Članek
PRVIH 15 LET GODBE LJUBLJANSKIH VETERANOV (GLV)

Godba se predstavi

Objavljeno Nov 25, 2021

Pred petnajstimi leti je Ljubljana dobila nov pihalni orkester Godbo ljubljanskih veteranov, ki je po starosti svojih članov najstarejši orkester v Sloveniji.

Konec leta 2004 sem predsednikom, dirigentom in godbenikom ljubljanskih pihalnih orkestrov dal pobudo za ustanovitev ljubljanskega veteranskega orkestra. Mesto Ljubljana in vsi ljubljanski orkestri naj bi z veteranskim orkestrom dobili možnost za dodatno druženje, muziciranje in nastopanje v tretjem življenjskem obdobju.


				Poletni koncert pri Florjanski cerkvi, v Ljubljani 2006 			Poletni koncert pri Florjanski cerkvi, v Ljubljani 2006

Prvo srečanje in vaja orkestra v nastajanju sta bila 1. februarja 2005. Srečanja se je udeležilo 15 godbenikov. Vajo je vodil dirigent Jože Hriberšek.  Nato so se pričele ob torkih redne vaje in ustanovitev kulturnega društva. Novica o uspešnem delu novega ljubljanskega orkestra se je širila in vedno več starejših godbenikov spodbudila k vključitvi. Sestav orkestra je bil (in je še danes) zelo raznolik, tako po starosti kot po poklicni in glasbeni izobrazbi. Orkestru se je postopoma pridružilo tudi dvanajst upokojenih uglednih akademskih glasbenikov in pedagogov. Krstni nastop orkestra je bil pod taktirko Jožeta Hriberška 29. septembra 2005 na otvoritvi Festivala za tretje življenjsko obdobje v Cankarjevem domu v Ljubljani.

GLV si je že na začetku delovanja zadala nalogo gojiti slovensko glasbeno izročilo za godbeni sestav. Dirigent Jože Hriberšek je vodil orkester štiri leta. V četrtem letu delovanja je naštudiral z orkestrom že tri samostojne koncertne programe in osem priložnostnih.

V začetku leta 2009 je po bolezni Jožeta Hriberška s težkim srcem prevzel umetniško vodenje orkestra Alojz Zupan – Vuj. Vuja sem povabil v orkester kot klarinetista že takoj leta 2005. Poznala sva se že od mladosti kot folklorna glasbenika, Vuj pri Maroltu, jaz pri Tinetu Rožancu. Bil je ugoden čas, saj se je upokojil v radijskem simfoničnem orkestru in prenehal umetniško voditi Delavsko godbo Trbovlje. Želja po igranju klarineta je bila pri njem tako močna, da je prišel  takoj med nas. Seveda sem mu ponudil skrajni desni stol koncertnega mojstra, pa mi je odvrnil: »Ti si zaslužen za rojstvo tega orkestra, pa sedi na njem in vežbaj.« Vuj bi raje še naprej igral klarinet, pa ga je za vodenje pregovorila tudi soproga Ančka. Pod njegovim vodstvom je orkester doživel svoj kakovostni vrh. Prvič smo gostovali v avstrijskem Schladmingu na prireditvi Lange Nacht na mednarodnem srečanju pihalnih orkestrov Mid Europe. Vuj je dirigiral brez paličice, vendar je iz godbe izvabil najboljše. »Špili pob,« je imel navado reči po trboveljsko klepetavemu godbeniku. »To je še bolš kot simfonični orkester,« je primerjal ljubiteljsko igranje v godbi in poklicno v simfoničnem orkestru. Tako kot skoraj 30 let v trboveljski je vztrajal tudi v GLV do prerane smrti 1. januarja 2012.


				26. avgust 2015 Praznovanje rojstnega dne najstarejšega Slovenca, stanovalca Doma Poljane 6			Nastop na Zatrniku Vuju v čast 2010

Umetniško vodenje GLV je po Vujevi smrti za eno leto prevzel član orkestra Tomaž Grintal. V začetku leta 2013 je taktirko prevzel do leta 2018 član orkestra Viktor Kresnik. Sedaj je umetniški vodja GLV že dve leti Jurij Cizej.

V GLV smo se zbrali večno mladi, ki smo pri sedemdesetih ali celo osemdeset plus še vedno zaljubljeni v glasbo in v njej še vedno uživamo. Naše moči in sposobnosti se smiselno iztekajo v koristno delo za druge, za skupnost in za medčloveško povezanost. Med našo zvesto (pretežno starejšo) publiko, stanovalce domov za starejše in bolnike, prinašamo domačnost, optimizem in vedrino ter lepoto svojega glasbenega poslanstva – predvsem pa upanje v jutrišnji dan. Zavestno si prizadevamo polepšati dan sebi in drugim tudi v prihodnje. Letos bo orkester svoj jubilej – petnajstletnico delovanja – praznoval 24. novembra z jubilejnim koncertom v Slovenski filharmoniji. Godbeniki so sicer najbolj ponosni na vsakoletne celovečerne koncerte v Slovenski filharmoniji. Orkester je gostoval v Števerjanu, Bazovici, Gropadi, Novem Vinodolskem, Puli, Schladmingu in Pliberku - kvartet klarinetov pa v Trstu, Wagrainu,  Svečah in Svetih Višarjah.  GLV je aktivna v seniorskem gibanju v godbeništvu (v Aktivu veteranskih godb Slovenije) in v projektih Starosti prijazne Ljubljane.


				26. avgust 2015 Praznovanje rojstnega dne najstarejšega Slovenca, stanovalca Doma Poljane 6			26. avgust 2015 Praznovanje rojstnega dne najstarejšega Slovenca, stanovalca Doma Poljane 6

GLV je ob desetletnici delovanja 2014 prejela srebrno priznanje Zveze kulturnih društev Ljubljana, Ministrstvo za kulturo pa ji je podelilo status društva v javnem interesu na področju kulture. Ocenilo je, da društvo izkazuje pomembnejše dosežke svojega delovanja s koncerti, z udeležbo na domačih in mednarodnih festivalih in s prispevkom k medkulturnemu dialogu.


				20. obletnica Glasbenega društva Bohinj 2018			20. obletnica Glasbenega društva Bohinj 2018

V GLV delujeta tudi dve samostojni sekciji: od leta 2013 komorna sekcija Kvartet klarinetov GLV in od leta 2019 Jazz sekcija GLV.

 

Milan Pavliha,
predsednik GLV

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju