Članek
Robert Časar bo najverjetneje Sloveniji izročen že ta mesec
Objavljeno Mar 02, 2015

Slovenska policija je sporočila, da so v Dominikanski republiki prijeli ubežnika Roberta Časarja, ki so ga deportirali v Francijo. Postopek izročitve bi bil lahko končan v 20-tih dneh.

"V sodelovanju z birojem Interpola v Santu Domingu smo uspešno zaključili iskanje Roberta Časarja, ki je bil prijet v Dominikanski republiki," je policija sporočila na Twitterju. Za Časarjem je policija 20. marca lani razpisala tiralico in izdala evropski priporni nalog.

Živel kot tujec z začasnim prebivališčem
Branko Japelj, novi direktor uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi je na tiskovni konferenci povedal, da je Časar v Dominikansko republiko prišel že konec leta 2013, tja pa je prispel prek Rusije in nato Paname. Slovenski policisti so kar deset mesecev čakali na informacijo, ali je Časar res v Dominikanski republiki, saj so že 7. aprila lani nacionalnemu uradu Interpol Santo Domingo poslali prvo zaprosilo za preveritev, ali je ubežnik tam.

Konec lanskega leta so nato od njih prejeli obvestilo, da uspešno rešujejo primer, v začetku februarja letos pa jih je Interpol v Dominikanski republiki obvestil, da beležijo vstop iskanega v njihovo državo že konec leta 2013 in da ga vodijo kot tujca z začasnim prebivališčem.

Interpol Santo Domingo je nato slovensko policijo obvestil, da nameravajo Časarja izgnati iz države, kar so nato v četrtek res storili. Časarja so izgnali v Francijo - po besedah Japlja zato, ker imajo s Francijo redno letalsko linijo - zato so slovenski policisti francoske oblasti zaprosili za prijetje in predajo.

Časar je trenutno v priporu v Parizu, postopek izročitve pa je v teku in ga ureja ministrstvo za pravosodje, trajal pa bi lahko do treh tednov. Japelj je povedal še, da denarne nagrade za informacijo o Časarju niso izplačali ter da njegova družina ostaja v Srednji Ameriki. Po Japljevih nepreverjenih informacijah je Časar v Dominikanski republiki ustanovil tudi podjetje ter uporabljal hrvaške osebne dokumente, saj je že leta 2012 pridobil hrvaško državljanstvo.

Časarjev odvetnik Daniel Planinšec je za STA dejal, da o prijetju svojega klienta ni bil obveščen, zato tudi ne more komentirati njegove izročitve.

Izročitev v rokah koprskega sodišča
Po deportaciji Roberta Časarja iz Dominikanske republike v Francijo mora izvršitev predajo sedaj izpeljati koprsko okrožno sodišče.

Evropski nalog za prijetje in predajo pristojnim francoskim organom je pravosodno ministrstvo v izvršitev poslalo na okrožno sodišče v Kopru, kjer pojasnjujejo, da je treba nalog prevesti v francoščino in da ga bodo nato posredovali francoskim pravosodnih organom, ki bodo nato odločili, ali so pogoji za predajo izpolnjeni.

Odločitev o izvršitvi naloga mora biti sprejeta v 10 dneh, če oseba, na katero se nalog nanaša, s predajo soglaša, oz. v 60 dneh, če oseba s predajo ne soglaša. Ko je sprejeta odločitev o predaji, mora biti zahtevana oseba predana v najkrajšem možnem času na dan, za katerem se dogovorita pravosodna organa, oziroma najpozneje v 10 dneh po končni odločitvi o izvršitvi naloga.

Klemenčič: To je dobra novica
Na Časarjevo prijetje se je že odzval minister za pravosodje Goran Klemenčič, ki je dejal, da je to zelo dobra novica in ob tem izrazil priznanje slovenski policiji, ki je po njegovih informacijah pomembno prispevala k temu, da je bil lociran. Izrazil je prepričanje, da postopki v zvezi s privedbo Časarja ne bodo preveč dolgi, saj da ovir zdaj, ko je v Evropski uniji, ni več, kdaj natanko se bo to zgodilo, pa ni mogel napovedati.

Tudi Japelj je povedal, da ne vidi razloga, da bi se predaja Časarja lahko kakor koli zavlačevala.

5 let in 9 mesecev zapora
Časar je bil jeseni 2013 na zaporno kazen obsojen zaradi spornih nepremičninskih poslov z Luko Koper, zaradi zlorabe položaja in zaupanja pri gospodarski dejavnosti in nedovoljenega sprejemanja daril. Obsojena sta bila tudi nekdanji poslanec Srečko Prijatelj in poslovnež Marjan Mikuž.

Prijatelj naj bi Časarja in Mikuža nagovoril k dogovoru za sklenitev kupoprodajnih pogodb za nakup nepremičnin. Kupec je bila Luka Koper, posrednik pri prodaji pa Mikuževo podjetje Premik net, ki je bilo deležno štiriodstotne provizije.

Pri tem naj bi Prijatelj Časarja nagovoril, da od Mikuža zahteva in sprejme nagrado zase ter za Prijatelja. Mikuž naj bi na Prijateljevo nagovarjanje Časarju izročil 86.000 evrov, Prijatelju pa 245.000 evrov od 742.000 evrov, kolikor naj bi Luka Koper plačala podjetju Premik net.

Skrivanje pred roko pravice
Sodišče je Časarja obsodilo na šest let zapora in pet let prepovedi opravljanja funkcij direktorja ali člana uprave v gospodarskih družbah, a je višje sodišče kazen nato znižalo za tri mesece. Tako bi moral Časar v zaporu prebiti pet let in devet mesecev, a se je roki pravice spretno izmikal.

Najprej mu sodišče ni moglo vročiti sodbe, saj je njegova žena, ki jo je Časar že lani poleti pooblastil za zastopanje v vseh uradnih postopkih, na upravni enoti sproti spreminjala moževe stalne naslove in jih sporočala sodišču.

Prav tako ni prevzel poziva na prestajanje kazni in se na Dobu ni nikoli zglasil. Namesto tega je raje pobegnil. Okrožno sodišče je zato za njim razpisalo mednarodno tiralico in evropski priporni nalog, za koristne informacije o njem je bila razpisana tudi denarna nagrada.

Preiskovalci so se sprva bolj usmerili k domnevi, da se družina skriva v kateri izmed balkanskih držav, s katero Slovenija nima sporazuma o izročanju. Kot je na tiskovni konferenci povedal Dejan Jurič, vodja sektorja kriminalistične policije PU Koper, je povedal, da je imel Časar od leta 2012 hrvaško državljanstvo. Da bi pobegnil v katero izmed eksotičnih čezmorskih držav, se jim je zdelo malo verjetno, vendar niso izključili niti tega, nazadnje pa se je izkazalo, da je odpotoval prav na Karibe.

Pri poskusih legalizacije za sabo pustil sled
Javnost pa je sredi februarja razburila novica, da očitno kar iz ubežništva skrbi za svoje premoženje. Časar je namreč na piranski upravni enoti prek svoje pooblaščene projektantke Marjetke Garzeroli urejal še zadnje formalnosti, s katerimi bo dokončno legaliziral svojo hišo na Strmi poti v Portorožu. Na upravno enoto je vložil še zahtevo za pridobitev gradbenega dovoljenja za kovinsko konstrukcijo in nadstrešek nad parkiriščem ter letno kuhinjo in priložil popravljeno projektno dokumentacijo za ta dva objekta.

Prav to pa se je za njegov beg najverjetneje izkazalo za usodno - v času, ko je bil na begu, je za legaliziranje črne gradnje namreč nakazal denar za komunalni prispevek, s tem pa za sabo pustil sled, in sicer transakcijski račun, dodaja STA. Policija je dotlej zbrala tudi več sporočil ljudi, ki so bili, kot so pojasnili, menda zelo pomembni za Časarjevo prijetje.