Končno odločitev sodišča, da je Nizozemska soodgovorna za žrtve v Srebrenici

OddajAna Kos, dne 2014-07-17 ob 23:28:03

Kot sem prebrala na spletni strani Dnevnika, je včeraj sodišče v Haagu razsodilo, "da je Nizozemska soodgovorna za smrt več kot 300 žrtev genocida v Srebrenici, največjega pokola na evropskih tleh po drugi svetovni vojni. Sodišče je namreč odločilo, da Nizozemski ni uspelo preprečiti poboja in zaščititi žrtev. Civilno tožbo so vložili svojci pobitih."

Srebrenico so nadzorovale modre čelade. Kot je znano, so Združeni narodi aprila 1993 Srebrenico razglasili za varovano območje in tja se je zateklo ogromno beguncev iz celotne Bosne in Hercegovine. 9. julija 1995 so začeli bosanski Srbi ofenzivo na Srebrenico ... in jo v nekaj dneh zavzeli ...

Pretresljiv je odlomek iz knjige Vse moje vojne (napisala jo je Maruša Kresal):

Že tretji dan sedimo na radiu Zid v Sarajevu. Poslušamo klice na pomoč radiotelegrafista iz Srebrenice. Kakih petdeset ljudi v malem radijskem studiu molči. Kako se že reče? Če bi padla šivanka, bi jo slišali. "Pred Srebrenico so" Storite kaj! Me kdo sliši?" /.../ "Prezgodaj je še, da bi jih napadli. Postavili smo jim ultimat." Koliko ultimatov je bilo postavljeno v vseh teh letih in ne spomnim se niti enega, ki bi prinesel kaj dobrega. /.../ "V mestu so! Konec je," vpije radiotelegrafist. In predstavnik Nata ali OZN z mirnim glasom razloži, da sedaj Nato ne bo napadel, ker je srbska vojska v mestu in so Natove bombe prenevarne za civiliste. /.../ 

Vso noč sedimo v studiu. Radiotelegrafist se ni več oglasil. ...

Ko je mesto padlo, je bil blizu njega nameščen nizozemski bataljon pripadnikov mirovnih sil Združenih narodov. K njim so se zatekli posamezni Bošnjaki, a le-ti so jih predali Srbom.

Tako je bilo do 19. julija v Srebrenici "ubitih več kot 8000 moških, približno 25.000 žensk, otrok in starejših oseb pa je bilo nasilno pregnanih na območje pod nadzorom bošnjaških sil."

 https://uploads.publishwall.si/imgsmedium_2/2014/07/17/publishwall_1405631171_8438853.jpg

 Mehmedalija Alič v svoji knjigi Nihče:

Srebrenico in njeno celotno regijo je svetovna birokratska elita iztrgala iz rok njenega prebivalstva in jo podarila klavcem kot krvavo nagrado za genocid. V Srebrenici niso izvedli genocida le nad ljudmi, ampak tudi nad vsemi temeljnimi človekovimi pravicami. Genocid ni bil samo narejen, temveč kratko malo traja, in to na prefinjeno umazan način.

Kako je mogoče, da se v zavarovani coni Združenih narodov na koncu 20. stoletja zgodi tako gnusen zločin, in da za to danes iz vrst odgovornih iz ZN še nihče ni odgvarjal? Kako je mogoče, da je Srebrenica po genocidu ostala pod okriljem tistih, ki so pobijali, posiljevali in preganjali njeno prebivalstvo? Ali naša vrnitev na svoje velja samo en dan v letu, 11. julija? Dan, ko jočemo. ... Ko na pokopališču v Potočarih gostimo evropsko in svetovno elito, ki nam bere govore in predavanja. Vsako leto nam na ta dan izrečejo veliko lažnih besed obžalovanja in veliko lažnivih obljub.

Gospodje. Govorite, da ni nikoli prepozno privesti krivce pred sodišče. Jaz pa pravim, da je danes za nas prepozno. Zamujate že od samega začetka.

Prepozno je, da si operete čast. /.../

Prepozno za mnoge matere, ki so od bolečine umrle in niso dočakale ne pokopa svojih sinov ne kazni za zločince.

Prepozno za kaznovanje zločincev, ker ste po toliko letih čakanja iz njih pomagali ustvariti mite in tako iz njihovih sinov in vnukov vzgojili nove heroje smrti. /.../

Zločinca ne morete nikoli dovolj kaznovati, da bi zadostili pravici, če žrtvam hkrati ne povrnete minimuma časti.

 Fotografiji od tu.

Zločin in zločinci so osebe z imeni in priimki. Moramo jim soditi. Če tega ne storimo, so posledice enake, kot da bi namesto pijanega voznika obsodili povoženega otroka ... Ne smemo dovoliti, da bi laž premagala resnico. Da bi zlo premagalo dobro. Da bi zločinci pisali zgodovino.

Sorodniki tedaj ubitih žrtev so vložili civilno tožbo proti nizozemski državi. Nizozemsko sodišče je priznalo krivdo Nizozemske za 300 žrtev, ne pa za vseh 8000. To seveda ni logično; Munira Subašić iz združenja Matere Srebrenice pravi, da bodo vztrajali pri iskanju pravice, pa četudi bodo šli na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourg.

Kajti, kot pravi Mehmedalija Alić: Zločinca ne morete nikoli dovolj kaznovati, da bi zadostili pravici, če žrtvam hkrati ne povrnete minimuma časti. ... Zločin in zločinci so osebe z imeni in priimki. Moramo jim soditi. Če tega ne storimo, so posledice enake, kot da bi namesto pijanega voznika obsodili povoženega otroka ... Ne smemo dovoliti, da bi laž premagala resnico. Da bi zlo premagalo dobro. Da bi zločinci pisali zgodovino.

http://www.dnevnik.si/svet/sodisce-nizozemska-soodgovorna-za-smrt-300-zrtev-v-srebrenici

http://www.publishwall.si/solzemlje/post/96455/marusa-krese-vse-moje-vojne

http://www.publishwall.si/solzemlje/post/88717/mehmedalija-alic-nihce-1-do-srebrenice

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
4
Ana Kos
0
Jul 19, 2014
VinKos, ja ... in obvezno je tole: ... ČE žrtvam hkrati ne povrnete minimuma časti.
Zavejmo se tudi, da žrtve niso same krive, da so žrtve.
Mnogi omalovažujejo trpljenje drugih ... kot da bi v resnici kdo rad trpel.

Poiščem še Hudo Srebrenico:
http://www.publishwall.si/solzemlje/post/88738/mehmedalija-alić-nihče-2-od-srebrenice-do-hude-jame

Mehmedalija Alić: Nihče 2 - od Srebrenice do Hude jame

Kadar berem dobro knjigo, pa če imam še tako dober namen jo predstaviti na kratko, se mi rado zgodi, da je vendar ne mor
#4
Ana Kos
0
Jul 19, 2014
Zlobni ... kot otrok sem bila večkrat zraven, ko so iz hleva peljali živino, jo nakladali na tovornjak ... Bilo je strašno.
Žalovala sem za živalmi ... in bilo me je groza, ker so tako grdo delali z njimi.
Joj, kaj, kdo je človek.

Precej berem to tematiko - vojne, taborišče, zapori, zlorabe, nasilje ..., rada bi doumela ...
Rada bi našla ključ, kaj narediti, da takih stvari ne bi bilo več ...

Ravno sem prebrala knjigo Baraka s punčkami (imam osnutek, upam, da mi uspe napisati malo več). Morda so Judje naredili premalo zase? Morda so mnogi mislili preveč le nase? Morda bi se mogli spraviti skupaj ... da bi bili močnejši? Take misli sem nekje brala .... V knjigi, ki sem jo omenila, sem brala o tem, kako so Judje "zgoraj" vedeli, kaj se dogaja .. a da se le njim ni.

Spomnila sem se na nek dnevnik ...
Oče tele Helene je bil srčno dober človek - in je verjel, da se dobremu ne more zgoditi nič hudega ... Ni se umaknil, ostal je na svojem mestu do zadnjega ... in ...

http://www.publishwall.si/solzemlje/post/88898/helene-berr-dnevnik

Helene Berr: Dnevnik

Prebiram dnevniške zapiske francoske Judinje, ki jo druga svetovna vojna zajame kot študentko na Sorboni. Sprva so zapis
#3
VinKos
0
Jul 19, 2014
"Zločinca ne morete nikoli dovolj kaznovati, da bi zadostili pravici, če žrtvam hkrati ne povrnete minimuma časti. ... Zločin in zločinci so osebe z imeni in priimki."

Tako Mehmedalija.
Ki je odkrival naše Hude Srebrenice.
Za enajstimi zidovi strahu pred resnico.
#2
Zlobni
1
Jul 19, 2014
Vedno znova se sprašujem kaj in koliko se zavedajo živali, ko jih naženejo iz hleva na zadnjo pot.

Pri ljudeh pa zakaj tako stoično sprejemamo, zavedanje zadnje poti, ki se končuje tako nasilno in se brezmočno predajamo rabljem !?
#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2014-07-17 23:28:03 (Jul 17, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Zaveza
(89)
Tanka
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
december 2019
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj