Članek
JUBILEJNA MUSICA CREATIVA V IZOLI IN SLOVENSKI FILHARMONIJI
Objavljeno Dec 02, 2021

V obmorski Izoli je po lanskoletnem premoru med 15. in 21. avgustom potekal že 40. tradicionalni poletni godbeni tabor Musica creativa, ki ga organizirata Zveza slovenskih godb in Javni sklad za kulturne dejavnosti RS  z namenom, da se mladi glasbeniki izobražujejo in vključujejo v slovenske godbe in pihalne orkestre. 


				Pihalni orkester Musica creativa			Pihalni orkester Musica creativa

Udeleženci tabora, med katerimi so bili tudi številni mladi člani cerkniške godbe, so sodelovali v dveh orkestrih. V tednu celodnevnih intenzivnih vaj, tako sekcijskih kot tudi orkestrskih, sta dirigenta Mitja Dragolič in Daniel Leskovic s pomočjo strokovnih mentorjev za posamezna glasbila pripravila koncertni program, ki smo ga najprej slišali v Izoli v Letnem kinu Arrrigoni, zadnji dan tabora pa sta orkestra nastopila v prekrasnem ambientu Slovenske filharmonije v Ljubljani. Letošnje muziciranje sta zaznamovala jubileja, 40. obletnica Musice creative in 30. obletnica slovenske osamosvojitve. 

Pihalni orkester Musica creativa, podmladek slovenskega godbeništva pod vodstvom dirigenta Daniela Leskovica, je odigral štiri skladbe. Uvodni Intradi mlade slovenske skladateljice Helene Vidic Lisjak je sledila Remember me iz animiranega filma Koko in velika skrivnost. Po drznih zvokih Fires of Mazama, ki pričarajo izbruh vulkana, so najmlajši koncertni nastop zaključili z Viva la vida, ki z naslovom spomni na delo znane mehiške slikarke, v glasbeni svet pa jo je pospremila britanska rock skupina Coldplay.


				Pihalni orkester Musica creativa			Pihalni orkester Musica creativa

V starejšem, Slovenskem mladinskem pihalnem orkestru so sodelovali že znani udeleženci preteklih taborov, tisti, ki tvorijo jedro današnjih slovenskih godb, nekateri pa so se tabora udeležili prvič. 


				Slovenski mladinski pihalni orkester			Slovenski mladinski pihalni orkester

Slovenski mladinski pihalni orkester je pričel drugi del koncerta s fanfarami in z uverturo. Fanfare Tabor je Radovan Kokošar prav za Musico creativo napisal leta 2000. Sledila je Arničeva Uvertura h komični operi, ki je nastala ob sklepu skladateljevega študija na Dunaju leta 1932, za orkester jo je priredil dirigent Mitja Dragolič. East Coast Pictures Nigela Hessa so glasbeno pričarale široko paleto pokrajin in ljudi vzhodne ameriške obale, glasba iz operete Moscow Cheryomushki Dmitrija Šostakoviča nas je preselila v novo okrožje blokovskih stanovanj, zgrajenih sredi petdesetih let. Z glasbe smo spoznavali mlade stanovalce in njihove zgodbe, v katere je skladatelj spretno vtkal satiro tedanje družbe in oblasti. Skladba Bugler's Holiday ameriškega skladatelja Leroya Andersona s triom trobent, ki so ga sestavljali naši mladi solisti Peter Tomšič, Luka Kraševec in Frančišek Križ, je navdušila občinstvo v veliki dvorani filharmonije, ki je za zaključek slišalo še delo skladatelja Tomaža Habeta, koncertno koračnico, ki je ob nastanku leta 2004 pozdravila slovensko priključitev EU. Skladatelj jo je naslovil Modro-rumeno, torej v barvah evropske zastave. 


				Slovenski mladinski pihalni orkester			Slovenski mladinski pihalni orkester

Na taboru, ki je gostil 90 mladih glasbenikov iz vse Slovenije, je poleg obeh dirigentov in številnih mentorjev, za saksofone je poskrbela Ita Nagode, sodelovala številna ekipa vzgojiteljev in animatorjev, med njimi tudi Dejan Krajnc, ki je vodil koncert v Izoli, v Slovenski filharmoniji pa je koncert povezovala Vesna Telič Kovač. 

Posnetek sklepnega koncerta iz Slovenske filharmonije, kjer je zbrane nagovoril Boris Selko, predsednik ZSG, je bil dve zaporedni septembrski nedelji na ogled tudi na RTV Slovenija.

https://4d.rtvslo.si/arhiv/koncerti-kulturno-umetniski-program/174804567/00:00:15

https://4d.rtvslo.si/arhiv/koncerti-kulturno-umetniski-program/174806482/00:00:00

Tekst: Vesna Telič Kovač

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju