Članek
Merkur Naklo – vzorčen primer dovoljenega izživljanja nad delavci in državljani
Objavljeno Apr 05, 2014

Spet novo razkritje in zato z vašimi podpisi pripravljeno opozorilo naši vladi in ostalim »na vrhu«. Dodajte še vi svoj podpis, do srede, 9.4.2014 zvečer! Ime, priimek, kraj lahko pa še –dodajte me na seznam rednih podpisnikov.!

  

Nekoč skoraj sanjsko podjetje je danes pred stečajem, pri tem pa je Merkur  vzorčen primer, kako tajkuni ali še bolje od zgoraj določeni ljudje namensko zavozijo dobra podjetja, denar pa izgine neznano kam. Ko se zaključi zgodba Bineta Kordeža s sodnim sklepom o novem 6 letnem prebivališču, so na delu že novi, od zgoraj preverjeni kadri, nepomembno ali kot predsednik uprave ali delavski direktor. Za vse te izbrane kadre so delavci in njihova usoda nepomembni. Potem, ko se je zaključila, kljub vsemu, nenavadna zgodba Bineta Kordeža, so na vodilno mesto postavili Rigelnikov kader, Blaža Pesjaka, do imenovanja sicer člana Autocommerca. Hkrati je šel Merkur v prisilno poravnavo, njegovi dolgovi pa znašajo vrtoglavih 280 milijonov, tako do bank kot dobaviteljev. In prav na tej točki se v Merkurju razkrijejo drugi nameni.

Koncem meseca marca 2014 so zaposleni v Merkurju, kakšnih 1500, prejeli še tretji aneks k pogodbi o zaposlitvi v zadnjih treh letih, s katerim jih prisilno zavezujejo k podpisu znižanja plač z grožnjami po odpovedi delovnega razmerja, če tega ne storijo v petih delovnih dneh. Delavci imajo povprečno 600€ mesečne plače in oni naj bi z dodatnim odpovedovanjem bili rešilni vzorec za Merkur? Nesramno in nedopustno. Poglejte si dva, skoraj identična aneksa iz let 2013 in 2014. Kako prefinjeno dodelano izsiljevanje nič krivih v propadu in uničenju Merkurja. Na obeh aneksih pa je podpisan Zoran Ledinek, direktor nekoč Merkurju pripojene Kovinotehne, vodja upnikov Vegrada, sedaj pa kadrovski in pravni direktor Merkurja, ki je dobro plačano službo zadržal. In Merkurjevo skladišče v nekdaj celjski Kovinotehni je pred kratkim izgnalo 120 delavcev, preselilo skladišče v Kranj, kjer so najeli nove prostore in nove delavce. Danes pa že informacije, kako praznijo tudi Merkurjevo trgovino na ljubljanskem Rudniku, spet gredo na Zavod novi delavci. Zato - »podpišite ali vas naženemo na cesto«. Očitno so delavci povzročili tako velike težave Merkurju, krivi so za Kordeževo in kasnejše uničevanje podjetja, kajne? Nevzdržno je, da so že leta 2011 vpeljali prisilno poravnavo in 9.januarja letos spet novo, že drugo. A to vodilnih, kaj šele države, ne moti pri izplačilu lastnih plač, ki znaša za Blaža Pesjaka 178.000€bruto, za Roka Ponikvarja 143.000€ in Uroša Zajca 144.000€ bruto. Celo delavski direktor Marjan Smrekar ima kar 61.000€ bruto plače, pa je bil na svoji funkciji tako v času Kordeža kot zdaj pri Pesjaku in ga delavci sploh ne zanimajo, njim pa bruto plača ne preseže 1000€ mesečno. Ponovimo - Merkurjev dolg znaša 280 milijonov!!

Poleg tega je nedojemljivo, da ima Merkur v prisilni poravnavi omenjeno sanjsko plačane vodilne, hkrati pa prisilno upraviteljico Simono Goriup, ki ima trenutno določenih okoli 1500€ mesečno, pa ni jasno, kdo in ali sploh odloča o reševanju podjetja. Je pa zastavljeni cilj obeh prenesti vse kar je slabega iz Merkurja na Slabi Merkur, po vzoru na Slabo banko. To so neodplačani krediti in špekulativni nakupi, ki jih bodo s stečajem zakopali v zgodovino slovenske korupcije, na Dobri Merkur pa le donosne lokacije trgovskih centrov in nekaj terjatev dobaviteljev, ter zelo verjetno ogromno hčerinski podjetij po  Evropi in Balkanu, ki nikoli niso bile namenjenu koristim krovnega podjetja. Kredite bodo banke prenesle na DUTB, ta bo sanjsko špekuliral s fiktivnim denarjem, vodilni pa bodo ob polnih žepih oddahnili,državljani pa bomo obremenjeni z novimi davki, da rešimo te neodplačane kredite. Delavci Merkurja, kjerkoli že bodo, doma, na Zavodu ali celo na delovnem mestu v Dobrem Merkurju, bodo zelo pazili na vsebino in obseg obrokov ter zdravje ob prejemu preživetvenih položnic. Da bi državni organi komu od nastavljenih ekip, ki so Merkur zavozili, odvzeli premoženje, preiskali številne posle s številnimi Merkurjevimi podjetji v tujini, raziskali poti denarja in ga vrnili bankam? Kot nihče ne razmišlja, da bi bila bruto plača delavskega direktorja preveč za vodilne v upravi, dokler niso sporni posli in dolgovi razrešeni do popolnosti, tudi tisti v slabem Merkurju.

Merkur Hrvatska, d. o. o., Zagreb, Merkur Nekretnine, d. o. o., Zagreb, Merkur International, d. o. o., Beograd, Merkur Čelik, d. o. o., Beograd, Intermerkur - Nova d. o. o., Sarajevo, Perles Merkur Italia, s. r. l., Mersteel, d. o. o., Naklo, Mersteel, d. o. o., Beograd, Mersteel, d. o. o., Zagreb, Mersteel Profil doo, Beograd, Mersteel, d. o. o., Sarajevo, Merkur International Praha, spol. S. r. o., Merkur Makedonija, doo, Skopje, Merkur - MI Handels, GmbH, Big Bang, d. o. o., Ljubljana

Nikakor ne sodi na konec zgodbe, ki smo jo prejeli od zaposlene osebe, želi pa zaradi grozljivega mobinga nad vsemi delavci v Merkurju ostati anonimna, a samo o povezavah zaradi lakote po kapitalu bi lahko v primeru Merkurja sicer pisali dolge zgodbe. Strnimo – Blaž Pesjak je sin Borisa Pesjaka, ki je zavozil Faktor banko. Oče je sinu zagotovil nepojmljiv stanovanjski kredit ob zgolj 0,5% dodatku na Euribor (celo znamenita Pahorjeva Simona Dimic je imela 1,6%), Factor banka pa je bila znana zgolj po kreditiranju tajkunskih poslov. Pa povezave med ACH-jem, celo šolo kadrov ACH, Taluma, kranjsko Savo, vse z namenom lastninjenja kapitala v lastno korist. Ko že misliš, da so možne spremembe, rešitve, že pride nov kader iz istih vrst in vse se nadaljuje, seveda pa delavci ostajajo praznih rok . Najbolj tragično je seveda zatiskanje oči države in državnih organov, ki so sicer Kordeža pospravili za 6 let na varno, a se vedno glasneje človek sprašuje ali ni bil žrtev za koristi drugih, da le-ti ostanejo prikriti in ostane izropani denar na varnem? V primeru Merkur in številnih podobnih.

In zaradi strahu zaposlenih, ki takšnih umazanih zgodb ne upajo razkriti, se naš vsakdan vedno bolj bliža točki brez izhoda. Opogumite se tudi vi, več vam skoraj ne morejo vzeti, vprašanje je ali boste sploh še imeli službo jutri in kako bodo živeli vaši otroci. Zaupajte nam svojo podobno zgodbo o podjetju, kjer ste še zaposleni ali pa samo še od daleč opazujete, kako se prazni malha nekoč enega od mnogih dobrih slovenskih podjetij, ki gredo na smetišče ali po dogovoru tujcem v roke! Tudi vašega imena ne bomo razkrili!

Slovenski vladi, vsem odgovornim in sodelujočim v propadu dežele – prenehajte si zatiskati oči in se pretvarjati, da gredo stvari na bolje, ko je vendar jasno, da je samo Merkur leglo večje škode kot objokani padli Nepremičninski davek. Stotine milijonov izpuhtijo vsako leto, planirano in nesankcionirano, ljudem pa nove davke, nove obremenitve in manjše plače. In nobenega niti blažjega poskusa vračila odtujenih milijard peščice pogoltnežev!!! Zato od najodgovornejših zelo resno pričakujemo v roku največ 30 dni tehten odgovor, ki bo jasno nakazal v katero smer reševanja bodo šli nujni ukrepi!

 

V Lj., 9.aprila 2014-04-05

Skupina Kazenska ovadba in podpisniki:

1.      Božan Žabjek, Ljubljana

2.      Ivi Špelko, Novo mesto

3.      Zdenko Prizmič, Črnomelj

4.      Katarina Rek, Maribor

5.      Zlatko Hernčič, Ljubljana

6.      Helena Gašperšič, Artviže

7.      Drago Ogorevc- Bresternica

8.      Matjaž Andromako, Ormož,

9.      Andrej Hribar, Domžale

10.  Hrvoje Brkljačić, Zreče

11.  Zvone Kelher, Bate

12.  Ljiljana Radosavljević, Maribor

13.  Ivan Ambrožič, Kostanjevica na Krasu

14.  Lidija Povše, Polšnik

15.  Tadej Hasičević, Ljubljana

16.  Lili Remec, Potoče

17.  Penelopa Saksida, Ljubljana

18.  Mirjana Čakardič, Škofije

19.  Helena Krapež Škoberne, Ljubljana

20.  Milko Ozmec, Maribor

21.  Amela Talić, Renče

22.  Barbara Majcen, Kamnik

23.  Jadranka Umek, Ljubljana

24.  Greg Zupan, Melbourne

25.  Aleksander Laznik, Trbovlje

26.  Cveta Žerovnik, Kranj

27.  Tatjana Tulsi Prijatelj, Ljubljana

28.  Nadja Avsec, Brezovica

29.  Ana Jug, Nova gorica

30.  Bojan Berlot, Nova gorica

31.  Vanja Degoricija, Maribor

32.  Ida Vuk, Tržič

33.  Janez Muhvič, Črnomelj

34.  Jože Gorišek, Rimske toplice

35.  Tanja Cvetrežnik, Ljubljana

36.  Ivan Lipovac, Kamnik

37.  Jolanda Miheu, Maribor

38.  Branka Kukovič, Ljubljana

39.  Natalija Jelen, Celje

40.  Uroš Mavri, Cerkno

41.  Samo Ribič, Ljubljana

42.  Cveta Mitrović Matjašič, Maribor

43.  Nejc Jelen, Celje

44.  Luka Jelen, Celje

45.  Marjan Polšak, Celje

46.  Robert Ivešič, Šmartno ob Paki

47.  Stoyan Svet, Postojna

48.  Sonja Umek, Ljubljana

49.  Petra Žitnik, Idrija

50.  Milan Baretić, Vrhnika

51.  Justina Milar, Trbovlje

52.  Vasja Jerovšek, Gozd Martuljek

53.  Marinka Komel, Izola

54.  Zehra Mahmutović, Koper

55.  Petra Mrgole, Trbovlje

56.  Bojan Mehle, Ljubljana

57.  Nastja Rodman, Ljubljana

58.  Mitja Sotlar, Ljubljana

59.  Nataša Tkalec, Maribor

60.  Fatima Kvrgić, Izola

61.  Sašo Klavžar, Spodnja Idrija

62.  Franc Korotaj, Ljubljana

63.  Mira Hace, Ljubljana

64.  Bronislava Hafner, Ljubljana

65.  Iztok Zupančič, Ljubljana

66.  Drago Ogorevc, Bresternica

67.  Alida Blažič. Ajdovščina

68.  Tone Umek, Ljubljana

69.  Maja Guštin, Maribor

70.  Minka Marič, Portorož

71.  Aleš Žabjek, Ljubljana

72.  Katja Javornik, Maribor

73.  Drago Pusovnik, Šmartno ob Paki

74.  Iztok Dolinšek, Ljubljana

75.  Mateja Žiberna, Škofije

76.  Zvonka Česnik, Postojna

77.  Vasja Jerovšek, Gozd Martuljek

78.  Damijan Koprivc, Velenje

79.  Robert Gračner, Celje

80.  Mojca podlipnik, Nazarje

81.  Aleš Šketa, Pesnica

82.  Jože Kočivnik, Ruše

83.  Gašper Petrač, Vrhnika

84.  Branko Žele, Temline

85.  Jani Abdić, Kranj

86.  Martina Mlekuž Caraballo, Slovenska bistrica

87.  Sebastjan Kroflič, Celje

88.  Branko Damjanovič, Ljubljana

89.  Stojan Kojić, Ljubljana

90.  Frančiška Vrhovec, Litija

91.  Slavko Cerkvenik, Prelože pri Lokvi

92.  Rok Klobučar, Radoslavci

93.  Janez Podgorelec, Ljubno

94.  Silvester Lasbaher, Maribor

95.  Mojca Golob, Miklavž na Dravskem polju

96.  Darinka Potrč, Maribor

97.  Branka Džaić, Moravci v Slov.goricah

98.  Blaž Benedik, Gorenja vas

99.  Aleksander Pratnemer, Laško

100.          Jadranka Vesel, Kozina

101.          Ana Kugovnik, Črna na Koroškem

102.          David Kristan, Dobrova

103.          Ema Podgorelec, Maribor

104.          Črt Kanoni, Ljubljana

105.          Miroslav Cunjak, Ljubljana

106.          Sebastjan Poljanec, Idrija

107.          Milena Cvetežar, Litija

108.          Gusti Cvetežar, Litija

109.          Gašper Petrač, Vrhnika

110.          Mojca Božiček, Škofja loka

111.          Metka Jernejčič, Logatec

112.          Ljubo Vovk, Polhov gradec

113.          Erno Mikolavčič, Ankaran

114.          Stanislav Kunc, Logatec

115.          Mirjam Goričar, Ljubljana

116.          Jože Štritof, Ljubljana

117.          Miranda Rijavec, Škofije

118.          Vanja Kruh, Nova gorica

119.          Milan Matjašič, Maribor

120.          Tatjana Berlot, Nova gorica

121.          Aleš Jamšek, Ljubljana

122.          Liljana Mohorčič, Hrpelje Kozina

123.          Mitja Lazar, Hrpelje Kozina

124.          Kristjan Praznik, Nazarje

125.          Črtomira Vratanar, Gornji grad

126.          Amanda Kapić, Ljubljana

127.          Edita Tavčer, Žalec

128.      Jože Vidmar, Slovenske konjice

129.      Lenčka Slapar, Trboje

130.      Bogdan Sotenšek, Portorož

131.      Janez Kotnik, Hrastnik

132.      Lidija Forte, Ljubljana

133.      Aleksander Pratnemer, Laško

134.      Dušan Mirić, Šembije

135.      Vojka Janja Jesenko, Radovljica

136.      Edita Olas, Maribor

137.  Sija Chrysanthis, Ljubljana

138.     Jože Štritof, Ljubljana

139.     Bojan Žolnir, Celje

140.     Marko Kurnik, Ljubljana

141.    Zvone Kokalj, Bad Reichenhall

142.    Vasja Belšak, Križevci

143.    Damjan Pirc, Naklo

144.   Jelka Jezernik, Maribor

145    Jernej Žigon, Godovič

146.  Bojan Stepančič, Ljubljana

147.  Maja Vedenik, Kisovec

148.  Ksenja Medvos, Prevalje

149.  Franc Medvos, Prevalje

150.  Marija Brečko, Prevalje

151.  Simon Medvos, Prevalje

152.  Blanka Pratnemer, Ljubljana

153.  Janez Ajd, Prevalje

154.  Iztok Pratnemer, Staje

155.  Petra Meško, Maribor

156.  Melita Levstek, Ljubljana

157.  Sime Meričnjak, Sebeborci

158.  Marinella Grbac, Koper

159.  Remigio Grbac, Koper

160.  Metka Mirt, Grgar

161.  Jože Kočivnik, Ruše

162.   Borut Skotnik, Radenci

163.  Tanja Sorčan, Šentjur

164.   Marjeta Vakar Manfreda Bissue, Tolmin

165.  Tatjana Demec, Litija

166.   Branka Vranič, Piran

167.   Valentina Škafar, Murska sobota

168.   Samuel Friškič, Murska sobota

169.    Samo Železnik, Ljubljana

170.    Bojan Brumec, Maribor

171.    Mojca Bunderla, Kranj

172.   Jernej Polovšek, Kranj

173.   Klemen Golmajer, Golnik

174.    Nataša Bogataj, Ljubljana

175.    Rožica Mavri, Ljubljana

176.    Peter Mavri, Ljubljana

177.    Antonija Jermol, Cerkno

178.    Alenka Marvatis, Nova gorica

179.    Katja Mrak, Medvode

180.    Dušan Vevar, Golnik

181.    Janez Pirc, Stara loka

182.      Manuela Leskovar, Slovenske konjice