Zlorabe v zdravstvu - skrb za lastno rit ali pa za druge (Ruža Vreg)

OddajAna Kos, dne 2014-07-22 ob 19:21:19

Pred kratkim sem brala, kako so nekateri naši zdravniki goljufali in predpisovali zelo draga zdravila zdravim ljudem - in s tem sami služili. Te zdravnike sumijo zlorabe položaja in goljufije v škodo zdravstvenega zavoda, torej države.

S te spletne strani:

Pridržali so deset ljudi, eden - osumljeni ptujski zdravnik - pa ostaja v priporu, ki ga je zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti odredila preiskovalna sodnica.

Sumijo jih zlorabe položaja in goljufije v škodo javnega zdravstvenega zavoda.

"Šlo je predvsem za tri različne vrste zdravil, ki so bila vsa zelo draga in namenjena predvsem zdravljenju različnih oblik raka. V preiskavi smo ugotovili, da so osumljeni v letih 2012 in 2013 ponaredili skupno 76 receptov za zdravila, katerih skupna vrednost znaša nekaj manj kot pol milijona evrov," je na tiskovni konferenci dejal vodja mariborskih kriminalistov Robert Munda.

Posebej je poudaril, da vodstvo ptujske bolnišnice ni vključeno v preiskavo.

Osumljeni so zdravila izdajali osebam, ki za rakom ne bolehajo in jih ne potrebujejo. Nekateri sostorilci so z lažmi pridobili zdravstvene izkaznice drugih oseb in jih nato s pomočjo javnih uslužbencev zlorabili za ponarejanje zelenih receptov.

Nekateri osumljeni so zlorabili celo osebne recepte zdravnikov. Navadno zdravniki dobijo nekaj osebnih receptov v omejenem številu, ki jih lahko uporabijo za osebne potrebe.

Recept Slikca.

http://www.rtvslo.si/crna-kronika/ptuj-draga-zdravila-za-rak-izdajali-zdravim-ljudem/341431

---

Ob tem pomislim na vest zdravnika ... ali se mu zdi, da lahko mirno okrade državo (kot da država nismo vsi)  ali pa bi lahko dal zares zdravilo zdravemu človeku - če bi sam pri tem zaslužil. Mislim na to, kako posamezniki vidijo svet samo skozi denar, skozi zaslužek.

...

In se spomnim na Ružo Vreg, na skromno in zateženo (res, ni bila "lahka" v odnosih do ljudi, pač pa zelo zahtevna in posebna) podeželsko zdravnico, ki je bila pripravljena za svoje bolnike narediti "vse". Vregova je delovala (mislim, da največ na Kozjanskem) v 50. letih pa v 80. še tudi, natančno ne vem ...

Že dolgo je, kar sem brala njeno knjigo Podeželska zdravnica, a posebej pogosto se spomnim na to, kako je upala goljufati državo,  ja, Jugoslavijo je okrog prinašala.

Marsikaj ni bilo v Jugoslaviji urejeno in kakšni ljudje niso mogli do zdravnika ali pa zdravil - ker niso imeli denarja, ker niso imeli urejenega zdravstvenega zavarovanja. Tedaj tudi mnogi kmetje niso mogli plačati prispevkov za zdravstveno zavarovanje (ja, kmetje smo imeli zeleno zdravstveno knjižico, delavci rjavo). In kakšni ljudje niso mogli kupiti zdravil.

In kaj je naredila dr. Vregova? Kakšnega svojega zdravega "bolnika", ki je bil zdravstveno zavarovan, je prosila, če dovoli, da zdravi nekoga drugega na njegovo izkaznico. Napisala je recept na ime nekega zdravega "bolnika" - in dala zdravila bolnemu revežu. Tako je tudi čez 30 Romov zdravila na 2 zdravstveni izkaznici.

Vem, goljufija je goljufija, a vendar niso goljufije enake. V resnici bi moralo biti v državi res poskrbljeno za ljudi.

Kako drugače se to sliši, ko nekdo goljufa državo - z namenom, da res rešuje uboge, jim pomaga ... kot to, kar so zdaj odkrili kriminalisti na istem koncu Slovenije: goljufije za lastno bogatenje.

Dodatek:

Enkrat smo se na mojem blogu pogovarjali o njej in ena komentatorka je takole rekla:

... Bila je strastna kadilka, v njeni ordinaciji je bil vedno prižgan cigaret, z njim v rokah je poslušala srčece malemu bitjecu... in bila je odličen diagnostik... med ljudmi ni bila najbolj priljubljena, čeprav je res, da je zanje veliko naredila... bila je zelo direktna in spomnim se, da se je govorilo, da bi bila dober živinozdravnik, da ni bila najbolj vešča pri dajanju injekcij...
... bila pa je bolj takšen "borbeni" tip, kolikor se je spominjam zdaj, tako da bi znala uporabiti tudi kakšne birokratske ovinke... oh, bi prej rekla, da je kar naredila, kot pa koga prosila, če sme, ni bila ravno tip, ki bi leporečila...

Tukaj je zgodba o Mojci, ki ji je pomagala tudi dr. Vregova.

Mojca, deklica, ki je vsako prijazno žensko klicala mamica.

 

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
6
Ana Kos
1
Jul 23, 2014
VinKos, aha, Ljuba Prenner ... In gotovo bi našli lahko še druge močne, zelo pogumne, a tudi na nek način zelo trde ljudi.
Zdi se mi (dolgo je že, kar sem knjigo brala), da je Vregova med drugo svetovno vojno izgubila svojega fanta ali moža. In bolečina je opravila svoje. Morda odtod trdota.
#6
Ana Kos
1
Jul 23, 2014
Lea,
kakor sem razumela, je imela srčno dobroto globoko v srcu, sicer je pa bila srdita ženska in tudi osorna, ni se prilizovala.
Spomnim se, da je bil prav tak tudi Derč, začetnik slovenske pediatrije, po njem je poimenovana Derčeva ulica v Šiški.
Rekla mi je ena gospa, da je bil po njenem rojstvu na domu pri njeni mami in ji rekel, da če ima 1 meter visok kup gnoja sredi sobe, en mesec po porodu ne sme delati!
Včasih so zelo poudarjali, kako je Matilda 6 tednov pod posteljo porodnice.
Je kar prav, da so poudarjali počitek porodnice, še tako so mnoge veliko prehitro trdo delale.
Tudi danes kakšna takoj zelo dela. Imamo pa to prednost, da imamo pralne stroje in še dosti drugih olajšav glede na mame pred 50 leti ...
#5
Vin Kos
0
Jul 23, 2014
Ljuba Prenner med pravniki in Ruža Vreg med zdravniki - so-borki !
#4
Lea199
0
Jul 22, 2014
Knjigo Podeželska zdravnica sem prebrala. O veliko krutih usodah sem v njej izvedela.
O zdravnici Vregovi sem slišala samo dobre stvari. Poznala je nisem.

Lp, Lea
#3
Ana Kos
0
Jul 22, 2014
Jaka?
#2
Jaka Lumbar
0
Jul 22, 2014
Ko nam divji prašiči po njivah kradejo krompir, jih posrelijo...........
#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2014-07-22 19:21:19 (Jul 22, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Tanka
(89)
Zaveza
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
februar 2020
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj