Članek
Bomo že jutri morali Slovenci prositi tujca za kozarec naše vode?
Objavljeno Mar 11, 2014

Slovenska Ustava je zelo kratka v delu o naravnih bogastvih in že predelana za možno podaritev pitnih in termalnih voda v tuje roke, kot je to pred časom zahtevala Angela Merkel. Zakon, ki  to Ustavno skazo dopolnjuje, Zakon o vodah pa je dolg, natolcujoč in poln Pahorjeve retorike kar tako! Nikjer ni napisano, da je pitna voda narodno premoženje, ki je neodtujljivo! Nikjer ni navedeno, da ima javna oskrba prednost pred zasebnim kopičenjem bogastva. Je sicer minister Židan na Radgonskem sejmu, lansko jesen, rekel ekološkemu kmetu izpod Gorjancev, ki se že dolga leta bori s krajo enega najboljših vodnih virov pri nas – javno dobro pitne vode ima prednost pred zasebnim. Ampak, to je samo rekel, da pa bi pisno potrdil ali celo javno izpostavil problem, pa mu ne pride na misel. Kot nikomur med politiki, ki so polni besed, ko gre za njihovo korist in povozijo vse rečeno, ko gre za korist njihovih prijateljev ali nadrejenih.

Pod Gorjanci, blizu Gadove peči, nekaj kilometrov od sci-fi letališča za pilatuse in enega Falcona, izvira voda, za katero Nemci ne najdejo ustrezne besede. Poznali in pili so jo že stari Rimljani. Izvirska voda ima okus po neznanem, pradedje bi verjetno rekli po vodi, količina pa bi zadoščala za zelo široko področje, celih 16 in pol milijonov litrov na dan!! V prejšnjem stoletju so si krajani zgradili z lastnimi rokami in lastnim denarjem omrežje, ki je oskrbovalo številne vasi, pa je večji del vodnega vira še vedno odtekal v potok. Ne spomnijo se vodnega kamna, lažnih dodatkov za njegovo odstranjevanje niso nikoli uporabljali, pralni stroji so bili po 15 letih enako temno sive barve v notranjosti in ne snežno beli, kot pri komunalnih vodovodih!

Ta vodni Izvir je za občino Brežice izredno moteč. Po eni strani so morali in še vedno nasilno odklapljajo naravni Izvir, da krajane prisilijo v brežiško podtalnico, več kot neustrezno, polno kemikalij, ki so posledica ekstremne uporabe škropiv, tako na poljih kot v vinogradih. Ko natočiš v dva lonca dve različni vodi, Izvirsko in Brežiško, ti nos takoj pove, da na eni nekaj močno »smrdi«! Izvirska je kristalna, brez vidnih delcev in vonja, v brežiški plavajo vidni mikrodelci, nosu moteči! Izvirska voda žubori izpod Gorjancev v povsem neokrnjeni naravi, v brežiško podtalnico, katere zajetje je kakšen km od Rudnika Globoko, kjer so včasih kopali glino danes pa je povezan z Nuklearko v Krškem. Torej voda povsem brez zadržkov, kajne? Pa še, ko veš s kakšnimi strupi morajo vinogradniki škropiti svoje vinograde (ker jim tako ukazujejo na Kmetijskem ministrstvu), ti strupi pa se z dežjem pretakajo v dolino. Ali velika pridelovalnica rdečih jagod, ki so skladno z danes veljavnimi kmetijskimi predpisi oskrbovane tako, da čez noč pordečijo, potem, ko so že pobrane. Je bil nazoren odziv predšolskega otroka, ki poje tudi vse pol zelene jagode doma na ekološki kmetiji. Ko mu je mati kupila vrečko krasnih velikih rdečih jagod s te pridelovalnice – prva je skočila po grlu, druga je že zastala pred usti in celotno vrečko je vrnil materi z zelo značilnim gibom nosu – te niso dobre! In tako dobra je tudi brežiška podtalnica.

Še v letih 1988 do 90 so nakupili veliko novih cevi, da bi širili obstoječe omrežje Izvirske vode, nato so cevi v novi Sloveniji nenadoma, preko noči izginile.Ko so bila vprašanja preglasna so začeli razlagati o salonitnih ceveh, ki naj bi bile neustrezne, pa ti »strokovnjaki« seveda ne vedno, da imajo na Dunaju danes več kot 500 km vodnega omrežja iz salonita, čeprav je Avstrija ekološko mnogo bolj osveščena. Čudno ,kajne? Potem so se začeli različni pritiski, postajalo je jasno tudi domačinom, da jim želijo naravno čisto vodo vzeti. Celo vodovod so začeli na novo graditi kar poleg obstoječega, ki so ga domačini zgradili sami. A krajani so nasprotovali, niso hoteli dokazano slabe vode. Potem pa se je od leta 2000 začela za Slovenijo tipična umazana vojna. Določene osebe, tudi zaposleni na Komunali, so začeli množično obiskovati Cerklje, predvsem ob večjih praznikih in po njihovem odhodu je bila Izvirska voda onesnažena, celo nafta se je našla v njej. Komunala je začela širiti informacije, da se je dotok Izvirski vode naravno zmanjšal, pa so krajani našli skoraj zaprte ventile v omrežju. Res, slovenska podlost ne pozna spodnje meje. Velikokrat so v tistih časih pošiljali onesnaženo vodo na preiskave, na srečo se je pametni domačin spomnil in poslal vodo iz samega Izvira na preiskave v Nemčijo skupaj z drugimi vzorci onesnažene vode.. Odgovor je bil – kje pa ste dobili tako vodo, v Evropi je ni!!!!

Krajani so se borili z birokrati, na sestankih Krajevne skupnosti glasno nasprotovali novemu vodovodu, ampak ti sestanki so bili vodeni s »prave« strani. Če so se pogovarjali o Brežiškem vodovodu je vse teklo normalno, če so zašli na Izvirsko vodo je bilo sestanka konec. Še  zadnje upanje so dobili, ko je po obisku medijev leta 2012 sodnica v Krškem, morda tudi zaradi strahu pred javnostjo, dosodila vrnitev prave vode, a je že po dveh mesecih višje sodišče odločitev spremenilo  in zdaj so le še na brežiški odpadni podtalnici. Sodniki in tožilci krajanom, ki se nočejo priklopiti grozijo s kaznovanjem, prepovedujejo jim jemanje vode na Izviru, ki napaja le še nekaj vasi na desni strani Krke, ker tja Brežiški župan še ni uspel pripeljati novega omrežja. Tisti, ki se niso priklopili do konca 2012 so celo zaračunavali poškodbe na novem omrežju, seveda po tudi 10 x višjih cenah, pa čeprav sploh niso bili priključeni. Če ne bi plačali bi sledil rubež, kakor si grofje danes zamišljajo denacionalizacijo,  Zakone pa vsi pri koritu kršijo vsakodnevno. In 4. oktobra, samo dan pred dokončnim zaprtje Izvirske vode na levi strani Krke, kliče ekološkega kmeta na pogovor med štirimi očmi. Sedem krajanov je hotelo govoriti z njim, a je zato, ker ni mogel le na štiri oči povedati razlogov za zaprtje in še česa, je Ivan Molan odpovedal ta razgovor in naslednji dan pipo dokončno zaprl. Le še peščica je danes nepriključenih na brežiški vodovod, na srečo imajo svoj vodnjak.

Pravijo, da bi Izvir zadoščal za celo Ljubljano,a o čem takem nihče ne razmišlja. Je nedavno tega izjavila kanclerka – naredite mi to vodo spet nemško, skoraj do potankosti enako njenemu predhodniku z znamenitim stavkom – naredite mi to deželo spet nemško! In sta k njej tekla tako Janša kot Bratuškova. Naključje, kajne?

Voda iz Izvira že leta odteka v bližnji potok in naprej v Krko, brez uporabne vrednosti, ki jo ima ali, ker ne najdejo pravega izgovora za prodajo tujcu, ki bi skoval sanjski dobiček na tem Izviru! Kot bi bila ljubljanska odpadna voda ali moteča deževnica, ki bi jo naša politika rada umestila v steber dodatnih davčnih obremenitev državljanov. Ko stojiš ob tem izviru, ko se ti oči polnijo z idilično naravo in kristalno lesketajočo vodo odtekajočo v prazno, te zaboli srce in ne moreš mimo že izrečenega – res vse nam hočejo uničiti in le malo jim je še ostalo.

Zato javno pozivamo vse odgovorne, da skladno s 3. členom Ustave RS prisluhnejo državljanom, ki upravljajo ( bi morali) to deželo. Pitne, zdravilne vode vam ne damo. Ne boste je prodali zaradi svojih žepov.

Gospod Židan, če ima javno dobro prednost pred zasebnim na vodnih virih, kot ste sami izjavili v Gornji Radgoni, zakaj se potem tega ne držite in ne ukrepate?

Gospa Bratuškova, če ste rudarjem povedali, da je njihova izguba služb le manjši problem, je potem odtujitev naravnega vira zdrave vode za vas enako nepomemben dogodek?

Gospod Pahor, če je neustreznost osebja za vas dovolj tehten razlog za  umestitev na vodstveni položaj KPK, je potem lažno zavajanje in odtujevanje naše zdravilne vode tudi tehten razlog za njeno prepoved uporabe?

Mislimo, da je skrajni čas za vašo spremembo neoliberalnega razmišljanja, prodaje Slovenije skladno z eksperimentalnim projektom, ki ga z nami, državljani,  igra EU. Skrajni čas je, da postane 3. člen Ustave stvarnost in ne le črka na papirju, ki jo politiki zlorabljate in izkoriščate sebi v prid. Ljudje si ne želijo ljudske nepokorščine, ki bi pripeljala do večje skupne škode, kot leta 1991, ampak, zamislite se, jim puščate kakšno izbiro?

 

Skupina Kazenska Ovadba in podpisniki:

1.      Božan Žabjek, Ljubljana

2.      Ivi Špelko, Novo mesto

3.      Zdenko Prizmič, Črnomelj

4.      Katarina Rek, Maribor

5.      Zlatko Hernčič, Ljubljana

6.      Helena Gašperšič, Artviže

7.      Drago Ogorevc- Bresternica

8.      Matjaž Andromako, Ormož,

9.      Andrej Hribar, Domžale

10.  Hrvoje Brkljačić, Zreče

11.  Zvone Kelher, Bate

12.  Ljiljana Radosavljević, Maribor

13.  Ivan Ambrožič, Kostanjevica na Krasu

14.  Lidija Povše, Polšnik

15.  Tadej Hasičević, Ljubljana

16.  Lili Remec, Potoče

17.  Penelopa Saksida, Ljubljana

18.  Mirjana Čakardič, Škofije

19.  Helena Krapež Škoberne, Ljubljana

20.  Milko Ozmec, Maribor

21.  Amela Talić, Renče

22.  Barbara Majcen, Kamnik

23.  Jadranka Umek, Ljubljana

24.  Greg Zupan, Melbourne

25.  Aleksander Laznik, Trbovlje

26.  Cveta Žerovnik, Kranj

27.  Tatjana Tulsi Prijatelj, Ljubljana

28.  Nadja Avsec, Brezovica

29.  Ana Jug, Nova gorica

30.  Bojan Berlot, Nova gorica

31.  Vanja Degoricija, Maribor

32.  Ida Vuk, Tržič

33.  Janez Muhvič, Črnomelj

34.  Jože Gorišek, Rimske toplice

35.  Tanja Cvetrežnik, Ljubljana

36.  Ivan Lipovac, Kamnik

37.  Jolanda Miheu, Maribor

38.  Branka Kukovič, Ljubljana

39.  Natalija Jelen, Celje

40.  Uroš Mavri, Cerkno

41.  Samo Ribič, Ljubljana

42.  Cveta Mitrović Matjašič, Maribor

43.  Nejc Jelen, Celje

44.  Luka Jelen, Celje

45.  Marjan Polšak, Celje

46.  Robert Ivešič, Šmartno ob Paki

47.  Stoyan Svet, Postojna

48.  Sonja Umek, Ljubljana

49.  Petra Žitnik, Idrija

50.  Milan Baretić, Vrhnika

51.  Justina Milar, Trbovlje

52.  Vasja Jerovšek, Gozd Martuljek

53.  Marinka Komel, Izola

54.  Zehra Mahmutović, Koper

55.  Petra Mrgole, Trbovlje

56.  Bojan Mehle, Ljubljana

57.  Nastja Rodman, Ljubljana

58.  Mitja Sotlar, Ljubljana

59.  Nataša Tkalec, Maribor

60.  Fatima Kvrgić, Izola

61.  Sašo Klavžar, Spodnja Idrija

62.  Franc Korotaj, Ljubljana

63.  Mira Hace, Ljubljana

64.  Bronislava Hafner, Ljubljana

65.  Iztok Zupančič, Ljubljana

66.  Drago Ogorevc, Bresternica

67.  Alida Blažič. Ajdovščina

68.  Tone Umek, Ljubljana

69.  Maja Guštin, Maribor

70.  Minka Marič, Portorož

71.  Aleš Žabjek, Ljubljana

72.  Katja Javornik, Maribor

73.  Drago Pusovnik, Šmartno ob Paki

74.  Iztok Dolinšek, Ljubljana

75.  Mateja Žiberna, Škofije

76.  Zvonka Česnik, Postojna

77.  Vasja Jerovšek, Gozd Martuljek

78.  Damijan Koprivc, Velenje

79.  Robert Gračner, Celje

80.  Mojca podlipnik, Nazarje

81.  Aleš Šketa, Pesnica

82.  Jože Kočivnik, Ruše

83.  Gašper Petrač, Vrhnika

84.  Branko Žele, Temline

85.  Jani Abdić, Kranj

86.  Martina Mlekuž Caraballo, Slovenska bistrica

87.  Sebastjan Kroflič, Celje

88.  Branko Damjanovič, Ljubljana

89.  Stojan Kojić, Ljubljana

90.  Frančiška Vrhovec, Litija

91.  Slavko Cerkvenik, Prelože pri Lokvi

92.  Rok Klobučar, Radoslavci

93.  Janez Podgorelec, Ljubno

94.  Silvester Lasbaher, Maribor

95.  Mojca Golob, Miklavž na Dravskem polju

96.  Darinka Potrč, Maribor

97.  Branka Džaić, Moravci v Slov.goricah

98.  Blaž Benedik, Gorenja vas

99.  Aleksander Pratnemer, Laško

100.          Jadranka Vesel, Kozina

101.          Ana Kugovnik, Črna na Koroškem

102.          David Kristan, Dobrova

103.          Ema Podgorelec, Maribor

104.          Črt Kanoni, Ljubljana

105.          Miroslav Cunjak, Ljubljana

106.          Sebastjan Poljanec, Idrija

107.          Milena Cvetežar, Litija

108.          Gusti Cvetežar, Litija

109.          Gašper Petrač, Vrhnika

110.          Mojca Božiček, Škofja loka

111.          Metka Jernejčič, Logatec

112.          Ljubo Vovk, Polhov gradec

113.          Erno Mikolavčič, Ankaran

114.          Stanislav Kunc, Logatec

115.          Mirjam Goričar, Ljubljana

116.          Jože Štritof, Ljubljana

117.          Miranda Rijavec, Škofije

118.          Vanja Kruh, Nova gorica

119.          Milan Matjašič, Maribor

120.          Tatjana Berlot, Nova gorica

121.          Aleš Jamšek, Ljubljana

122.          Bojan Žolnir, Celje

123.          Marinella Grbac, Koper

124.          Remigio Grbac, Koper

125.          Bogdan Sotenšek, Portorož

126.          Jernej Polovšek, Kranj

127.      Lucija Volčanšek, Gorje

128.      Dušan Kisič, Blejska dobrava

129.      Janez Kotnik, Hrastnik

130.  Vladislav Stres, Ljubljana

131.  Tanja Benedik, Trebnje

132.  Jernej Žigon, Godovič

133.  Mojca Pogačnik, Novo mesto

134.  Naira Hassun, Ljubljana

135.  Andrej Švegel, Tržič

136.  Mojca Podlipnik, Nazarje

137.  Erno Mikolavčič, Ankaran

138.  Edita Tavčer, Žalec

139.  Vasja Jerovšek, Gozd Martuljek

140.  Darija Kovačič, Šentjernej

141.  Mateja Žiberna, Škofije

142.  Nataša Gorjanc Zima, Šentjur pri Celju

143.  Vojka Janja Jesenko, Radovljica

144.  Milan Žafran, Kranj

145.  Edita Olas, Maribor

146.  Nikola Frleta, Komenda

147.  Drago Valh, Maribor

148.  Božo Pogačar, Lukovica

149.  Tanja Sorčan, Šentjur

150.  Borut Štorman, Šentjur

151.  Milan Pirih, Ljubljana

152.  Petra Meško, Maribor

153.  Mitja Lazar, Hrpelje Kozina

154.  Liljana Mohorčič, Hrpelje Kozina

155.  Dara Jovanovič, Ljubljana

156.  Borut Skotnik, Radenci

157.  Adis Imamović, Vrhnika

158.  Damir Hruban, Jesenice na Dolenjskem

159.  Denis Bevc, Šmarje pri Jelšah

160.  Valentina Škafar, Murska sobota

161.  Simon Meričnjak, Sebeborci

162.  Jože Kočivnik, Ruše

163.  Irena Zupan, Šempas

164.  Gorazd Grošelj, Ljubljana

165.  Tina Turk, Kranj

166.  Alenka Prezelj, Kisovec

167.  Aleša Tihole, Sevnica

168.  Vesna Hočevar, Ljubljana

169.  Mojca Golob, Miklavž na Dravskem polju

170.  Igor Golob, Miklavž na Dravskem polju

171.  Laura Ivančič, Ljubljana

172.  Marjan Rozmarič, Banovci

173.  Renata Bukovnik, Brezovica pri Lj.,

174.  Gaber Lesjak, Ruše

175.  Aljaž Borko, Maribor

176.  Vasja Trstenjak, Maribor

177.  Melita Levstek, Ljubljana

178.  Ðani Kovač, Ljubljana

179.  Aleksander Cesar, Novo mesto

180.  Nejc Treven, Žiri

181.  Uroš Rajželj, Vrzdenec

182.  Simon Deželak, Laško

183.  Vera Pernarčič, Maribor

184.  Metka Koskas, Maribor

185.  Irena Planko, Novo mesto

186.  Boštjan Laba, Litija

187.  Klavdija Mele, Cerknica

188.  Nada Erjavec, Jakobski Dol

189.  Bernarda Jelen, Limbuš

190.  Katarina Žarki, Ljutomer

191.  Ines Žarki, Ljutomer

192.  Klara Žarki, Ljutomer

193.  Branko Padjan, Maribor

194.  Leon Padjan, Maribor

195.  Adriana Hudolin, Ljubljana

196.  Urška Pirjevec, London

197.  Klemen Benedičič, Ljubljana

198.  Mateja Gams, Izola

199.  Damir Hruban, Jesenice na Dolenjskem

200.  Jan Gale, Mengeš

201.  Urška Boljtar, Gorje

202.  Biljana Jančigaj, Ljubljana

203.  Valerija Drozg, Šentilj

204.  Milan Špringer, Maribor

205.  Cveta Ornik, Maribor

206.  Uroš Boršić, Solkan

207.  Bogdan Meško, Komen

208.  Marjana Vidmar, Ljubljana

209.  Nataša Šker, Koper

210.  Dajana Babič, Ljubljana

211.  Franc Rozman, Kranj

212.  Marjan Jelenc, Medvode

213.  Tamara Rejec, Nova gorica

214.  Mateja Krvina, Maribor

215.  Vesna Ornik, Maribor

216.  Marijo Rušnjak, Koper

217.  Ana Kastelic, Sežana

218.  Bojan Gorjanc, Celje

219.  Marija Brečko, Celje

220.          Branko Gaber, Šentjur pri Celju

221.          Franc Medvos, Ljubljana

222.          Ksenija Medvos, Ljubljana

223.          Vlatka Kozlovič, Dekani

224.      Vera Pernarčič, Maribor

225.      Lenčka Slapar, Trboje

226.      Mladen Šoljič, Kranj

227.      Jasna Strle, Ljubljana

228.      Maja Vedenik, Kisovec

229.      Danica Begič, Podvelka

230.      Aleš Grbić, Maribor

231.      Aljoša Vidmar, Lesce

232.      Gogita Laureni, Rogaška slatina

233.  Nina Pap, Šentjur

234.      Sinan Klemen Šimpraga, Ljubljana

235.      Stanislav Stanko Kostanjevec, Ptuj

236.      Jernej Tramte, Šentjernej

237.      Eva Luna Prusnik, Škofljica

238.      Simona Vončina, Slovenj Gradec

239.      Edvard Bogataj, Ljubljana Črnuče

240.      Igor Kolbas, Ljubljana

241.      Janez Rojec, Ljubljana

242.   Mateja Kodelja, Sežana

243.      Tomaž Tomše, Brežice

244.      Alja Bradaškja, Podkoren

245.  Matjaž Cizelj, Podkoren

246.      Marko Rutar, Šentjur

247.      Danijela Stegel, Postojna

248.      Izidor Spolenak, Ponikva

249.      Kristina Šegel, Slovenj Gradec

250.      Tjaša Rus, Višnja Gora

251.      Patricia Kovač, Krško

252.      Iztok Sabadin, Ljubljana

253.      Primož Alič, Ljubljana

254.      Eric Clemente, Nova Gorica

255.      Tina Sekulič, Ljubljana

256.      Alma Elizabeta Simič, Novo mesto

257.      Dominik Križan, Domžale

258.      Nataša Žagar, Zreče

259.      Maja Mohorič Taler, Bohinjska Bistrica

260.      Igor Pečovnik Cortes, Santiago de Chile

261.  Aleksandra Rajkovič, Laško

262.  Igor Šilc, Ljubljana

263.      Nives Mikolič, Izola

264.      Tara Cujovič Tramšak, London

265.      Gregor Tramšak, London

266.      Ana Saksida, Solkan

267.      Sonja Cujovič, Ljubljana

268.      Mrjeta Mraz, Ljubljana

269.      Jožef Bonifarti, Murska sobota

270.      Gregor Bobnar, Ljubljana

271.      Blažka Garmut, Šentilj

272.  Anže Mlakar, Lovrenc na Pohorju

273.  Žiga Belšak, Brezula

274.  Neva Zupan, Ljubljana

275.      Živa Kandus, Ljubljana

276.      Tina Krušec, Batuje

277.      Marjetica Možina, Sežana

278.      Jelena Rajković, Ljubljana

279.      Andreja Pliberšek, Maribor

280.      Jaka Mlakar, Logatec

281.      Irena Kokalj, Litija

282.      Andrej Vertelj, Grčarice

283.      Sijan Svarožič, Ljubljana

284.      Blaž Lončarič, Maribor

285.      Slavko Tičić, Velenje

286.      Branko Jensterle, Jesenice

287.      Kaya Sea Kymilongh, Ljubljana

288.      Damjana Meško Kuster, Maribor

289.      Robert Rupnik, Ljubljana

290.      David Murko, Ljubljana

291.      Tatjana Pajek, Lavrica

292.      Florjan Jereb, Logatec

293.      Matija Kunstelj, Bohinjska bela

294.      Vojka Celesnik, Ljubljana

295.      Aleš Kolbl, Drakovci

296.      Simona Knavs, Ljubljana

297.      Špela Virant, Kočevje

298.      Katja Sekelj, Ljubljana

299.      Dejan Berginc, Branik

300.      Tanja Legat, Bled

301.      Jani Abdić, Kranj

302.      Milojka Žnidar, Ajdovščina

303.      Jasna Umek, Postojna

304.      Tadej Flinčec, Ptuj

305.      Matija Blatnik, Ljubljana

306.      Metka Malek, Selnica ob Dravi

307.      Suada Brunšek, Selnica ob Dravi

308.      Matjaž Grum, Novo mesto

309.      Borut Zoran, Novo mesto

310.      Ruti Rous, Ljubljana

311.      Amadej Kraljevič, Slovenske konjice

312.      Helena Novosel, Metlika

313.      Boštjan Ovniček, Metlika

314.      Tadej Celinščak, Polzela

315.      Matej Kristan, Bled

316.      Nina Brinc, Metlika

317.      Petra Likovič, Ljubljana

318.      Andraž Faganel, Ljubljana

319.      Miloš Kuzem, Novo mesto

320.      Darja Dasko, Maribor

321.      Tina Gaber Lužar, Ljubljana

322.      Noemi Gavrič, Ljubljana

323.      Špela Potočnik, Ljubljana

324.  Igor Katona, Ljubljana

325.  Sandra Peršak, Ljubljana

326.  Samuel Friškič, Murska sobota

327.  Pauka Benčič, Koper

328.  Samo Marinč, Ljubljana

329.  Tamara Strnad, Šmarješke Toplice

330.  Andrej Knuplež, Maribor

331.  Metka Schmidt, Rogaška Slatina

332.  Gašper Kociper, Ljubljana

333.  Petya Žnidaršič, Ljubljana

334.  Sandi Vovk, Mojstrana

335.  Aleksandra Vovk, Mojstrana

336.  Barbara Kos, Mojstrana

337.  Stane Brus, Mojstrana

338.  Marija Maher, Jesenice

339.   Polonca Nučič Schmidt, Ljubljana

340.  Jelka Jezernik, Maribor

341.  Janja Vidmar, Maribor

342.  Mojca Troha, Krško

343.    Aleksnder Pratnemer, Laško

344.   Janez Hrastovšek, Brežice

345.   Jelka Smrekar, Ljubljana

346.   Izidor Bincl, Celje

347.  Simon Andrič, Ljubljana

348.  Katarina Pinosa, Celje

349.   Dragan Kojadinović, Ljubljana

350.   Dolores Grebenc, Celje

351.    Katica Rek, Maribor

352.  Marija Rek, Maribor

353.  Blanka Brglez, Maribor

354.  Vinko Brglez, Maribor

355.   Ljubo Vovk, Ljubljana

356.   Pavel Praprotnik, Ljubljana

357.   Antonija Marinček, Boršt

358.  Tanja Ovsenik, Kranj

359.   Bojan Geiser, Hoče

360.  Senja Klopčič, Moravče

361.  Tina Božjak, Ljubljana

362.  Jože Vidmar, Slovenske konjice

363.   Vojko Kogej, Ljubljana

364.    Patricia Jerman, Novo mesto

365.    Darija Grčar, Artviže

366.    Tina Zorko, Šentjernej

367.    Marko Arh, Jesenice

368.    Valentina Vidmar, otočec

369.    Ivan Grabnar,Litija

370.    Janja Primožoč, Škofja loka

371.    Janez Počkaj, Komenda

372.    Tatjana Demec, Litija

373.    Bern Jurečič, Lavrica

374.    Igor Šenica v imenu Društva Bober, Okoljsko gibanje Dolenjska