Zdaj se predvaja
slovenski.godbenik
Izberi seznam predvajanja:
Galerija slik
SLOVENIJA IMA PREDSTAVNIKA V MEDNARODNI ORGANIZACIJI CISM KDO ALI KAJ JE CISM

Slovensko godbeništvo je že vrsto let aktivno znotraj mednarodnega povezovanja in delovanja. S pomočjo te povezanosti je njegova kvaliteta in organiziranost v samem svetovnem vrhu. Zaradi aktivnega dela se je aktivno vključilo tudi v mednarodno organizacijo CISM. V njej je vrsto let imelo predstavnika v predsedstvu organizacije, Ervin Hartman je bil član predsedstva, z zadolžitvami za finance ter kot podpredsednik. Po desetih letih brez predstavnika v predsedstvu pa ima Slovenija zopet predstavnika, Daniel Leskovic, ki bo tako kot njegov predhodnik zadolžen za finance.

Mednarodna organizacija CISM je bila ustanovljena leta 1949 kot prostovoljno združenje nacionalnih glasbenih zvez pihalnih orkestrov in tolkalnih skupin. 10 ustanovitvenih zvez je takrat vsebovalo okoli 12 0000 Glasbenih društev s preko 1 Milijon aktivnih ljubiteljskih glasbenic in glasbenikov.

Glavna naloga CIM je vzdrževanje, spodbujanje in negovanje glasbene kulture kot skupnega interesa vseh vključenih članov. Skupni interes je grajen tako na mednarodni ravni kot tudi na državni ter seveda prilagojen vsem društvom, vključenih v delovanje. Na glasbenem področju deluje CISM kot kvalitetni nosilec mednarodnih izobraževanj, organizator dogodkov ter mreža za izmenjavo mladih glasbenic in glasbenikov.

Dodatni cilj je tudi povezovanje in utrjevanje evropske mreže, nadaljevanje izgradnje zadanih nalog, kot tudi vpeljava in izpeljava novih idejnih projektov.

Sedanji projekti obsegajo Tekmovanja namenjena skladateljem, mednarodne festivale za glasbene zasedbe, izmenjavo informacij in predstavitev, glasbene kampe, programske koncerte, mednarodne izmenjave glasbenih zasedb, dirigentov in glasbenikov, kongrese za člane organizacije,mednarodna tekmovanja, seminar za žirante,…

Trenutno vodstvo CISM sestavljajo Valentin Bischof (Švica), predsednik; Heiko Schulze (D), zadolžen za glasbeno dejavnost; dr. Andrea Romiti (I), zadolžen za PR in komunikacije in Daniel Leskovic (SI), zadolžen za finance. 

CISM deluje pod okriljem UNESCO.

Moto CISM v prihodnosti je » Naj bo Evropa združena s pihalnimi orkestri«.

Daniel Leskovic

Slike članka
Zadnje objave
NOČ GODBE 2019
IN MEMORIAM EMIL GLAVNIK
TRI GODBE POSPREMILE POSTAVITEV KIPA LEANDRU PEGANU
OTVORITEV EVROPSKE PRESTOLNICE KULTURE 2019
PRVIH 15 LET GODBE LJUBLJANSKIH VETERANOV (GLV)
Najbolj obiskano
1
PRVIH 15 LET GODBE LJUBLJANSKIH VETERANOV (GLV)
2
NASTOPI POD AVSENIKOVO MARELO
3
SLOVENIJA IMA PREDSTAVNIKA V MEDNARODNI ORGANIZACIJI CISM
4
Mitteleuropa Blasmusikfest Split 2014
5
Figurativni orkester 2014