Članek
DVK naj razkrije ozadje volitev za EU parlament!
Objavljeno Jun 02, 2014

Državna volilna komisija

Slovenska 54

1000 Ljubljana

gp.dvk@dvk-rs.si

 

Dopolnitev pritožbe Vladislava Stresa s strani Skupine Kazenska ovadba v zadevi volitve v EU parlament

V času, ko nobena politična stranka v Sloveniji več ne uživa nedvoumne podpore, so nepravilnosti na letošnjih EU volitvah še toliko bolj zaskrbljujoče in odpirajo številna vprašanja o poštenosti le teh. Kot je navedel že Vladislav Stres, je nespoštovanje volilčeve odločitve, ki glasuje za ime in priimek kandidata, ki je sicer del neke strankarske liste, pa gre ta glas prvemu na listi, zelo vprašljivo, če ne neustavno.

Vidimo pa še mnogo hujšo možno kršitev teh volitev, ki so jasno zapisane v medijskih poročilih o nedeljskih dogodkih. V časniku Delo je več kot nazorno napisano:

 

20:08

Do 19. ure je na voliščih glasovalo 295.123 volivcev od skupaj 1.710.859 volilnih upravičencev. Volilna udeležba je bila 17,7-odstotna.

 

Podatek jasno navaja, da je bila 17.7% udeležba do 19h, torej do uradnega zaprtja volišč, ko izidi sicer še niso znani, število volilcev, ki so glasovali, pa je!  A glej ga zlomka, že čez dve uri se je število povečalo:

 

22:10

Po preštetih glasovnicah do 22. ure je bila v Sloveniji volilna udeležba 23,98-odstona.

 

Zavajanje javnosti je očitno, kajti število volilcev ni znano šele, ko se preštejejo glasovnice ampak, ko se zapro volišča in se prešteje število podpisanih volivcev, ki so prišli na volitve, na evidenčnih listih, povsem ločeno od glasovnic. Ob 22.10 so lahko znani drugačni rezultati prejetih glasov, za posamezne kandidate, ker štetje obkroženih lis ali imen na glasovnicah še poteka, nikakor pa število volilcev, ki so se odločili za prihod na volišča. Ste še po 19h sprejemali volivce? Ste prejemali po ekspresni pošti nove glasovnice, čeprav to z zakonom ni možno? Ste tako kot v Ljubljani celo dne 28.5.2014 še pošiljali vabila na volitve, čeprav osebam, ki imajo prijavljeno prebivališče v Ljubljani in v Italiji? (Sicer v istem primeru od treh oseb dvema 28.5. eni pa kot vsem ostalim teden pred volitvami, na isti naslov!) Se zavedate, da javni podatki nakazujejo goljufijo s 124.555 glasovi, ki so se do ponedeljka zjutraj povečali še za 2566 glasov, kar pove podatek v ponedeljek zjutraj, da je bila udeležba 24,13%. In, če bi bilo odstopanje samo za zadnjih 2566 oseb, bi stvar niti ne bila tako sporna, saj se s takim številom lahko spremenijo izidi le v izjemnih, zelo izenačenih primerih, 124.555 glasov pa zelo spremeni izide. Samo primerjava preštetih glasov ob 23.10h – SDS prejela 95.000 glasov za proti 125.000 novih glasov med 20h in 22h!!??

 Zato DVK uradno pozivamo, da skladno z Zakonom o dostopu do informacij javnega značaja omogoči skupini nedovisnih državljanov vpogled v dokumentacijo iz katere je razviden naveden sporen potek volitev po zaprtju volišč, najkasneje v roku 15 dni. V primeru molka ali zavrnitve bomo prisiljeni vložiti uradne prijave ustreznim organom, kot to določa navedeni zakon, ter kazenske ovadbe proti vsem najvišjim uradnikom v DVK

 Skupina Kazenska ovadba

Soška 19b

1000 Ljubljana

 Lj., 2.6.2014

 (poslano tudi s priporočeno pošto)