Smrtna kazen? Ne!

OddajAna Kos, dne 2014-12-07 ob 19:20:06
Malo mi je pobegnil dan, 30. 11., ki je mednarodni dan za odpravo smrtne kazni.
Pa zdaj objavljam razmišljanje o tej tematiki:
...
"Mama, to sploh ni prav, da eden ubije nekoga, potem pa drugi ljudje ubijejo njega! To sploh ni prav. Ker potem prvi ubije, pa potem nekdo drug ubije njega in vse to gre naprej ...! Ne, ni prav!"
Tako mi je razlagal moj najmlajši ...
"Seveda ni prav!" mu pritrdim. "Res je, nihče ne bi smel nikogar ubiti. A če se že zgodi, da kdo koga ubije, še vedno drugi ne bi smeli njega ubiti ... Če je nekdo drugega ubil po nesreči, je že tako zelo kaznovan ... A če ga je namerno, bi vendar mogla biti kakšna druga, pametnejša, boljša kazen. Primernejša. Kajti ljudje nismo gospodarji življenja. Bi pa morali zelo paziti na nevarne ljudi, take, ki bi lahko še koga namerno ubili."
Razmišljava naprej: Ja, take bi jaz dala v delovno taborišče in pod stalni nadzor. Dala jim bi delo in primeren počitek ter tudi duhovno oskrbo. V upanju, da bi človek spoznal, kaj je naredil. Da bi premislil v sebi. Morda bi tako zorel in postal čisto socialen. A tudi če bi ostal za neko ograjo, bi vendar mogel sam sebe preživljati z delom in na nek način imeti občutek, da je vsaj delno lahko zadovoljen sam s seboj.
A če se ne bi popravil, bi pa vsaj nevaren ne bil, bil bi pač pod kontrolo; in vsak bi delal.
Ja, tako se pogovarjava z Malim.
Vesela sem, ker tako razmišlja, ker tako jasno ve, da nihče ne bi smel ubijati, čeprav - kadar je jezen - je zelo jezen in tedaj si težko zamislim, kako umirjeno in zrelo zna razmišljati.

Pred časom sem dobila vabilo na neko pričevanje, ki se ga sicer nisem mogla udeležiti, vabilo na pričevanje nekdanjega obsojenca na smrt Williama Neala Moora, ki je pred časom (letom, dvema?) v Lj. govoril o vprašanju smrtne kazni (ob vsakoletnem dnevu za odpravo smrtne kazni, 30. novembra).
Tema je aktualna, zato želim zapisati nekaj o tem človeku in sploh o smrtni kazni.
...

Nekdanji obsojenec na smrt William Neal Moore je edini morilec, ki je bil obsojen na smrtno kazen, a kasneje pomiloščen. Leta 1974 je namreč umoril človeka in zaradi tega bil obsojen na smrtno kazen.
V zaporu je preživel 16 let in pol. Trinajstkrat so mu določili izvršitev smrtne kazni na električnem stolu, a so jo vselej preložili. Nekaj tednov pred zadnjo napovedano izvršitvijo je napisal pismo, v katerem se je opravičil svojcem žrtve. Ti so se zavzeli za njegovo pomilostitev, prav tako tudi Mati Terezija. Ko je bil William že v celici za pripravo na izvršitev smrtne kazni, kjer je čakal 72 ur, je 7 ur pred izvršitvijo prišel ukaz pomilostitve. Bil je izpuščen in od takrat pričuje za neprecenljivo vrednoto življenja.
...

Italija je 30. novembra 1786 kot prva država na svetu odpravila smrtno kazen (v Toscani). Skupnost sv. Egidija v sodelovanju z Amnesty International in drugimi sorodnimi organizacijami organizira zbiranje podpisov za popolno odpravo smrtne kazni po svetu.
Zahteva pobude je, da se smrtna kazen kot zločin proti človeštvu odpravi po celem svetu. Podpise v podporo tej pobudi so zbirali tudi v Ljubljani, ki je postala pridruženo mesto v mednarodni kampanji Mesto za življenje – mesto proti smrtni kazni. Akciji se je doslej pridružilo že več kot 1400 mest (podatek o številu pridruženih mest je star 2 leti).
Dodatno gradivo o gostu in smrtni kazni je dostopno na naslednjih povezavah:
Slika v vrstici 1
...
Prepričana sem, da nihče ne bi smel ubiti drugega. Noben človek ni gospodar nad življenjem, sploh pa ne gospodar nad življenjem drugega človeka. Vsakemu človeku bi - po moje - morali dati možnost, da bi dostojno živel, tudi zaporniku, da, tudi ubijalcu (ampak hotelski zapori po moje to niso, primerno življenje je tisto, ko človek dela za to, da živi).
.
Nehote razmišljam o(b) biblični zgodbi o bratih Abelu in Kajnu (1 Mz 4,1-16).
Kajn je v jezi (v ljubosumju) ubil svojega brata Abela.
In Gospod je rekel: Kaj si storil? Glas krvi tvojega brata vpije iz zemlje k meni.
Kajn je rekel Gospodu: Moja krivda je prevelika, da bi jo mogel nositi. Blodil in begal bom po zemlji. Kdor koli me bo našel, me bo ubil.
Gospod pa mu je odgovoril: Ne tako; kdor koli ubije Kajna, bo sedemkrat maščevan.

In Gospod je dal Kajnu znamenje, da ga nihče, ki bi ga našel, ne bi ubil.

.

Mislim si, da je imel Kajn možnost "odslužiti" svoj greh ...

In tako naj bi bilo z vsakim zločincem ...

...


Deček s severa: Maščevanje ne rešuje

Človek ne bi smel ubiti človeka

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
7
Ashly Jerger Jerger
0
Feb 24, 2020
She slowly regained her balance to continue running down the alley, but she found herself focusing on the wrong things as she became extremely aware of how exposed she was in her slutty Harley Quinn costume. Cassie was wearing short bright blue stiletto heels that added to her balance issues in her impaired state, with black fishnet tights that did nothing to cover her legs pornsiteslist.. At the encouragement of Samantha, not that she didn't want them, she had chosen the smallest pair of half blue half red sparkly booty shorts the store had, leaving the bottom half of her firm round ass uncovered. To spice up her look even more, and once again at the encouragement of her older sister, Cassie had opted to only wear a matching half blue half red sparkly bra instead of the typical 'Daddy's lil monster' ripped t-shirt; that had left her midriff completely exposed, plus the bra was low cut too, barely covering her nipples as it was clinging to her perky C cup breasts and pushing them up as they bounced with every step hotmyfreecams.com.. Lastly, to complete her look, she had died her long brown hair bright white then colored the ends half bright blue and half hot pink, pulling each side up into curly ponytails on either side of her head and adding matching eye shadow with deep red lipstick to go with her light-colored makeup.
#7
Ashly Jerger Jerger
0
Feb 24, 2020
googlea[url=https://google.com]googlebb[/url][google3](https://google.com)
#6
Ana Kos
0
Dec 17, 2014
:(
In vendar ubijanje ne rešuje problemov ...

http://www.24ur.com/novice/svet/foto-prebivalci-zalujejo-oblasti-pa-nacrtujejo-mascevanje.html

24ur.com - FOTO: Prvi ukrep po napadu na šolo: odprava moratorija na smrtno kazen

Zaradi 132 mrtvih otrok in še devetih mrtvih odraslih je Pakistan zavit v črno. Svojci žrtev so obupani in molijo, da se
#5
Ana Kos
0
Dec 10, 2014
VinKos,
tega me je pa groza ...
Kako se temu reče ... dvoličnost ...
Prizadevati si za odpravo smrtni kazni zločincem ... in za smrtno "kazen" nezaželenim nerojenim ... in (nezaželenim) zelo bolnim ... :(

Joooj.

Spet človek jemlje pravico življenja v svoje roke ... in to pravico glede življenja drugih ljudi ...
#4
VinKos
0
Dec 08, 2014
You have the right to sexual and reproductive health services – including contraception. This is the right to access a comprehensive range of health services, including emergency contraception, and abortion to all girls and women who need them.

Imate pravico do . . . - vključno s kontracepcijo.To je pravica do dostopa do obsežnega razpona zdravstvenih storitev, vključno z nujno ("v sili") kontracepcijo (razumem, da gre za "tabletko po" /postkoitalna t./) in splavomza vsa dekleta in ženske, ki ga potrebujejo.

http://www.amnesty.org/en/news/sexual-and-reproductive-rights-under-threat-worldwide-2014-03-06

Sexual and reproductive rights under threat worldwide | Amnesty International

The health and lives of millions of people across the globe are being threatened by government failures to guarantee the
#3
Ana Kos
0
Dec 08, 2014
Čakaj, VinKos, Amnesty International se bori proti smrtni kazni! In kaj ima to s splavom in evtanazijo? Pa ne da se bori za to dvoje?
#2
VinKos
0
Dec 07, 2014
Nobenega človeka, praviš - kaj pa pravica
do abortusa in evtanazije? Aja, tisto ni kazen.
Amnesty International se bori proti smrtni kazni . . .
#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2014-12-07 19:20:06 (Dec 07, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Sarah Crossan: Eno
Ali dober pes laja?
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Zaveza
(89)
Tanka
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
december 2022
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj