Boreč (Borago officinalis) - zoper žalost

OddajAna Kos, dne 2014-04-28 ob 18:28:38
Že več let imam boreč v vrtu, na začetku sem ga posejala sama, zdaj se pa zaseje prav na široko kar sam. Vsepovsod raste in letos je že zdavnaj zacvetel, sicer ponavadi cveti poleti.
Uporabljam bolj mlade liste in prelepe modre cvetove - kakšen cvetek pojem spotoma med delom v vrtu, sicer pa v zelenih kašastih sokovih, sesekljane v namazih (skuta, jogurt, maslo in zelenjevni dodatki, regačica, boreč ...) ali primešane v solati (paradižnikovi, kumarični, zeleni), s svo­jim os­ve­žu­jo­čim, ku­ma­ri­cam po­dob­nim oku­som je pri­ljub­ljen do­da­tek tudi pi­ja­čam in so­la­tam, z nji­mi iz­bolj­ša­mo okus ze­le­njav­nim ju­ham in eno­lonč­ni­cam, lah­ko pa jih do­da­mo na ku­ha­no, z ma­slom pre­li­to ze­le­nja­vo. Cve­to­ve in li­ste upo­rab­lja­mo pre­sne ali suhe tudi v kisu in v oma­kah. Kri­sta­li­zi­ra­ne cve­to­ve lah­ko upo­ra­bi­mo tudi za gar­ni­ra­nje in okra­še­va­nje tort (od tu).No, sklenila sem še malo bolj raziskat to zeleno bogastvo z lepimi modrimi cvetovi.

Našla sem tudi trditev, da boreč preganja žalost!
Pomislila sem na Kosobrina iz črnobelega filma Srečno, Kekec - na to, kako je Mojci rekel, da materina dušica preganja žalost.
In - zdaj berem - boreč tudi preganja žalost!
In moj vrt je poln boreča! Bom ja pregnala žalost!

Takole sem si enkrat od nekje izpisala (strani pa zdaj ni več najti): Ste kljub sproščenim poletnim dnem otožni, žalostni, celo pobiti? Pripravite si čaj iz borage oziroma boreča (Borago officinalis) in zna se zgoditi, da se v vas naseli bolj veder, vesel in optimističen duh. Tako nekako so vsaj svetovali srednjeveški zdravniki. Ko se vas poloti obup ali depresija ter vam gre na jok, si pripravite domač borečev napitek.

 

Bo­reč (Bo­ra­go of­fi­ci­na­lis) je so­lat­na di­šav­ni­ca in sta­ra zdra­vil­na rast­li­na, ki iz­vi­ra iz Male Azije. V Evro­po so boreč pri­ne­sli Rim­lja­ni. Grki in Rim­lja­ni so to zdra­vil­no ze­liš­če upo­rab­lja­li kot po­mir­je­va­lo za srce. V srednjem veku se je razširilo po vsej Evropi. Ve­ljalo je za rast­li­no, ki kre­pi duha, od­prav­lja me­lan­ho­li­jo in daje po­gum.

Cveti poleti, nabiramo mlade liste, cvetove ali kar celo zel - in jo posušimo. Tako jo imamo pri roki, da ob potrebi iz nje pripravimo zdravilni čaj. Iz borečevih semen stiskajo boragino olje.

Cvetovi so polni nektarja, zato jih imajo zelo rade čebele.
Boreč ni le užitna in uporabna, temveč tudi širše zdravilna rastlina.

Stari Rimljani so boreč dodajali v solate. V srednjem veku je veljalo, da ustvarja zdravo kri. Svetovali so ga tudi proti srčni slabosti in bolnikom, ki jih je kuhala visoka vročina ter so imeli blodnje. Prav v tem času je čislani Hieronimus Bock v svojem bogatem knjižnem delu predstavil petsto domačih zeli in o boreču zapisal, da je milostljiva rožica, ki naj jo dodajajo jedem in napitkom, saj krepi srce in možgane, preganja otožnost in obup, miri srce ter navdajajo žalostne ljudi z vedrostjo in veseljem. Bistri pa tudi kri.

Ljudska medicina jo že od nekdaj prišteva k štirim zdravilnim rastlinam, ki krepijo srce. Družbo ji delajo še dišeča perla, dišeča vijolica in vrtnica. Borago svetujejo tudi kot blago pomirjevalo. Iz telesa pomaga izločiti vse strupene snovi, saj močno pospešuje potenje. Na to lastnost kaže tudi njeno botanično ime, ki naj bi bilo izpeljanka arabske besede abo-rag, kar pomeni 'oče znoja'. Naše babice se strinjajo, da boraga osvežuje in poživlja ter depresivni osebi prežene moreče in otožne misli. Ta se brž počuti bolje ter začuti trdno zaupanje.
Boragin čaj ima ugoden vpliv tudi na jetra -
zdravil naj bi otrdela jetra - a le v zmernih količinah; če z njim pretiravamo, si lahko bolj škodimo, kot koristimo. Vlažne obkladke so naše babice polagale na vnete oči, da so zmanjšale bolečine in ozdravile vnetje. Provansalski mojster za zelišča Maurice Messegue meni, da boraga deluje kot balzam za tiste, ki jih muči bronhitis, prehlad, krči ali vnetje trebušne mrene. Svetuje ga tudi kot uspešno zdravilo zoper prehlad.
Novejše raziskave so potrdile, da boraga pospešuje potenje, izločanje seča, zbija vročino in čisti kri ter tudi deluje pomirjevalno, izboljšuje splošno počutje in krepi. Boraga učinkovito umirja kašelj in lajša težave revmatikov. Pripravki borage pa vplivajo tudi na nadledvične žleze in pospešujejo izločanje adrenalina, kar ima za posledico večjo budnost in vedrino, ter preprečuje stres. Zunanje polagamo obkladke na vneto kožo in odrgnine. Olje iz boraginega semena lajša težave pri menstruaciji, senenem nahodu, ekcemih in artritisu.  

 
Boreč


Poparek pripravimo iz vse rastline ali zgolj iz listov. V liter vode denemo slabo prgišče zelišča in ga na hitro poparimo. Pijemo tri skodelice čaja na dan, zlasti za pospeševanje znojenja in pomiritev. Za borečev kis potrebujemo nekaj cvetočih vršičkov, ki jih denemo v steklenico z domačim jabolčnim kisom. Dobro zamašimo steklenico in jo postavimo na sonce za osem dni. Tako bomo prišli do cenjene začimbe, ki bo izkazala tudi nekaj zdravilnih moči, npr. pri nečisti koži. Kis vtiramo v kožo in ga pijemo razredčenega z vodo. Če imamo zvišan holesterol, zjutraj na tešče popijemo dve žlici kisa, ki smo ga razredčili v kozarcu mlačne vode. Prhljaj bo morebiti izginil, če si bomo dvakrat na teden umili glavo s tem kisom, prav tako razredčenim z vodo.

Zaradi globokega koreninskega sistema boreč izboljša težka tla. Prav tako ga sejemo poleg kolerabice in kapusnic, saj odvrača njihove škodljivce. Dober sosed je tudi bučkam.Bogastvo z domačega vrta ...Več virov, med drugim tudi tale:

http://www.kmeckiglas.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1893&Itemid=118

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
4
Ana Kos
0
May 15, 2014
Zlobni, saj je vse plevel - česar človek noče imeti na vrtu!
Tako jaz nimam plevela, ker imam vse rada.
Tisto, česar je preveč, res populim, kaj tudi spotoma pojem - ali pa kasneje (kaj v zelenih sokovih, kaj kar tako)

Kaj ima pedantna soseda od svojega vrta? Zadoščenje, da je gospodar svojega vrta?
Jaz nisme gospodar, jaz sme le vesela sooblokovalka!

Pa sem se spomnila na eno luštno zgodbico:

Nek moški je hotel imeti pred svojo hišo angleško travico. Besno je znova in znova pulil vse rastlince, ki ne sodijo v angleško travico, tako tudi vse cvetlice.
Potem pa mu je nekega dne žena predlagala: "Kaj pa če bi poskusil vzljubiti te rožice?"
Mož jo je poslušal - in vzljubil je svoj rumeno cvetoč travnik - ne samo da ga je zdaj prenašal, ne, resnično ga je vzljubil in občudoval, zdel se mu je celo pravo umetniško delo.

http://www.publishwall.si/solzemlje/post/90930/vzljubiti-sovraznike

Vzljubiti sovražnike

Neki kitajski cesar je nekega dne prisegel: "Iz svojega kraljestva bom pregnal in izbrisal vse svoje sovražnike." Kasnej
#4
Zlobni
0
May 15, 2014
Boreč te učke plave so tudi pri meni, samo za oči past. Na splošno cvetja ne jem, je dovolj solate.
Veliko si našla, jaz sem samo po bukvah brskal se spomnim, da se omenjajo cvetki kot plavajoča dekoracija v osvežilnih pijačah.
Pedantna soseda pravi, da imam plevel na vrtu in mi deluje žalostno, na pogled. :-)
#3
Ana Kos
0
Apr 28, 2014
VinKos,
tako lepa rastlinca je, tako da morda že samo pogled nanjo zdravi od žalosti!
#2
Vin Kos
0
Apr 28, 2014
Ob vsej interni in eksterni žalosti bosta povpraševanje
in posledična pridelava boreča strmo narasla . . .
Mogoče počasi celo izpodrine "travo"!
#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2014-04-28 18:28:38 (Apr 28, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Zaveza
(89)
Tanka
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
junij 2020
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj