Cvetoča lepotica juka - ki ni agava

OddajAna Kos, dne 2014-05-12 ob 22:28:44

Pred kakšnimi 20 leti je prijatelj prinesel k nam eno rastlino, tako s špikastimi listi. Pa da naj jo posadimo zunaj v vrtu. Rekel je, da je aloja. Bila sem zelo vesela, saj to, da je aloja zdravilna, sem že vedela, vendar je nisem še poznala od blizu.

No, ko je prišel drugič na obisk, je rekel, da se je zmotil in da ta rastlina ni aloja, pač pa agava. To pa meni ni bilo ravno všeč, saj sem tako vedela, da torej ne bo nič s kakšnimi zdravilnimi pripravki, poleg tega pa so špikasti listi zelo ostri in robovi mimogrede porežejo. Kaj če otrok teče tam blizu, pa ga zanese in pade ... in iztakne oko ... Ja, oči, na to sem vedno pozorna, v svoji praksi sem videla kar precej poškodb oči ...

No, in potem sem jaz našo agavo gledala malo postrani, nisem se mogla odločiti, ali jo ohranim ali ne ... zaradi možnih poškodb.

In potem sem neke pomladi (pred nekaj leti) ugotovila, da se je naša agava iznenada spomnila, da zacveti. Jaz pa nisem niti vedela, da cveti!!! 

Potem sem vsakič, ko sem prišla na svoj vrt, skoraj 100 km daleč, seveda povečala obhod ... takoj sem pohitela pogledat, kaj bo "nastalo" iz agave, kakšen cvet ima, kakšne barve bo, kakšne oblike, ali diši ... No, pa sem na Klotildinem blogu omenila, da mi bo zacvetela agava, nakar je Metuljc rekla, da je agava rastlina, ki raste, raste ... in ko zacveti, naredi seme, sama rastlina pa umre ...

Ojej!

V vseh teh letih, rasla je morda 12 ali več let, sem jo vzljubila, čeprav je bila špikasta in čeprav ni bila zdravilna.

Ni in ni mi šlo v glavo, da bo zdaj umrla ...

In steblo se je pognalo proti nebu ... ne vedoč za moje strahove, da zdaj zacveti in potem umre.

Poglejte jo, našo lepotico!!!

Dva tedna za temi zgornjimi prizori so se cvetovi odprli!

Spominja na našo mladost, na mlada leta, na lepoto ... Vse enkrat mine ... a življenje je zaklad ... tudi v zatonu ...

Vsi odcvetamo ... Kaj bo ostalo za nami? Kakšno seme? Prijeten vonj? Spomin?

 

Vsak človek je zase svet ...

... zorimo, počasi in z leti ...

a kamor že greš,

moraš vse poti

na novo začeti ...

(T. Pavček)

In potem se je moja agava razcvetela in jaz sem bila vzhičena! Tako silno lepa je bila! In ogromna, veličastna!

A bilo mi je težko ... a zdaj bo pa kar odmrla, umrla? Ne ... nič mi ni to všeč ...

Ker agave cvetijo in umrejo. Neverjetno se mi je zdelo, prav veličastno, da rastlina raste več kot deset let, morda dvanajst ali petnajst, potem pa enkrat mogočno zacveti in - umre ... In ker je ta rastlina MOJA in vsaj malo skrbim zanjo (čeprav raste pod milim nebom 85 km daleč od mene), mi ni vseeno, kaj se zgodi z njo!

 

A ko je blogerska prijateljica Metuljc videla slikce, ki so tukaj objavljene, me je prijetno presenetila, da je moja agava v resnici juka in ne bo umrla, ko bo odcvetela!

Torej: moja agava (sprva je bilo rečeno, da je aloja!) v resnici sploh ni agava, pač pa juka! In po cvetenju rastlina ne bo umrla!

Pomislila sem, kaj lahko pomeni napačno poimenovanje stvari! Prav hude reči se lahko zgodijo.

Sodelavec zdravnik mi je pred leti povedal tole lastno zgodbo:

Kot študent je garal, veliko veliko se je učil, dni in noči je bil v knjigah ... Bil je utrujen, bled ... In tako se je v tistem obdobju učil hematologijo (o krvi in krvnih boleznih) in kar naenkrat je pri sebi prepoznal skoraj vse zunanje znake levkemije: utrujenost, bledica ... mogoče še kaj. 

Čisto iz sebe je šel do zdravnika in zdravnik mu je naredil krvne preiskave ... Ves prestrašen je šel po izvide in zvedel, da IMA levkemijo. Obupan je šel v svojo študentsko sobico in nekaj časa samo obupaval v vednosti, da bo umrl.

Na srečo se je odločil ponoviti izvide ali pa so ga morda obvestili iz lobaratorija, zvedel je, da so mu pomotoma sporočili NAPAČNE izvide!!! In to izvide prav levkemičnega bolnika!

Ponovili so preiskave - in zvedel je, da je popolnoma zdrav!

To se je zgodilo kakšnih 20 let prej, kot je meni to pripovedoval ...

 

Napačno ime je lahko nevarno ...

Lahko povzroči ogromno strahu. Lahko povzroči celo obup. (Napačno ime je za koga čemaž, v resnici so pa šmarnice ali pa jesenski podlesek ...)

Sprašujem se, KOLIKO in KAKO naj bi zdravniki povedali bolniku o njegovi bolezni ... Verjetno bi se morali odločati individualno. Tudi od tega je odvisno, kako bo bolnik uspel najti samega sebe v svoji bolezni.

Prav je pa tudi, da se zavedamo, da ista beseda v različnih krogih, narečjih, jezikih ... morda pomeni nekaj različnega ... 

Prisluhnimo sami sebi in poimenujmo to, kar nosimo v sebi!

P.S:  Zdaj je minilo od prizorov na zgornjih fotografijah spet nekaj let, po tistem naša juka ni več zacvetela. Čakam, da se spet zgodi!

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
15
Ana Kos
1
Jun 13, 2014
Dajana, imeti češnjo tik pred nosom - pa to je božansko!

Tudi pred našim blokom oz. za njim raste, sega nad naša okna, žal pa ne sega do oken :)
Raste v atriju ...

Jaz bi posadila več sadnih dreves po mestu in bi bila javno dobro. Zakaj bi imeli samo razno razna "eksotična" drevesa, ki nimajo za človeka užitnih plodov?
#15
Dajana Babič
0
Jun 13, 2014
Nimamo v atriju. Na koščku zemlje pred blokom so raznorazna drevesa, najprej so posadili povsod slive, a so bile zelo slabe, v glavnem so jih požagali.. Tukaj poleg nas pa je češnja. :)
#14
Ana Kos
1
Jun 13, 2014
Hm, Dajana, če uspevajo fige v Lj.? Najbrž bi ... končno meni raste na Mostu na Soči, pa je tam kar hudo mrzlo pozimi (in tam, kjer je moj vrt, je hudo vetrovno, vleče iz treh dolin, Soške, Idrijske in Baške).
V Lj. recimo vidim kivije rasti :)

Slive in češnje - imate vi v atriju to? - Od tedaj, ko sem bila pri tebi, se tega sploh ne spomnim, je pač deževalo tisti dan :) - Škoda je, če leži po tleh ... morda pa marmelado skuhaš, če se sicer ne poje. Darovi narave!

Solze ... mlje ... ja, v mojem blogu so res tudi solze ... Koliko solz ... Življenje je to.

Objem
#13
Ana Kos
1
Jun 13, 2014
Dajana,
v resnici nam je vrtnarjenje lahko v neizmerno veliko veselje in hrano za dušo!
Meni zdaj na lakonu raste ena sončnica, druge sem prenesla na vrt, eno sem pa pustila na balkonu (posadila sem pač seme v lončke). Na balkonu imam peteršilj, zeleno, baziliko, rožmarin, roženkravt, drobnjak, meto, origano ... ravno sem pobrala grah :D - pridelali smo kakšnih 10 strokov! :) Posadila sem tudi čičeriko, bomo videli, če bo kaj dozorelo! Seveda sem jo posadila tudi v vrtu.
Čičerika lepo raste tudi v zelo suhem, samo vroče mora biti, mi je rekla ena branjevka na tržnici. Tako da upam, da bo čičerika bogato rodila, čeprav jo bodo poleti otroci pozabljali zalivatri - ko bom jaz manj v LJ. :-)

Hvala za pojočega kosa! <3
#12
Ana Kos
0
Jun 13, 2014

Life is Fun, vidiš, pa me učiš! Tega o paradižniku nisem vedela! (Itak pa jaz drobim jajčne lupine v kompost.)
Sem se lani naučila, da pa lahko "zorim" paradižnik pozno v zimo, še decembra smo ga imeli, ko sem ga porezala, nezrelega, in dala vejice v vazo. In korenine so pognale porezane vejice! Tako smo še malo pred božičem jedli domač paradižnik, ki je pač dozorel do konca v stanovanju.

Da sem vila, pa nisem vedela! ;)

Ne glede na svojo ne/vilinskost pa rada "priletim" k tebi na vrt! Se veselim tega!
#11
Dajana Babič
0
Jun 13, 2014
Ana... sem gledala link tvojega bloga in sem si rekla... čami mal. a ni imela Ana naslov nekaj v zvezi s soljo... ne pa s solzami... solzemlje sem prebrala solze mlje.:D
#10
Dajana Babič
0
Jun 13, 2014
Aja, to sem še hotela... pri nas imamo češnjo in otroci vedno plezajo gor in jih nabirajo...pa tudi sosede sem že videla z vrečkami. Kljub temu je vse polno češenj po tleh. Pa sliv... veliko sliv je tukaj, a jih nihče ne je, po tleh padajo in gnijejo.

Nekje sem slišala, da imajo v Španiji pomarančevce na ulici, na cesti, in jih lahko vsak obira in jih je, kolikor se mu zahoče. Ko bom velika in bom imela sadno drevje bo tudi lahko vsak, ki bo prišel k meni, jedel z dreves. :) Me zanima, če fige uspevajo v Ljubljani...
#9
Dajana Babič
0
Jun 13, 2014
Ana no. pa saj so moji paradajzi, ki si mi jih dala lani vsi uspeli. Rastli so kot nori... Jaz sem letos posadila bučke, paradižnike in čebulo... Zakaj pa v Ljubljani ne bi raslo... a ni škoda našega vrta, da ne bi raslo gor, kar pač rase. Pa čeprav je v Ljubljani...

Ana, to, kar si povedala o vrtu in slivi... to delajo tudi na Dunaju, mi je svakinja povedala, da imajo na Dunaju samo bodeče grme na dvorišču...

Jaz sem lani posadila koščico od breskve in mi je breskev zrasla... In moja mama (ki vse, kar jaz nasadim izpuli) se veseli moje breskve. In letos so dvakrat gnezdili kosi pri nas (Kosi...)... no, postavila je dve gnezdi, potem pa ju zapustila...

Kaj naj jaz naredim? A se skrijemo pod zemljo, če so prišli kosi na naš vrt? :D Jih pša stalno opazujem. Dajem jih za jest in ptice se stalno vračajo na naš vrt in gledajo,če je kje za pod zob. Pojejo pa tako lepo!!! https://www.youtube.com/watch?v=V14siRXtosg

Turdus philomelos C - YouTube

Il caratteristico canto di un Tordo bottaccio. Ritmo rilassato, acuti e cinguettii in strofa continua e prolungata.
#8
Life is Fun
2
Jun 13, 2014
Ana hvala za lepe želje se je uresničilo... Nisem vedela, da si vila.

Zdaj imam vrt in prav zanimivo bi bilo, če bi mi svetovala...če si za, te povabim. Skupaj si lahko pogledava, če sem naredila kakšno napako in ti dam kakšne moje sadike. Delam po biodinamiki

Ravno danes sem izvedela, da paradižniki, ki so zgoraj zeleni, kar preko časa, ko bi morali biti že rdeči oz. da ne rdečijo sorazmerno ... pomeni, da dobijo premalo kalcija iz zemlje...kaj pomaga jajčne lupine zmelješ in jih v prahu potrosiš tik ob steblu, oz. okoli stebla na zemljo. Količina: ena žlica na paradižnikovo sadiko. Ali ni to zanimivo?
#7
Ana Kos
0
May 15, 2014
Life is Fun,
vesela sem te, tvoje svetlobe in topline. <3

Mi smo enkrat posadili slivo v lonček, koščico. (Tako smo tudi breskve in še kaj, in te breskve nam rastejo in rodijo sedaj v našem vrtu!)
Pa je sliva tako zrasla in se razbohotila, da je v stanovanju nismo mogli več imeti. Pa smo jo šli posadit kar med grmičke na blokovsko dvorišče.
Upali smo, da bo rasla in ko bo kaj rodila, bodo pojedli otroci, ki se igrajo na dvorišču ...
Toda ne ... vrtnarji so prišli in pustili samo tisto, kar po njihovo mora biti ... in bilo je polno špikastih grmov, ob katerih so vse žoge spuščale ...
To je to, ko eni sprejmejo samo tako, kot so si zamislili, in nič drugače. In v resnici niso nič gledali na otroke ... :(
Otroci, mestni, bi lahko imeli na dvorišču skupno češnjo, slivo, pravi kostanj in še kaj ... dobili so pa bodeče grme ... Grrr.

Ko gre tvoja zemlja v druge roke, je težko zaradi več razlogov.
Dejstvo je, da nov gospodar dela po svoje. Morda so mu všeč tvoje rastline? <3

Ko smo mi pridobili del našega vrta, so rasle na njem tudi perunike (irisi). Seveda sem jih pustila. Prav zdaj cvetijo! (Pa res, imam slikce!)

Naj bo toplo v tvojem srcu.

P.S.: Malo se spogledujem s tem, da bi tudi v Lj. poskusila vrnariti ... Imam neko idejo, morda se bo izšlo. Zadnjič mi je soseda rekla, ko se je vračala z vrta, da oni sadijo in sejejo, a Bog da, da zraste ... Čutila sem hvaležnost Nebu! Hvaležnost. Pa ne gre za kakšno prepobožno sosedo, tudi v cerkev ne hodi, kolikor vem ... No, želela sem reči, kako me je ganila ta njena hvaležnost!

Morda tudi ti najdeš svoj vrtiček? Vsaj na okenski polici, če drugače ne gre ...?
#6
Life is Fun
0
May 15, 2014
Še en globok zapis, kar žalostna postanem, ko se spomnim, kolikokrat sem že kam zasadila čudovite rastline pa ne na mojo zemljo, ostale so tam in jaz sem tu. To je velik dar, da imaš svojo zemljo, kjer lahko opazuješ skozi leta, kako se razrašča in sije v svojem napredku. Ob tem zapisu si mi zbudila mojo rahločutnost, kar šla bi tja 70 km stran in opazovala svoje zasajene rastline v tujem vrtu...upam, da jih niso potrgali in uničili.

kot si zapisala: "Spominja na našo mladost, na mlada leta, na lepoto ... Vse enkrat mine ... a življenje je zaklad ... tudi v zatonu ...

Vsi odcvetamo ... Kaj bo ostalo za nami? Kakšno seme? Prijeten vonj? Spomin?" Ana, rada prebiram tvoje zapise.
#5
Ana Kos
1
May 13, 2014
VinKos, bodimo užiten plod! :)
Užitnost je v umiranju sam/a sebi, kajne ...
#4
Vin Kos
1
May 13, 2014
Cvet(enje) je mimo.
Bodimo užiten plod.

Itak se vse razkroji.
Naj spomin živi.
Čim bolj lep.
#3
Ana Kos
1
May 13, 2014
Anka, kajne!
A kako je včasih težko vedeti, kaj je res, kako je res!
Včasih ne vemo niti, kaj zares čutimo, kaj ZARES mislimo ...
Kako je včasih težko najti res prave besede! Take, ki bodo zdravile, tolažile, in ne ponovno ranile ali drezale v rano ...
Učimo se ... dan za dnem ...
#2
Anka Klemenčič
1
May 12, 2014
kako lepo in globoko razmišljanje Ana....................tudi besede , ne samo izvidi, rastline....so lahko napačno povedane in napačno razumljene......velikokrat ne uporabimo pravih in dosežemo ravno nasprotni učinek, kot si ga želimo.....srce pa trpi, se para in joče.....a užaljeni te poslušati več noče......
#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2014-05-12 22:28:44 (May 12, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Zaveza
(89)
Tanka
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
december 2019
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj