Članek
IN MEMORIAM MAG. IVAN MARIN

1938 – 2021

Objavljeno Dec 01, 2021

V Trbovljah rojeni Ivan Marin se je s starši preselil v Šoštanj, kjer je bil njegov oče dirigent godbe Zarja. Nato je živel v Velenju. Po končani srednji šoli v Ljubljani je leta 1961 na Akademiji za glasbo v Ljubljani vpisal študij klarineta in se leta 1963 zaposlil kot učitelj klarineta in teoretičnih predmetov na velenjski glasbeni šoli. Leta 1966 je postal dirigent sedanjega Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje.

Godbeniki so pod njegovim vodstvom umetniško rasli, posneli dve veliki vinilni plošči, kaseto s starimi rudarskimi pesmimi in dve laserski plošči s slovenskimi deli in skladbami z velikih tekmovanj. Pihalni orkester premogovnika Velenje je v dolgih letih delovanja veliko nastopal po domovini in tujini, prejel številna priznanja in povsod doživel veličasten sprejem. Pod njegovo taktirko je v letih 1978, 1981, 1989, 1993 in 1997 tekmoval na svetovnih prvenstvih v Kerkradeju (WMC Kerkrade) na Nizozemskem in vsakič dosegel prvo mesto in zlato plaketo. Orkester je bil tudi redni udeleženec mednarodnega tekmovanja v koncertnem igranju »Slovenija«. Tako je v letih 2000 in 2004 pod njegovim umetniškim vodstvom za nastope v umetniški skupini prejel tri zlate plakete in kar dvakrat posebno nagrado za najbolje izvedeno obvezno skladbo. V tujini je mnogo koncertiral v Avstriji, Nemčiji, Luksemburgu, Italiji, Švici, Španiji, na Češkem, Madžarskem in Nizozemskem. Načrtno delo z mladimi v glasbeni šoli in nabiranje izkušenj v pionirskem in mladinskem pihalnem orkestru je pripomoglo, da je orkester v zadnjih dvajsetih letih prerasel v odlično združenje glasbenikov – amaterskih in poklicnih. 

Ivan Marin je bil dolgoletni ravnatelj Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje. V času svojih mandatov je oblikoval glasbeno šolo na nižji ter srednji stopnji. Ta je s kakovostjo in organiziranostjo svojega delovanja ena najbolj cenjenjih glasbenih šol, zato ga upravičeno štejemo za snovalca, oblikovalca in tvorca današnjega obsežnega priznanega glasbenega šolstva v Velenju. 

Z bogatimi izkušnjami in osebnimi poznanstvi (tudi z vodilnimi svetovnimi glasbenimi založbami) je ustvaril glasbeno šolstvo, ki je postalo kovnica mladih glasbenic in glasbenikov na vseh področjih, tudi za potrebe ljubiteljskih pihalnih orkestrov in godb. Na področju glasbenega izobraževanja in slovenskega godbeništva je bil Ivan Marin pomemben in ugleden sogovornik. 

Vse skupaj je postopoma prispevalo k boljši razpoznavnosti Velenja kot pomembnega glasbenega središča. Ivan Marin je leta 1976 prejel srebrni in leta 1980 zlati list svobode Zveze kulturnih organizacij Slovenije, leta 1977 Kajuhovo nagrado, leta 1981 pa Galussovo plaketo za uspešno in dolgoletno delo na področju glasbene dejavnosti in leta 1982 Napotnikovo plaketo. Prejel je nagrado Republike Slovenije na področju šolstva za leto 2001 kot izjemno uspešen organizator, spodbujevalec in pedagog v glasbenem šolstvu. Leta 2008 je prejel nagrado Frana Gerbiča za izjemne pedagoške uspehe in dosežke na organizacijskem področju pri uveljavljanju glasbene vzgoje in izobraževanja. Leta 2002 je postal častni občan Mestne občine Velenje.

Že v letu 1969 je bil član komisije za pihalne orkestre pri Republiškem svetu Zveze kulturno-prosvetnih organizacij Slovenije, kasneje član predsedstva Združenja pihalnih orkestrov Slovenije, predsednik Zveze slovenskih godb in številnih tekmovalnih žirij in do zadnjega član strokovno-umetniškega sveta Zveze slovenskih godb. 

Za prizadevno delo je poleg številnih nagrad in priznanj v Sloveniji prejel tudi priznanja Zveze slovenskih godb in sicer plaketo Bojana Adamiča v letu 2004 in njeno najvišje priznanje častni prstan ZSG za leto 2014, poleg tega pa še najvišje priznanje mednarodnega glasbenega združenja CISM, to je častni križ CISM, ki so ga doslej prejeli najvidnejši in najpomembnejši ljudje, ki so slovensko godbeništvo uveljavili tudi na mednarodnem področju.

Zgodovina nas uči, sedanjost pa v današnjem globalizacijskem svetu terja, da je uspehe mogoče doseči le s povezovanjem in Ivanu Marinu je z njegovim delom in osebnostjo to brez dvoma uspelo.

Ivan Marin, ki je svoje življenje posvetil glasbi v najširšem pomenu, pa nam bo ostal v spominu po izjemnih človeških lastnostnih, širini razmišljanja, prodornih mislih ter vedno prijaznem odnosu in odprtosti do vseh in vsakega posebej.

Tone Urbas

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju