožena. Kako je vse to sploh mogoče. Meni se zdi, da če ima človek visoko plačo, da bi pa res lahko kaj več dal "vbogajme". Ne pa da prostodušno sprejema in jemlje, kar mu le uspe.

Da ne omenim še "parlamentarne" menze, saj menda račun ni ponarejen? ;)


No, in včeraj potem Cerar pove, da se je tainta pokesal ... joj, pokesal se je!!?? In zdaj je vse ok. Če je v državi vse dobro, samo da se pokesaš, potem je še huje, kot se očita Cerkvi - da hodimo kristjani k spovedi, da lahko potem naprej grešimo.

Če ne moremo zaupati "oblasti", tistim zgoraj, da so res pošteni, je res grozno. Potem ne moremo verjeti v nič, ne v pravo, v nič.

In vendar ... ob pašteti misel na "kekec" pašteto - da se ne zgodi kakšnemu Kekcu, da konča v pašteti! ;)

Resnično, ali lahko zaupamo še človeku, ki je lagal, prikrival, goljufal .... tudi če je vzel "samo" pašteto ... ob nekaj tisoč evrih plače je potrebno še kaj zastonj dobiti .... nekdo z 200 evrov pokojnine pač lahko sam plača pašteto!

Ena gospa mi je rekla, kako je neka revna žena prišla nazaj v trgovino in povedala prodajalcu, da je ugotovila, da ji je dal preveč nazaj! Prodajalec je bil čisto presenečen nad poštenostjo gospe - vedel je, da je sicer zelo revna, toda bila poštena!

Potem mi je omenila pa svoje sodelavce v šoli .... poleti imajo pač učitelji malo daljši dopust kot "navadni" državljani. Mene to ni motilo, vedo sem mislila, da se ta čas izobražujejo, pripravljajo na novo šolsko leto ...

Jaz recimo za verouk porabim veliko časa! Veliko več ur posvetim verouku in veroučencem, kot imam verouka v praksi. Tako mi je bilo logično, da se učitelji pripravljajo na šolo ....

Toda ne! No, moja sogovornica je rekla, da ima učitelj pač npr. 3 tedne dopusta, nekaj časa poleti preživi v šoli, nekaj je izobraževanja, sicer so pa prosti. No, in sodelavka te gospe je zahtevala, da ji plačajo malico za tisti čas počitnic, ko je doma.

Ko tamo pjeva!

Naletela sem pred kratkim na delček tega filma - prizor z avtobusa, ko nekdo noče plačati karte (vozovnice), potem pa nekdo reče: "Pustite ga, saj je reven!" No, in potem se "revež" zarjezi in hoče plačati 5 kart - ker ni reven! Toda sprevodnik noče dati pet kart, pač pa eno!!

Tako je to, to je pošteno. En človek, ena karta. Nič več, nič manj.

Meni se zdi, da je med največjimi komplimenti, ki smo jih lahko deležni, ta, da kdo reče, da smo pošteni.

Kaj nekaterim to res nič ne pomeni?

profileimage
Všeč mi je
2
Komentarji
41
Ana Kos
0
Jan 31, 2016
Azra, res, hecala sem se.
Sem pa res pomislila tudi na dve primera:

1. - Slišala sem pripovedovat, kako kakšni ljudje (verjetno bolj punce kot fantje, ženske kot moški) pomerijo milijon cunj, pa ne zato, ker bi hoteli kaj kupiti, pač pa .... pač pa kar tako.
Recimo, da imajo vse sorta na sebi, tako za občutek, kaj vse si lahko nadenejo.
Pa mogoče zaradi dolgčasa, ko ne vedo, kaj bi počeli?
Morda tudi za idejo, da vidijo, kaj jim "paše" in potem dobijo občutek o kroju, če bodo morda dali šivati šivilji ali šivali sami ...

Nekoč mi ej ena prodajalka potožila, kako je včasih, ko ena stranka obrne celo trgovino, na koncu pa ničesar ne kupi. - Eni uživajo v tem, tudi zato, ker so itak trgovci zato, da delajo .... - No, jaz ne maram, da imajo zaradi mene dodatno delo in nikoli nisem v trgovini iz dolgčasa ali iz firbca. In če kaj bolj natančno pogledam, potem lepo pospravim nazaj ....


2. - Meni se je zgodilo pred leti, ko sem šla kdaj z otroki v kakšno večjo trgovino, da sem ugotovila, da jih pač zanimajo samo igrače. In sem jih lahko v miru pustila tam (večjega zadolžila, da malo pazi na mlajše; mlajšim zabičala, da nikamor ne grejo), sama pa ta čas nabrala, kar je bilo potrebno. Potem sem pač prišla po otroke, ti so se medtem že nekoliko naigrali ... bilo je nekako tako, kot da so si igrače izposodili. :)
No, ni bilo čisto enostavno, vedno em je skrbelo, da se vendar kakšen mlajši izgubi ali kaj podobnega, predvsem me je pa motilo tisto "trgovinsko vzdušje", ugotovila sem, kako tudi tisti glasovi iz zvočnikov vplivajo na nas ... še precej časa potem mi ej piskal v glavi glas, ki sem ga slišala s stropa.
Tako sme prišla do tega, da poneumljajo nas ... in sploh otroke.
Če verjamemo v to, kaj vse pride v nas, kako vpliva tudi na podzavest vse, kar doživimo, potem res ni trgovina prostor za preživljanje prostega časa. Vsaj ne tisto z vsiljivimi reklamami.

...
Kljub vsemu je edino prav ohranjati poštenost.
Nikoli ne bom pozabila, kako mi je nekdo rekel, da se je "elegantno" izmuznil nečemu ... recimo odkritosti ...
Bi ga na gobec .... Še danes.
Mi je žal, ker ga nisem.
#41
azra
0
Jan 31, 2016
Ja, Ana, verjetno ga spraznijo ja. Ti pa si res naivna ali si se hecala ?
Oprosti, jaz več ne verjamem v to poštenje. Bolj si pošten, bolj si deloven, bolje te j.....
#40
Ana Kos
0
Jan 31, 2016
Azra, in vendar je poštenje edino upanje za prihodnost! Če se resnično ne moremo zanesti na nikogar na oblasti ali vsaj na zdravo pamet v ljudstvu, ki bo počasi vendar prodrla, potem smo država brez upanja ...

Tisti v Merkatorju? Morda pa napolnijo voziček, za občutek :) ... potem ga pa izpraznijo? ;)

Res je, tudi jaz mnogokrat nimam občutka, da bi bili ljudje revni? Ali pa živim v takem okolju, da tega ne vidim zelo od blizu? Ali pa se revni tako skrivajo, da niso prepoznani?
Vidim sicer tudi ljudi, ki iščejo po smetnjakih ... ampak ne vem, če tisti sploh govorijo o tem, da so revni?
#39
azra
1
Jan 31, 2016
Ana, kakšno poštenje? Danes to več nič ne velja. Bolj si pošten, bolj si neumen.

Klavdija, itak je tako.
Veš koliko je v vsaki stranki ljudi, ki imajo korist od te stranke? In potem prištej poleg še njihove družinske člane in širšo družino in rezultat je tukaj.
In tako se voli po poznanstvu, kot si rekla. Še bolj pa po koristi. Bistveno je samo to, koliko imaš koristi od določene stranke. Žal!
Najbolj žalostno od vsega pa je to, da se ljudje sploh ne zavedamo kakšno državo bomo pustili svojim potomcem. 50 let je premalo, da se popravi vse kar je uničeno. Sram bi nas moralo biti.
Ampak kot sem že neštetokrat rekla, večini gre dobro. Danes je bil Mercator v Šiški tako poln, da sem se kar obrnila in šla domov.
Kot bi naenkrat vsem zmanjkalo vse hrane ali kaj hudiča vsak teden delajo v trgovinah? Jaz tega enostavno ne razumem. Ni denarja, ljudje na minimalcih, trgovine pa ves čas nabite .Misliš da se samo sprehajajo? Ne, vsi vozijo nabito polne vozičke.
Mogoče pa si delajo zalogo, za primer vojne. Kaj pa vem, zmešana država, pa so se nalezli te bolezni tudi državljani.
#38
Ana Kos
0
Jan 30, 2016
Sponko in Klavdija :)
#37
Klavdija Hiti
1
Jan 30, 2016
Ana, tako je.

Sponko, hvala za komentar. Da, spreminjam se, počasi ampak se trudim.
#36
Sponko
1
Jan 30, 2016
*Klavdija. Sem bil zadržan glede tvojih samo terapij.
Opažam, da malček deluje, saj se odpiraš in si pripravljena za dialog :-))
#35
Ana Kos
0
Jan 30, 2016
Popolnoma se strinjam s teboj, Klavdija, voliti je nujno te, ki so pravični in imajo dobre ideje ... in ki le te skušajo res uresničiti.
Velik problem je ta, ker težko verjamemo ... toliko slabih izkušenj nas tira v to, da ne bi nikomur več verjeli .... po drugi strani pa je nujno verjeti, sicer niti živeti ne moremo ...
#34
Klavdija Hiti
1
Jan 30, 2016
Je pred leti partner vprašal od partnerice sina, koga naj voli, kdo bo po njegovo največ dal. Ta sin mu odgovori, da naj voli tistega, ki bo najmanj vzel. In ja, namesto da bi se volilo tiste, ki so pravični in imajo dobre ideje, se voli po poznanstvu in pripadnosti in kdo bolje jezik vrti.
#33
Ana Kos
0
Jan 30, 2016
Klavdija, oprosti, ker sem ti prejšnji komentar napisala z grdo napako, pa vidim, da si prav razumela. :)

Jaz ne jamram vse na počez, nekoliko že, ne pa kar na splošno.

Potrebno je uporabljati razum, vendar ne spregledati čustev!
Kaj moremo narediti?
Krasno je, če najdemo ljudi, stranko, ljudi, ki jim res moremo zaupati.
Na podlagi izkušenj se potem odločamo (za) naprej ...

Mnogi nikomur več ne verjamejo ... na volitvah pa kakšni naredijo tako, da če volijo, volijo tiste, ki jih poznajo .... Ne glede na vse ... tega poznam ...
Tako mi je enkrat ena bližnja rekla:
"Volim Kučana, njega poznam. Zanj vem, da ne morem od njega nič pričakovati, ampak to vem. O drugih ne vem nič."

Hecno?
Žalostno?
Neumno?
Razumno?
Čustveno? ;)
#32
Klavdija Hiti
0
Jan 29, 2016
Aja, pisala sem v drugi osebi, to te je zmotilo. Pisala sem tako, ker sem sama že našla tako stranko/združenje. Ampak ostali pa res, samo jamranje, ko pa kdo pokaže rešitev pa stran od nje. Meni je pa sedaj dolgočasno ko so čustva, ker nihče ne deluje zdravorazumsko ampak kot ovce na podlagi čustev.
#31
Ana Kos
0
Jan 29, 2016
Martinka, res je račun star, sem vedela, kje sem ga enkrat že objavila ta račun in ga tako zdaj hitro našla :)
... dvomim namreč, da zdaj niso cene podobne ... Skoraj verjetno niso višje? ;)
#30
Ana Kos
0
Jan 29, 2016
Klavdija, vprašanje sem postavila malo retorično - kot odgovor tebi, ki si dovoila v 2. osebi - in ne v 1. :)
Potrebno je biti razumen, vendar bi bil svet brez čustev pust ... Mislim, da je pa potrebno sebe vzgajati za zdrava čustva .... za to, da delamo razumno, vendar ne zanikamo nikoli samih sebe ...
#29
Martinka24
0
Jan 28, 2016
Če jaz dobro vidim., potem je ta račun datiran v letu 2012. :)

Sicer pa v celoti podpišem komentar Štuliča (8)
#28
Klavdija Hiti
0
Jan 28, 2016
Ana, odgovor na 23: kaj se ti zdi, kaj ti misliš?
Včeraj sem brala prevedena pravila komuniciranja ene stranke iz severa, ki se zavzema za UTD. Tako čudovito bi bilo, če bi vsi komunicirali na tak način, brez nepotrebnih čustev, samo zdravorazumsko.
#27
Ana Kos
0
Jan 28, 2016
difersame - po eni strani drobnarije oprostimo .... če je "sicer" pošten.
Ampak - ali lahko zaupamo človeku, ki tudi v "malem ni zvest"?
Kolikokrat pomislim na tisto iz SP: "V malem ste mi bili zvesti, čez veliko vas bom postavil ..."
Ne glede na to, koliko poštenjak doseže, verjamem, da se splača biti pošten/a.
Morda pa je že to dovolj - da ima kraljestvo miru v sebi - in to bi bilo lahko tisto: čez veliko te bom postavil ... Veliko kraljestvo miru v srcu ...
#26
Ana Kos
0
Jan 28, 2016
P.J., potem bo pa potrebno po kakšno mogočno drevo morda v tropski pragozd, tam je gotovo kaj zelo visokega in trdnega - da bo učinkovito ... :)
#25
Ana Kos
0
Jan 28, 2016
Rak, verjamem, da so vedno tudi pošteni ljudje, so, to sem gotova. Ampak ti so ponavadi res samo čisto navadni državljani .... Taki, ki so sicer "v malem zvesti" in bodo na nek način "čez veliko postavljeni", vendar verjetno večina ne bo na vodilnih mestih, kjer bi se poštenost šefa še kako poznala ...
So pa tudi kakšni posamezniki, ki so gotovo pošteni tudi kot šefi, kot gospodarji.

Prav zdaj sem se soočila precej od blizu z eno tako družino. Poznam dve generaciji, vem pa tudi za še prejšnjo. Vsi so bili oz. so vodilni delavci in vsi so dobro skrbeli za svoje delavce .... in jih tudi plačali, kot je bilo prav.

En od teh, zdaj star mož, mi je rekel, da je delavce vedno dobro plačal. No, še to kot zanimivost, prav ta mož je mnenja, da bo še nekaj let slabo v naši državi, potem bo pa bolje .... da drugače ne more biti! :)

...
Jaz tudi komaj komu verjamem .... Človeku, ki dela stvari mimo zakonov in mimo ljudi, upaje, da bo pač "uspel", takemu pa sploh ne ... zaupanje izgubljeno povrne se nobeno ... oz. zelo težko.

A kljub vsemu verjamem v ljudi ...
Precej. ;)
#24
Ana Kos
0
Jan 28, 2016
Klavdija, si tudi ti poštena državljanka? ;)
#23
difersame
0
Jan 25, 2016
če je človek bolan ali "bolan" naj pa krade paštete.Zarad ene paštete se ne bo svet podrl.a kaj ko krade politik ..to je pa povsem druga zgodba :) mislim da če bi bil ta kot politik uspešen pa veliko naredil za narod bi mu oprostili krajo paštet, kurbarijo vseh vrst pa še kaj zravn.a kaj ko ni.žal ... ker takrat bi se res smejal :)
#22
Pokaži več komentarjev
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2016-01-22 16:41:28 (Jan 22, 2016)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Tanka
(89)
Zaveza
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
januar 2020
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj