Članek
OZIRANJA V LANSKOLETNE ŠIRJAVE …

Orkester Ave

Objavljeno Nov 30, 2021

Vsi vemo, da moramo za srečno, polno in dolgo življenje poznati tisto največjo strast, ki nas zjutraj požene iz postelje in daje smisel našemu življenju. Vsako srečanje, vsako doživetje, vsak trenutek je enkraten zaklad, ki se ne bo nikoli več ponovil. In če v njem ne uživamo, za vedno izgubimo priložnost. 

Misli nam divjajo na vse konce, težko ostanejo na mestu, kjer smo ta hip, pri tem, kar počnemo ta trenutek, pri tem, s kom smo ta trenutek. Edini trenutek, ki ga živimo, je ta, ki se ponuja zdaj. Je neponovljiv. Čas je, da umaknemo nogo s stopalke za plin in se spomnimo dogodkov, pustolovščin, ki smo jih preživeli do sedaj. Še posebej tistih, najlepših, ki smo jih preživeli skupaj. 

Leto dni je minilo, odkar smo se polni pričakovanja podali na 24-urno vožnjo proti skromnemu koščku zemlje ob Baltskem morju. Drugačen, zanimiv delček sveta, ki pripada največji državi na svetu, nam je bil večini takrat še nepoznan. Hvaležni smo, da smo ga videli in občutili skupaj. Po naporni, vendar pestri vožnji, obogateni s pogovori, igrami in smehom, smo pojedli kosilo in takoj pričeli s sekcijskimi vajami ter se tako počasi pripravljali na petkovo tekmovanje. Pred tekmovanjem smo izpeljali še eno vajo v enem izmed prostorov v hotelu, ki pa je bil za 60-članski orkester nekoliko premajhen, vendar smo se razmeram uspeli prilagoditi. Še istega dne smo v tekmovalno dvorano stopili samozavestni in pripravljeni, da ljudem pokažemo, kdo smo in kaj ustvarjamo. Prišli smo z namenom, da se predstavimo, se na tujem odru znova začutimo in se s svojo energijo ter interpretacijo zapisanih not dotaknemo vsaj ene osebe, da pokažemo, kaj glasba pomeni nam, mladim. Zadnji dan v Rusiji pa smo izkoristili za raziskovanje mesta in ga zaključili s podelitvijo nagrad. Melodije Orkestra Ave so se očitno dotaknile tudi tekmovalne komisije, saj nas je nagradila s stotimi točkami in nas imenovala za absolutnega zmagovalca prestižnega WASBE tekmovanja. Ob prejeti nagradi grand prix smo prejeli še naziv laureate. 


				Orkester Ave			Orkester Ave

Tako smo zaključili gostovanje v Kaliningradu in se na poti domov ustavili še v češkem vodnem parku, ki je eden večjih v tem delu Evrope. Tu so imeli manjši koncert naši klarineti, ki so nam popestrili še zadnje trenutke našega druženja. Polni vtisov in novih izkušenj smo se željni počitka vrnili v domovino.

Hvaležni smo, da smo del nečesa tako lepega, tako srčnega, poučnega. Zavedamo se, da sami ne bi zmogli. Posebna in velika hvala gre gospe Ani Recelj Gole, ki nam je omogočila nakup mnogih inštrumentov, s katerimi soustvarjamo melodije, ki so zaradi njih bogatejše. Hvala se nam zdi premalo, zato se vsako leto vračamo v dvorano Kulturnega centra Janeza Trdine, kjer s hvaležnostjo zapojejo naši inštrumenti, letos pa se nam je pridružil še zvok harmonike profesorja matematike Oliverja Dragičevića in nežnost glasu Nine Strnad. Izjemna glasbenika sta nam pomagala pričarati enkraten večer in se dotakniti prav vsakega srca polne dvorane. Tako smo popisali še eno stran in ujeli še en trenutek popolne sreče, ki bi nam brez plemenitosti in zaupanja gospe Ane zdrsnil med prsti.


				Orkester Ave			Orkester Ave

Od deževnega novembra smo se poslovili kot gostje na tradicionalnem letnem koncertu Šentjernejskega okteta med stenami Kulturnega centra Primoža Trubarja. Skupaj s prodornim glasom slovenskega glasbenika Ota Pestnerja smo popestrili del programa in v domačem kraju pustili delček melodije slovenske popevke.


				Orkester Ave			Orkester Ave

Teden dni kasneje smo v naših vadbenih prostorih gostili dirigentsko šolo, ki jo organizirata Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in Zveza slovenskih godb pod mentorstvom našega dirigenta Mira. Veseli smo, da smo lahko del procesa učenja in napredovanja novih dirigentov.

Na zimski solsticij pa smo odigrali še zadnji koncert v letu 2019, naš ustaljeni božični koncert, ki je kljub že nizkim temperaturam eden toplejših koncertov v sezoni. Zopet smo igrali pred polno dvorano domačih ljudi, ki nam vedno znova prisluhnejo in nas podprejo. Njim že znano energijo nadgrajujemo z novimi melodijami in še pestrejšim programom. Kot nam je v navadi, smo si po koncertu podali roke in se močno objeli, saj smo tistega večera čutili in dihali kot eno. 

Po končanem božičnem koncertu smo si vzeli nekaj dni počitka in nato pridno začeli z vajami, saj se nam je že nestrpno približeval koncert v Slovenski filharmoniji. Težko smo pričakovali 5. april, ko bi nastopili v vrhunski dvorani, pa smo zaradi nastale situacije ostali doma. Ostajamo optimisti in pričakujemo, da bomo koncert lahko izvedli v prihajajočem letu. 


				Orkester Ave			Orkester Ave

Sezona se je končala hitro, prehitro. V veliki meri nas je kar preskočila, odpadle so vaje, odpadli so koncerti … Ustavili smo se za trenutek, dva in spoznali, da je življenje mimo nas letelo s svetlobno hitrostjo. Kolikšni del ga v resnici sploh nismo živeli, občutili, cenili, ga ljubili. S hvaležnostjo obrnemo pogled nazaj, se za trenutek prestavimo v trenutek in prostor, kjer smo nekoč že bili, ki nam je pustil kopico novih izkušenj, med nami pa spletel še trdnejše prijateljske vezi. Veseli smo, da se je nova sezona končno pričela, da lahko stopimo še stopničko ali dve višje do cilja, še z večjo vnemo rastemo ter vztrajneje vsak dan skupaj postajamo boljši.

Sara Vrtačič, Orkester Ave

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju