Vreme Naročite se
Pita s pesno-malinovo kremo
Vrt nam ponuja toliko vsega: v tem času lahko iz gomoljnic in korenovk pripravimo marsikaj dobrega, tudi sladice.
Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
Sladice

Petek, 23. september 2022 ob 15:33

Odpri galerijo

Sestavine: za masleno testo: 155 g zmehčanega masla, 60 g sladkorja v prahu, 1 žlička nastrgane lupinice, biopomaranče, 1 veliko jajce, 225 g pšenične bele moke, ščep soli; za pesno-malinovo kremo: 1 ½ lončka (lonček meri 250 ml) sladke smetane, ½ lončka sladkorja, ¼ lončka koruznega škroba, 4 rumenjaki, 1 kuhana pesa, ⅔ lončka svežih malin

Priprava testa: V električnem mešalniku z nastavkom za testo stepemo maslo, sladkor v prahu in pomarančno lupinico v masleno kremo. Stepamo približno 3 minute, nato dodamo jajce in sol, po delih pa še presejano moko. Mešamo le toliko, da testo odstopi od stene posode. Testo zavijemo v prosojno folijo in shranimo v hladilnik za najmanj 2 uri.

Testo razvaljamo in z njim obložimo izbrani pekač za pite, dno in robove. Odvečno testo pri robu odrežemo. Dno testa prebodemo z vilicami in pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 20 minut.

Pesno-malinova krema: Sladko smetano vlijemo v kozico in segrevamo na zmernem ognju. Postopoma umešamo sladkor in koruzni škrob. Smetana ne sme zavreti!

Rumenjake dobro stepemo z metlico. Počasi prilivamo segreto smetano, naj bo vroča, ne sme pa vreti! Dobro premešamo, nato dodamo peso in maline, ki smo jih zmleli v blenderju.

Kremo vlijemo v kozico, naj na zmernem ognju zavre. Ves čas mešamo. Takoj ko krema zavre, kozico odstavimo in kremo precedimo skozi cedilo.

Prelijemo jo po pečenem testu v pekaču in za najmanj 4 ure postavimo v hladilnik, da se krema strdi.

Odlične sezonske recepte iz teh vrtnin boste našli v knjigi Barbare Remec Slastno iz korenin. Kliknite na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/slastno-iz-korenin

 

Galerija slik

Zadnje objave

Fri, 23. Sep 2022 at 15:33

94 ogledov

Pita s pesno-malinovo kremo
Sestavine: za masleno testo: 155 g zmehčanega masla, 60 g sladkorja v prahu, 1 žlička nastrgane lupinice, biopomaranče, 1 veliko jajce, 225 g pšenične bele moke, ščep soli; za pesno-malinovo kremo: 1 ½ lončka (lonček meri 250 ml) sladke smetane, ½ lončka sladkorja, ¼ lončka koruznega škroba, 4 rumenjaki, 1 kuhana pesa, ⅔ lončka svežih malin Priprava testa: V električnem mešalniku z nastavkom za testo stepemo maslo, sladkor v prahu in pomarančno lupinico v masleno kremo. Stepamo približno 3 minute, nato dodamo jajce in sol, po delih pa še presejano moko. Mešamo le toliko, da testo odstopi od stene posode. Testo zavijemo v prosojno folijo in shranimo v hladilnik za najmanj 2 uri. Testo razvaljamo in z njim obložimo izbrani pekač za pite, dno in robove. Odvečno testo pri robu odrežemo. Dno testa prebodemo z vilicami in pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 20 minut. Pesno-malinova krema: Sladko smetano vlijemo v kozico in segrevamo na zmernem ognju. Postopoma umešamo sladkor in koruzni škrob. Smetana ne sme zavreti! Rumenjake dobro stepemo z metlico. Počasi prilivamo segreto smetano, naj bo vroča, ne sme pa vreti! Dobro premešamo, nato dodamo peso in maline, ki smo jih zmleli v blenderju. Kremo vlijemo v kozico, naj na zmernem ognju zavre. Ves čas mešamo. Takoj ko krema zavre, kozico odstavimo in kremo precedimo skozi cedilo. Prelijemo jo po pečenem testu v pekaču in za najmanj 4 ure postavimo v hladilnik, da se krema strdi. Odlične sezonske recepte iz teh vrtnin boste našli v knjigi Barbare Remec Slastno iz korenin. Kliknite na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/slastno-iz-korenin  

Wed, 21. Sep 2022 at 16:38

144 ogledov

Slaščice iz prvih svežih jabolk in hrušk
Zdaj na začetku jesenih se znova veselimo svežih jabolk in hrušk, slaščicam, pripravljenim z njimi, lahko dodamo sladoled ali pa že bolj jesenske dodatke, kot so orehi in med. Recept za jesensko pito je izbran iz knjižice Mine Lavtižar Minini cukri, v njej boste našli tudi recepte za krasne domače jesenske sladice. Jesenska pita Sestavine: za testo: 200 g polnozrnate moke, 180 g masla, 90 g kokosovega sladkorja, 1 jajce; za nadev: 2 srednje veliki jabolki, 2 hruški, sok polovice limone, 1 žlica medu, 50 g orehovih jedrc Iz polnozrnate moke, masla, kokosovega sladkorja in jajca ugnetemo testo, ga zavijemo v folijo za ohranjanje svežine in pustimo, da počiva. Jabolka in hruške olupimo ter narežemo na kocke, pokapamo z limonovim sokom in v kozici podušimo, da se rahlo razpustijo. Dodamo med in previdno premešamo. Testo razporedimo po pekaču za pito in ga obložimo s sadjem in orehi. Pečemo v pečici, segreti na 180 stopinj, od 45 do 50 minut.   Jabolka z jagodovim sladoledom in čokolado Sestavine: 600 g jabolk (4 jabolka), 150 g sladkorja, 4 dl vode, 2 dl belega vina, 4 dl jagodovega sladoleda, 100 g temne čokolade, 1 dl sladke smetane, limonova lupinica, cimetova skorja, klinčki Jabolka olupimo tako, da na vrhu pustimo pecelj in krog olupka 2 cm. Jabolka izdolbemo s spodnje strani tako, da izrežemo sredico in da ostanejo stene debele 1 cm. Skuhamo jih (ne preveč) v sladkorni vodi z dodatkom belega vina, limonove lupinice, cimetove skorje in klinčkov. Kuhana jabolka ohladimo in osušimo. Izdolbene dele napolnimo s sladoledom, jih položimo na krožnik, prelijemo s stopljeno čokolado in dodamo stepeno sladko smetano. Poljubno okrasimo in ponudimo. Kliknite na sliko:  

Fri, 16. Sep 2022 at 15:36

207 ogledov

Svilnata paradižnikova juha
Iz zadnjih paradižnikov, ki še zorijo na vrtu, lahko naredite tole odlično juho. Ponudite jo s sladko smetano in svežo baziliko. Zanjo potrebujemo tele sestavine: 550 g češnjevih paradižnikov, 150 g rdeče paprike, 1 manjšo čebulo, 35 ml ekstra deviškega oljčnega olja, 1 žličko sladkorja, 3/4 žličke soli, 350 ml zelenjavne jušne osnove, 100 ml sladke smetane, ščep suhega origana, 1/4 žličke česna v prahu; za okras: sveža bazilika in žlička sladke smetane na krožnik Pečico segrejemo na 220 stopinj. Češnjeve paradižnike speremo in razpolovimo, papriko očistimo semen in narežemo na večje kose, čebulo olupimo in narežemo na štiri dele. Vse razporedimo po pekaču, prelijemo z oljčnim oljem, posolimo in potresemo sladkor. Damo v ogreto pečico za 50 minut. Pečeno zelenjavo zmeljemo v blenderju do gladkega. Če nimamo zmogljivega blenderja, uporabimo palični mešalnik. V mešalniku zmleto zelenjavo vlijemo v kozico, prilijemo zelenjavno jušno osnovo, sladko smetano in začimbe: origano in česen v prahu. Kakšnih 5 minut grejemo pri srednji temperaturi na kuhališču. Ni treba, da juha zavre. Pokusimo in po okusu dodatno začinimo in juho razredčimo, če je pregosta. Če vam je všeč svilnata juha, jo precedite in nato ponudite s sladko smetano in svežo baziliko.    

Fri, 19. Aug 2022 at 16:24

824 ogledov

Jedi z okusom morja
Izbrskali smo dva enostavna recepta, v katerih boste lahko porabili tudi sezonsko zelenjavo z vrta. Prvi je izbran iz poletnih receptov v odlični knjigi Saše Drobnič Škrjanec Jedi iz sklede. Pekoča paradižnikova juha z belim fižolom in kozicami Sestavine: 200 g kuhanega belega fižola, 500 g zelo zrelega paradižnika, 200 g repkov kozic (lahko zamrznjenih), 3 žlice oljčnega olja, 1 rdeča čebula, 3 stroki česna, 2 pekoči papriki, sol, mleti poper, vejica rožmarina, 400 ml jušne osnove ali vode Paradižnike narežemo na večje kose. Na vročem olju popečemo 12 repkov kozic, ki jih bomo uporabili za nabodala. Pečene preložimo na papirnato brisačo, da vpije odvečno maščobo. Pečene repke kozic nataknemo na osmukano rožmarinovo vejico, po štiri skupaj. Na isti maščobi prepražimo na drobno sesekljano rdečo čebulo, dodamo strt česen, da zadiši, vejico rožmarina, posolimo in popopramo. Dodamo narezane paradižnike in pekoči papriki ter kuhamo 20 minut, da dobimo gostljato mezgo. Prilijemo jušno osnovo ali vodo. Iz juhe vzamemo rožmarinovo vejico in s paličnim mešalnikom juho na grobo zmeljemo. Juhi dodamo kuhan beli fižol in repke surovih kozic. Kuhamo še 10 minut ter ponudimo z nabodalom pečenih kozic.     Ribiška paelja Sestavine: 250 g osliča, 200 g filetov škarpine, 0,5 dl oljčnega olja, 100 g hobotnice, 100 g lignjev, 100 g čebule, 100 g raznobarvne paprike, 100 g paradižnika (olupljenega in brez semen), 250 g riža (arborio), 1 dl belega vina, 5 dl ribje osnove, 100 g ohrovta, 100 g bučk, 100 g zamrznjenega graha, 200 g svežih školjk (mešanih ali samo klapavic), 150 g majhnih škampov, 80 g črnih oljk brez koščic, česen, žafranika, sol V ribji osnovi 20 minut kuhamo lignje in hobotnico, jih poberemo iz tekočine in poljubno narežemo. Omako, ki je nastala pri kuhanju, prihranimo. Pripravimo si težko litoželezno ponev s kovinskima ročajema. Na oljčnem olju ovenemo na kvadratke narezano papriko, dodamo na trakove narezan ohrovt, grah in nekoliko popražimo. Dodamo sesekljano čebulo, česen, riž in žafraniko. Mešamo, da riž postekleni, dodamo na kocke narezan paradižnik, zalijemo z belim vinom in počakamo, da izpari. Dodamo hobotnico, lignje in na trakove narezane škarpinine filete ter na kolesca narezanega osliča. Zalijemo z omako in posolimo. Paeljo obložimo s školjkami, oljkami in škampi. Pokrito dušimo v pečici približno 25 minut pri 180 stopinjah.    

Fri, 19. Aug 2022 at 16:17

6821 ogledov

Sladice poznega poletja
Vsaka od teh sladic je po svoje slastna: rahli kosmuljev kolač, breskov zavitek z aromo mete ali sočna jabolčna torta. Nobena od njih ne zahteva posebnih priprav, samo dobre sestavine, te pa imamo tako ali tako večinoma doma. Breskov zavitek z meto Sestavine: 250 g listnatega testa; za breskov nadev: 750 g breskev, 750 g sladkorja, 100 g drobtin, 1 vrečka vaniljevega sladkorja, nastrgana limonova lupinica, nekaj lističev sveže mete, malo cimeta Breskve olupimo in narežemo na tanke krhlje. Dodamo kristalni sladkor, drobtine in vaniljev sladkor, limonovo lupinico in nasekljano meto ter dobro premešamo. Testo razvaljamo, na sredino damo nadev in ga zavijemo v testo. Zavitek premažemo s stepenim jajcem in pečemo 25 minut v pečici, segreti na 200 stopinj. Kosmuljev kolač s snegom Sestavine: za testo: 250 g moke, 150 g masla, 2 žlici sladkorja, jajce; za nadev: 500 g kosmulj, ¼ l vode, 2 žlici sladkorja, 1/2 l mleka, 2 rumenjaka, vrečka praška za vaniljev puding, 3 žlice sladkorja, 3 beljaki, 150 g mletega sladkorja Presejano moko ugnetemo s surovim maslom, sladkorjem in jajcem. Testo zavijemo v folijo za ohranjanje svežine in ga za 2 uri shranimo v hladilnik. Kosmulje operemo, jim odstranimo peclje, nato pa kuhamo skupaj z vodo in sladkorjem približno 15 minut. Zlijemo jih na cedilo in počakamo, da se ohladijo. Pečico vključimo na 200 stopinj. Testo razvaljamo in z njim obložimo dno modela premera 24 cm. Dno večkrat prebodemo z vilicami, nato pa pečeno testo na srednji rešetki 20 minut. 4 žlice mleka razžvrkljamo z rumenjakoma, pudingovim praškom in sladkorjem. Preostalo mleko zavremo, zamešamo vanj pudingovo zmes in večkrat zavremo. Puding namažemo na kolač, nato pa po razvrstimo po kremi kosmulje. Beljake s presejanim mletim sladkorjem stepemo v čvrst sneg in ga nadevamo na kosmulje. Kolač pečemo še 10 minut pri 200 stopinjah. Preprosta jabolčna torta Sestavine: 4 jabolka, 2 jajci, 150 g moke, 100 ml mleka, 60 g sladkorja, 50 ml olja, 1 vrečka pecilnega praška, mandljevi lističi Jabolka operemo, olupimo jim odstranimo peščišče in jih z mandolino narežemo na tanke lističe. Jajci in sladkor stepamo, da zmes naraste in postane svetla. Dodajamo mleko, olje in nato postopoma moko. Mešamo, da dobimo gladko zmes. Na koncu dodamo pecilni prašek, na lističe narezana jabolka in vse skupaj še zadnjič premešamo. Zmes preložimo v pekač, obložen s papirjem za peko, in jo čim bolj poravnamo. Po vrhu potresemo z mandljevimi lističi in pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 45 minut. Preden torto ponudimo, pustimo, da se povsem ohladi.          

Fri, 19. Aug 2022 at 16:12

3717 ogledov

Domače marmelade s posebnimi dodatki
Čokoladna marmelada iz robidnic   Sestavine: 460 g robidnic, 230 g jabolk, 230 g sladkorja, 100 g temne čokolade (s 53 odstotki kakava)  Jabolka operemo in narežemo na krhlje, s peščiščem vred. V kozici z malo vode dušimo robidnice do mehkega (približno 10 minut). Pretlačimo jih skozi cedilo, tako da iztisnemo iz njih čim več soka in pulpe brez semen. To znova vlijemo veliko čisto ponev in dodamo sladkor. Rahlo segrevamo, dokler se sladkor ne raztopi. Dodamo nastrgano čokolado in mešamo, dokler se ne raztopi. Kuhamo še približno 5 minut, da rahlo vre, dokler se marmelada ne zgosti dovolj. Marmelado nalijemo v ogrete sterilizirane kozarce in dobro zapremo. Ali je marmelada dovolj gosta, preskusimo tako, da kanemo malo marmelade na mrzel krožnik, ki smo ga hranili v hladilniku. S prstom povlečemo skozi marmeladni madež. Če ostane sled na krožniku, potem  lahko marmelado vlijemo v kozarce. Marmelada iz hrušk, jabolk in cimeta Sestavine (za 3–4 kozarce): 4 hruške fetelova, 2 jabolki z rumeno lupino, 90 g sladkorja, 5 cimetovih palčk, 2 zvezdasta janeža (po želji), sok in lupinica 1 biolimone Sadje dobro operemo in olupimo, da ga narežemo na krhlje. Jabolčne olupke prihranimo. Pustimo  jih 20 minut skupaj z limoninim sokom, narezano limonino lupinico (ne naribano) in sladkorjem. Vse skupaj stresemo v kozico, dodamo jabolčne olupke in cimet. Dušimo, dokler se sadje ne spremeni v gosto kašo. Ogenj zmanjšamo in pustimo, da se marmelada kuha, dokler ne doseže pravo gostoto. Če želite, lahko odstranite jabolčne lupine in cimet ter drugo zmeljete. Z marmelado napolnimo kozarčke in jih nepredušno zapremo. Malinova marmelada s poprom Sestavine (za 3–4 kozarce): 1 kg malin, 450 g trsnega sladkorja, sok polovice limone, mešani poper v zrnju po okusu Maline dobro operemo in pustimo nekaj ur v limoninem soku in sladkorju. Vse skupaj prenesemo v kozico in dušimo, dokler se  ne spremeni v kašo. Ogenj zmanjšamo in pustimo, da se marmelada skuha do prave gostote. (Preverite s preskusom gostote.) Precedimo, da odstranimo semena, nato vlijemo kuhano malinovo zmes nazaj v kozico skupaj s celimi poprovimi zrni in kuhamo 15 minut. Napolnimo v kozarčke in jih dobro zapremo.
Teme
pesa recepti pita s peso in malinami odlične pite sladice jesen

Prijatelji

Klavdija Hiti

NAJBOLJ OBISKANO

Pita s pesno-malinovo kremo