Pot v Emavs

OddajAna Kos, dne 2014-04-21 ob 07:21:50

Marsikdo uporablja izraz, da gre v Emavs. Kaj pravzaprav to pomeni?
Največkrat uporabimo ta izraz za obiske na velikonočni ponedeljek. Povezano je predvsem z osebnim voščevanjem za veliko noč oz. z oznanjanjem: "Aleluja! Jezus je vstal!"
Ta besedni izraz izhaja iz svetopisemskega dogodka, ki ga opisuje Luka v 24. poglavju, 13 - 35.
Zgodba pripoveduje, kako sta dva učenca šla iz Jeruzalema v Emavs, vas, oddaljeno od Jeruzalema "šestdeset stadijev". Pogovarjala sta se o vsem tem, kar se je zgodilo v Jeruzalemu zadnje dni. Med potjo se jima je pridružil skrivnostni neznanec in se z njima pogovarjal o vsem tem.
Onadva sta pripovedovala o Jezusu, "ki je bil prerok, mogočen v dejanju in besedi pred Bogom in vsem ljudstvom; kako so ga naši véliki duhovniki in poglavarji izročili v smrtno obsodbo in ga križali. Mi pa smo upali, da je on tisti, ki bo odkupil Izrael. Vrh vsega pa je danes že tretji dan, odkar se je to zgodilo. Vsi iz sebe smo tudi zaradi nekaterih žena iz naših vrst. Ko so bile zgodaj zjutraj pri grobu in niso našle njegovega telesa, so se vrnile in pripovedovale, da so imele celó videnje angelov, ki so dejali, da živi."
Skrivnostni sopotnik jima je marsikaj razložil v luči prerokb iz Svetega pisma.
"Mar ni bilo potrebno, da je Mesija to pretrpel in šel v svojo slavo?"
Tako so se v pogovoru približali vasi in onadva sta ga povabila v hišo, saj se je že "dan nagnil".
"Ko je sédel z njima za mizo, je vzel kruh, blagoslovil, ga razlomil in jima ga dal. Tedaj so se jima odprle oči in sta ga spoznala." Bil je Jezus, vstali Jezus!
Prepoznala sta ga po lomljenju kruha!


Kaj meni pove ta odlomek?
Jaz bi z velikim veseljem takole potovala z Jezusom! Z velikim veseljem bi poslušala Njegove besede in iskala njihov odmev v sebi! Rada bi, da bi mi sam Učitelj razlagal takole neposredno o Očetu. Da bi mi morda razložil kaj o moji poti življenja, o prav moji poti.
Poznam to, ko se (mi) kdaj odprejo oči - naenkrat, zgodi se nekakšen klik. Tudi v mojem življenju so taki kliki - ko v nekem trenutku začutim nekaj nadvse pomembnega. Kar naenkrat, čeprav je bilo pravzaprav že vse ob meni. Samo videla nisem. Ne še.
Tako se mi dogajajo kliki kot vernici, kot človeku, kot ženski, kot mami.
In takih klikov ne želim pozabiti. Trenutki spoznanja. Tako kot so se naenkrat odprle oči učencema.
Včasih so taka spoznanja zelo pomembna na naši poti.

In kdaj je bil moj "Emavs"? Kdaj so se meni odprle oči, da sem spoznala Boga?

Sem ga že?

...

Iti v Emavs lahko pomeni tudi bežati stran od težav, hudega, skriti se ... se ne soočati ... Ko sta učenca Jezusa "spoznala", sta se vrnila v Jeruzalem. Sta se vrnila in oznanjala Jezusov nauk, njegovo smrt in vstajenje.

Kje sem jaz?

Bežim ...?

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
14
Ana Kos
0
Mar 28, 2016
... za današnji dan!
#14
Ana Kos
0
Apr 06, 2015
Smo šli v Emavs?
#13
Ana Kos
0
Apr 22, 2014
Franc,
zelo mi je blizu, kar si povedal!
Če živimo ljubezen, potem smo z Jezusom tesno povezani - ne glede na to, ali se imamo za verne ali ne ... Recimo da tedaj živimo njegov nauk.

Lep pozdrav iz Ljubljane v Baden-Württemberg!
#12
Ana Kos
0
Apr 22, 2014
VinKos, srečujemo se ... sami sebe in druge ... dan za dnem ...
Stopinjo za stopinjo ...
Spoznavamo od malih nog ... in včasih "vidimo Boga" že čisto majhni, potem pa pozabimo ali pa ga "spregledamo" (v pomenu, da ga ne opazimo) in spregledujemo, ker si ga preveč navlečemo na svoje kopito ali pa na kakšne čudne predstave.
Do konca ga spoznamo pa šele ob smrti.
Tedaj zaključimo svoje oznanjevanje tukaj ... če je bilo kaj vredno, potem oznanjamo Od Tam. = Če je bilo naše oznanjanje kaj vredno, če je imelo resnično vsebino, če je bilo živo, potem bo še potem, po smrti živelo in bo kdo tudi zaradi tega oznanjanja "vedel", videl ...
#11
Ana Kos
0
Apr 22, 2014
Stoyan Anki: ... mir, ki ni od tega sveta!
... prinesel nam je oboje, mir in meč ...
#10
Ana Kos
0
Apr 22, 2014
Zlobni, ob Svetem pismu se lahko marsikaj vprašamo.
Sprašujemo.
Sama se velikokrat vse mogoče sprašujem ... iščem poti v svojem vsakdanjem življenju ... in mnogokrat ne vem, kam ... vsaj ne zagotovo, da je neka pot res prava .....
Si še kako želim, da bi bil Vstali tako otipljivo z menoj, da bi jasno videla, vedela ... in da bi imela pogum za prave korake ...
#9
Franc Jazbinsek
0
Apr 22, 2014
Jezusa ni ravno potrebno videti temveč čutiti njegovo neskončno ljubezen do nas vseh!

Če se nam bi jezus že prikazal, bi ga lahko spoznati po luknji na rokah, kot je bilo to tudi v samemu Filmu prikazano. Ravno pred dvema dnevoma sma z ženo gledala Film o Jezusovi križani poti cele 3ure, seveda z umesno nezaželjeno reklamo. Sem pa osebnega mnenja, da je bistveno pri verovanju, osebno prepričanje verjeti v nekaj, kar lahko čutiš in to je ljubezen do Jezusa, če si se z njim asociiral in delil dobro z preostalimi in želel vsemi vedno samo dobro, kar je Jezus vedno počel. Zato ga je vredno nositi v polni ljubezni v naših srcih, kar pa še kako majnka večina ljudem na našem čudovitem planetu zemlje! Početi vse dobro en ob drugem en z drugim pa se bo dalo občutiti, da te negdo ves čas spremlja in svari, da neboš počel kaj, kar bi drugim škodovalo. Ko si premagal svoj ego in postal eden od vseh je postal jezus del tvojega telesa, in bo ostal v tebi vedno prisoten.

Lep pozdrav iz Baden-Württemberga
Franc Jazbinsek
#8
VinKos
0
Apr 21, 2014
OZNA-nje-vanje . . . je možno šele, ko si neko-ga srečal!
Do tedaj kvečjemu bluziš kaj naučenega, hodiš "lačn srat"! . . .
#7
Ana Kos
0
Apr 21, 2014
Anka,
ob srečevanju z mnogo ljudmi in ob mnogo samospraševanja in iskanja vem, da imamo zelo unikatne poti.
Da ne moremo kaj dosti primerjati naših poti ...
Da je bistvo vedno znova tisto osrednje: ljubezen.
Da - če se primerjamo med seboj - lahko vidimo, da so nam naložene zelo različne stvari in zelo različno težke ... ampak ker ne vidimo na noter, vendar ne vemo, koliko teže ima kdo drug ...
In še: včasih vidim svojo stisko predvsem kot zelo težko in kot zelo hudo, prehudo preizkušnjo.
Včasih pa vidim predvsem to kot del življenja ... Kašen trenutek pa še posebej začutim božjo ljubezen.

Vse to je življenje.

Če bereš zgodbe svetnikov, lahko bereš zgodbe ljudi, ki so se cela desetletja mučili s kakšnimi stvarmi, ki cela leta ali več niso jasno videli, kaj bi radi, samo čutili so, da še niso na pravi poti ... Po drugi strani je pa prava pot tudi iskanje samo ...

Pravzaprav je največ, kar lahko doživimo tukaj, mir v srcu, božji objem ... sprejetost ...

Objem
#6
Stoyan Svet
0
Apr 21, 2014
Ana Klemenčič edina prava pot je naučiti se pozornost obračati navznoter in v sebi najti tisti mir za katerega je že Jezus rekel, da ni od tega sveta.
#5
Zlobni
0
Apr 21, 2014
Emavs mi je bil do tega dne nepoznan in nikoli slišan ! Res pa je, da sem Sveto pismo, stare in nove zaveze prebiral precej na hitro in površno.( 60 stadijev pa je okoli 10 Km, če se ne motim).
Prepričan sem, da ne bežiš, ampak se le sprašuješ, vrteč se v krogu ? :D
#4
Anka Klemenčič
0
Apr 21, 2014
tudi jaz si neizmerno želim, da bi mi dal Jezus čutiti, da je ob meni, da bi mi na križpotjih povedal kam naj grem....kako se naj odločim....pa sama tišina.....
#3
Ana Kos
0
Apr 21, 2014
Stoyan, hrepenim po Mojstru!

Moj "pravi mojster" ni prepoznan na zunaj ... ga spoznavam v srcu. <3 Počasi. Dan za dnem.

Hvala za nasvet, kasneje bom pogledala na www.besedemiru.

P.S.: Pač pa je bil moj sanjski fant modrook :) in ta fant je postal moj modrooki mož :D
#2
Stoyan Svet
0
Apr 21, 2014
"Ko je učenec pripravljen pride mojster" pravi že tisočletja star pregovor. Pravega Mojstra lahko prepoznamo le v svojem srcu. Tam je tvoj pravi mojster. Zunanji mojster pa je samo njegova refleksija. Če želiš si oglej kak video mojega mojstra Prem Rawata na straneh www.besedemiru.net mogoče se te bo njegovo sporočilo miru dotaknilo, mogoče pa ne. Vse zavisi od tega, kakšna je tvoja predstava, da bi moral pravi mojster biti.
Ena moja prijateljica sveto prisega, da mora imeti pravi mojster plave oči, blont lase, dolgo brado in atletsko postavo. ;)
#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2014-04-21 07:21:50 (Apr 21, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Sarah Crossan: Eno
Ali dober pes laja?
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Tanka
(89)
Zaveza
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
maj 2021
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj